ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Финалът на Лукман: Аталанта влезе в историята и сложи край на серията на Леверкузен

0
Аталанта
Аталанта спечели Лига Европа за сезон 2023/2024 (Снимка: БТА)

Една от най-великите истории във футбола приключи в сряда вечер! Нигериецът Адемола Лукман отбеляза зашеметяващ хеттрик, а Аталанта сложи край на серията от 51 мача без загуба на Байер Леверкузен, за да спечели финала на Лига Европа с 3:0 в Дъблин и да вдигне първия си трофей от 61 години насам.

Лига Европа
Финалът на Лига Европа на стадион "Авива" в Дъблин (Снимка: БТА)

Лукман стана първият играч, отбелязал хеттрик на европейски финал от 49 години насам, за да осигури първия европейския триумф на „нерадзурите“. Тимът от Бергамо дълго време живееше в сянката на съседните гиганти Интер и Милан. Въпреки това, те се насладиха на златна ера под ръководството на Джан Пиеро Гасперини.

Аталанта загуби и трите си предишни финала под ръководството на Гасперини, последно бе поражението от Ювентус за Купата на Италия миналата седмица. Но този път не им беше отказана възможността да влязат в историята, зарадвайки хилядите облечени в синьо и черно, пътували от Северна Италия до ирландската столица. По този начин те станаха първият италиански отбор, спечелил състезанието, откакто Парма спечели Купата на УЕФА през 1999-а година.

Всичко стартира в 12-ата минута, когато Давиде Дзапакоста намери Лукман, който на опразнената врата на пеналта откри резултата. В 27-ата Луукман вкара нов много хубав гол, след като пое топката и с изстрел от границата на пеналта реализира за 2:0. Четвърт час преди края Аталанта реши всичко. Джанлука Скамака пусна към Лукман, който овлядя и със страхотен изстрел в пеналта оформи своя хеттрик 3:0.

Така италианците сложиха край на мечтите на Леверкузен за требъл. Германците пък спечелиха Бундеслигата и все пак ще има възможност да вземат дубъл в събота във финала за Купата на Германия срещу втородивизионния Кайзерслаутерн.

Испанските треньори изглежда се пренавиват в критични моменти

Не, в този случай не говорим за Хосеп Гуардиола, а за сънародника му Шаби Алонсо, който избра да пренебрегне Виктор Бонифейс и Патрик Шик в полза на фалшива деветка в Дъблин.

Въпреки че не беше първият път, в който този сезон той залага на такава схема, това се оказа в полза на Аталанта. Енергичният отбор на Гасперини натискаше високо и често печелеше топката още в третината на Леверкузен. Без чист нападател на терена отборът на Алонсо нямаше начин да преодолее тази преса, като топката непрекъснато се връщаше в тяхната половина и германският отбор беше наказан на два пъти още до почивката.

Този път трудно изглеждаше, че ще път обратно за „аспирините“, което наистина донесе и края на една историческа серия.

Перлата в короната

Загубата за един е победа за друг и това със сигурност беше случаят с Джан Пиеро Гасперини и Аталанта.

Толкова дълго време един от скромните, но вълнуващи тимове в Италия, без почти никакви отличия, не показваше, че ще бъде една от големите сензации този сезон. Още повече, когато загубиха и финала за Купата на Италия в средата на миналата седмица.

Но бергамаските се завърнаха със стил и тотално надиграха „Непобедимите“ в продължение на 90 минути в Дъблин, за да заслужат своя първи европейски трофей в една вечер, която никога няма да забравят.

Джан Пиеро Гасперини
Аталанта - Байер Леверкузен, Джан Пиеро Гасперини (Снимка: БТА)

Всичко беше направено в подходящ стил и Гасперини заяви същото след мача:

„Не само, че спечелихме, а как спечелихме! Победихме Ливърпул, когато те бяха начело във Висшата лига, Спортинг Лисабон и сега Байер Леверкузен… ние сме изключително горди“.

И съвсем заслужено – през следващите 12 месеца трофеят ще нарича Бергамо свой дом.

