ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байерн ще спасява сезона си в ШЛ, ПСЖ гони първи 1/4-финал от три години насам

0
Хари Кейн и Луис Алберто
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн в битка за топката с полузащитника на Лацио Луис Алберто (Снимка: БТА)

Най-силният европейки клубен турнир Шампионска лига се завръща тази седмица с мачовете реванши от 1/8-финалите на турнира, с което интригата ще се разпали още повече през следващите две седмици.

Поражението в Рим хвана Байерн Мюнхен в тежък период и сега баварците трябва да компенсират изоставането си с 0:1 във вторник на „Алианц Арена“. Германският шампион изглеждаха изключително слаби в първия мач, като не отправиха нито един точен удар и бяха напълно лишени от всякаква колективна сплотеност. Възпитанците на Томас Тухел все още са уязвими, но все пак ще бъде трудна задача за Лацио да довърши работата си в Мюнхен. Последният отбор, който победи Байерн у дома и като гост в Шампионската лига, беше Реал Мадрид през сезон 2016/2017, а Лацио никога не е печелил в Германия в този турнир. Все пак и равенството ще свърши добра работа за тима на Маурицио Сари.

Пари Сен Жермен е в силна позиция за реванша срещу Реал Сосиедад с аванс от 2:0, но „умението“ им да се провалят гръмко в ответните двубои означава, че все още нищо не е решено. Сезонът на баските се разпада пред очите им в последните седмици и сега са изправени пред сериозна битка да се класират за Европа през следващия сезон. Въпреки това, в Сан Себастиан ще ври и кипи. Още един проблем за ПСЖ е, че те не са спечели нито един от своите мачове от Шампионската лига далеч от Париж този сезон.

Байерн Мюнхен ще спасява сезона си срещу Лацио

Баварците трябва да се отърсят от лошата си форма пред своя публика тази вечер, ако иска да запази някакви шансове за трофей през сезона. Германският гранд трябва да преодолее пасив от един гол в Бавария, след като загуби първия мач с 0:1 в Рим, но последните си мачове Байерн показва, че тази задача няма да бъде лесно изпълнима. Все още актуалния шампион в Бундеслигата отново се подхлъзнаха в битката за титлата в петък вечерта, допускайки късно изравняване за крайното 2:2 срещу Фрайбург и вече изостават с десет точки от лидера Байер Леверкузен, като момчетата на Тухел са спечелили само един от последните си пет мача във всички турнри.

Лацио също не е в най-добрата си форма преди гостуването си на „Алианц Арена“, след като загуби с 0:1 от Милан в петък в мач, в който трима от техните играчи бяха изгонени. Това вече са три поражения в последните им четири мача от Серия А, като хората на Маурицио Сари в момента са в средата на таблицата.

Кадровите проблеми пред Байерн не намаляват, като Даю Упамекано е наказан, след като видя червения картон в първия мач. Матайс де Лихт пък пропусна мача с Фрайбург в петък поради наказание, но ще се завърне във вторник. Аут за сблъсъка са още десните защитници Саша Боей и Нусаир Мазрауи, които се приближават към завръщането си в игра, но няма да са готови за тази вечер. По всяка вероятност пък ще видим Йосуа Кимих отново като десен бек.

Буна Сар, Тарек Бухман, Ноел Асеко-Нкили и Кингсли Коман също са няма да бъдат налични за двубоя, а до последно под въпрос ще бъдат Серж Гнабри и Лерой Сане. При това положение Матис Тел може отново да бъде титуляр за Байерн след страхотния си гол срещу Фрайбург, докато Алфонсо Дейвис също най-вероятно ще стартира от първата минута. Хари Кейн ще води атаката, докато Джамал Мусиала, който също вкара зашеметяващ гол миналия петък, ще подкрепя англичанина по левия фланг.

В състава на Лацио проблемите с контузени играчи е доста по-малък, като единствените отсъстващи ще Николо Ровела и Патрик, но те ще бъдат аут до края на март. Въпреки че Матео Гуендузи, Адам Марушич и Лука Пелегрини бяха изгонени срещу Милан в петък, техните наказания ще бъдат приложени само във вътрешното първенство, което означава, че ще бъдат на разположение във вторник.

Лацио иска да стигне до четвъртфиналите на Шампионската лига само за втори път в истоията си, след като го направи досега единствено през 2000-а година. Байерн може да е в доста лоша форма, като представянето му не е доста по познатото му ниво, но все пак с качеството на състава и опита си вероятно ще намерят път към четвъртфиналите в турнира. Домакинското предимство също ще бъде от значение. „Римските орли“ трудно отбелязват и попадения този сезон, като отборът е отбелязал два или повече гола едва в три мача от началото на 2024-а година. С индивидуалното качество на Мусиала, Кейн и Тел, Байерн трябва да си свърши работата.

