Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Гонитбата за титлата продължава с новия кръг във Висшата лига

0
Арсенал
Арсенал (Снимка: БТА)

Уикендите са любимо време за много хора, защото е време да се отпуснат след поредната натоварена работна седмица и да презаредят батериите за новите предизвикателства. А какво по-хубаво от това дните за почивка да бъдат гарнирани и с футбол от най-висока класа.

Време е за поредния вълнуващ кръг от английската Висша лига, който ще ни предложи страхотни сблъсъци. Определено вниманието е насочено към неделя, когато един срещу друг ще се изправят големите съперници Манчестър Юнайтед и Ливърпул на „Олд Трафорд“, но и съботата предлага изобилие от двубои.

В днешния ден ще видим в действие отборите на Манчестър Сити, Уест Хем, Нюкасъл, Евертън, Астън Вила и Арсенал, които продължават да гонят своите цели и амбиции. Затова нека погледнем какво ни очаква по терените в Англия в събота!

Кристъл Палас – Манчестър Сити, 14:30 часа

32-ият кръг на Висшата лига започва на „Селхърст Парк“ в Лондон, където преследващият четвърта безпрецедентна поредна титла Манчестър Сити гостува на Кристъл Палас. Макар че „гражданите“ имаха своите колебливи моменти през сезона, представянето им в средата на седмицата беше като предупреждение за съперниците им за титлата. След като не успяха да победят Арсенал миналия уикенд, сега, вдъхновени от хеттрик на Фил Фодън Сити записа успех с 4:1 над Астън Вила на „Етихад“. Така разликата с лидера Ливърпул отново е три точки, но могат да се изкачат на върха преди мърсисайдци и „артилеристите“ да са изиграли своите мачове от уикенда.

Кристъл Палас все още има някои отсъстващи ключови звезди и в резултат на това новият мениджър Оливър Гласнер не може да разкрие напълно идеите си. „Орлите“ обаче трябва да съберат достатъчно точки, за да се предпазят от изпадане, но са без победа в четири поредни мача и заемат 14-ата позиция с осем точки преднина пред опасната зона.

Майкъл Олизе, Марк Гехи и Шейк Докуре са трима от най-важните играчи, които липсват на столичани, а същото важи и за вратаря Сам Джонстън. Крис Ричардс, Роб Холдинг и Нейтън Фъргюсън също едва ли ще имат някаква роля този уикенд. Аут остават още Матеуш Франса и Одсон Едуард.

Мениджърът на Ман Сити – Хосеп Гуардиола, даде почивка на Кевин Де Бройне и Ерлинг Халанд в средата на седмицата и, въпреки че „гражданите“ впечатлиха и без тях срещу Вила, е трудно да си представим, че дуото ще бъде оставено за втори пореден мач на пейката. Джон Стоунс също би трябвало да е готов за игра и дори може да стартира на „Селхърст Парк“, след като се е възстановил от контузия на адуктора. Въпреки това, вратарят Едерсон, Кайл Уокър и Нейтън Аке остават все още в лазарета.

През годините Палас неведнъж е създавал сериозни главоболия на Сити и Гуардиола, а по-рано през сезона открадна точка от шампионите на „Етихад“, когато мачът завърши 2:2. Като цяло, „Селхърст Парк“ си е доста трудно място за гостуване да някои от най-добрите отбори в дивизията през последните години, но срещу този отбор на Палас не е трудно да се играе на собствен терен. Гласнер все още не е започнал с истинското възраждане на отбора предвид липсващите играчи, като в момента „орлите“ разчитат прекалено много само на Еберечи Езе в атакуващ план. Очакванията, естествено, са удобна победа на гостите от Манчестър.

Това се потвърждава и от коефициента на WinBet победа на „гражданите“ от 1.33 срещу 9.50 за Кристъл Палас. Равенството се оценява на 5.50. Попаденията едва ли ще останат мираж, така че ставака от 1.67 за над 2.5 гола е също добра опция за залог.

Уулвърхемптън Уондърърс – Уест Хем Юнайтед, 17:00 часа

В динамичния свят на Висшата лига, където мечтите се преследват по безмилостен начин, Уест Хем продължава похода си към Европа, но сега предстои важен мач срещу Уулвърхемптън. „Вълците“ се завръщат на „Молиню“ в търсене на първата си победа от два мача насам, докато „чуковете“ също нямат успех в четири поредни двубоя от първенството. Уулвс са 11-и в класирането, като изостават само с три точки от днешния съперник на седмата позиция.

