Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байерн и Леверкузен оставиха всичко за големия мач на „БайАрена“

0
Байерн Мюнхен
Футболистите на Байерн Мюнхен празнуват след гола на Хари Кейн при победата с 3:1 над Борусия Мьонхенгладбах на "Алианц Арена" (Снимка: БТА)

Приключи поредният кръг в едно от най-силните първенства в Европа, а именно германската Първа Бундеслига. 20-ото завъртане в шампионата ни предложи девет страхотни двубоя, в които видяхме общо 21 попадения.

Най-интересно определено продължава да бъде на върха в класирането, където настоящият лидер Байер Леверкузен и актуалния шампион Байерн Мюнхен не допуснаха грешки през уикенда и запазиха разликата от две точки помежду си. Тази седмица обаче предстои имено големия мач между двата тима, който може да наклони везните за титлата в едната или другата посока.

Преди това обаче нека се фокусираме върху всичко най-интересно от изминалия 20-и кръг:

Борусия Дортмунд удари леко спирачката

Борусия Дортмунд гостуваше на новака Хайденхайм в търсене на четвърта поредна победа началото на новата година. „Вестфалци“ търсеха и своеобразен реванш, след като първата среща на „Сигнал Идуна Парк по-рано през сезона завърши наравно 2:2.

Двубоят на „Фойт Арена“ обаче не предложи нужните емоции на зрителите, като разочарованието у гостите от Дортмунд може да бъде много голямо, тъй като те не успяха да победят новака в германския елит за втори път този сезон.

В петък вечер зрителите видяха само един гол, който бе отменен заради засада. Това се случи в 26-ата минута, когато Дониел Мален прати топката във вратата на Хайденхайм. За домакините това бе четвърто поредно равенство, като те нямат поражение вече в седем поредни срещи – серия, която започна в началото на декември месец.

В класирането „жълто-черните“ са четвърти с 37 точки, на 15 зад лидера Байер Леверкузен. Хайденхайм пък продължава с добрите си изяви и е на десето място 24 точки, на девет над зоната на изпадащите. В следващия кръг новаците гостуват на Вердер Бремен, докато за Борусия предстои домакинство на Фрайбург.


Байерн този път преодоля „черната котка“ Борусия Мьонхенгладбах

Байерн Мюнхен надвиха, макар и трудно, традиционно неудобния си съперник Борусия Мьонхенгладбах с 3:1 у дома и сложи край на дългата си серия без успех над този тим.

Баварците се наложиха да правят пълен обрат, след като Нико Елведи изведе гостите напред в резултата в 35-ата минута. Александър Павлович успя да изравни в самия край на първата част. В 70-ата минута Хари Кейн изведе тима на Томас Тухел напред в резултата, като бе на точното място и направи добавка с глава. Това бе 24-ият му гол за сезона, като това е рекорд за играч, който играе първи сезон в Бундеслигата. Пет минути преди края Матайс Де Лихт с глава фиксира крайното 3:1.

Мачът ще се запомни и със знаметия рекорд на легендата на баварците Томас Мюлер, който стана първият играч в историята, който записва 500 победи с екипа на Байерн.

По този начин Байерн остава на втора позиция с 50 точки, с две по-малко от лидера Байер Леверкузен. Гладбах пък продължава с неубедителните си изяви този сезон и е едва 13-и с 21 пункта, с шест повече от плейофа за оцеляване.


Леверкузен вече се готви за голямата битка на „БайАрена“

Лидерът в класирането Леверкузен се наложи над последния Дармщат с 2:0 като гост. И двете попадения за тима на Шаби Алонсо вкара Натан Тела – по един във всяко полувреме. Така Байер остава на първо място в класирането, като запази аванса си от две точки пред баварците.

В следващия кръг двата основни претендента за титлата в Бундеслигата се изправят един срещу друг в директен сблъсък в дома на „аспирините“ в събота, 10 февруари, от 19:30 часа българско време. Преди това обаче Леверкуден приема Щутгарт в ¼-финален сблъсък от турнира за Купата на Германия. Дармщат пък остава на последното 18-о място с 11 точки, колкото има и 17-ия Майнц, а 16-ият Кьолн, който заема позицията за плейоф, е с 15 пункта.


