Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арсенал и сблъсък Астън Вила – Нюкасъл дават старт на кръга във Висшата лига

0
Арсенал - Кристъл Палас
Футболистите на Арсенал празнуват след един от головете при победата над Кристъл Палас (Снимка: БТА)

След вълнуващ уикенд с мачовете от ФА Къп, най-гледаното първенство в света – Висшата лига, се завръща със сблъсъците от 22-ия кръг, които ще се изиграят в рамките на три дни през седмицата. Стартираме с пет интригуващи мача във вторник.

Вицешампионът Арсенал ще бъде добре отпочинал след кратката си почивка и оглавява списъка с мачовете за вечерта с пътуването си до Нотингам Форест, като в действие ще видим отбори като Евертън и Брайтън, преди Астън Вила да приеме Нюкасъл в късния двубой тази вечер.

Ето какво ще наблюдаваме във вторник вечер по английските терени с марка „Висшата лига“:

Нотингам Форест – Арсенал, 21:30 часа

Арсенал претърпя някои турбулентни мачове по време на празничния период, като дори беше начело в класирането точно по Коледа, преди да падне до четвърто място на Нова година, така че победата с 5:0 над Кристъл Палас преди седмица и последвалата десетдневна почивка заради ранното отпадане от Ливърпул у дома за ФА Къп със сигурност да се отразили добре на отбора на Микел Артета.

В понеделник имаше информации, че испанецът може да оглави Барселона, след като Шави Ернандес, ще се оттегли от поста, но самият той нарече тези информации като „фалшиви“. При успех тази вечер „артилеристите“ ще се изкачат до второ място в таблицата на Висшата лига, ако победят Нотингам Форест като гост в първия мач във вторник. Артета няма да може да разчита за тази среща на контузените Фабио Виейра, Томас Партей и Юриен Тимбер, докато Мохамед Елнени и Такехиро Томиясу са с националните си отбори на Купата на африканките нации и Купата на Азия. Деклан Райс и Габриел Магаляеш пък пропуснаха тренировките преди днешния мач и остават под въпрос.

Мениджърът на Нотингам – Нуно Еспирито Санто, изведе отбора на четири точки пред зоната на изпадащите и вече си спечели похвали за краткото време на управление благодарение на победата с 2:1 над Манчестър Юнайтед в края на декември.

Нотингам Форест има шестма играчи на КАН, като никой друг клуб от Висшата лига няма повече. Тайво Авоний бе част от състава на Нигерия, но получи контузия в слабините и няма да играе до началото на февруари. Левият бек Нуно Таварес е под наем именно от Арсенал и не може да се изправи срещу лондончани, но вратарят Мат Търнър може да се появи, след като беше продаден от „артилеристите“ миналото лято.

Тук фаворит на букмейкъра Palms Bet е Арсенал с коефициент за победа от 1.40 срещу 8.00 за Нотингам. Ставката за равенство е определена на 5.00. На „Сити Граунд“ се очакват попадения, така че добър вариант тук е и опцията за над 2.5 гола – коефициент от 1.66.

Фулъм – Евертън, 21:45 часа

Фулъм влезе в неприятна серия от четири мача без победа във всички турнири, като отпадна полуфинала за Карабао Къп от Ливърпул, както и беше победен от Челси във Висшата лига и Нюкасъл във ФА Къп. Предстоящото гостуване на Евертън може да помогне на „котиджърс“ да намерят отново формата си в първенството, където заемат 13-ото място с осем точки пред опасната зона.

„Карамелите“ пък биха могли да си донесат вдигаща морала победа като гост, особено с мачове срещу Тотнъм и Манчестър Сити на хоризонта, тъй като Шон Дайш и момчетата му се опитват да се отдалечат от зоната на изпадащите. Към момента отборът е 17-и със само точка над първия под чертата, след като по-рано през сезона им бяха отнети 10 точки заради нарушаване на правилата за феърплей. В момента „сините“ от Ливърпул обжалват ново евентуално наказание, заедно с Нотингам Форест, което потенциално би им донесло ново отнемане на точки, което този път може и да бъде пагубно.

Това се очертава да бъде доста равностоен двубой, като Фулъм получава леко предимство от Palms Bet с коефициент за победа от 2.45, докато този за Евертън е от 3.00. За да се стигне до равенство, трябва да бъде изпълнена ставката от 3.33.

Лутън Таун – Брайтън и Хоув Албиън, 21:45 часа

Завидната смелост и решителност на скромния Лутън Таун в борбата срещу изпадането е възхитителна през последните месеци. „Шапкарите“ на Роб Едуардс са само на точка зад Евертън, който е първият отбор над чертата и дадоха сериоден отпор на някои от големите имена в дивизията, което е наистина похвално.