Мениджърът на домакините – Гари О’Нийл, потвърди, че Хи-Чан Хуанг и Крейг Доусън са се завърнали към тренировки, но е по-вероятно да не играят Уест Хем. Жан-Рикнер Белгард все още не е на разположение поради проблем в коляното, докато Педро Нето също остава аут с дълготрайна контузия на подколянното сухожилие.

Дейвид Мойс пък ще приветства обратно в състава полузащитника Едерсон Алварес след наказанието му от два мача, но вратарят Алфонс Ареола е аут заради контузия в слабините. В негово отсъствие отново Лукаш Фабиански ще започне под рамката на вратата. Защитникът Найеф Агер се завърна към тренировки тази седмица, но остава под въпрос за сблъсъка. Нападателят на лондончани – Михаел Антонио пък може да запише мач №300 за клуба, ако се появи в игра, но пък ямаецът никога не е вкарвал гол на Уулвс в общо 14 двубоя.

Това се очертава да бъде равностоен сблъсък и затова коефициентите са доста изравнени. Букмейкърът WinBet все пак дава леко предимство на домакините от Уулвърхемптън със ставка от 2.62, докато тази за Уест Хем е 2.80. „Хиксът“ тук е определен на 3.75.

Лутън Таун – Борнемут, 17:00 часа

След чудесното начало за „шапкарите“ на 2024-а година, когато бяха в серия от шест поредни мача без успех, новаците тотално преобърнаха положението си. В момента отборът на Роб Едуардс не познава вкуса на победата от края на януари или в общо десет мача от Висшата лига. Това, в комбинация с върнатите четири точки на Евертън, върна Лутън в опасната зона, като в момента заема 18-ото място, като изостава с три точки от първия над чертата Нотингам Форест.

Борнемут се намира на обратния полюс, след като навлезе в добра форма и е непобеден в пет поредни мача, четири, от които бяха победи. Последната жертва се казваше Кристъл Палас по-рано през седмицата. В класирането „черешките“ са на 12-ата позиция с 41 точки и мечтаят за Европа, след като изостават само с четири от седмия Уест Хем.

Домакините продължават да имат сериозни кадрови проблеми с контузени играчи. В лазарета може да видим Елайджа Адебайо, Мадс Юл Андерсен, Амари’и Бел, Джейкъб Браун, Алберт Сами Локонга, Марвелос Накамба, Чидози Огбене и Даниел Потс, докато капитанът Том Локиър все още се възстановява, след като колабира именно срещу Борнемут през декември. Тогава мачът беше анулиран и преигран през януари, когато Борнемут спечели драматично с 4:3.

Мениджърът на „черешките“ – Андони Ареола, няма да може да разчита на Луис Синистера и Райън Фредерикс, които лекуват контузии, докато Крис Мефъм и Марко Сенеси остават под въпрос.

Борнемут влиза като фаворит за победата с коефициент от 1.92 от букмейкъра WinBet, докато този за Лутън е 3.85. Знакът за равенство е изчислен на 3.95.

Фулъм – Нюкасъл Юнайтед, 17:00 часа

Нюкасъл гостува на Фулъм в събота следобед с цел да победи „котиджърс“ за трети път този сезон. Ранният червен картон на Раул Хименес предопредели първия сблъсък в Тайнсайд, когато „свраките“ спечелиха с 3:0 през декември, преди „джордитата“ да изхвърлят Фулъм от ФА Къп през януари.

Личи си, че лондончани разчитат основна на домакинката си форма през кампанията и това се доказа в последните два мача – във вторник отстъпиха с 1:3 в гостуването си на Нотингам Форест, а преди седмица завършиха 3:3 срещу Шефилд Юнайтед на „Брамал Лейн“. Това им отрежда 13-ата позиция с 39 точки.

След като направи фантастичен обрат от 1:3, за да победи Уест Хем с 4:3 миналия уикенд, в средата на седмицата Нюкасъл изпусна победата над Евертън у дома, завършвайки 1:1. Измъчваният от контузии отбор на Еди Хау няма право на повече грешки, ако иска да се класира за Европа през следващия сезон, като в момента „свраките“ са осми и изостават с точка от седмия Уест Хем и с четири от шестия Манчестър Юнайтед.

Фулъм е един от малкото отбори без проблеми с контузени играчи, но мениджърът Марко Силва почти сигурно ще направи няколко промени в стартовите 11 за гостуването на Нюкасъл. Том Кеърни, Боби Де Кордова Рийд и Уилиан са трима, които се очаква да започнат от първата минута.

