Видове залози

Онлайн букмейкърите и сайтовете за игри предлагат широк набор от предложения за залози. С развитието на букмейкърите онлайн през годините логично дойде и развитието на възможностите, които са налични в платформите. Любителите на онлайн залозите могат да избират между най-различни видове залози, с които да правят своите прогнози по сайтовете.

В днешно време опциите за залози в букмейкърите са повече от разнообразни. Отмина времето, когато залагащите можеха да избират само от няколко пазара. Сега налице са не само огромен брой маркети, но и разнообразни функции, с които онлайн прогнозите на спортни събития и казино игрите придобиват далеч по-атрактивни качества.

видове залози

Букмейкърите предлагат стотици видове залози на всеки мач. И макар при някои от тях изходът да се решава на късмет, има други пазари, при който успехът изцяло зависи от вашите знания и информираност.

Какво ще откриете в тази страница?
Какво ще откриете в тази страница?TOP

Вид на залога при спортните прогнози

При поставянето на спортни залози всички избрани селекция се отразяват в т.нар. електронен талон. Това е мястото, откъдето може да потвърдите своята прогноза, въвеждайки сума на залог. В електронните талони на онлайн букмейкърите всичко се отразява автоматично. Всяка селекция е показана с нужната информация за участниците в спортната среща, избрания маркет и коефициентът към него.

Наличните видове залози на спортни събития включват три основни типа за избор на залог:

 • Сингъл
 • Множествен залог
 • Система

Сингъл залог (Single bet)

Сингъл или единичен е най-простият вид залог за изход на един конкретен мач или среща. Това е един от най-популярните залози в повечето букмейкъри и се харесва не само на новаците, но и на професионалните бетъри, защото печалбите при този вид залози се изчислява доста просто. Нужно е да умножите сумата на залога по коефициента на избраната селекция, за да получите потенциалната си печалба.

Множествен залог (Multiple / Accumulator Bet)

При множествените залози или тип залог права колонка всички избрани пазари трябва да бъдат познати, за да се смята залогът за успешен. При акумулаторен залог избирате две или повече селекции, на които поставяте залога си и очаквате изхода от тях. Изчислението на потенциалната печалба става с умножаване на всеки един от коефициентите на избраните селекции и резултатът също се умножава по сумата на залога.

Система (System bet)

При залог от тип система всяка избрана селекция се комбинира в различни множествени залози, като по този начин системата комбинира в себе си няколко колонки с различни варианти на селекциите. При залог тип система може да спечелите дори ако една от прогнозите ви се окаже грешна. Например, ако включите във фиша си 4 селекции и изберете системен залог за 3 от 4, ще получите всички възможни комбинации между четирите селекции в прави колонки от по 3 събития. Сумата на залога ще се увеличи, но въпреки това имате няколко шанса за печалба.


Видове функции при залозите онлайн

Онлайн залозите предоставят на играчите и възможността за използване на най-различни функции за залагания. Те могат да бъдат от полза на потребителите и да им спестят доста загуби. Разбира се, това може да се случи само ако разбирате достатъчно добре начина на работа на тези функционалности.

Едни от най-използваните и полезни функции при онлайн залозите биват:

 • Cash out
 • Bet Builder
 • Request a Bet
 • Пряко предаване

Cash out (Затвори залог)

Опцията дава възможност на играчите да затворят своя залог предварително, преди да е настъпил краят на събитията в него. По този начин може да се минимизират загубите или пък да се осигури печалба, ако решите да не чакате края на мачовете.

Bet Builder (Създай залог)

Функцията Bet Builder или позната още като Създай залог позволява на играчите да комбинират 2 или повече пазара от едно и също събитие в един залог. За да бъде залогът успешен, всички селекции трябва да бъдат правилно познати. В обикновена среда не е позволено да добавите повече от 1 маркет от едно и също събитие към фиша. С опцията за Bet Builder обаче това е възможно.

Request a Bet (Заяви залог)

Има случаи, в които имате идея за залог и прогноза, но не може да откриете подобен маркет сред наличните пазари в букмейкърския сайт. В такива моменти на помощ идва функцията за заявка на залог, която се предлага от някои сайтове за онлайн залози. Чрез нея правите заявка за залог на конкретен мач, след което очаквате одобрението от оператора и предлагането на коефициент към пазара.

