Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тактиката над всичко: Гуардиола и Артета изиграха гросмайсторска партия

0
Микел Артета и Хосеп Гуардиола
Микел Артета и Хосеп Гуардиола (Снимка: Twitter.com/Mirror Football)

Два от големите фаворити за титлата във Висшата лига – Манчестър Сити и Арсенал, завършиха при нулево равенство в голямото дерби от 30-ия кръг на първенството. На „Етихад“ двата отбора играха много силно в защита и рядко допускаха опасности пред някой от двамата вратари, като мачът се превърна повече в тактическа битка между мениджърите.

Началото бе по-активно за „гражданите“, като Кевин Де Бройне центрира опасно в наказателното поле, но Бен Уайт изби. Арсенал отвърна с анемичен изстрел на бившия играч на шампионите Габриел Жезус, който отново опита късмета си в средата на първото полувреме. Възпитаниците на Микел Артета стояха стабилно и организирано както в центъра на терена, така и в отбрана, което затрудняваше „небесносините“ в опитите им да стигнат до гол в мрежата на Давид Рая.

След почивката мениджърът на домакините Хосеп Гуардиола взе решение да увеличи мощта в атака, като вкара в игра Джак Грийлиш и Жереми Доку по крилата. Двамата веднага раздвижиха играта на Сити, като особено деен бе белгиецът по десния фланг на атаката. Все пак, гостите удържаха набезите му, като се справиха и при няколко грешки на Букайо Сака дълбоко в тяхната половина. Англичанинът бе заменен по-късно със съмнения за контузия. От другата страна Щефан Ортега спаси удар на Леандро Тросар, който не предвещаваше опасност за германския страж. Ерлинг Халанд, който иначе имаше тих следобед и бе опазен по категоричен начин от централната двойка бранители на „топчиите“ Габриел Магаляеш и Уилям Салиба, не съумя да уцели топката при удар с глава на Йошко Гвардиол при една от малкото добри ситуации за домакините в мача.


В крайна сметка, двата претендента за титлата направиха равенство, което е в услуга на третия кандидат за титлата – Ливърпул, който по-рано в неделя взе своето, макар и трудно и след обрат, срещу Брайтън. Мърсисайдци остават на върха в класирането преди междинния кръг в шампионата с актив от 67 точки – две повече от втория Арсенал и три повече от шампиона Манчестър Сити. За Гуардиола и компания предстои домакинство на Астън Вила в сряда, а в същия ден Арсенал посреща новака Лутън Таун на „Емиратс“.

Манчестър Сити срещу Арсенал беше един от най-очакваните мачове за сезона във Висшата лига, но огромното му значение в надпреварата за титлата, както и колко еднакви са двата отбора, доведе до предпазливо и нулево „зрелище“. Енергията и агресията се увеличиха след почивката, но шансовете почти липсваха. След като станахме свидетели на 99 докосвания в наказателното поле в мача на Брентфорд с Манчестър Юнайтед в събота, сблъсъкът на „Етихад“ беше от много различен вид – технически, тактически и напрегнат. В крайна сметка това беше мач, в който двете защити показаха колко са ефективни – и среща, от която Ливърпул е най-големият победител.

Далеч от класика

Когато двете страни се срещнаха на „Емиратс“ през октомври, Арсенал победи в двубой, който по същия начин се усещаше, че ще завърши 0:0, благодарение на рикоширал удар от страна на Габриел Мартинели в края на мача. Този път Сити имаше импулса, но шампионите не успяха да превърнат своята доминация във владението на топката (73% в сравнение с 27%) в реални шансове, нито пък имаха голям късмет, както „артилеристите“ в първата среща.

Равенството несъмнено се харесва повече на лондончани, отколкото на отбора на Пеп Гуардиола, което се видя и от задоволството на Артета, когато влезе на терена, за да поздрави своите играчи след края на мача. Сити обаче ще трябва да бъде доволен от точката, която ги задържа в надпреварата за титлата, но сега вече ще трябва да разчитат на грешки както на Арсенал, така и на Ливърпул. Това е ситуация, която рядко са изпитвали по време на ерата Гуардиола.

Но Ливърпул е този, който е истинският победител в неделя. Все още няма много мачове и за трите отбора, като абсолютно всичко е възможно да се случи в последните седмици, но засега мърсисайдци са начело с девет мача до края.

Арсенал показва израстване

Двете срещи във Висшата лига между тези отбори през миналия сезон бяха доста по-атрактивни, като Сити спечели с 3:1 на „Емиратс“, преди да постигне още по-убедителен успех с 4:1 на „Етихад“, за да поеме контрола над надпреварата за титлата. Въз основа на начина, по който е подредил отбора си през този сезон, Артета изглежда решен да не позволи на стария си приятел Гуардиола отново да го надхитри.

