Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ще позволи ли Леверкузен на Байерн да излезе отново на върха в Бундеслигата?

0
Байерн Мюнхен - Хайденхайм
Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Битките в германската Първа Бундеслига се подновяват този уикенд с мачовете от новия 20-и кръг. С всяка изминала седмица ситуацията става все по-завързана, особено на върха, където разликата между първия Байер Леверкузен и актуалния шампион Байерн Мюнхен падна само на две точки.

В подножието на върха също обаче остава интригуващо, където поне четири отбора се борят за местата в Топ 4. Не трябва да забравяме и борбата на дъното, където последните три отбора са разделени от само точка.

Нека да погледнем какво ни очаква през този 20-и кръг в Бундеслигата:

Хайденхайм – Борусия Дортмунд (2 февруари, петък, 21:30 часа)

Кръгът стартира със сблъсъка между новака Хайденхайм и намиращият се в отлична форма Борусия Дортмунд. По-рано през кампанията скромният тим шокира именития си съперник на неговия „Сигнал Идуна Парк“ и навакса два гола изоставане, за да отмъкне много престижна точка.

Сега отборът на Франк Шмидт има амбициите отново да обърка сметките на „жълто-черните“. Хайденхайм се представя доста стабилно към момента и заема отличната за тях десета позиция, като има 11 точки преднина пред опасната зона. Тимът се намира в серия от шест поредни двубоя без загуба, като преди зимната пауза записа три победи. От началото на новата година темпото малко спадна, защото се наредиха три равенства от по 1:1.

Дортмунд беше в подобна ситуация с равенства в края на 2023-а година, но след подновяването на шампионата нареди три поредни успеха, с което се завърна в Топ 4, изпреварвайки РБ Лайпциг, и е само на точка от третия Щутгарт.

Наставникът на гостите – Един Терзич, няма да може да разчита на Себастиан Але, който е с националния си отбор на Купата на африканските нации, както и на контузените Жулиен Дюранвил, Феликс Нмеча, Юлиан Риерсон и Джейдън Санчо. Под въпрос остават Карим Адейеми, Юлиан Брандт, Марко Ройс и вратарят Грегор Кобел.

Според букмейкъра Winbet, фаворит в двубоя е Борусия Дортмунд, а коефициентът му за победа е 1.85, докато този за Хайденхайм е 4.00. Ставката за равенство е определена на 4.50.

Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах (3 февруари, събота, 16:30 часа)

Актуалният носител на Салатиерата – Байерн Мюнхен има шанса да се изкачи на върха в Бундеслигата този уикенд, ако Байер Леверкузен загуби точки срещу Дармщадт, когато се изправи срещу Борусия Мьонхенгладбах в събота следобед.

Отборът на Томас Тухел се приближи на две точки от лидера в първенството миналия уикенд благодарение на победата си като гост срещу Аугсбург и изненадващото нулево равенство на Леверкузен у дома срещу Мьонхенгладбах. Този резултат бе предупреждение за баварците, че не могат да приемат трите точки за даденост в събота. Винаги е интересно, когато Байерн не е на върха на таблицата и на „Алианц Арена“ тайно се надяват, че слуховете за треньора на „аспирините“ Шаби Алонсо и Ливърпул могат да провалят Леверкузен през втората половина на кампанията.

Ситуацията с контузените в Байерн е доста притеснителна, защото куп титуляри не са на разположение на треньора Тухел. Последният, който получи сериозна контузия, е Кингсли Коман, който напусна принудително срещу Аугсбург, мач, който Даю Упамекано, Йосуа Кимих и и Конрад Лаймър също пропуснаха и отново няма да са на разположение. Серж Гнабри се завърна към тренировките, но е твърдо рано да излезе срещу Гладбах, докато Ким Мин-дже продължава да бъде на Купата на Азия.

Добрата новина е, че Нусаир Мазрауи може да стартира като десен бек, след като Мароко отпадна от Купата на африканските нации, но има шанс и новото попъленение Саша Боуи да се възстанови навреме, за да играе. В четвъртък баварците подписаха с крилото Брайън Сарагоса от Гранада и може да се наложи той да направи дебюта си още в събота, предвид броя на контузените нападатели. Самият Тухел може да пропусне мача заради грип.

Мьонхенгладбах не се справя много по-добре в този аспект, като контузиите доведоха до наистина труден сезон досега. Ко Итакура е на Купата на Азия с Япония, докато играчи като Томаш Чванчара, Робин Хак, Патрик Херман, Лукас Улрих, Йонас Омлин и Ханес Волф също са аут поради различни проблеми. Има шанс Максимилиан Вобер да се завърне, но се очаква треньорът Херардо Сеаоне да заложи на същия отбор, който спечели точка срещу Леверкузен миналия уикенд.