Пряко предаване (Live streaming)

Функционалността за пряко предаване на спортни събития на живо в букмейкърските сайтове може да бъде много полезна при залози на живо. Чрез нея от първо лице виждате как се развива дадена среща и така правилно може да прецените как ще се развие тя. Услугата е безплатна за потребители, но обикновено изисква да имате положителен баланс по сметката си или извършен наскоро залог.


Популярни опции за залози на Футбол

Футболните мачове са предпочитаният спорт за залози от голяма част от феновете на прогнозите онлайн. Ето защо е добре да познавате някои от най-популярните видове залози на този спорт.

Залог за краен резултат

футболЗалог за краен изход (резултат) – залог върху крайния резултат от мача. Прогнозира се победа на един отбор или равенство (1 – победа на отбор домакин, 2 — победа на отбор гост, Х — равен). Това е най-популярната форма на залагане, тъй като е достатъчно да се оцени нивото на отбора и да се анализират коефициентите за всеки един.

Двоен шанс

Залогът „Двоен шанс“ се основава на залозите от типа „Троен изход (1-Х-2)“, като от трите трябва да направите залог само на два от тях. Налични са следните варианти:

 • залог 1X – победа за домакина или равенство
 • залог 2X – победа за отбора гост или равенство
 • залог 12 – победа за отбора домакин или гост

Точен резултат

Залог за точен резултат – тук трябва да прогнозирате точния резултат, с който ще приключи мача. Този вид залози имат доста по-големи коефициенти, тъй като е доста трудно да се познае победителя в играта с точен резултат. Като видите статистиката за предишните представяния на отбора, може да се намери някаква закономерност и да се направи прогноза. Най-честите изходи от мачовете имат следните резултати 1-0 и 2-1.

Залози на точен резултат за първо полувреме

При този тип залози се прогнозира точния резултат през първото полувреме (първите 45 минути от играта). Допълнителното време в полувремето също се взема предвид.

Под/Над брой голове

При този залог трябва да се предвиди общият брой голове дали ще бъде по-голям или по-малък от зададените от букмейкъра стойности (общо). В общия брой голове са включени и тези голове, които са били вкарани в допълнителното време, но не и при дузпите след мача.

Залог за голмайстор

Почти всички букмейкъри предлагат възможност за залог на определен играч от отбора, който ще вкара гол или не. Освен това може да се видят и залози за автора на първия или последния гол. Бъдете изключително внимателни и предпазливи при избора на този вид залози, тъй като дори и най-добрият голмайстор на шампионата за ваше нещастие точно в конкретната игра може и да не вкара!

Внимателно проверете условията на букмейкъра за този тип залог, тъй като има особености при автогол и смяна на играчите по време на игра.

Залози за определен брой жълти или червени картони

Преди да заложите на футболен мач, обърнете внимание на тези неигрови моменти, като географското положение на отбора и поведението на отделните играчи, които са известни с нечистата си игра. На всички е ясно, че в рамките на дадено дерби (отбор от един град) или конфронтацията между непримиримите противници не само в рамките на стадиона, но и след това, е малка спортна злоба, а оттам играта може да стане твърда и груба. Разбира се статистиката ще Ви помогне да обърнете внимание на броя нарушения в предишни мачове между тези съперници.

След като плавно заговорихме за екзотичните предложения за залози си заслужава да се спомене, че във футбола може да се залага и на броя ъглови удари, наказателни удари и четен/нечетен брой голове.

Азиатски хендикап

Този тип залог позволява на играча да даде или отнеме преднина на един от двата отбора, така че да изравни силите им, чрез предлаганите коефициенти към пазарите. Специално на азиатския хендикап сме посветили цяла статия, която ви препоръчваме да прочетете.

Залог за победител на сезона

Залага се на отбора, който може да стане победителя в шампионата, лигата или турнира. Изплащанията на този тип залог се извършват в края на сезона, когато станат известни резултатите от игрите на всички отбори. По време на мачовете през сезона, коефициентите могат да се променят, но плащанията ще се извършват само на онези коефициенти, чиито стойности са били към момента на залога.