Пресата на Арсенал беше малко по-предпазлива и координирана срещу Сити този сезон, като по-дълбоката дефанзивна линия също затрудняваше Сити да направи ефективните си дълги подавания, които бяха ключови за победите им в този двубой миналия сезон. Гостите ограничиха домакините само до един удар към вратата, както се случи и в Лондон по-рано през кампанията.

Микел Артета
Манчестър Сити - Арсенал, Микел Артета (Снимка: БТА)

Това е знак, че Арсенал е узрял значително и се е поучил от грешките си, които доведоха до провала миналата година. Но остава въпросът дали точката, която взеха в неделя, ще им помогне да грабнат титлата или отново ще се провалят?

Междувременно Сити завърши наравно в седми мач този сезон и не записа победа срещу нито един от съперниците си за титлата (три равенства и едно поражение). Все пак те не трябва да бъдат отписвани по никакъв начин.

Тактическата битка обърка и играчите на терена

В Сити получиха добри новини преди мача, тъй като Кевин Де Бройне се беше възстановил от проблема с контузия. И докато белгийският талисман беше замесен в действието през целия двубой и показа обичайния си блясък, той не успя да окаже въздействието, което е имал толкова много пъти в мачове от такъв калибър през годините.

Томас Партей и Кевин Де Бройне
Манчестър Сити - Арсенал, Томас Партей и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

Откакто се завърна след операция на подколянното сухожилие с гръм и трясък срещу Нюкасъл в началото на годината, Де Бройне изобщо не е имал голямо влияние, поне не и за неговите стандарти. 32-годишният халф вероятно все още се връща към най-добрата си форма, но възможността неговият блясък да избледнява също не трябва да се изключва на този етап. С напредването на възрастта и неприятните контузии, той вече няма винаги да бъде играча, към когото Сити може да се обърне в най-тежките моменти.

Може би следващият Де Бройне във Висшата лига носеше фланелката на Арсенал в неделя, като капитанът на „топчиите“ Мартин Йодегор вече отбеляза 16 гола този сезон и е със седем години по-млад от белгийския си колега. Но норвежецът също не показа най-добрата си игра в Манчестър, ако трябва да сме честни. Фил Фодън не оказа влияние, както и неговият съотборник в английския национален отбор Букайо Сака, преди първият да бъде заменен по тактически причини, а вторият в 78-ата минута, когато накуцваше.

Мартин Йодегор
Манчестър Сити - Арсенал, Мартин Йодегор (Снимка: БТА)

Родри беше играчът, на когото Сити до голяма степен разчиташе, за да ги поведе напред, но той се оказа в капан от страна на Деклан Райс, който често спираше Сити да набере сериозна инерция.

Деклан Райс и Кевин Де Бройне
Манчестър Сити - Арсенал, Деклан Райс и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

Габриел Жезус изглеждаше на моменти опасен, а в други бе безобиден срещу бившия си клуб, докато друг бразилец на име Габриел беше този, който потуши всяка заплаха, отправена от Ерлинг Халанд в другия край на терена, като норвежецът беше ограничен до само 23 докосвания и нула шансове за гол.

Габриел Жезус и Ерлинг Халанд
Манчестър Сити - Арсенал, Габриел Жезус и Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)

Това беше мач между две отлична отбора и мач, който нито един от тях не заслужаваше да спечели.

Манчестър Сити изглеждаше леко странно

Въпреки че много хора ще кажат, че Арсенал бе „паркирал буса“, трябва да отдадем заслуженото на лондончани за предствянето им без топка. Това си беше доста ефективно, тъй като да задържиш, може би, най-добрия отбор в света далеч от своята врата не е нещо, което се случва често. Това беше първият мач, в който Сити не успя да отбележи гол като домакин във Висшата лига от загубата с 0:2 от Кристъл Палас през октомври 2021-а година.

Но също така трябва да отбележим, че самият Сити допринесе за това с всичките си атакуващи играчи, които така и не успяваха да рискуват около наказателното поле на Арсенал. Де Бройне не беше обичайното си ниво, Жереми Доку се справи добре в ситуации един на един, но когато влезе в пеналтерията на добра позиция, нещата се объркваха. Джак Грийлиш не успя да се запомни с абсолютно нищо при завръщането си от контузия, а и Фодън имаше проблеми преди да бъде заменен.

Ерлинг Халанд получи шанс за изстрел с глава, който да донесе победата, като успя да надскочи своя човек, но не и да насочи кълбото към вратата. И тъй като Арсенал не се фокусира особено върху създаването на положения за себе си, е лесно да се разберем защо срещата завърши без гол. Почти винаги остава усещането, че Сити все някога ще вкара гол, но не и този път.