Вероятен състав на Байерн Мюнхен (4-2-3-1): Мануел Нойер – Йосуа Кимих, Матайс де Лихт, Ким Мин-дже, Алфонсо Дейвис – Александър Павлович, Леон Горецка – Матис Тел, Томас Мюлер, Джамал Мусиала – Хари Кейн

Вероятен състав на Лацио (4-3-3): Иван Проведел – Елсеид Хисай, Алесио Романьоли, Марио Хила Фуентес, Адам Марушич – Луис Алберто, Данило Каталди, Матео Гендузи – Матиа Дзакани, Чиро Имобиле, Андре Андерсон

Букмейкърът Winbet изглежда вярва в победата на Байерн и му дава коефициент от 1.30, докато този за Лацио е 9.50. Равенството, което ще означава отпадане за баварците, е оценено на 6.00. Тук едва ли ще видим толкова много попадения и коефициентът от 1.70 за под 3.5 гола е добър вариант за залог.

ПСЖ ще довършва започнатото срещу Реал Сосиедад

Пари Сен Жермен е с единия крак на четвъртфиналите на Шампионската лига, а сега гостува на Реал Сосиедад в мач-реванш от 1/8-финалите. Френският първенец спечели първия двубой с 2:0 на „Парк де Пренс“ след голове на Килиан Мбапе и Брадли Баркола. Въпреки това ПСЖ не успя да спечелят последните си два мача, включително нулево равенство с Монако в петък, но все още могат да се похвалят със стабилна преднина на върха в таблицата на Лига 1.

Реал Сосиедад ще има сериозна работа в средата на седмицата, особено като се има предвид, че влизат в сблъсъка в серия от три поредни поражения. Баските загубиха с 2:3 от Севиля в събота, като също така пропуснаха шанса да стигнат до финала за Купата на Краля миналата седмица, след като отстъпиха на Майорка с дузпи на ½-финалите.

Треньорът на отбора от Сан Себастиан Иманол Алгуасил ще бъде без няколко важни футболисти за домакинството на ПСЖ, включително бившия краен защитник на Реал Мадрид и Байерн Мюнхен Алваро Одриосола. Към него се присъединяват Арсен Захарян, Мартин Меркеланс, Айхен Муньос и Карлос Фернандес, които също ще са аут. В Реал Сосиедад все пак надяват Ариц Елустондо да се завърне в игра и да помогне на защитата срещу Килиан Мбапе и компания, докато Андер Баренечеа също има шанс да вземе участие , след като се възстанови от мускулна контузия.

Луис Енрике също ще трябва да пренарежда състава си през последните седмици, особено в сърцето на отбраната. Милан Шкриниар, Преснел Кимпембе и Данило Перейра няма да бъдат на разположение тази вечер, докато левият защитник Лайвин Курзава и вратарят Серхио Рико също няма да вземат участие. Испанският треньор обаче би трябвало да може да може да използва капитана Маркиньос обратно в титулярния състав, въпреки че Марко Асенсио е под въпрос, след като беше изваден още преди полувремето срещу Монако в петък.

ПСЖ се насочва към „Реале Арена“ с на пръв поглед сравнително лесна задача и не трябва да срещнат сериозни затруднения да преодолеят 1/8-финалите, въпреки някои разочароващи резултати на тази фаза в предишните години. Нужно е само да споменем, че френският шампион отпадна още в първия кръг на елиминациите в пет от последните си седем участия, а сега гони първи 1/4-финал от три години. Огневата мощ, която притежава ПСЖ, би трябвало да му помогне да стигне поне до равенство, въпреки че ще трябва да внимават с отбора на Реал Сосиедад, който има много качество в състава, включително футболисти като Мартин Субименди и Такефуса Кубо.

Вероятен състав на Реал Сосиедад (4-3-3): Алекс Ремиро – Амари Траоре, Игор Субелдия, Робин Льо Норман, Хави Галан – Брайс Мендес, Мартин Субименди, Микел Мерино – Такефуса Кубо, Андре Силва, Микел Оярсабал

Вероятен състав на Пари Сен Жермен (4-3-3): Джанлуиджи Донарума – Нуно Мендеш, Люка Ернандес, Маркиньос, Ашраф Хакими – Витиня, Мануел Угарте, Уорън Заир-Емери – Брадли Баркола, Килиан Мбапе, Усман Демеле

Домакинското предимство може да окаже влияние в този двубой и затова букмейкърът Winbet смята, че победата за Реал Сосиедад е по-възможна с коефициент от 2.32 срещу 3.10 за ПСЖ. Ставката за „хикс“ е определена на 3.55. Тук изглежда може да бъде възможно да видим попадения и от двата отбора, така че гол/гол може да се пробва на коефициент 1.75.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.