ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ангел Домусчиев пред Nostrabet за ЦСКА, Ганчев, новите собственици и Сектор Г

0
Ангел Домусчиев
Източник: Топспорт

Ангел Домусчиев е сред популярните спортни журналисти в България и неговото мнение за ЦСКА буди интерес сред „червената“ общност. Като главен редактор на „Топспорт“ години наред следи изкъсо и отразява случващото се в отбора.

Nostrabet.com го потърси да коментира актуалните теми, както и да изкаже своето мнение по наболели въпроси. Той изложи и своята версия за конфликта с феновете от Сектор Г.

Какво очакваш от мача ЦСКА – Черно море?

– С оглед ситуацията на ЦСКА, отборът на Стамен Белчев има нужда от задължителна победа в този и следващия кръг, за да се класира за Лига на конференциите. Представянето в последните мачове и допуснатите леки голове ме карат да очаквам много труден мач. Видяхме Черно море какво направи срещу Лудогорец последния кръг. Трудно мога да дам прогноза като знак, но пък очаквам много интересен двубой.

Защо се стигна до тук, че ЦСКА до последно да трепери за мястото в Европа?

– Може би, заради случилото се в последните мачове на Нестор Ел Маестро. Ясно беше, че Стамен Белчев няма как да промени всичко с магическа пръчка, изведнъж. Дори Илиан Илиев каза как отборът играе по-добре при Белчев. Знаеш, че и началото на сезона не беше най-доброто. Стигна се до там ЦСКА в момента да няма централен нападател – след наказанието на Фернандо Каранга. Когато не печелиш мачовете си, няма как да си на върха.

Миналия сезон „червените“ останаха на 1 точка от титлата, а лятото се подсилиха с класни и скъпи футболисти. Как тогава се отвори разлика спрямо Лудогорец, вместо тя да бъде стопена?

– Отдавам го основно на треньора Ел Маестро. Не може да се каже, че селекцията е била слаба, както някои се опитват да я изкарат. Пристига Матиас Фаетон за рекордни пари, тримата норвежци са класа за българските стандарти, имаш добър вратар… Християн Петров се представя впечатляващо. Браян Кордоба е много добър. На него и Сейни Санянг трябваше да се дава много по-голям шанс. Това е основна грешка за мен. В средата на терена – много говорят за Амос Юга и Тибо Вион, но те двамата са с най-много асистенции, както беше и миналия сезон. А това е само един показател.

Джонатан Линдсет прави сезона на живота си и даже е голмайстор на отбора, има много асистенции. В предни позиции беше Дюкенс Назон, който макар и с килограми в повечко вкарваше голове. Но пък няма как да не го продадеш за добри пари, след като е на 30 години. Дойде отлична оферта. На Фернандо Каранга пък му тръгна лошо с наказания. Очакваха се повече голове от него. 

Какво е мнението ти за него и Данило Асприля? Приключили ли са за ЦСКА и футбола?

– За мен те си тръгват лятото. Почти 100% съм сигурен. Особено с това наказание на Каранга от толкова много мачове. Но пък и се видя, че Асприля е добър за българските стандарти. Има дрибъл, бързина, хубав удар – вкара няколко гола така. Явно този сезон е преходен за ЦСКА и ще се мисли за следващия. Важното е отборът да играе в Европа. ЦСКА винаги трябва да е там.

Кой трябва да бъде треньор на ЦСКА след края на сезона?

– Спекулира се най-много с имената на Любо Пенев и Александър Томаш. Моята информация е, че Стамен Белчев със сигурно ще остане да работи. Той и екипа му. При положение, че ЦСКА се класира в Европа. За мен това е най-правилният ход. Също така, не очаквам при новите собственици да се изливат милиони за нови футболисти, както изпълнителният директор Филип Филипо каза на пресконференцията. Докато се строи този стадион, аз съм убеден, че ще бъде построен, няма да се дават торби с пари за играчи.

Това казах лично аз и на другия изпълнителен директор Стоян Орманджиев. Ако ще са по-занижени целите през следващия и по-следващия сезон, когато ще трае строежът, нека това се каже официално от клуба. И да се спре тази истерия всяко лято да се говори за поход към 32-ата титла. Да се каже, че критерият е занижен, с приоритет е стадионът и не се тръгне пак с голямата торба, която накрая се оказва празна. Така се случва напоследък. 

Какво е мнението ти по последните новини – глобата, смяната на собствеността и прочие?

