Betano Вземи бонуса
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Полетът, който промени въздушното пространство

0
джордан

Датата 1.04.1985 г. завинаги променя и преплита два свята – този на баскетбола и този на модата. В деня на шегата преди 38 години на пазара в Съединените щати за пръв път в продажба са пуснат новите маратонки на „Найк“ – „Air Jordan“. По-малко от година след като влиза в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, новобранецът Майкъл Джефри Джордан получава първия си баскетболен кец.

12 годни по-рано Найк пуска първата си баскетболна обувка на пазара. „Nike Bruin“ обаче е едва началото на империя, която десетилетия по-късно ще владее не само НБА, но и редица други елитни спортни дисциплини.


През 1973-а немският конценр „Puma“ също стъпва на паркета, а най-голямото рекламно лице на „котката“ е вездесъщия Клайд Фрейзър от Ню Йорк Никс. Маниаците на тема кецове отвъд окена смятат, че именно това е първата обувка, посветена на играч. Подобно на „Bruin“, обувките не придобиват особена популярност на корта, но за сметка на това се превръщат в същинска модна икона извън него. И до ден днешен!

пума

В онези години лигата е доминирана от две марки – „Chuck Taylor“ и „Converse“. През 1976 г. Джулиъс Ървинг, по-известен като „Dr.J“, става рекламно лице номер 1 на „звездата“ и получава своите персоналисирани „Dr. J’s Pro Leather“. От гледна точка на времето мнозина експерти смятат, че именно това е обувката, която дава началото на баскетболните обувки такива, каквито ги знаем днес. Точно както прави и „доктора“ с играта и с НБА.

д-р джей

Много преди Майкъл Джордан, Найк си намира друга суперзвезда. Става въпрос, разбира се, за любимеца на Сан Антонио – Джордж „Ледения“ Гървин. Той е лицето на „тикчето“ няколко проедни сезона, в които прави чудеса по паркетите с „Nike Blazer“.

Джордж гървин

През 1982-ра, две години преди момчето от университета Северна Каролина с номер 23 да излезе на сцената, покойният Моусес Малоун подписва с Найк и започва да доминира на паркета с иконата в „Air Force 1″. През същата година центърът печели и наградата за ‘Най-полезен играч в Лигата“. Година по-късно пък Филаделфия печели и титлата.

моусес малоун

И така стигаме и до 1984-та, когато компанията на Фил Найт решава да подпише договор с новобранеца Майк Джордан. В навечерието на плейофите през 1985-а, на пазара излиза и „Air Jordan 1“. Оригинала, който отпушва водопад от милиарди, които няма изгледи да секне и в следващите 38 години. Първоначално лигата забранява използването на обувката и глобява Джордан всеки път, в които той промотира новата колекция. Причината – „няма бяло“. Първите обувки, с които Джордан играе, са изцяло в цветовете на Чикаго Булс – червено и черно. След като Найк плаща няколко глоби, компанията и лигата сядат на масата за преговори и решават просто да сложат и бяло на обувката, тъй като в онези времена това е задължение за всички компании, които промотират продукта си в НБА.

джордан

Останалото, както се казва, е история! Джордан започва да доминира в Лигата, а с това обувките му се превръщат в тотален, невиждан и нечуван хит. „Air Jordan 1“ излзиат на пазара с цена от $65, което за онези времена си е богохулство. Чикаго, който по онова време е град на NFL отбора Чикаго Беърс, се превръща в дом на бъдещата династия и най-добър играч вовеки. Не минава много време и обувките започват да се превръщат в причина за стотици убийства във „ветровития град“ и по целите Щати.

Първоначалната цел на компанията от Портланд е „Air Jordan 1“ да генерира печалби от $3 милиона в първите три години, но само след година Найк отчита печалба от колосалните 126 милиона долара!

И ако преди десетилетия заради чифт кецове в определни квартали на САЩ е можело да изгубиш живота си, то днес в Щатите няма по-често срещана картинка от хора с „Еър Джордан“, било то на краката, на чорапите, на тениската или на шапката. През 1997 г. Джордан и Найк представят марката „Jordan“, която макар че остава в прегръдката на „Nike“, започва да бие по продажби цели сегменти от другите линии с тикче.

През миналата година компанията „Jordan“ надмина 5 милиарда доалра в продажби, а човекът с номер 23 на гърба си направи 150 милиона долара, почти двойно на 86-те милиона от заплати, които е получил в Националната баскетболна асоциация.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.