Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Този Арсенал вече е готов за титлата!

0
Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал, футболистите на Арсенал (Снимка: БТА)

Арсенал спечели поредното издание на дербито на Северен Лондон, след като надви Тотнъм с 3:2 като гост във вълнуващ сблъсък от 35-ия кръг на английската Висша лига.

След по-активни минути за „шпорите“ в началото, гостите наказаха градския съперник след ъглов удар. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Пиер-Емил Хойберг намери собствената врата и даде предимство на „артилеристите“. Домакините реагираха и бяха близо до изравняване, но Кристиан Ромеро направи първо пропуск с глава от близка дистанция, а след това нямаше късмет и ударът му срещна гредата след подаване на Джеймс Мадисън. Силните минути за Тотнъм изглежда бяха дали резултат, когато Мики ван де Вен вкара топката във вратата на Давид Рая в 23-ата минута, но голът бе отменен заради тънка засада на бранителя. Скоро след това Арсенал се възползва и Букайо Сака реализира с левия крак. В края на полувремето защитата на „шпорите“ отново се пропука при корнер. Кай Хаверц се извиси във въздуха и направи резултата класически.

След паузата Рая направи груба грешка и Ромеро се възползва, за да намали пасива на Тотнъм в 64-ата минута. Три минути преди изтичането на редовното време Хюн-Мин Сон вкара от дузпа, отсъдена за нарушение Деклан Райс срещу Бен Дейвис. Халфът на Арсенал изрита уелсеца и след проверка край страничния монитор, главният съдия Майкъл Оливър отсъди дузпа, която бе реализирана от корейския нападател на домакините. До края „шпорите“ опитаха да стигнат до равенство, но статуквото остана непроменено.


Така Арсенал продължава преследването в битката за титлата с Манчестър Сити. Възпитаниците на Микел Артета са на върха с 80 точки, с една пред втория Сити, но и с мач повече от шампионите. Третият Ливърпул е на пет пункта от върха. Тотнъм остава пети с точно 60 точки, на седем от четвъртия Астън Вила, но с две срещи в резерв спрямо бирмингамци. За тима на Ангелос Постекоглу предстои отложен мач с Челси в четвъртък, докато Арсенал ще бъде домакин на Борнемут.

Тотнъм ще трепери за мястото си в Шампионска лига

Преди началото на дербито съдбата на Тотнъм в Шампионската лига беше в собствените им ръце. Равенството на Челси с Астън Вила означаваше, че „шпорите“ са на седем точки зад бирмингамци, но ще имат три мача по-малко от тима на Унай Емери.

Сега обаче надеждите изведнъж намаляха. Съдбата им не е в техните ръце, а Тотнъм ще трябвада се изправи срещу Челси, Манчестър Сити и Ливърпул в три от последните си четири мача. Това вече изглежда като много трудна задача да се класират за най-елитното състезание в Европа догодина…

Джеймс Мадисън
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Джеймс Мадисън (Снимка: БТА)

Арсенал е съвсем различен отбор от този преди 12 месеца

Преди точно една година Арсенал беше разбит с 1:4 от Манчестър Сити в мач, който отне титлата от ръцете им. Година по-късно Сити отново е основният им съперник, но този път „топчиите“ поддържат тяхното темпо.

Лондончани си бяха виновни сами, че пропуснаха шансовете си да спечелят титлата преди 12 месеца и направиха всичко възможно да го сторят отново този път, като Давид Рая направи страхотна асистенция за Кристиан Ромеро. Но Арсенал намери начин да се справи и всъщност това е добър атестат за тяхното израстване, като оставим настрана грешките, довели до попаденията на Тотнъм.

Това не беше онзи ретро Арсенал. През първото полувреме те успяха да владеят само 28% топката, но бяха в най-добрата си форма, за да „приспят“ мача и да окажат отново натиск върху Манчестър Сити.

Още един ключов и бърз старт за Арсенал

Арсенал затвърди тезата, че е най-силният отбор в момента във Висшата лига в първите 15 минути, когато Пиер-Емил Хойберг отклони в собствената си врата ъглов удар на Букайо Сака. Това беше техният 12-и гол в този период от мач в първенството този сезон, катое №1 по този показател в дивизията, а Тотнъм са втори с десет попадения в същата категория.

Букайо Сака
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Букайо Сака (Снимка: БТА)

Тези страхотни стартове на мачовете могат да бъдат от решаващо значение в битката за титлата на Арсенал, конкретно през втората половина на сезона, като само три от тези голове паднаха в първите 19 мача в Лигата.