Ситуацията в Нюкасъл е точно противоположната на тази на „котиджърс“. Тимът цял сезон бива преследван от контузии, но добрата новина е, че в отбора се завръща Антъни Гордън, който пропусна мача с Евертън поради наказание, което значи, че Харви Барнс вероятно ще седне на пейката за началото. Валентино Ливраменто, Мигел Алмирон и Джамал Ласелес са последните нови имена в списъка с контузени. Триото се присъединява към Калъм Уилсън, Люис Майли, Жоелинтон, Киърън Трипиър, вратаря Ник Поуп и Сет Ботман, които запълват лазарет. Шанс да попадне в групата обаче има Мат Таргет.

Знаците сочат към победа на Фулъм този уикенд въпреки проблемите им в средата на седмицата. Те са отбор, който играе по съвсем различен начин у дома, докато Нюкасъл има своите проблеми при гостувания този сезон. „Свраките“ обаче победиха Фулъм в западен Лондон в началото на годината за ФА Къп и със сигурност ще излязат за нов успех на „Крейвън Котидж“ или най-малкото има предпоставки да спечели поне точка.

И този сблъсък се очаква да бъде доста оспорван, като Фулъм получава една идея по-ниския коефициент за победа от 2.55 от букмейкъра WinBet срещу 2.80 за Нюкасъл. Ставката за равенство е оценена на 3.85. И двата отбора бележат попадения в последно време, така че опцията за над 2.5 гола с коефициент от 1.57 може да бъде пробвана спокойно.

Евертън – Бърнли, 17:00 часа

Този мач си попада в графата „директна битка за оцеляване“. Евертън ще приеме Бърнли на „Гудисън Парк“ в събота следобед в стреежа си да спечели ценни три точки. „Карамелите“ успяха да стигнат до равенство от 1:1 като гост на Нюкасъл през седмицата, което би трябвало да им даде известна увереност преди сблъсъкав Мърсисайд. В момента отборът на Шон Дайш е 16-и с 26 точки и има преднина от четири пред 18-ия Лутън, така че всяка точка ще бъде важна за оставането им в елита. Формата на отбора обаче е много притеснителна – само една победа през 2024-а година във всички турнири, а последният успех на Евертън в първенството датира от 16 декември.

Бърнли все още таи надежди за своето оставане във Висшата лига, но трябва да започне да печели двубоите си, защото рискува скоро да трябва да се примири със съдбата си. Тимът на Венсан Компани е на предпоследното 19-о място и има пасив от шест точки спрямо 17-ия Нотингам Форест.

Шон Дайш няма да може да разчита на Деле Али и Люис Добърн за днешния двубой, докато Арнаут Данжума остава под въпрос. Иначе, очаква се мениджърът да подреди отбора си във формация 4-4-1-1 и да направи някои промени за този мач, като Джак Харисън, Джеймс Гарнър и Шеймъс Коулман ще получат шанс да започнат от първата минута.

За „виненочервените“ аут за сблъсъка са Лука Колеошо, Аарън Рамзи и Нейтън Редмънд, докато Амин Ал Дахил и Джордан Байер има шанс да попаднат поне в групата.

Букмейкърът WinBet залага за победа на Евертън с коефициент от 1.76, докато този за Бърнли е 4.50. За равенство пък ставката е от 3.95.

Астън Вила – Брентфорд, 17:00 часа

Надеждите на Астън Вила да се класира за Шампионската лига през следващия сезон бяха леко разклатени, след като бирмингамци допуснаха поражение с 1:4 в гостуването си на Манчестър Сити по-рано през седмицата. Това поражение дава страхотна възможност на Тотнъм да изпревари Вила в битката за четвъртото място. „Виланите“ в момента са четвърти с 59 точки след 31 кръга. „Шпорите“ имат 57 точки, но и мач по-малко, следователно Астън Вила не може да си позволи да губи повече точки.

Сега те приемат Брентфорд, който продължава да търси първа победа от началото на февруари. „Пчеличките“ нямат успех във вече осем поредни двубоя и това доведе до тяхното пропадане до 15-ото място и само шест точки преднина пред първия под чертата Лутън.

