Различни видове спортни залози

Залозите без съмнение са свързани с хазарта и темперамента на играчите. И ако преди за да направят залог, хората се събираха на групички и ходеха в специални игрални клубове. Днес всички възможности за залагане са станали достъпни в интернет и за да направите прогнозата си в букмейкърите е достатъчно просто да имате достъп до Интернет.

Благодарение на тази интерактивност, за феновете се появи възможност без да излизат от дома или офиса, незабавно да направят прогноза за всеки мач дори няколко минути, преди неговото начало.

Този формат на взаимоотношения между играч и букмейкър Ви позволява бързо и компетентно да използвате знанията си за получаване на приходи от залози.

разновидност на спортните залози

Букмейкърите предлагат стотици видове залози на всеки мач, като повечето от тях имат само лотарийна основа, т.е. познал, не-познал, късмет или без късмет.

Но има и някои основни видове залози при букмейкърите, победата от които най-много зависи именно от вашите знания и информираност, а не от теорията на вероятностите. Затова по-долу в тази статия ще разгледаме някои популярни видове залози и ще дадем кратки обяснения към тях.

Съдържание:

Залози срещани при футболните срещи

видове залози на футбол1. Залог за краен резултат
Залог за краен изход (резултат) – залог върху крайния резултат от мача. Тест, победа на един отбор или равенство (1 – победа на 1 отбор, 2 — победи на 2 отбора, Х — равен). Това е най-популярната форма на залагане, тъй като е достатъчно да се оцени нивото на отбора и да се разбира крайната степен на тяхната задача.

2. Двоен шанс
Залогът „Двоен шанс“ се основава на залозите от типа „Троен изход (1-Х-2)“, като от трите трябва да направите залог само на два от тях. Спомнете си, че при 1-Х-2 можете да заложите на един от трите възможни изхода от спортното събитие:

 • залог 1 – победа за първия отбор
 • залог 2 – победа за втория отбор
 • залог Х – равен резултат в мача

3. Точен резултат
Залогът за точен резултат – тук трябва да прогнозирате точния резултат, с който ще приключи мача. Този вид залози имат доста по-големи коефициенти, тъй като е доста трудно да се познае победителя в играта. Но като видите статистиката за предишните представяния на отбора, може да се намери някаква закономерност и да се направи прогноза. Най-честите изходи от мачовете имат следните резултати 1-0 и 2-1.

4. Залози на точен резултат за първо полувреме
При този тип залози се прогнозира точния резултат през първото полувреме (първите 45 минути от играта). Допълнителното време в полувремето също се взема предвид.

5. Под/Над брой голове
При този залог трябва да се предвиди общият брой голове дали ще бъде по-голям или по-малък от зададените от букмейкъра стойности (общо). В общия брой голове са включени и тези голове, които са били вкарани в допълнителното време, но не и при дуспите след мача. Може да прочетете нашата стратегия за залог на брой голове от вида под/над, която ще ви увеличи шансовете за успех.

6. Залог за автор на гола
Почти всички букмейкъри предлагат възможност за залог на определен играч от отбора, който ще вкара гол или не. Освен това може да се видят и залози за автора на първия или последния гол. Бъдете изключително внимателни и предпазливи при избора на този вид залози, тъй като дори и най-добрият голмайстор на шампионата за ваше нещастие точно в конкретната игра може и да не вкара!
Внимателно проверете условията на букмейкъра за този тип залог, тъй като има особености при автогол и смяна на играчите по време на игра.

7. Залози за определен брой жълти или червени картони
Преди да заложите на футболен мач обърнете внимание на тези неигрови моменти, като географското положение на отбора и поведението на отделните играчи, които са известни с нечистата си игра. На всички е ясно, че в рамките на дадено дерби (отбор от един град) или конфронтацията между непримиримите противници не само в рамките на стадиона, но и след това е малка спортна злоба, а оттам играта може да стане твърда и груба. Разбира се статистиката ще Ви помогне да обърнете внимание на броя нарушения в предишни мачове между тези съперници.
След като плавно заговорихме за екзотичните предложения за залози си заслужава да се спомене, че във футбола може да се залага и на броя ъглови, наказателни и четен/нечетен брой голове.

8. Азиатски хендикап
Този тип залог позволява на играча да даде или отнеме преднина на един от двата отбора, така че да изравни силите им. Специално на азиатския хендикап сме посветили цяла статия, която ви препоръчваме да прочетете.

9. Залог за победител на сезона
Залага се на отбора, който може да стане победителя в шампионата, лигата или турнира. Изплащанията на този тип залог се извършват в края на сезона, когато станат известни резултатите от игрите на всички отбори. По време на мачовете през сезона, коефициентите могат да се променят, но плащанията ще се извършват само на онези коефициенти, чийто стойности са били към момента на залога.

10. Двата отбора да отбележат Един от най-печелившите възможности за залагане на футболни мачове са залозите за това, че един от отборите ще отбележи гол. Подобен вариант на развитие на ситуацията на терена е значително по-лесна за прогнозиране, отколкото да се определи резултата или броят отбелязани голове по време на срещата.
Един от разновидностите на този залог е „и двата отбора да отбележат“. За него е достатъчно и двата играещи отбора отбележат голове, а техният брой не е от значение. Трябва също да се отбележи, че подобен залог най-често се предлага заедно с най-добрите коефициенти от 1,5 и повече. Ако решите да залагате на гол/гол, то може да бъдете една крачка пред останалите, прочитайки стратегията ни за резултат двата отбора да отбележат гол, която често пъти се оказва успешна.

