ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Време е за сблъсък на титани – Байерн vs. Реал в Шампионската лига

0
Байерн Мюнхен - Реал Мадрид
Байерн Мюнхен - Реал Мадрид (Снимка: Twitter.com/Festy 💙❤️ F.C.B)

И останаха само четири отбора! Време е за ½-финалите в най-престижния европейски клубен турнир Шампионска лига. Изненадата този сезон е, че до тази фаза не достигна нито един английски отбор, след като Арсенал и Манчестър Сити отпаднаха съответно от Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, които се срещат именно в първия полуфинал във вторник.

В другия сблъсък един срещу друг ще се изправят стари врагове. Борусия Дортмунд и Пари Сен Жермен се срещнаха два пъти по време на груповата фаза, а през сезон 2019/2020 французите отстраниха „жълто-черните“ на 1/8-финалите.

Първите четвъртфинални мачове предоставиха изобилие от голове, което е предпоставка за страхотни полуфинали.

Очаквани ни голямо надлъгване на „Алианц Арена“!

Байерн Мюнхен посреща Реал Мадрид на „Алианц Арена“ за първия полуфинален мач от Шампионската лига във вторник вечер. Победите на двата гранда над английските им опоненти доведе до това да наблюдаваме едно от най-старите съперничества в европейския футбол, което е донесло общо 20 трофея от турнира.

Двата големи клуба със сигурност се познават добре, тъй като често се изправят един срещу друг на този етап от турнира през XXI-и век. Това обаче ще бъдат първите им битки, откакто се срещнаха на полуфиналите за последно през сезон 2017/2018, когато „Лос бланкос“ се класираха напред с общ резултат 4:3. И в двата състава, обаче, има само няколко „оцелели“ от тези двубои, тъй като новото поколение се стреми да напише своя собствена история в най-великото клубно състезание в Европа.

За Байерн това е последен шанс да спаси сезона си. Баварците стартираха със загуба от РБ Лайпциг в турнира за Суперкупата на Германия, преди да отпаднат от непретенциозния Заарбрюкен за Купата на страната. В Бундеслигата мюнхенци си намериха майстора и след 11 последователни шампионски титли преклониха глава пред безгрешния този сезон тим на Байер Леверкузен. В последните няколко седмици отборът на Томас Тухел вдигна нивото си и постигна три поредни победи в Бундеслига, гарнирани с отстраняване на Арсенал в четвъртфиналите на ШЛ.

Стъпало преди финала Байерн ще посрещне рекордьорът по трофеи в надпреварата Реал. Кралският клуб детронира Манчестър Сити в предишния кръг след равенство 3:3 на „Сантиаго Бернабеу“ и 1:1 на „Етихад“. Испанците издържаха в продълженията и елиминира „гражданите“ след изпълнение на дузпи. Момчетата на Карло Анчелоти вървят към титлата в Ла Лига, като водят с 11 точки пред все още актуалния първенец Барселона, пет кръга преди края на първенството. В последния си двубой в първенството мадридчани надвиха Реал Сосиедад с минималното 1:0.

Байерн вероятно ще бъде без крилата Серж Гнабри и Кингсли Коман във вторник, но Лерой Сане, който също имаше проблеми в последните седмици, се очаква да попадне в състава за мача. Рафаел Герейро най-вероятно отново ще бъде поставен отляво по фланга с подкрепата на Алфонсо Дейвис, който отново е на разположение, след като изтърпя наказание във втория мач от четвъртфиналите срещу Арсенал. Матайс де Лихт и Конрад Лаймер получиха контузии през уикенда и остават под въпрос, докато твърдо аут остават също Саша Боеи и Буна Сар.

Вероятен състав на Байерн Мюнхен (4-2-3-1): Мануел Нойер – Йосуа Кимих, Ким Мин-дже, Ерик Дайър, Алфонсо Дейвис – Александър Павлович, Леон Горецка – Томас Мюлер, Джамал Мусиала, Рафаел Герейро – Хари Кейн

За разлика от Байерн, Реал Мадрид има доста по-малко проблеми с контузии. Отборът на Карло Анчелоти ще бъде без десния защитник Даниел Карвахал поради наказание. На негово място се очаква да започне Лукас Васкес. Джуд Белингам и Тони Кроос получиха почивка срещу Реал Сосиедад в петък вечер, докато Винисиус Жуниор, Федерико Валверде, Едуардо Камавинга и Антонио Рюдигер влязоха от пейката и ще бъдат свежи за двубоя. Дълготрайно аут поради травми са вратарят Тибо Куртона и Дейвид Алаба.

Вероятен състав на Реал Мадрид (4-3-1-2): Андрий Лунин – Лукас Васкес, Антонио Рюдигер, Начо Фернандес, Ферлан Менди – Едуардо Камавинга, Тони Кроос, Федерико Валверде – Джуд Белингам – Родриго, Винисиус Жуниор

Байерн изигра два силни мача срещу превъзходния този сезон отбор на Арсенал и имат треньор, който знае какво е необходимо, за да укроти най-добрите. Тухел често е показвал магията си в този турнир и няма съмнение, че той ще има план и за Реал Мадрид. Въпреки това, Анчелоти също знае как да печели в подобни сблъсъци. Неговият отбор несъмнено разчита на индивидуални качества, а не на колективен блясък, но италианецът е майстор на това да извлича максимума от играчите, с които разполага.

Реал е имал успехи в Мюнхен през годините, въпреки че победа във вторник вечер ще бъде трудно постижима. Байерн и Реал са се изправяли общо 26 пъти, като статистиката е много изравнена – 12 на 11 победи за испанския колос, при 3 равенства и голова разлика 41:39 в полза на Кралския клуб. За последно двата отбора се изправиха един срещу друг в полуфиналите през сезон 2017/18, когато Реал триумфира след общ резултат 4:3, преди да вдигне и „Ушатата“ след успех над Ливърпул на финала с 3:1 в Киев. Лесно е да си представим един оспорван и завързан първи мач тази вечер, а повече фойерверки да видим в реванша в испанската столица след седмица.

Букмейкърът Inbet дава предимство на домакините от Байерн с коефициент за победа от 2.28 срещу 3.00 за Реал Мадрид. Ставката за равенство пък е оценена на 3.65. Много е вероятно и двата отбора да стигнат до попадение, така че гол/гол с коефициент 1.55 е добра опция за залог.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.