Двата отбора да отбележат

Една от най-печелившите възможности за залагане на футболни мачове са залозите за това, че двата отбора ще отбележат гол. Подобен вариант на развитие на ситуацията на терена е значително по-лесна за прогнозиране, отколкото да се определи резултата или броят отбелязани голове по време на срещата.

При този вид залог е достатъчно и двата играещи отбора да отбележат голове, а техният брой не е от значение. Трябва също да се отбележи, че подобен залог най-често се предлага заедно с най-добрите коефициенти от 1,5 и повече. Ако решите да залагате на гол/гол, то може да бъдете една крачка пред останалите, прочитайки стратегията ни за резултат двата отбора да отбележат гол, която често пъти се оказва успешна.

Препоръки

При избора на изход „и двата отбора да отбележат“ трябва да се подбират само тези мачове, където се срещат отбори, които показват висока резултатност и равни сили. Изключение правят мачовете от кръга на плейофите в големите турнири, където отборите играят максимално затворено, дори и атакуващите. Не си струва да правите подобни залози и при голяма разлика в класата на отборите, тъй като играта може да завърши с резултатност, но при резултат 3:0, 4:0 и така нататък.

Общо голове – Четно или нечетно число

Букмейкърските залози за четен/нечетен гол във футбола означава четно или нечетно число на общия брой голове в мача. Този залог е една от най-добрите алтернативи на залога за общо голове във футбола.

 • Залог на четен брой голове
  Залозите на четен брой голове се печелят, ако в мача бъдат отбелязани четен брой голове, като: 0, 2, 4, 6 и т.н. Например за четни залози са възможни следните изходи от мача: 0-0, 1-1, 2-0, 0-4 и така нататък до безкрайност. Всяко равенство в мача ще е четно.
 • Залози на нечетен брой голове
  За нечетен брой се счита брой голове като 1, 3, 5, 7 и т.н.. За залози на четене брой голове се считат тези от типа: 1-0, 1-2, 2-3, 0-3, и т.н.

Залози за първите минути на мача и ще бъде ли вкаран гол до 5-та минута от играта?

Една от разновидностите на залозите за резултати от футболните мачове са залаганията в първите минути на мача. Най-често, букмейкърите предлагат да се преценят възможностите на един или друг отбор в рамките на първите пет минути от срещата. Доста оператори предлагат и вид на залога тип 5-минутен в рамките на целия мач. Това означава, че потребителите ще могат да правят прогнози на стандартните маркети, но те ще се решават в рамките на 5 минути.

За играчите, желаещи да направят залог в първите минути на мача, подробният анализ на конкурентите е задължителен. Освен това трябва да се обърне внимание не само на общото въздействие, но и на поведението на отбора в първите минути на мача. Например, някои клубове предпочитат да не бързат да атакуват, а някои се хвърлят в бурна атака още след началния съдийски сигнал.

Залозите от този тип трябва да се разглеждат като високорискови, с високи коефициенти и малка вероятност за изход с вариант „да се случат“. В същото време няма голям смисъл да залагате на вариант „няма да се случат“, тъй като предлаганите коефициенти са ниски и не могат да доведат до реализирането на сериозна печалба. Все пак обаче, те са вариант за по-нискорисков залог.


Видове залози при тениса

Тенисът е един от най-популярните спортове за залози у нас, а и по света. Спортът се характеризира с богатия си календар, който включва целогодишно различни турнири от нисък и висок ранг.

Залог на точен резултат

тенисИграчът залага на победителя и точен резултат от сета. Този тип залози имат доста висок коефициент.

Също така се приемат и залози за точен резултат от всеки от сетовете, които имат много високи коефициенти – се изисква точно предсказание, което е доста трудно, а вероятността за печалба при този тип залози не е много висока.

Залог за точен изход от играта

Както е известно, в тениса не може да има равен резултат, така че резултатът тук е само един — победа на единия тенисист или на другия.

Залог за краен резултат от сета

В тениса се наблюдава една много интересна подробност: фаворитите често губят първия сет. Залагайки за победа на аутсайдера в първия сет, коефициентът ще бъде голям, а залога за победа на аутсайдера след загуба в първия сет – също ще бъде с голям коефициент. Можете да използвате и залога тайм-мач, но е рисковано.

