ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА ще стоварва мощта си върху Арда

0
Тибо Вион
Снимка: Сайт на Черно море

Тимът на ЦСКА приема Арда в среща от четвъртфиналите в турнира за Купата на България на 28 февруари от 17,30 часа на „Васил Левски“, като този двубой се явява повторение на финала от преди близо 3 години на същия стадион.

Тогава „армейците“ вдигнаха трофея, след като надделяха с 1:0 с гол на Бисмарк Чарлс в 85-ата минута, и хвърлиха в еуфория многобройните си феновете по трибуните.

Този мач обаче е минало и хубав спомен за ЦСКА, а що се отанася до предстоящия сблъсък, в него съперниците ще излязат пределно амбицирани и надъхани да заличат последните неприятни впечатления в първенството, които оставиха.

ЦСКА изгуби от Черно море край морето с 0:1 и изостава на три точки от първите два в класирането, а Арда имаше меко казано кошмарен старт в пролетния полусезон.

Християн Петров
Християн Петров (Снимка: Сайт на Черно море)

Кърджалийци записаха две поредни загуби с 1:2 от Локомотив Пловдив у дома и 0:4 от Левски в София, като второто поражение доведе до раздяла със старши треньора Александър Тунчев.

Иначе в турнира до този момент съперниците леко взеха своето. „Червените“ преодоляха на шеснайсетинафиналите втородивизионния Черноморец с 3:0 в Балчик след два гола на Данило Асприля и един на Джонатан Линдсет, а после се справиха и като гости на Славия.

Точен за победата с 1:0 на стадиона в „Овча Купел“ бе Матиас Фаетон през първото полувреме.

От своя страна Арда първо мина леко през аматьорския Септември, прегазвайки го с 4:0 в Тервел след две попадения на Радослав Цонев и по едно на Тонислав Йорданов и младока Николай Жеков, който се разписа за първи път при батковците. На осминафиналите пък отборът от Кърджали победи Литекс с 4:1 у дома, като за победата хеттрик записа Тонислав Йорданов, а един гол добави Христо Митев.

Според фактите през последните осем години ЦСКА се представя най-добре от българските клубове в турнира за Купата, тъй като единствен достигна четири пъти до финала и два пъти го спечели.

През 2016 година „армейците“ ликуваха след победа над Монтана с 1:0, а впоследствие три пъти поред стигнаха до срещата за трофея.

През 2020-а те отстъпиха пред Локомотив Пловдив след изпълнение на дузпи, година по-късно триумфираха след успеха на Арда, за който стана дума, а през 2022-ра изгубиха от вечния враг с 0:1.

Джонатан Линдсет
Джонатан Линдсет (Снимка: Сайт на Черно море)

През този сезон Купата също е основна цел на ЦСКА, който още запазва шансове за дубъл. За целта обаче „червените“ трябва да покажат привлекателното си лице и да елиминират Арда, нещо което всички техни фенове очакват да направят.

Относно създалото се напрежение около наставника Нестор Ел Маестро, то едва ли ще повлияе върху настройката и игровото поведение на футболистите, които преди всичко са професионалисти и в качеството си на такива, ще трябва да си свършат работата.

Срещу Арда ще липсва наказания Фернадо Каранга, който бе изгонен с директен червен картон във Варна, като партньор на Матиас Фаетон в атака най-вероятно ще бъде Данило Асприля.

До този момент колумбиецът определено разочарова, след като се завърна на „Армията“ през миналото лято, но от друга страна има безспорни качества и е крайно време да започне да разкрива огромния си потенциал.

Що се отнася до евентуални ротации, едва ли Ел Маестро ще прибегне до такива, тъй като полусезонът е още в началото и за умора не може да се говори. Дори обаче той да направи минимални промени в 11-те, те едва ли ще се отразят на боеспособността на състава, тъй като ЦСКА разполага с качествени и равностойни изпълнители за всеки пост.

Тибо Вион
Тибо Вион (Сайт на Черно море)

ЦСКА трябва да има и едно наум, тъй като в последния си домакински двубой с Арда, който бе за първенство миналата есен, не можа да отбележи гол и нулевото равенство костваше загуба на ценни две точки.

За Арда в момента може да се каже, че се намира в нещо като в миникриза, въпреки че изостава само на 6 точки от тима от Бистрица и не е изгубил шансове да завърши в шестицата след редовния сезон.

Класиране на седмо място обаче и участие във втори пореден бараж за Европа също влиза в сметките на кърджалийци.

Освен всичко друго играчите на Арда ще искат да впечатлят и новия си наставник Николай Киров, който замени Тунчев. Киров ще направи повторен дебют за кърджалийци в предстоящата среща на „Армията“, след като под негово ръководство Арда е постигнал своите най-големи успехи в историята – четвърто място в групата на майсторите, финал за Купата на България и първо участие в европейските клубни турнири, където във втория кръг в Лига на Конференциите бе елиминиран от Апоел Беер-Шева след две загуби с 0:2 в Кърджали и 0:4 в Израел.

Иначе ЦСКА е абсолютен фаворит на букмейкърите за краен победител в двубоя с Арда в сряда. Betano например приема залози за успех на армейците след редовното време при коефициент 1.30 срещу 4.45 за равен и 13.50 за успех на гостите.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.