ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Берое има играчи за бъдещето

0
Хосе Луис Ачиари
Снимка: БТА

Собственикът на Берое Ернан Банато наложи модел на управление през първата си година в клуба, който със сигурност не се харесва на много беройци, но поради липса на реална алтернатива за издръжката на клуба, те трябва да се примирят и да приемат, че докато Банато е на власт, тоталното нашествие на чужденци няма да спре.

По всичко личи, че и през този трансферен прозорец, който ще е третия за Банато, откакто е начело на шампиона от 1986 година, той ще отпрати някои от настоящите легионери и ще ги замени с други.

За Берое обаче ще бъде хубаво, ако през следващия сезон отношението на Хосе Луис Ачиари, или който и да е друг треньор на заралии, към малкото българи в състава е същото като към чужденците и всички са равнопоставени.

Викторио Вълков
Викторио Вълков (Снимка: Сайт на Берое)

Визирам защитника Викторио Вълков и полузащитниците Стефан Гаврилов и Дамян Йорданов.

През изминалия сезон тримата имаха периферна роля в тима, като особено Вълков и Йорданов по-рядко излизаха титуляри и по-често влизаха на смяна, а Гаврилов дори и да попадаше понякога в основния състав, рядко записваше пълни мачове, тъй като или бе сменян, или в други срещи влизаше като резерва.

Това, разбира се, би било разбираемо, ако тримата отстъпваха по качества и потенциал на чужденците, които преминаха през последните два полусезона в Берое.

След като обаче това не е така, няма логика доста от другите легионери да играят редовно, след като не са с две или три класи над Викторио, Стефан и Дамян, нито пък е убедителен аргумента, че тримата нашенци са пренебрегвани, тъй като чужденците трябва да попадат задължително в 11-те, за да могат някои от тях да бъдат забелязани и да ги продадат.

Защото въпросните легионери нито направиха някакви чудеса, нито пък класираха Берое в златната среда. Техните заслуги се изчерпват с това, че през изминалия сезон отборът оцеля и на теория три кръга преди края на плейофите, за разлика от по-предното първенство, когато го направи чрез бараж.

Ако помислим обаче трезво, при тези чужденци средна хубост, колко по-лошо щеше да бъде представянето на Берое, при положение че Вълков, Гаврилов и Йорданов получаваха далеч повече възможности за изява.

Дамян Йорданов
Дамян Йорданов (Сайт на Берое)

От една страна не вярвам, че тяхното по-редовно присъствие на терена щеше да срине Берое, второ, те щяха да повишат самочувствието и увереността в силите си, след като виждат, че се разчита на тях, и трето, можеха постепенно да започнат да повишават и цените си.

Няма да е правилно също, ако Ачиари гледа на Викторио и Дамян само като на таланти, предвид крехката им възраст, и затова двамата не се ползват напълно с доверието му. Тъй като с подобно отношение към тях, двамата могат да си останат вечни таланти и дори по-лошо, съществува реален риск да бъдат унищожени за играта, тъй като на пейката футболист не се става.

Ние виждаме как в белите футболните държави талантливи играчи на по 18 и 19 години не само са основни такива в отборите си, но някои от тях не излизат и от състава. За Викторио и Дамян обаче най-вероятно важи грешното мислене – още са млади, нека да имат търпение, ще им дадем шанс.

Този шанс обаче, ако не е от юли нататък, току виж за Вълков, Йорданов и Гаврилов в един момент Берое да се окаже затворена страница, освен ако не стане чудо и през лятото не дойдат някакви виртуози от чужбина. Но, след като такива не дойдоха под Аязмото цяла година, с изключение на един, струва ли си с лека ръка да се спира развитието на българските кадри.

Стефан Гаврилов
Стефан Гаврилов (Снимка: БТА)

Вече, ако те получават възможности занапред и не оправдават очакванията, е друг въпрос, но няма как да знаем какво ще се случи, докато не заиграят редовно.

Нека напомня също, че Викторио и Дамян дават няколко опции на наставника. Първият може да се справя както при схема на игра с трима защитници, така и с четирима, а вторият да върши работа като десен бек, десен халф-бек и десен външен полузащитник, че и като разиграващ такъв.

За да завърша темата, ще припомня на колко оценява триото към днешна дата реномирания германски уеб сайт Transfermarkt.

Според него 23-годишният Стефан Гаврилов струва 350 000 евро, 18-годишният Викторио Вълков – 100 000 евро, а 19-годишният Дамян Йорданов – 150 000 евро.

Какви обаче ще са цените на тези футболисти примерно в края на годината и какъв ще е приноса им към Берое за в бъдеще, няма да зависи само от тях.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.