Давид Рая
Манчестър Сити - Арсенал, Давид Рая (Снимка: БТА)

Арсенал демонстрира изкуството „да се задържиш”

Колко по-сериозен е Арсенал? Момчетата на Артета демонстрираха изкуството просто „да се задържиш“ в мача. Може да не беше красиво, но беше знак за вече един по-зрял отбор, който зане, че може да устои на доминацията на Сити и да остане в битката.

Това беше спаринг с ръкавици, който държеше опонента им в тежка категория на една ръка разстояние. Арсенал беше решен да не стане отново жертва на своята наивност, както обикновено. На моменти беше изнервящо, дори и риск, тъй като позволиха на Сити да владее контрола. Но много умело, те дадоха на домакините само един чист шанс.

Можеше ли Арсенал да приложи подобна стратегия преди година? Явно не. Но израстването в тяхната защита и спокойствието, което се наблюдаваше показна, че сега те са по-силни. Бен Уайт доминираше, а Габриел и Уилям Салиба имаха самочувствието да се справят с всякакви опасности. Халанд този път беше неутрализиран по най-добрия начин.

Ерлинг Халанд
Манчестър Сити - Арсенал, Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)

Арсенал се отказа от топката в името на резултата

Лондончани приеха ролята на отбора, който предимно се отбранява, отказвайки се от едно от основните неща в играта си – владението на топката. Wyscout показва, че тимът на Микел Артета е притежавал топката само в 27% от времето, което е антирекорд за отбора през сезона.

Играчите на Арсенал са опитали да си подадат кълбото 245 пъти, от които 55 не са били успешни – тоест 78% точност. За сравнение, тимът на Манчестър Сити е направил 684 опита за пас, от които успешни са били 88%.

Габриел Магаляеш, Ерлинг Халанд и Уилям Салиба
Манчестър Сити - Арсенал, Габриел Магаляеш, Ерлинг Халанд и Уилям Салиба (Снимка: БТА)

„Артилеристите“ са били перфектни в пресечените топки – цели 47. Извършените нарушения от футболистите на Арсенал са 19, докато тези на Джосеп Гуардиола са нарушили правилата само 9 пъти.

Арсенал и Манчестър Сити остават в битката за титлата

Когато мачът вече вървеше към своя край, феновете на Сити, опитаха да подразнят гостите от северен Лондон, като скандираха, че няма как да спечелят мача. Да, те не го направиха и, може би, пропуснаха шанса си да направят сериозно изявление с гръмък успех на „Етихад“, която би се помнила дълго след това. Интересен факт – Арсенал не е печелил като гост на Сити от януари 2015-а година.

Но каквото и да стане до края на сезона, прогресът на Арсенал е неоспорим. За първи път от години те отидоха там без страх. Отборът показва голяма устойчивост и спокойствие, когато е под натиск, което много им помага.

Да, една победа на „Етихад“ , можеше да върне Арсенал отново на върха и щеше да ги направи явен фаворит за титлата, но това все още е Сити, който дори на трето и с девет мача до края на сезона, остава претендент. Дори Ливърпул в най-добрия си вид не успя да спечели в дома на шампионите. „Гражданите“ си остават най-добрия отбор в Европа и най-добрият в това, което правят, което означаваше, че Микел Артета трябваше да се адаптира към подхода на Пеп Гуардиола.

Тактиката победи зрелището

Когато Пеп Гуардиола и Микел Артета се изправяха един срещу друг този сезон, едно конкретно клише звучеше доста вярно. И двамата мениджъри внимателно разменят ходовете като игра на шах, като нито един от тях не желае да даде нищо на другия. От тактическа гледна точка може да бъде завладяващо да наблюдаваме как се развива играта. Но от гледна точка на суровото забавление, малкото ситуации пред двете врати може да направи нещата малко по-безвкусни.

Хосеп Гуардиола
Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Микел Артета
Манчестър Сити - Арсенал, Микел Артета (Снимка: БТА)

Арсенал не успя да създаде нито голям шанс, според Opta, което им с еслучва за пети път този сезон – един от останалите четири пъти бе именно първия мач срещу Сити през октомври. Междувременно 12-те удара на Сити бяха седмото им най-слабо постижение през кампанията.

Уважението между двамата мениджъри бе видно, че е огромно. Може би не е изненадващо, че и двамата бяха толкова отчаяни да избегнат загубата, колкото и да спечелят, което доведе до по-скоро до един напрегнат спектакъл, отколкото вълнуващ.

Манчестър Сити - Арсенал, (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.