– Глобата е била платена веднага – не знам каква е тази истерия. Това, че ще бъде следен изкъсо клубът за финансов феърплей е добре. Значи всичко ще се плаща и занапред. Първо, оттеглянето на Гриша Ганчев се случи много неочаквано за всички. Според мен, на човекът му писна да си дава парите и все той да е виновен за всичко. Тук отбелязвам за част от агитката, защото болшинството от публиката на ЦСКА му е благодарна и съжалява, че си тръгна. 

Никой не може да отрече фактите и те са, че се нагърби да спасява ЦСКА, когато никой не искаше. Спаси клуба и купи емблемата на фалиралото дружество за сериозна сума. Върна ЦСКА на картата в Европа. И ти, и аз имахме възможност да пътуваме с отбора в Европа и видя как ги посрещаха навсякъде, и с какво уважение. А преди него ЦСКА отпадна безславно на старта от Мура и Зимбру със Стойчо Младенов. При Ганчев два пъти игра в групова фаза. Рекордни пет точки в единия сезон. Победа над Рома, отстраняване на БАТЕ, Базел и Пилзен. У нас два пъти докосваше титлата и не успя заради две дузпи и съдийския комфорт към Лудогорец, който не се променя след всеки сезон. Още малко – спечели две купи, а едната от „В“ група, което също никога няма да се повтори от друг отбор. През 2019 година отборът се самоиздържаше – това е от най-важните неща. А най-важната битка, която спечели, е тази за стадиона. Вече всичко е уредено, въпреки някои информации напоследък. Връщане назад няма! Последно – при Ганчев ЦСКА победи 11 пъти Левски, като само един генерал по социалистическо време има повече над вечния съперник. Това са фактите.

Както Георги Атанасов наскоро в едно мое интервю с него каза: „Да не се молят на Ганчев скоро да се върне“. За новите собственици – даде се пресконференция наскоро, но на нея не се каза почти нищо. Споделих вече, че очакванията ми са да не се изливат милиони, а най-важен е стадионът. Не се съмнявам, че има пари в клуба, защото и глобата веднага е била платена. Видя се в търговския регистър какви суми се превеждат постоянно. ЦСКА продължава да е финансово стабилен. Ганчев го е казвал много пъти, че няма да остави клуба на човек, който не може да се справи. Първият път, когато искаше да си тръгне, само Александър Томов пожела акциите. Той не му ги даде. Сега ги е дарил безвъзмездно – значи вижда в тези хора едни добри стопани през следващите години, така да го кажем. 

Нито ще има много нови собственици сега или пък англичани, както се изписа. Аз съм доволен, че Стойне Манолов няма да се завърне, каквито също информации се появиха. За мен той няма място в ЦСКА. Като сигурен нов шеф в момента е Михаил Александров, който ще е спортен директор.

Какво е мнението ти за него?

– Добро и културно момче. Някои пишат легенда на Лудогорец и тн., все пак е юноша на ЦСКА. Дава му се за пръв път шанс да работи на такъв пост. Ще има и други млади момчета в клуба, които Стоян Орманджиев ще назначи. Мисля си, че нещата ще вървят в правилна посока. Вече ми е интересно какъв картбланш ще има към това ръководство от агитката. Феновете да не се месят на ръководството как да работи, защото това няма да е в интерес на ЦСКА.

Помним какво беше отношението им в началото към Гриша Ганчев. Той беше „г-н Ганчев“, а след това видяхме какво стана и как се отнасяха към него. Хубаво е публиката да присъства винаги на мачовете – независимо от случващото се, а не както е сега. Като си фен, бъди такъв в добро и лошо.

Така е. В последно време се забелязва тревожна тенденция – в полуфинала за Купата на България срещу Ботев Пловдив, а и след това срещу Крумовград „червените“ бяха избрали да останат у дома. На какво го отдаваш?

– Явно ЦСКА има повече фенове в провинцията, защото при гостувания секторите са винаги пълни. На „Васил Левски“ не мога да си го обясня – онзи ден беше слънчево времето, идеални условия, а трибуните зееха празни. И преди съм го казвал – ако всички, които се заяждат и обиждат във Facebook, са на стадиона, той трябва да е пълен. Но те стоят в социалните мрежи.

