Inbet
Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

35 милиона лева наляти в ЦСКА – какво означава това?

0
Гриша Ганчев, Георги Папазки, Христо Стоичков
Снимка: БТА

Във вторник в медиите беше изнесена информация, че ЦСКА е налял 35 милиона лева в клуба. Това се е случило чрез “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука”, който е собственост на Данаил Илиев (шеф в генералния спонсор WINBET и съсобственик на ЦСКА). Така общите му инвестиции от началото на годината стават 40 милиона лева.

По всяка вероятност тези пари ще бъдат използвани за мащабната реконструкция на стадион „Българска армия“. Цялата инвестиция от въпросния бизнесмен за около година възлиза на 53 551 000 лева. Управител на дружеството, в което са инвестирани парите, е Ангел Борисов. Именно той представлява ЦСКА в “Спортни имоти Българска армия”. Въпросната фирма е създадена съвместно с държавата за построяването на стадиона.

Българска армия нов стадион на ЦСКА
Проектът на "Българска армия" (Снимка: cska.bg)

Кой и защо прави тази огромна инвестиция?

Точно преди година Данаил Илиев беше вписан като собственик на ЦСКА. Той държи 40% от акциите, други 40% са в Данаил Ганчев, а 20% притежава Христо Стоичков. До преди 2023 година фамилия Ганчеви изцяло управляваше клуба (в един период с Юлиан Инджов), след като го взе в насипно състояние през 2015 година. Сега обаче новите съсобственици, или официално Илиев, правят инвестиция за повече от 50 милиона лева.

Това навява на мисълта, че Ганчеви имат все по-малка роля в управлението на 31-кратния шампион. Още повече – Гриша Ганчев в свое култово интервю обяви, че построяването на стадиона е неговата последна голяма кауза в живота му. Е, въпрос на време е Борисовата градина да осъмне с най-модерното съоражение в България.

Очевидно въпросният фонд има все по-голямо влияние в клуба и по други въпроси. В началото на сезона бяха инвестирани общо около 3 милиона лева за привличането на Матиас Фаетон и Браян Кордоба. Такива пари за трансфери в ерата „Ганчев“ до сега не бяха давани, а това се случи малко след идването на новите собственици. Дали това е съвпадение? Всеки може сам да прецени. Близки до клуба източници пък са убедени, че това лято ще има дори по-голям бюджет за селекция. Вятърът на промяната вече духа и то силно.

Гриша Ганчев
Гриша Ганчев (Снимка: LAP.bg)

Не бива да се забрави направеното от Ганчев за стадиона

Да, очевидно огромна сума за „Българска армия“ е платена от Данаил Илиев и партньорите му. Обществена тайна е, че зад големите пари стоят братята Валтер и Георги Папазки. Фамилия Ганчеви обаче направи повечето стъпки за мечтания нов дом на Червена България. Внесе 7 милиона в “Спортни имоти Българска армия” през февруари 2023 година. Води години наред борба с политици, „зелени“ и какви ли не активисти. Вероятно сред тях и симпатизанти на други родни отбори, които са желаели всичко друго освен благото на ЦСКА.

Тук напълно изключваме спортно-техническата част. Въпросът е, че Ганчеви започнаха стадиона, а със сериозна подкрепа от Папазки ще го довършат. Не бива да се неглижира ролята нито на едната, нито на другата фамилия.

Стоян Орманджиев
Стоян Орманджиев е човек на Фонда, който стана шеф в Борисовата градина преди година (Снимка: LAP.bg)

Какво следва?

Всички логики сочат към бавното и сигурно оттегляне на фамилия Ганчеви. “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука” очевидно вече плаща за селекцията, а и за стадиона на „червените“. Не е сигурно какво друго. А не е и нужно да припомняме кой поръчва музиката… този, който плаща. Почти 10-годишното управление на Гриша Ганчев и сина му няма как да продължи вечно, както всяко нещо в този живот.

Най-вероятно скоро след откриването на новата „Армия“ Ганчеви ще напуснат и официално клуба. До тогава очакванията са ролята на фонда на Папазки с официален собственик Данаил Илиев да бъде водеща. Предстои да разберем как ще се управлява ЦСКА занапред. Оценки обаче ще се правят след официална и потвърдена информация, но сериозната промяна настъпва в Борисовата градина. Всичко сочи към това.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.