Също толкова важен беше фактът, че откриването на резултата дойде от стандартна ситуация. Това беше техният 20-и гол от игрова ситуация, отново №1 във Висшата лига, а това им позволи да възползват от най-добрия си период от началните 15 минути.

Ето защо рутината на играчи да преминават от далечната до близката греда е толкова важна. Оше повече, че Бенджамин Уайт попречи, без да прави нарушение, на вратаря да се намеси. Същото важи и за гола на Кай Хаверц в 38-ата минута. Корнерът дойде от другата страна, но Уайт остана до Гулиелмо Викарио, докато неговите съотборници атакуваха топката на първа греда във вратарското поле. Комбинацията от тези действия създаде достатъчен хаос, за да може Арсенал да се възползва и да накаже съперника си.

Тотнъм нямаха късмет?

Първото полувреме на този мач беше наистина странно. Реално, ако погледнем резултата само след първото полувреме, можем да кажем, че Тотнъм са били тотално надиграни. Но това не беше точно така. И докато „шпорите“ се пропукаха на контраатака при гола на Сака, това беше, може би единственият момент, в който може да кажем, че Тотнъм се провали наистина.

Тимът на Анге Постекоглу стоеше здраво в двубоя и беше изключително близо до изравняване на резултата на три пъти преди попадението на Сака. Те дори реазилираха гол чрез Мики ван де Вен, който щише да ги върне в играта, но той бе отменен от системата ВАР.


Тотнъм е играл много по-зле през сезона, но пък тогава са имали аванс на почивката. Въпреки това, старите слабости да се защитават при статични положения ги преследват през целия сезон и това е нещо, в което трябва да се подобрят.

Трябва да отбележим и добрата игра на Деян Кулушевски, който серозно затрудни защитниците на Арсенал и напълно оправда титулярното си място. С по-добър завършащ удар и малко повече късмет, Тотнъм едва ли биха се оставили да имат такава планина за изкачване още до почивката.

Такехиро Томиясу и Деян Кулушевски
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Такехиро Томиясу и Деян Кулушевски (Снимка: БТА)

Какво се случва с Кай Хавертц?

По-рано този сезон, когато Кай Хавертц се бореше да окаже някакво сериозно влияние върху мачовете, беше справедливо да се запитаме какво точно представлява той. Естествен номер Е8“ ли е? Не точно. Естествен номер „9“ ли е? Определено не. Къде тогава е мястото му в тази система? Какво може германецът да предложи на Арсенал?

Това обаче вече е в миналото. Стилово Хавертц е нещо средно между тези позиции, а в неделя беше и двете. Малко „деветки“ във Висшата лига са способни да пуснат такъв прекрасен диагонален пас към Сака за втория гол на Арсенал. И малко „осмици“ биха били способни да влязат като „призрак“ във вратарското поле и да реализират така лесно с глава при третото попадение за „артилеристите“.

Добрата игра във въздуха на Хавертц се оказва наистина полезна, когато Тотнъм се опитваше да натисне, а германецът спечели няколко важни дуели с глава в собственото си поле, когато Арсенал се защитаваше.

Кай Хавертц
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Кай Хавертц (Снимка: БТА)

Играчи като Габриел Жезус и Едуард Нкетия предлагат нещо различно. Но в тази форма Хавертц не може да бъде изкаран по никакъв начин от състава. Напълно оправдани 60 милиона паунда!

Можи ли Арсенал да спечели титлата наистина?

Това беше представяне, което се дължеше колкото на устойчивостта, толкова и на способностите на играчите на Арсенал.

Много фактори бяха срещу тях и направиха дербито двойно по-тежко – лудата интензивност на мача, враждебната атмосфера, количеството срещи, които Арсенал изигра в сравнение с Тотнъм през последните две седмици, почти никакво място за грешки и напрежението от Манчестър Сити.

Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал, футболистите на Арсенал (Снимка: БТА)

Преди година Арсенал нямаше да издържи, но този отбор на Артета, независимо колко колко уморен е в последните етапи на сезона, продължават да се държат на ниво. Решителността и обединението на футболистите е напът да ги прекара сред цялото това напрежение до самия края.

От друга страна, Артета няма много вяра в резервната си скамейка и играчите, които се превърнаха в основни фигури през този сезон, са тези, с които той ще живее и ще умре.

Микел Артета
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Микел Артета (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.