Щутгарт възвръща формата си от есента

„Швабите“ отново вървят по план, след като се наложиха над Фрайбург с 3:1 при гостуването си. Дениз Ундав, Крис Фурих и Максимилиан Мителщад бяха точни за тима на Себастиан Хьонес, докато Лукас Кублер вкара почетното попадение за домакините. Трябва да се отбележи, че Фрайбург игра от 18-ата минута с човек по-малко на терена, след като Мерлин Рол получи директен червен картон.

По този начин Щутгарт записа втора поредна победа след двете загуби на старта на новата година и запази третата си позиция с 40 точки, като има три аванс пред Борусия Дортмунд. Фрайбург пък е седми с 28 пункта, с три по-малко от шестия Айнтрахт Франкфурт.


Кьолн не се предава в битката за оцеляване

Кьолн запази надежди за оставане в елита след ценна домакинска победа срещу Айнтрахт Франкфурт с 2:0. „Козлите“ стигнаха до едва третата си победа за сезона в Бундеслигата с голове през втората част, а гостите от Франкфурт завършиха мача с девет души.

Фариде Алиду откри резултата в 68-а минута, а голмайсторът на Кьолн Ян Тилман отбеляза второто попадение в 80-ата минута. Двама футболисти на Айнтрахт получиха червен картон в тази среща – Нилс Нкунку беше изгонен в 66-ата минута, а Тута в 83-ата.

По този начин Кьолн остава 16-и в таблицата с 15 точки, но вече е само на две от спасителното 15-о място. Айнтрахт е шести с 31 точки.


РБ Лайпциг най-после спря пропадането си

„Червени бикове“ на Марко Розе победиха като домакин Унион Берлин с 2:0 в последния мач от 20-ия кръг на Бундеслигата.

Лоис Опенда изведи РБ Лайпциг напред в резултата още в 11-ата минута. Бенямин Шешко покачи на 2:0 за тима от Лайпциг малко след началото на втората част. Малко по-късно ново попадение на Шешко бе отменено заради положение на засада. Интригата в мача приключи в 73-ата минута, когато Кристофер Тримел ог гостите бе изгонен за директен червен картон.

Така домакините вече се приближиха само на точка зад четвъртия в класирането Борусия Дортмунд и със сигурност до края на сезона ще преследват класиране в Шампионската лига. Унион Берлин, който бе сензацията преди година, продължава да не се справя добре през настоящия сезон е на 15-о място със 17 точки, с две повече от 16-ия Кьолн.

За тима от столицата предстои визита на Майнц 05 в отложен мач от 18-ия кръг. След това Унион посреща Волфсбург. Лайпциг от своя страна гостува на Аугсбург.


Всички резултати от мачовете от 20-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Хайденхайм – Борусия Дортмунд 0:0

Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах 3:1

Фрайбург – Щутгарт 1:3

Майнц 05 – Вердер Бремен 0:1

Бохум – Аугсбург 1:1

Дармщат – Байер Леверкузен 0:2

Кьолн – Айнтрахт Франкфурт 2:0

Волфсбург – Хофенхайм 2:2

РБ Лайпциг – Унион Берлин 2:0

През седмицата предстоят вторите два ¼-финала в турнира за Купата на Германия, като във вторник (6 февруари) Байер Леверкузен посреща Щутгарт от 21:45 часа, а 24 часа по-късно третодивизионния Заарбрюкен е домакин на Борусия Мьонхенгладбах. За ½-финалите пък вече се класираха, изненадващо или не, втородивизионните Фортуна Дюселдорф и Кайзерслаутерн.

В сряда (7 февруари) ще наблюдаваме и отложената от 18-ия кръг среща от Бундеслигата между Майнц 05 и Унион Берлин.

По традиция в петък (9 февруари) стартира и новият 21-и кръг в първенството със сблъсъка между Борусия Дортмунд и Фрайбург. В събота следобед пък е време за срещи като Айнтрахт – Бохум, Борусия Мьонхенгладбах – Дармщат и Аугсбург – РБ Лайпциг. Както вече стана ясно и по-рано, от 19:30 часа в съботната вечер един срещу друг се изправят Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен на „БайАрена“ в битка за титлата в Бундуслигата. В неделя пък може да наблюдаваме мачовете Щутгарт – Майнц и Хофенхайм – Кьолн. Очаквайте в петък подробен анализ на предстоящите сблъсъци!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.