За съжаление, явно публиката на ЦСКА си е за Вечното дерби, финали за Купата и мачове в Европа. Макар че, дори при онзи знаменит обрат с Виктория Пилзен нямаше толкова много, колкото трябваше да има. Явно повечето са „glory hunter“-и (превод от англ. „търсачи на слава). Отделно, че повечето фенове живеят в миналото. При тях все още сме 80-е, когато ЦСКА мачка всичко в България, побеждава в Европа, стига полуфинали. Но ситуацията е различна. Аз съм на 38 години и помня 4 титли. Не ми се иска да соча с пръст и да казвам, че агитката на Левски, например, е по-вярна. Каквото и да се случи там, те са на стадиона.

Сякаш след оттеглянето на Станимир Стоилов и там вече има твърде много празни седалки…

– Да, но не чак толкова много. Виждаме, че в ЦСКА наистина е трагично откъм посещение последните мачове. Дано не се стигне до бараж за Европа, но ако стане – то тогава да се напълни стадионът. За ЦСКА е от фундаментално значение да играе в Европа. По ред причини – финансови, престиж, за по-добър коефициент. Истината е, че там са мачовете за ЦСКА и така ще бъде винаги.

Защо се стигна до конфликт между теб и фенове на ЦСКА? Имаше много нападки.

– Те си имат някакво тяхно си мнение, че едва ли не Гриша Ганчев ми е диктувал какво да пиша, което никога не се е случвало. Всичко, което пиша, е по мое усмотрение, мое мнение. Затова сме спортни журналисти и имаме гледна точка. Когато пиша коментар, винаги стоя с името си и си нося отговорността. Не се крия зад сайта. Относно нападките – всеки може да ме критикува и обижда, щом го желае. Стига да не се стига до заплахи и коментари към детето ми. Такива неща, които са много грозни. За мен всичко е останало в миналото. Аз съм имал винаги позиция за Ганчев, която за мен е правилна. Те си я сменяха през годините, което не знам колко е правилно. Но няма драми.

Защо в България масово са толкова недолюбвани спортните журналисти?

– У нас винаги се търси вината в друг. Все журналистите са виновни на някои фенове. Ние няма как неизменно да пишем това, което те мислят или им се харесва. Знам ли защо сме толкова недолюбвани, аз не разбирам защо се обръща внимание на мен. Бил съм писал за различни съдийски подкрепи към Разград – че две години няма дузпа срещу тях или как четирима съдии им се въртят постоянно, или че натъртвам как миналия сезон след всеки мач треньорът на другия отбор се оплакваше от съдийството… явно това не им харесва на феновете и се започва „вие си гледате вашия отбор ЦСКА“. Нещата обаче са свързани.

За съжаление, не виждам в последно време как биха се обединили всички около ЦСКА – собственици, треньори, фенове, агитка, отбор…

Аз забелязвам при Ботев Пловдив нещо подобно. Как според теб го постигнаха и защо Червена България да не може?

– Да не забравяме неприятните сцени и там при серията без победи на новия стадион. Имаше заплахи, разправии. Това е присъщо на футболните фенове в България. При Левски ситуацията е идентична с „превзетата“ врата и транспаранта срещу Наско Сираков. Футболните фенове явно искат да казват те какво ще се случва в клубовете. 

Какво ти коства да си начело на един от най-популярните спортни сайтове в България толкова дълго време и медията да е все така успешна?

– Оценка сам не мога да си давам. Най-ценна за мен е наградата от Съюза на българските журналисти през 2020 година за „Сайт на годината“. Никога не е печелил спортен сайт тази награда, защото тя е за всички портали изобщо. Друга положителна оценка е, че поддържаме високи посещения. Колкото и да има лоши моменти със заплахи и обиди – аз гарантирам, че в пъти повече е доброто отношение към мен. От фенове, футболисти, ръководители и специалисти. Времето лети и аз се радвам, че винаги съм имал много сплотен екип в Топспорт. Не обичам да си тръгват хора и да променям екипа. Само в крайна нужда се случва. Много важно е, че нямаме цензура. Особено важно е това в България. 

Ние сме като колегите от „Дарик“ – знае се кой от кой отбор е. Пак ще намеся Георги Атанасов и той ми го е казвал – няма как да си безпристрастен и да пишеш добър коментар. Ако нямаш сантименти към даден отбор и не го правиш от сърце, няма как да стане. Знае се, че аз и Александър Линдарев сме от ЦСКА, Ивайло Димитров е от Левски и си пише всичко, никога не му е сменяно едно изречение в коментарите. Има пълна свобода. Винаги е било така спрямо всеки при нас.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.