Аталанта
Аталанта спечели Лига Европа за сезон 2023/2024 (Снимка: БТА)

Кой е големият герой за Аталанта?

Преди десет години Адемола Лукман играеше футбол дълбоко при аматьорите. Преди четири години той се опита (и не успя) да изпълни дузпа с паненка при загубата на неговия Фулъм с 2:3 в 98-ата минута. Той напусна английския елит само с 11 гола на своето име с екипите на три различни клуба, но намери своето място в Италия.

Адемола Лукман
Аталанта - Байер Леверкузен, Адемола Лукман (Снимка: БТА)

След 15 гола в първия си сезон, нигерийският нападател имаше централно място на „Авива Стейдиъм“, отбелязвайки и трите гола за своя отбор. Той се оказа твърде „голям“, за да може някой от Леверкузен да се справи с него.

По този начин той се присъедини към елитен списък от играчи, отбелязали хеттрик в европейски финал. 26-годишният нигериец, роден в Лондон, се нареди до легенди като Ференц Пушкаш, Алфредо ди Стефано и Пиерино Прати (1969). Да, последният такъв случай е „само“ преди 56 години. Това, обаче не е всичко! Лукман стана първият играч, успял да отбележи хеттрик във финал на Лига Европа/Купата на УЕФА в историята.

Направи ли Байер Леверкузен най-добрия футболен сезон за всички времена?

Е, требълът на Манчестър Юнайтед от 1999/2000 и този на Манчестър Сити от 2022/2023 излизат на първо място, когато говорим за невероятни сезони. Кампанията на Барселона през 2010/2011 също не беше никак лоша с Лионел Меси, Шави Ернандес и Андрес Иниеста, които бяха „водещите“ на шоуто във финала на Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед на „Уембли“.

Ако трябва да се върнем още по-назад във времето, сезон 1993/1994 на Милан, в който те спечелиха Серия А (когато беше най-добрата лига в света) и Шампионската лига, като победиха Барселона на Йохан Кройф с 4:0 във финала, също заслужава място в този списък. Както и отборът на Реал Мадрид от 1957/1958, който спечели дубъла на терени, по-близки до полетата с тор, отколкото съвременните игрища, когато беше чисто удоволствие от това риташ топка. Можем да включим и повече от изненадващия триумф на Лестър Сити във Висшата лига през 2015/2016 също е точно там.

Но има едно нещо, което всеки един отбор, без значение колко изумителен е и пълен с легендарни суперзвезди, не успя да постигне: сезон без загуба във всички турнири. Това е нещо, което може би винаги ни е възпирало да определим една конкретна кампания като „най-великия футболен сезон на всички времена“.

Байер Леверкузен
Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

През 2023/2024 Байер Леверкузен беше на 180 минути от това, което всяеки един отбор мечтае да направи. Загубата им във финала на Лига Европа от Аталанта, обаче, сложи край на стремежа им да завършат една нечувана кампания без загуба и спечелване на исторически требъл, като 52-ият мач от сезона натежа повече на уморените играчи на „аспирините“.

Отборът на Шаби Алонсо наистина изглеждаше абсолютно изтощен в Дъблин. Но това не е изненада. След цял сезон, в който играеха на повече от 100% от възможностите си, неизбежното се случи. Показателно е, че те не успяха да наложат своя стил и създадоха едва десет удар през всичките 90 минути, за разлика от обичайните си 30.

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен след загубения финал от Аталанта в Лига Европа (Снимка: БТА)

Но, вместо да ги съдим, че се препънаха на предпоследното си препятствие да изкарат цял сезон без загуба във всички турнири, трябва да им отдадем заслуженото, че се доближиха толкова близо до това уникално постижение. Защото, всъщност, те дори не трябваше да стигнат дотук. Или поне такива бяха нгаласите преди началото на сезона.

В Германия Байерн Мюнхен подписа с Хари Кейн и без никакви уговорки трябваше удобно да продължи доминацията си във вътрешните турнири. Вместо това, шокиращо, Леверкузен беше този, който отвя цялата конкуренция с относителна лекота, постигайки нещо историческо – 34 мача без поражение, нещо, което дори Байерн Мюнхен на Пеп Гуардиола и Роберт Левандовски не успя да постигне.