Залог с преднина (хендикап)

При хендикап залозите се дава предимство на един от играчите в тенис срещата, като по този начин има възможност за получаване на по-високи коефициенти.

Залог на общ резултат

При този тип залози се пресмята общия резултат в отделните геймове за конкретен сет или пък се прогнозира общият резултат на спечелените сетове от всеки участник в събитието.

Залог на тайбрек

Играчът залага дали в играта ще се играе тай-брек. Също така понякога се приемат и залози за общ брой тайбрекове, само в първия сет или във втория сет.

Общо геймове

Залози на геймове в тениса (общо геймове) – залогът се прави на база броя изиграните геймове – по-голяма или по-малка цифрова стойност. В трисетовите срещи обикновено за общо геймове се използват показателите от типа 20,5; 21,5 и 22,5. Има залози на общо сетове в рамките на определен мач (по-малко/по-голямо от 2,5 – за трисетовите мачове, по-малко/по-голямо от 3,5 или 4,5 – за петсетовите). За почитателите на женския тенис написахме специална публикация, която ще ви запознае с правилната стратегия за залози в женския тенис.


Какви видове залози може да се открият при волейбола?

волейболЗалозите на волейбол могат да ви донесат добри доходи, ако знаете основните характеристики и особености на този вид спорт. За начало трябва да определите шампионата, който ще стане обект на вашите залози. Това може да бъде Световно първенство или Европейски шампионат, шампионат на страната, квалификации и турнири за различни първенства, приятелски мачове и други събития, които се предлагат от букмейкърите.

След като сте избрали шампионата, трябва да се спрете на конкретен мач. За това трябва да се анализира турнирната таблица и да се видят лидерите не по точки, а по функционално състояние в последно време. Често се случва така, че играчите допускат грешката да избират лидера във волейбола и залагат на него, без да обръщат внимание, че той е загубил няколко от последните мачове. Така също трябва да се вземат предвид и данните за травмираните играчи. Във волейболните мачове не вземат участие такъв голям брой спортисти, като в другите спортове, а това означава, че загубата дори и на един от тях може да се отрази на резултата на целия отбор.

И така, на какви предложения ще попаднете, ако искате да залагате на волейболни срещи:

Залози за изход от мача

Предлага се да изберете победителя в играта. Тук коефициентът за фаворита е по-малък от този на аутсайдера. По този начин, можете да заложите на главния претендент за победа и да очаквате малка печалба, но с висока степен на спечелване или да рискувате и да заложите на по-слабия отбор с надежда за спечелване на по-висока ставка.

Залози за изход от първия гейм

Тук прогнозата се свежда само до това кой ще спечели първия гейм. Сайтовете за залози онлайн предлагат и видове залози за победител в последващите геймове на волейболната среща.

Залог за точен изход

В този случай на играча се предлага да предположи крайния резултат от мача. Задачата става по-лесна поради това, че броят на възможните резултати е ограничен, за разлика да речем от футбола или хокея. Възможностите тук се ограничават в следните резултати: 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 и 0-3. Общо шест възможности.

Залози за брой сетове

Това е вариант за залагане, отличаващ се с това, че не е необходимо да избирате победител, а просто трябва да прогнозирате броя сетове: 3-0 (равносилно на 0-3), 3-1 (1-3) и 3-2 (2-3).

Залози с преднина (хендикап)

Това не е често срещан залог във волейбола, но в този случай един отбор започва играта с преднина от една или съвсем рядко с две точки.


Залози на баскетбол

баскетболБаскетбол – това е един от най-известните спортове и много любители на тази игра с особен интерес наблюдават съревнованията в NBA — най-силната лига по баскетбол.

Повечето играчи в букмейкърите предпочитат да залагат на баскетбол, а що се отнася до Северна Америка, то в нея баскетболът е най-популярният вид спорт и е на нивото на бейзбола, хокея и американския футбол.

