ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Марсилия и Рим ще бъдат арени на две славни битки в Лига Европа

0
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват откриващото попадение на Йосип Станишич при победата над Байерн Мюнхен с 3:0 (Снимка: БТА)

Време е за полуфиналните битки във втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа. От 22:00 часа българско време Олимпик Марсилия посреща Аталанта, а Рома е домакин на Байер Леверкузен в повторение от миналогодишния сблъсък между двата тима отново на същата фаза.

Мнозина сигурно се питат „Къде е Ливърпул?“. Сигурно е някаква грешка, нали? Тъй като „червените“ бяха считани за сигурен фаворит за спечелването на надпреварата в Дъблин. Фактите, обаче, са такива, че Аталанта изхвърли момчетата на Юрген Клоп след истинска лекция на „Анфийлд“, която дари отбора на Джан Пиеро Гасперини с една от най-запомнящите си победи в европейския футбол.

Както в Шампионската лига, така и в Лига Европа, на ½-финалите няма да наблюдаваме английски представители, след като Уест Хем Юнайтед също отпадна. Италианците отново учат останалата част от континента как да печелят мачове от фазата на елиминациите, докато новата доминираща сила на Германия и историческия гранд от Франция съставляват останалите участници в състезанието.

Олимпик Марсилия – Аталанта

Представянето на Марсилия на четвъртфиналите не беше толкова убедително, колкото на Аталанта и сега се считат като аутсайдери в този полуфинал, макар че на ¼-финалите отстраниха Бенфика. Френският клуб има богата история в Европа, но вече сме много далеч от успехите на ОМ в миналото. В момента те са на седмо място в Лига 1, но са непобедени в последните си четири мача, като се намира на две точки от европейските клубни турнири.

„Велодром“ ще бъде шумен за Аталанта, но бергамаските не се страхуват, след като надделяха на „Анфийлд“ с 3:0 в предишния кръг. Звездите на Гасперини намериха своята форма в най-точния момент, но като цяло изпитваха затруднения далеч от дома този сезон. Към момента „богинята“ е в серия от три поредни победи и заема шестата позиция в Серия А, като изостава с две точки от петия Рома.

Старши треньорът на ОМ Жан-Луи Гасе има доста кадрови проблеми, с които да се оправя за тази среща. Аут ще бъдат наказания Самуел Жиго, както още контузените Куентин Мерлан, Билал Надир, Валентин Ронжиер, Педро Руис Делгадо, Емран Согло и Шансел Мбемба.

Гасперини пък ще реди състава си без Рафаел Толой и Емил Холм, които лекуват травми, Мичел Бакер, който е със стомашно неразположение, както и наказания Исак Хиен.

Това ще бъде един изключително завързан двубой и затова коефициентите на букмейкъра Palms Bet са доста изравнени. Победата за Марсилия е определена на 2.54, докато тази за Аталанта е 2.75. Ставката за „хикс“ пък е 3.50. Напълно е възможно двата отбора да се неутрализират с по едно попадение и затова гол/гол с коефициент от 1.75 е добър вариант за залог.

Рома – Байер Леверкузен

Байер Леверкузен търси отмъщение, след като се изправя срещу Рома на полуфиналите на Лига Европа. Шаби Алонсо не успя да спре бившия наставник на „вълците“ Жозе Моуриньо на този етап от турнира миналия сезон, като „джалоростие“ се класираха за финала след успех с общ резултат от само 1:0, преди да загубят от Севиля в спора за трофея.

Леверкузен обаче узря много след това поражение, като „аспирините“ са непобедени през този сезон във всички турнири или в общо 46 поредни мача до този момент. Те вече си осигуриха титлата от Бундеслигата, детронирайки Байерн Мюнхен, на финал са за Купата на Германия и гонят требъл с Лига Европа.

Леверкузен преодоля трудното предизвикателство в лицето на Уест Хем, за да се класира за полуфиналите за втора поредна година, докато в същото време Рома спечели италианския сблъсък с Милан и затвърди сериозния си възход след идването на новия треньор Даниеле Де Роси.

Неговият отбор е разнообразен, упорита и се радва да има в състава играч в лицето на Пауло Дибала. Те са създадени за успех в Европа, но Леверкузен е най-трудният съперник предвид неговата динамика, хармоничен баланс и непримиримост.

„Вълците“ ще бъдат без наказания Зеки Челик, така че би трябвало да видим нидерландеца Рик Карсдорп да играе на десния бек. Ромелу Лукаку е под въпрос поради мускулна контузия, но Де Роси има Тами Ейбрахам готов и отново на разположение след дълъг период отсъствие. Малко вероятно е Крис Смолинг също да участва.

Алонсо ще бъде без няколко футболисти, които обаче не са сред основните този сезон. Става въпрос за Адам Хложек и Борха Иглесиас. Има, обаче, опасения около състоянието на централния защитник Джонатан Та, след като германският национал поучи травма в края на мача срещу Щутгарт през уикенда и е под въпрос за мача в Рим. Звездата Флориан Виртц ще се завърне в стартовия състав, след като се появи от пейката в събота срещу „швабите“, докато Виктор Бонифейс може да бъде предпочетен пред бившия играч на Рома Патрик Шик за върха на атаката.

Даниеле Де Роси призова своя уморен отбор да се покаже своите качества в този напрегнат момент, като италианците трябва да дадат повече от 100% от себе си на „Олимпико“, за да имат шанс да преодолеят фаворита в турнира. „Вълците“ са доста по-разнообразни и показват израстване след напускането на Моуриньо, като Де Роси съчетава традиционни и прогресивни идеи, за да направи „джалоросите“ в един страхотен отбор.

Рома показва чудесна форма у дома и в резултат на това Леверкузен може да трябва отново да разчита на едно от оръжията си този сезон – да прави късен обрат, за да запази шансове за реванша. „Вълците“ може да са уморени, но същото важи и за гостите, така че дали не е време да станем свидетели на края на една уникална серия?

Въпреки това, букмейкърът Palms Bet гласува доверие на Байер Леверкузен за победа с коефициент от 2.10 срещу 3.60 за Рома. Равенството пък е оценено на 3.50. И тук, както в другия двубой тази вечер, важи правилото, че може да видим попадения и в двете врати – коефициентът за гол/гол е 1.85.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.