ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арда се сблъска с познат проблем

0
Иван Коконов
Снимка: БТА

Пролетният старт на Арда е неубедителен и дори меко казано разочароващ, тъй като предвид качеството в състава, очакванията на специалистите и феновете на отбора бяха коренно различни.

Кърджалийци обаче взеха само една точка от първите си три мача през втория дял в първенството, след като записаха равенство на свой терен срещу борещия се да оцелее Пирин, а преди това отстъпиха пред Локомотив Пловдив с 1:2 у дома и претърпяха голяма загуба от Левски с 0:4 в столицата.

Тимът отпадна и от турнира за Купата на България след 0:1 срещу ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски“.

Наред с тези неудачи Арда започва да се сблъска отново и с познат проблем – да вкарва малко голове или по-точно да не вкарва, тъй като след попадението на Абубакар Тунгара в първия пролетен кръг, кърджалийци не се разписаха в следващите си три срещи поред, едната от които бе за Купата.

Арда
Арда (Снимка: БТА)

Подобен срив в атака се получи и по средата на есенния полусезон, когато Арда не успя да отбележи гол в пет поредни мача – при 0:1 срещу Славия на „Овча Купел“ , нулевите равенства с Лудогорец, ЦСКА и Левски и 0:1 срещу Черно море във Варна.

Тогава това се прие като лошо стечение на обстоятелствата, след като четири от съперниците бяха водещи наши клубове, но при наличието в атака на Преслав Боруков, Станислав Иванов и Тонислав Йорданов Арда преодоля тази слабост.

Сега обаче Боруков го няма, след като бе продаден в Португалия, а другите двама се провалят в завършващия удар.

Станислав Иванов
Станислав Иванов (Снимка: БТА)

Станислав Иванов например излезе сам срещу вратаря на ЦСКА за Купата в София, но не можа да го преодолее. Той имаше шансове да се разпише и в останалите три двубоя в шампионата, но и в тях не успя да порази вратата на съперниците.

Същото се отнася и за Йорданов, който по време на зимните контроли бележеше редовно и от който се очакваше да замести пълноценно Боруков, но второто към днешна дата не се получава, а и отделно Тонислав не се е отпушил напролет.

Тази неувереност пред гола на Стаси и Йорданов като цяло се отразява негативно на Арда, тъй като това са двамата играчи, от които се очаква основно да бележат, а не само да участват и проектират голови атаки и да асистират за голове.

Тонислав Йорданов
Тонислав Йорданов (Снимка: БТА)

Така че, ако те не започнат да правят това, което най-добре умеят, нещата е възможно да станат и по-сложни, тъй като третият, който можеше да огорчава вратарите – Абубакар Тунгара, бе продаден в Южна Корея.

Разбира се, от една страна това затвърждава доброто впечатление, че от началото на тази година Арда прави силни изходящи трансфери, но от друга трансферният прозорец у нас затвори и няма възможност за спешно привличане на заместник на малиеца.

Дори и да допуснем, че може да бъде спазарен свободен агент от чужбина, на него ще му е необходимо време за адаптиране към новата обстановка и приспособяване към стила на игра на Арда, след като не е водил зимна подготовка с отбора и не е участвал в контроли.

Да не говорим пък, че ако е от страна извън ЕС, заради изискванията на закона, които трябва да се изпълнят, няма да може веднага да получи състезателни права.

Така че Арда трябва да решава проблема си пред гола с наличния потенциал, което ще рече, че е необходимо голове да вкарват и тези около Станислав и Тонислав в предни позиции – Лъчезар Котев, Илия Юруков, Борислав Цонев, Ел Мами Тетах, Иван Тилев, Борис Тютюков и Иван Коконов, колкото и фактите да показват, че рядко го правят.

Първият мач, в който може да се види някаква промяна в този аспект, е неделното гостуване от 12,45 часа на Ботев във Враца. Съперник, който Арда срази с 4:0 през есента в Кърджали.

Сега врачани се борят със зъби и нокти да се спасят, и въпреки че са в кошмарна серия от пет загуби поред, не са се предали и докато имат теоретични шансове да останат при майсторите, ще направят всичко възможно да се възползват от тях.

Но пък Арда под ръководството на завърналия се на треньорския пост Николай Киров също гони своите цели и на този етап все още може да ги постигне, след като е само на 5 точки от шестия и на една от седмия.

За да стане това обаче, тимът от Кърджали трябва да се върне към победите, а това би станало, ако бележи и голове.

Относно предстоящия сблъсък под Врачанската планина Арда е сочен като фаворит на букмейкърите. Един от тях – Бетано, приема залози за победа на подопечните на Киров при коефициент 1.98, а за успех на врачани – при 3.75. Ставката за равенство е 3.30.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.