Мениджърът на Астън Вила – Унай Емери, ще продължи да бъде без Емилиано Буендия, Бубакар Камара, Мати Кеш, Тайрън Мингс, Джейкъб Рамзи и Оли Уоткинс, които лекуват различни травми. Все пак има шанс последният да се завърне в групата, а това важи и за вратаря Емилиано Мартинес, който пропусна загубата от Ман Сити заради болест.

Томас Франк също има своите кадрови проблеми в Бернтфод. В лазарета остават Джош Дасилва, Бен Мий, Рико Хенри и Аарън Хики, докато под въпрос са Кристиан Ньоргард, Итън Пинок и Кевин Шаде.

Астън Вила влиза като фаворит в сблъсъка и с коефициент за победа от 1.73, определен от букмейкъра WinBet, а ставката за успех на Брентфорд е 4.50. Равенството тук се оценява на 4.15.

Брайтън & Хоув Албиън – Арсенал, 19:30 часа

Арсенал може отново да се върне на върха в таблицата на Висшата лига, ако победи Брайтън на „Амекс Стейдиъм“ в събота вечер. Триумфът на Ливърпул в четвъртък отново отвори две точки разлика на върха между двата отбора, като мърсисайдци имат тежко гостуване на Манчестър Юнатйед в неделя. Така Арсенал, както и Манчестър Сити, имат шанса да окажат допълнителен натиск върху „червените“ преди значимия двубой на „Олд Трафорд“.

Арсенал не се затрудни през седмицата, когато надделя с комфортното 2:0 у дома над измъчвания от контузии Лутън Таун. „Артилеристите“ на Микел Артета остават и непобедени през 2024-а година във Висшата лига. „Чайките“ пък правят колеблива кампания, като успехът ѝ вероятно се определи от това дали ще се класират отново за Европа през следващия сезон. Брайтън е един от няколкото отбора в борбата за континенталните турнири, след като участието му в Лига Европа приключи със загуба от Рома на 1/8-финал.

Южняците ще бъдат крилото си Каору Митома поради контузия в гърба, докато проблемът с коляното на Били Гилмор ще го извади от игра до месец май. Еван Фъргюсън може да се завърне в групата, но най-вероятно мениджърът Роберто Де Дзерби ще предпочете да пусне от първата мивута Дани Уелбек, който ще се изправи срещу бившия си клуб. Жоао Педро пък ще получи роля в малко по-задна позиция зад англичанина. Ветеранът Джеймс Милнър, Джак Хиншелуд и Соли Марч пък остават в лазарета за този сблъсък.

Букайо Сака пропусна победата над Лутън, след като беше изваден принудително срещу Ман Сити, но крилото вероятно ще бъде готов за мача тази вечер, след като имаше няколко допълнителни дни за възстановяване. Юриен Тимбер е единственият, който продължава да се лекува. Деклан Райс, Жоржиньо, Габриел Мартинели и Якуб Кивиор са сред тези, които трябва да стартират от първата минута.

Непостоянният Брайтън може да се окаже препъни камък за Арсенал, въпреки че формата на „артилеристите“ е просто убийствена. Артета се предполага, че е разучил добре методите на Де Дзерби, което ще им позволи да натиснат съперника и да го принудят да греши, а „чайките“ са склонни да правят подобни неща през този сезон. Превъзходството на „топчиите“ относно притежанието на топката няма да бъде изненада, въпреки че може да има случаи, когато Брайтън да разбие пресата и да се пробва да изненада съперника си на контраатака. Все пак отборът на Артета не може да губи точки тук, ако иска да спечели титлата в края на месец май.

Не е изненада, че букмейкърът WinBet залага своя глас за победа на Арсенал с коефициент от 1.65 срещу 5.25 за Брайтън. „Хиксът“ пък е определен на 4.25. И тук попаденията едва ли ще липсват, така че коефициент от 1.75 за над 2.5 гола е отлична опция.

Програма за мачовете от 32-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 6 април:

14:30 часа | Кристъл Палас – Манчестър Сити

17:00 часа | Уулвърхемптън – Уест Хем Юнайтед

17:00 часа | Лутън Таун – Борнемут

17:00 часа | Фулъм – Нюкасъл Юнайтед

17:00 часа | Евертън – Бърнли

17:00 часа | Астън Вила – Брентфорд

19:30 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Астън Вила

Неделя, 7 април:

17:30 часа | Манчестър Юнайтед – Ливърпул

19:30 часа | Шефилд Юнайтед – Челси

20:00 часа | Тотнъм Хотспър – Нотингам Форест

Очаквайте в неделя превю и за останалите три мача от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.