Преимущества при залозите на баскетбол:
 • Висока честота на игрите и редовността на провежданите събития дават възможност всеки ден да правите залози за баскетбол.
 • Има огромен брой събития с еднаква вероятност, тъй като в тази игра често възникват осезаеми предимства на единия отбор над другия, поради което коефициентите за такива резултати са много високи.
 • Доста високи лимити в залозите на баскетбол. Известността на NBA и Евролигата привлича огромно количество играчи.
 • Залози за баскетбол се приемат от почти всички големи букмейкъри в България. В такъв голям сегмент, като баскетбола, има постоянна конкуренция.
За успешни залози на баскетбол
 • Научете историята на отбора, от колко дълго време той играе, колко често си е сменял треньора, какви позиции заема той в класирането. Ако отборът не играе от дълго време, тогава може би няма да покаже високи резултати веднага, особено ако играе с по-опитен и силен отбор.
 • Прегледайте статистическите данни на отбора за настоящия и миналия сезон. Сравнете резултатите на отбора в турнирната таблица и се опитайте да намерите причината, поради която може да се предвиди степента на успех на отбора. Също така проверете дали сред най-големите играчи има сериозни травми.
 • След изготвянето на анализа и получаване на представа за отборите и играчите, опитайте се да разберете мотивацията на отбора за текущия турнир, разберете какви ще бъдат следващите мачове и преценете шансовете си за победа.

Най-често срещаните видове залози на баскетбол са:

Залози за изход – Краен победител

Както при футбола, така и при баскетбола може да се заложи на краен изход. Тук се прогнозира кой от двата тима ще спечели крайния изход от срещата.

Хендикап

Обичайния за футболните залози хендикап е също толкова достъпен и в баскетбола. Стойността на предимствата обикновено е доста по-голяма, особено ако силите на отборите не са равни.

Ще има ли продължения

В зависимост от структурата на мача вие трябва да предположите има ли вероятност той да бъде продължен с допълнително време. Вариантът „Да“ обикновено има много голям коефициент. За да стане това, редовното време трябва да завърши наравно, което е рядко срещан случай в баскетболните сблъсъци.

Най-резултатната четвърт

Баскетболният мач се състои от четири четвърти. При някои онлайн букмейкъри в България можете да заложите на това в коя четвърт ще бъдат спечелени най-голям брой точки от отбора.

Победен марж

Тук се предлага да познаете колко точки ще бъде разликата между отборите в крайния резултат. Например: разлика от 1 до 5 точки.


Залози на бокс

боксНоваците в залаганията на бокс предпочитат да не губят време в анализи на предстоящите събития, а залагат единствено на фаворитите, като вземат предвид най-добрите залози в бокса – тези на световно известните спортисти.

В това има някаква логика, тъй като силните боксьори рядко губят, но играта само по коефициенти може да доведе до провал. Всяка победна серия понякога се прекъсва, а за всеки силен боксьор се намира още по-силен.

Никой не може да предположи кога точно ще пропадне залога, а за възвръщането на загубените средства чрез минимални коефициенти е необходимо доста дълго време.

Характерни черти при залозите на бокс
 • Скандални изявления на спортисти, прекомерна увереност и други подобни „представяния“. За да привлекат голям брой зрители и спонсори, организаторите се опитват да съставят истинско шоу. В подобна ситуация не си струва да се доверявате на околоспортните новини. В такъв случай на ваша страна е статистиката и готовността на всеки боец за победа.
 • Играчите на качествени залози следва да избират боксьорите, които се стремят да завършат битката с нокаут.
 • Фаворитът „на хартия“ за определен мач може доста небрежно да загуби. В случай на назначен реванш, букмейкърът отдава предимство на миналия победител, но желанието на губещия за победа е твърде голямо.

Най-комерсиалните видове залози на бокс са:

Победата на един от участниците в битката

Победа по точки за всички кръгове, нокаут, както и при отказ или дисквалификация на противника.

Равенство

То се присъжда само по решение на съдиите и в този случай, когато в края на рунда съперниците имат равен брой точки.

Тип на победа

Предвиждане на победа с нокаут, както и дисквалификация или отказ от мача на един от противниците.

Победа по точки

Присъжда се само по решение на съдията. Печели боксьорът, спечелил най-много точки за цялата битка.

Брой рундове

В бокса може да се прогнозира под/над брой рундове за целия сблъсък.