Гладбах се доказа като „черна котка“ за Байерн през последните години и го победи на няколко пъти, включително и на „Алианц Арена“. Преди година „жребчетата“ отмъкнаха точка в Бавария, а по-рано през сезона допуснаха обрат на „Борусия-Парк“. Отборът обаче показа срещу Леверкузен, че знае как да затрудни най-добрите отбори в Бундеслигата, но могат ли да го направят отново и в събота? Необходими са огромно количество усилия и концентрация, за да задържиш Байерн на „Алианц Арена“, дори и с многото контузени. Хора като Джамал Мусиала, Лерой Сане и Хари Кейн все пак ще бъдат на разположение, така че Байерн трябва да успее да пробие защитата на Мьонхенгладбах и да спечели трите точки.

Букмейкърът Winbet вярва в победата на баварците с коефициент от 1.16 срещу 13.00 за Гладбах. Равенството е оценено на 8.75. Очакванията са да има попадения в двубоя и затова ставката за над 2.5 гола от 1.23 е отлична опция.

Фрайбург – Щутгарт (3 февруари, събота, 16:30 часа)

Срещата между тези два отбора се очаква да бъде една от най-оспорваните и равностойните този кръг. Тимът на Кристиан Щрайх продължава борбата си за европейските клубни турнири, докато „швабите“ искат да затвърдят позицията си в Топ 4.

Към момента Фрайбург, който записа победа, равенство и загуба през новата година, заема седмата позиция и изостава на три от шестия Айнтрахт Франкфурт и на осем от четвъртия Борусия Дортмунд. Щутгарт пък остава трети, но на само една пред „вестфалци“. В миналия кръг „швабите“ прекъснаха серията си от две поредни загуби при гръмката победа с 5:2 у дома срещу РБ Лайпциг.

Треньорът на домакините няма да може да разчита на Рицу Доан, който е с националния отбор на Япония на Купата на Азия, както и на контузените Кристиан Гюнтер, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт, Макс Розенфелдер и Кенет Шмид. Унгарският национал Роланд Шалай пък остава под въпрос.

От другата страна, Себастиан Хьонес ще трябва да изготвя състава без контузения си голмайстор Серу Гираси, Дан-Аксель Загаду и Николас Нартей, които също са в лазарета. Юнг Йонг, Хироки Ито и Силаш пък са с националните си отбори на Купата на Азия и КАН. В последния ден на трансферния прозорец пък отборът се подсили с плузащитника Махмуд Дауд от Брайтън.

Щутгарт влиза като отбора, който изглежда по-близо до победата, като букмейкърът Winbet му дава коефициент от 2.25, докато този за успех на Фрайбург е 3.05. Ставката за равенство е определена на 3.65.

Дармщат – Байер Леверкузен (3 февруари, събота, 16:30 часа)

Откъдето и да го погледнем, това е сблъсък, който противопоставя последния и първия в класирането на Бундеслигата към момента. Домакините са на дъното с едва 11 точки след 19 двубоя, като първият над чертата е Унион Берлин със 17 пункта, от който допусна поражение в предишния кръг. Отборът, в който е подвизава българският проектонационал Фабиан Нюрнбергер, не е вкусвал три точки от началото на октомври, когато записа единствените си две победи до момента.

След като Леверкузен постигна два драматични успеха с победни голове в добавеното време срещу Аугсбург и РБ Лайпциг, „аспирините“ бяха спрени от Борусия Мьонхенгладбах преди седмица. Макар че бяха пълни господари на терена, възпитаниците на Шаби Алонсо не успяха да пробият добре подредената защитата на „жребчетата“ и за първи път през кампанията не успяха да отбележат попадение. По този начин, както вече стана ясно, позволиха на Байерн да ги доближи на само две точки и нямат право на грешка в събота следобед в Дармщат.

Алонсо няма да може в тази среща на контузените Артур, Есекиел Паласиос и голмайстора на отбора Виктор Бонифейс. Защитникът Одилон Косуну продължава да бъде на КАН с Кот Д’Ивоар, докато под въпрос остава звездата Флориан Вирц.

Въпреки това, Леверкузен си остава като предпочитания избор на букмейкъра Winbet да стигне до трите точки с коефициент от 1.28 срещу 9.50 за Дармщат. Равенството пък бива оценявано на 6.25.

РБ Лайпциг – Унион Берлин (4 февруари, неделя, 18:30 часа)

Кръгът приключва с двубоя между два от отборите, за които победата изглежда задължителна на всяка цена. „Червените бикове“ започнаха ужасно годината с три поредни поражения, след които изпаднаха от Топ 4, като вече изостават с три от Борусия Дортмунд. Възпитаниците на Марко Розе обаче трябва да се оглеждат и зад себе си, където Айнтрахт диша във врата им със само две точки изоставане. Аут за домакините са наказаният Мохамед Симакан и Амаду Айдара, който е на КАН.

Унион, който през есента записа историческо участие в групите на Шампионската лига, се представяше доста колебливо през есента и го закъса неприятно. Тимът на Ненад Биелица заема 17-ото място, като има преднина от пет пред 16-ия Кьолн на позиция за плейоф за оцеляване.

Тук букмейкърът Winbet дава гласа си за победа на Лайпциг с коефициент от 1.40, а този за успех на берлинчани е 7.50. За равенство ставката е 5.00.

В понеделник очаквайте обширен обзор на всичко случило се през уикенда от мачовете в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.