И така, как Леверкузен се доближи толкова близо до най-великия футболен сезон някога? Е, с две думи: Шаби Алонсо! Бившият полузащитник, който изненадващо получи работата след кратък период начело на втория отбор на Реал Сосиедад, имаше тежката задача да извади „аспирините“ докато бяха в зоната на изпадащите в Бундеслигата, направи истинско чудо на „БайАрена“.

Алонсо успя да сплоти единството в отбора и да изгради манталитет на победител във всеки един играч. Неща, които клубът просто никога не е имал преди. Леверкузен, въпреки че е един от най-разпознаваемите клубове в Германия, беше спечелил само две Купи на Германия в историята си и никога Бундеслигата преди този сезон, завършвайки на второ място рекордните пет пъти.

Въоръжен с тактическа схема 3-4-3, толкова добра, че бековете на Леверкузен Жереми Фримпонг и Алехандро Грималдо са участвали в 47 попадения на отбора във всички турнири, Алонсо бързо изгради един отбор със същия манталитет, като този на сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед – винаги гладен за победа да последната секунда.

Байер Леверкузен
Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

Тази промяна беше очевидна по време на сезона в Бундеслигата, в която те спечелиха 28 и завършиха наравно в шест от своите 34 мача. Кампания без нито едно поражение, която завърши с първата им историческа титла, като нито един друг германски отбор го беше постигал по такъв начин.

Последните шест мача от сезона на „аспирините“ до голяма степен капсулираха всичко добро за Леверкузен на Алонсо. От победите с 5:1 и 5:0 съответно над Вердер Бремен и Айнтрахт Франкфурт до късните изравнителни попадения в 96-ата и 97-ата минута срещу Борусия Дортмунд и Щутгарт, Леверкузен показа способност да „взривява“ отборите със своята атакуваща линия с петима футболисти и постигайки резултати, които едва ли някога са си представяли, че могат да постигнат.

Това беше и причината Леверкузен да е наистина дяволски трудно да бъде победен и именно на това се опитаха да разчитат и във финала на Лига Европа. Този път, обаче, не се получи съвсем.

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен след загубения финал от Аталанта в Лига Европа (Снимка: БТА)

Доста неразпознаваеми в първите 45 минути, изненадани от острия натиск на Аталанта, и неспособни да имслят нещо в последната третина, Леверкузен губеше с 0:2 в края на първото полувреме благодарение на два гола на Адемола Лукман. Естествено, мнозина биха си казали: „Е, какво толкова? Леверкузен отново ще обърне в последните минути“. Не и този път. Дефицитът им стана от три попадения, като Аталанта продължи да бъде толкова агресивен и енергичен, а в крайна сметка Лукман заби хеттрик в 75-ата минута, за да може отборът на Гасперини да вдигне първия си голям трофей. Това само по себе си е забележително постижение за клуба от малкото градче Бергамо.

Така беше сложен край на надеждата на Леверкузен да спечели първи европейски трофей от 34 години насам и беше крайна станция в стремежа им да претендират за „най-великия футболен сезон на всички времена“.

Аталанта
Аталанта спечели Лига Европа за сезон 2023/2024 (Снимка: БТА)

Въпреки това, макар и болезнено поражение, то в крайна сметка не трябва да попречи на това, което феновете на Леверкузен вероятно завинаги ще смятат за най-великия сезон на техния клуб за всички времена. Защото в края на краищата грандиозната победа с 3:0 над Байерн Мюнхен през февруари все още е там, множеството мачове, спасени с късни попадения в добавеното време, ще се помнят дълги години, както и най-хубавия момент – осигуряването на титлата с победа над Вердер Бремен с хеттрик на Флориан Виртц и нахлуването на феновете на терена.

Тези моменти и този сезон ще живеят дълго в спомените на феновете на Леверкузен, дори ако останалата част от Европа няма да запомни кампанията на Леверкузен като „най-великата на всички времена“!

Фенове на Байер Леверкузен
Феновете на Байер Леверкузен празнуват историческата първа титла на отбора на "БайАрена" (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.