Брайтън обаче носи съвсем различно предизвикателство. „Чайките“ разбиха с 5:2 през уикенда Шефилд Юнайтед като гост за ФА Къп и определено плашат с потенциала си в атака, въпреки че Жоао Педро е този, който води класацията при голмайсторите в отбора с 18 гола във всички турнири. Южняците са седми в класирането, на три точки от шестия Уест Хем и на осем от петия Тотнъм, а в края на февруари ще подновят и кампанията си в Лига Европа, където очакват съперника си на 1/8-финалите.

Брайтън получава доверието на Palms Bet с коефициент за победа от 1.75 срещу 4.33 за такава на Лутън. Ставката за равенство е оценена на 4.20. С коефициент от 1.60 за над 2.5 гола, това си изглежда като отлична друга опция за този двубой.

Кристъл Палас – Шефилд Юнайтед, 22:00 часа

Все повече фенове на отбора от „Селхърст Парк“ изразяват недоволството си от мениджъра Рой Ходжсън, макар че 76-годишният специалист е много обичан в Лондон. „Орлите“ обаче са едва на 15-ата позиция и седят само на пет точки над „червената зона“. Оптимизъм преди днешната среща обаче има, защото обичайно Палас играе успешно срещу Шефилд Юнайтед. Показателно е, че „орлите“ търсят четвъртата си поредна победа над „остриетата“, които отбелязаха само два гола в последните си шест срещи срещу този съперник.

Крис Уайлдър е изправен пред ужасно тежката задача да се опита да изведе Шефилд Юнайтед към спасението. Мнозина обаче считат това за невъзможно, защото неговият отбор в момента е на дъното на Лигата със само десет точки от 21 мача и на цели седем от безопасните места.

Определено Кристъл Палас влиза като фаворит в двубоя с коефициент от 1.61 за победа срещу 6.33 за Шефилд, докато равенството е оценено на 3.80 от Palms Bet. На „Селхърст Парк“ се срещат два от по-постните отбори и едва ли ще видим много резултатен двубой, така че залог от под 2.5 гола със ставка 1.75 изглежда също като добър вариант.

Астън Вила – Нюкасъл Юнайтед, 22:15 часа

Астън Вила приема Нюкасъл Юнайтед във вторник вечер, надявайки се да затвърди мястото си в Топ 4 на Висшата лига срещу отбор, чиито европейски стремежи тази година бяха буквално разбити от контузии. Отборът на Унай Емери стои стабилно на четвъртото място в елита на Англия с шанс да се приближи на две точки от лидера Ливърпул. Бирмингамци не трбва да забравят и за участието си в Европа през пролетта, където са на 1/8-финал в Лигата на конференциите, а също така продължатат напред и за ФА Къп.

Надеждите на „свраките“ да се класират отново за европейските клубни турнири бяха ударени от четирите поредни поражения в Лигата, въпреки че победата им над Фулъм в събота вечер за ФА Къп означава, че все още има шанс Еди Хау да вземе първия си трофей като мениджър през този сезон.

Астън Вила обаче е най-силният домакински отбор досега във Висшата лига през кампанията – 9 победи и 1 равенство, докато „свраките“ са вторият най-слаб тим в гостуванията, като успяха да спечелят само пет точки далеч от своя „Сейнт Джеймс Парк“.

Унай Емери няма да може да разчита на Бертранд Траоре, който остава да играе за Купата на африканските нации с Буркина Фасо, докато Емилиано Буендиа, Пау Торес, Люка Дин и Тайрън Мингс също са аут заради контузии. Под въпрос до последния момент пък остават Джан Дюран и Джейкъб Рамзи.

Еди Хау все още трябва да се оправя с редица отсъстващи поради контузии, като цели деветима играчи няма да бъдат на разположение за срещата на „Вила Парк“ тази вечер. Вратарят Ник Поуп, Мат Таргет, Харви Барнс, Калъм Уилсън, Джоузеф Уилок, Елиът Андерсън, Жоелинтън и Мигел Алмирон не са на разположение. От тази група Таргет, Уилсън и Барнс са близо до завръщане, докато Алмирон е болен. Сандро Тонали остава наказан заради нерегламентирани залози.

Двата отбора се срещнаха още в първия кръг на новия сезон през август, когато Нюкасъл отнесе Астън Вила с 5:1 и с нетърпение чакаме да видим дали бирмингамци ще отвърнат подобаващо.

С оглед на страхотната си домакинска форма, не е изненада, че Palms Bet се доверява на Астън Вила за победа с коефициент от 1.90, докато този за Нюкасъл е 3.75. Равенството бива оценено на 4.00.

В сряда предстоят нови три двубоя от кръга – Манчестър Сити срещу Бърнли, лондонско дерби между Тотнъм Хотспър и Бернтфорд, както и големия сблъсък Ливърпул – Челси. Очаквайте подробен анализ на трите срещи утре сутрин!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.