Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Научи ли си урока Байерн или пропадането ще продължи?

0
Байерн Мюнхен
Футболистите на Байерн Мюнхен бяха многоразочаровани след тежката загуба с 0:3 от Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

Вече се изиграха седем двубоя от 22-ия кръг на германската Първа Бундеслига в петък и събота. Видяхме как лидерът Байер Леверкузен увеличи серията си на 32 поредни мача без поражение и победата на РБ Лайпциг над Борусия Мьонхенгладбах, с която „червените бикове“ се доближиха само на точка от четвъртия Борусия Дортмунд, който направи грешна стъпка в гостуването си на Волфсбург.

В неделя предстои да се изиграят и последни две срещи от кръга, които носят със себе си вкус на непредвидимост и страхотни емоции. Интересно ще бъде да видим дали шампионът Байерн Мюнхен си е взел поука след тежкото крушение в Леверкузен миналата седмица или ще изостане още в битката за титлата.

Фрайбург – Айнтрахт Франкфурт, 16:30 часа

Ранният неделен следобед противопоставя два отбора, които търсят постоянство в представянето си в опит да намерят място в европейските клубни турнири през идния сезон.

Фрайбург натрупа серия от три поредни загуби в първенството, с което падна до осмата позиция. Все пак остава с четири точки по-малко от днешния си съперник, който е шести. По-рано през седмицата тимът на Кристиан Щрайх завърши и при нулево реми в гостуването си на Ланс в първи плейофен двубой от Лига Европа.

Както вече стана ясно, Айнтрахт е шести и вече трябва повече да се оглежда зад себе си, отколкото напред, защото Вердер Бремен изостава само на три точки, а Фрайбург на четири. Петият Лайпциг пък „избяга“ вече на цели осем пункта пред „орлите“. Отборът на Дино Топмьолер също влезе в серия от два поредни мача без успех в Бундеслигата, а в четвъртък и той не сполучи с европейското си начинание, след като изтърва два гола аванс като гост на белгийския Роял Юнион Сен-Жилоа в плейофите на Лига на конференциите.

Домакините имат известни кадрови проблеми в лицето на контузените Матиас Гинтер, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт, Макс Розенфелдер, Мерлин Рьол и Кенет Шмид, които няма как да вземат участие в двубоя. За гостите от Франкфурт аут за сблъсъка са Робин Кох, Уго Ларсон и Мехди Лун.

По-рано през кампанията двата отбора не успяха да се победят и завършиха при нулево реми на „Дойче Банк Парк“. Днешният двубой е труден за прогнозиране, но букмейкърът Winbet залага, че Фрайбург е една идея по-близо до победата с коефициент от 2.42 срещу 3.20 за Айнтрахт. Ставката за равенство пък е 3.60.

Бохум – Байерн Мюнхен, 18:30 часа

Нова загуба за Байерн изглежда абсолютно забранена! Рекордьорът по титли е в трудна ситуация и предстоящите мачове ще бъдат решаващи за съдбата на отбора и старши треньора Томас Тухел, който е подложен на сериозни критики в последните седмици.

2024-а година се очакваше да бъде годината на баварците, след като в края на миналата Байерн постигна лесна победа с 3:0 над една от изненадите на сезона Щутгарт и нещата изглеждаха много добре за тях. Като цяло тимът на Тухел тръгна добре след новогодишната пауза и въпреки домакинската загуба от Вердер, намали изоставането си от Леверкузен на само две точки и миналата събота гостуваше точно на „БайАрена“, където обаче беше унизен с 0:3, а преди няколко дни си тръгна с наведена глава и от Рим, където загуби с 0:1 гостуването си на Лацио в първи двубой от 1/8-финалите в Шампионската лига.

Смята се, 50-годишният Тухел има три мача да запази поста си, първият от които, е срещу Бохум в неделя следобед. Под въпрос обаче е дали отговорните лица на „Алианц Арена“ наистина ще оставят така нещата, ако се стигне до ново поражение и на „Воновия Рурщадион“. Въпреки че следващите седмици крият трудни задачи, в Байерн всичко, за което се борят в момента, са победи, победи и още победи. След Бохум, баварците приемат РБ Лайпциг на фона на две поредни загуби от тези съперник у дома. Преди реванша с Лацио, пък предстои гостуване на непостоянния Фрайбург, който отстрани баварците от турнира за Купата на Германия миналата година.

Нека обаче се върнем на двубоя с Бохум. Лесна задача на хартия, като Байерн спечели три от последните пет мача срещу този съперник със 7:0. Фактът, че силата на Бохум е у дома се доказа от факта, че те нямат поражение в последните си седем мача на „Воновия Рурщаднио“. Освен това, Бохум победи Байерн преди две години на свой терен с 4:2. Отборът на Томас Леч се нуждае и от точки, защото в момента заема 15-ата позиция в класирането, с шест повече от Кьолн на 16-ото място, което дава право на плейоф за оцеляване.

Домакините ще бъдат без контузените Махаел Есер, Никлас Тиде и Мохамед Толба за днешния сблъсък, докато Матуш Беро е наказан. По-сериозни са проблемите в състава на баварците, където Тухел няма да може да разчита на тройно контузените Кингсли Коман и Буна Сара, както още на Саша Бое, Серж Гнабри, Конрад Лаймер, ноел Асеко Нкили, Тарек Бухман, и Габриел Марусич. Към тренировки се завърна Алфонсо Дейвис, но канадецът все още не е готов за игра.

Ще потръгнат ли нещата отново за Тухел и неговият отбор? Ще запази ли треньорът работата си до края на сезона? Ще остане ли Байерн без титла през 2023/2024 за първи път от повече от десетилетие? Частичен отговор на част от тези въпроси, ще научим в следващите няколко двубоя.

Конкретно днес, Байерн изглежда ще вземе трите точки, след като букмейкърът Winbet дава коефициент за успех на баварците от 1.36, докато този за Бохум е 7.75. Равенството пък е определено на 5.50.

Програма и резултати от мачовете от 22-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 16 февруари:

Кьолн – Вердер Бремен 0:1

Събота, 17 февруари:

Волфсбург – Борусия Дортмунд 1:1

Майнц 05 – Аугсбург 1:0

Хофенхайм – Унион Берлин 0:1

Дармщат – Щутгарт 1:2

Хайденхайм – Байер Леверкузен 1:2

РБ Лайпциг – Борусия Мьонхенгладбах 2:0

Неделя, 18 февруари:

16:30 часа | Фрайбург – Айнтрахт Франкфурт

18:30 часа | Бохум – Байерн Мюнхен

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.