ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арда ще къса с черната серия в елита

0
Арда
Снимка: БТА

Отборът на Арда приема Ботев Пловдив утре (събота) от 17 часа на своя „Арена Арда“ в първата си домакинска среща от плейофите във втората четворка, в която ще има възможност да прекъсне и неуспешната си серия в първенството.

Кърджалийци са без победа в 4 поредни срещи, след като изгубиха от Лудогорец с 0:2 и ЦСКА – 2:3, и завършиха наравно с ЦСКА 1948 – 1:1 и Славия – 0:0.

Арда
Арда (Снимка: БТА)

Сега обаче Арда може да се реабилитира пред своите фенове за неудачите срещу съперник, чийто мисли ще са насочени единствено към финала за Купата на България в сряда.

Това от една страна предполага, че наставникът на „канарчетата“ Душан Керкез ще съхрани силите на основни изпълнители, но от друга пък тези, които ще ги заместят, ще искат да му докажат, че неправилно са били пренебрегвани.

А и като се знае, че Ботев разполага с дълга и равностойна пейка, е вън от съмнение, че ще разчита на боеспособен състав, още повече, че се бори за седмото място, което ще му позволи да участва в баража за Лига на конференциите, при положение че не спечели финала срещу Лудогорец и не се класира директно за Европа.

Освен че играчите на Арда обаче са огромни длъжници на своята публика до този момент, те трябва да дадат всичко от себе си да вземат и реванш от своя съперник за загубата с 0:2 на 1 декември миналата година в Кърджали.

Реално с оглед на това, че Арда изостава на по 4 точки от двата отбора преди него в класирането и при оставащи още четири двубоя шансовете на кърджалийци да завършат на седмо място не са толкова големи, колкото на „бистришките тигри“ и „жълто-черните“. Все пак обаче остават още четири мача и подопечните на Николай Киров са задължени да се борят, докато имат и теоретична възможност да изпреварят двата си опонента.

Арда
Арда: (Снимка: БТА)

Тук е важно да се отбележи, че за да поддържат играчите на Киров интригата, е необходимо те да демонстрират по-добър футбол и най-важното – да вкарват голове. Защото цифрите сочат, че завършващия удар през този сезон е  най-голямата слабост на Арда, след като вкарва по един гол средно на мач и дори по-малко – в 32 двубоя досега едва 33 реализирани гола, като 10 от тях са напролет в 12 срещи.

И макар че по резултатност Арда отстъпва само на Ботев във втората четворка, няма да е пресилено да се твърди, че именно неефективността на кърджалийци пред гола им попречи да спечелят повече точки и да са в по-изгодна позиция за по-високо класиране. Само за сравнение – през миналото първенство Арда завърши седми с 47 вкарани гола, което означава сериозно отстъпление този сезон.

Причината обаче Арда да не бележи повече не може да се търси в липсата на изявен голаджия, тъй като головете са следствие на колективните и отборни усилия и не е казано, че единствено централните нападатели трябва да ги вкарват. Но е очевидно, че малкото време най-вероятно няма да стигне Арда да се подобри в завършващата фаза до края на първенството и след направените изводи и извлечени поуки ще останат надеждите това да се случи в другия шампионат.

Иначе, ако се върнем на срещата с Ботев, хубавото за Николай Киров е, че няма кадрови проблеми и ще разполага с най-доброто, след като Борислав Цонев изтърпя наказанието си.

Принс Окезие
Принс Окезие (Снимка: БТА)

Очаква се Цонев да заеме традиционното си място в средата на терена зад тарана, но все пак Киров има две дилеми за състава. Първата е на кой пост да използва Джалал Хюсеинов, след като го върти като централен защитник и дефанзивен полузащитник.

При положение че Джалал започне в сърцето на отбраната, Илия Юруков ще излезе като опорен халф, а ако допуснем, че Хюсеинов ще е в средата на терена, вторият централен бранител ще бъде Милен Стоев.

Другата въпросителна е кой да бъде отляво в атака и тук наставникът ще избира между трима – Ел Мами Тетах, Иван Коконов и Борис Тютюков, като на който и от тях да заложи, няма да бъде никаква изненада.

Останалите титуляри изглеждат ясни: Анатолий Господинов, Деян Лозев, Пламен Крачунов, Принс Окезие, Лъчезар Котев, Станислав Иванов и Чинонсо Офор.

За предстоящия сблъсък в Кърджали родните букмейкъри дават предимство на Арда. Към момента например efbet приема залози за три точки на домакините при ставка 2.45, и оценява равния и успеха на гостите съответно на 3.15 и 3.10.

На подобно мнение е и winbet, който предлага коефициенти от 2.36 за победа на Арда, 3.55 за равен и 3.35 за успех на пловдивчани.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.