Препоръки

При избора на изход „и двата отбора да отбележат“ трябва да се подбират само тези мачове, където се срещат отбори, които показват висока резултатност и равни сили. Изключение правят мачовете от кръга на плейофите в големите турнири, където отборите играят максимално затворено, дори и атакуващите. Не си струва да правите подобни залози и при голяма разлика в класа на отборите, тъй като играта може да завърши с резултатност, но с резултат 3:0, 4:0 и така нататък.

11. Залог Ординари
Ординары (Single Bet). Най-простият вид залог за изход на един конкретен мач или среща. Това е един от най-популярните залози в повечето букмекйри и се харесва не само на новаците, но и на професионалните бетъри, защото печалбите при този вид залози се изчислява доста просто. Например, вие залагате на мач, в който Реал Мадрид играе с Лудогорец и залагате за победа на кралския клуб 100 долара. Тъй като последният е безспорен фаворит, коефициентът на тази среща е доста нисък, да речем примерно 1.1. Реал побеждава с резултат 4:0 и вие получавате печалба, която ще бъде равна на размера на залога, умножен по коефициента (100*1,1 = 110 долара).

Залози за първите минути на мача и ще бъде ли вкаран гол в 5-тата минута от играта?
Една от разновидностите на залозите за резултати от футболните мачове са залаганията в първите минути на мача. Най-често, букмейкърите предлагат да се преценят възможностите на един или друг отбор в рамките на първите пет минути от срещата.

12. Различните видове изходи

Най-голяма популярност имат залозите за вкарани голове или липсата им. Много от най-добрите букмейкъри дори предлагат вид залог за това ще има ли ъглови или не, ще има ли отсъдени дузпи, ще накаже ли съдията някой от играчите с жълт картон и т.н. Освен това, се предлага на играчите да предположат първото събитие в първите 5 минути от посочените по-горе възможности.

С оглед на минималния интервал от време, залозите на вариант „ще“ се характеризират с много високи коефициенти. Например, за гол в първите 5 минути букмейкърите предлагат коефициенти на ниво 5-12 в зависимост от силата и резултатността на играещите отбори. А при картоните или дузпите още повече. Изключение правят само ъгловите, където коефициентите са по-равномерни.

13. Особености на залозите в първите минути от играта
За играчите, желаещи да направят залог в първите минути на мача, подробният анализ на конкурентите е задължителен. Освен това трябва да се обърне внимание не само на общото въздействие, но и на поведението на отбора в първите минути на мача. Например, някои клубове предпочитат да не бързат да атакуват, а някои се хвърлят в бурна атака още след началния съдийски сигнал.

Залозите от този тип трябва да се разглеждат като високорискови, с високи коефициенти и малка вероятност за изход с вариант „ще“. В същото време няма смисъл да залагате на вариант „няма да бъде“ (с изключение на ъгловите), тъй като предлаганите коефициенти (1,01-1,07) са много ниски и не могат да доведат до реализирането на печалба.

14. Общо голове – Четно или нечетно число
Букмейкърските залози за четен/нечетен гол във футбола означава четност или нечетност на общия брой голове в мача. Този залог е една от най-добрите алтернативи на залога за общо голове във футбола.

14 а.)Залог на четен брой голове
Залозите на четен брой голове се играе, ако в мача бъдат отбелязани четен брой голове, като: 0, 2, 4, 6 и т.н. Например за четни залози са възможни следните изходи от мача: 0-0, 1-1, 2-0, 0-4 и така нататък до безкрайност. Всяко равенство в мача ще е четно.

14 б.) Залози на нечетен брой голове
За нечетен брой се считат головете, като 1, 3, 5, 7 и т.н.. За залози на четене брой голове се считат тези от типа: 1-0, 1-2, 2-3, 0-3, и т.н.


Видове залози при тениса

видове залози на тенисЗалог за точен изход от играта
Както е известно в тениса не може да има равен резултат, така че резултатът тук е само един — победа на единия тенисист или на другия.

Залог за краен резултат от сета
В тениса се наблюдава една много интересна подробност: фаворитите често губят първия сет. Залагайки за победа на аутсайдера за първия сет – коефициентът ще бъде голям, а залога за победа на аутсайдера след загуба в първия сет – също ще бъде с голям коефициент. Можете да използвате и залога тайм-мач, но е рисковано;

Залог с преднина (хендикап)
Стандартна ситуация за залог с преднина — това е играта на явния фаворит с аутсайдера. На първия поставяме голям минус и получаваме добра печалба. Обикновено това може да се приложи и към отделен сет;

Залог на общ резултат
Ситуацията е обратната: ако играят два равни съперника, те ще обменят помежду си значителен брой точки и аутсайдера може бързо да „набие“ фаворита. В отделните сетове също може да се използва залога за общ резултат;

Залог на точен резултат
Играчът залага на победителя и точен резултат от сета. Този тип залози имат доста висок коефициент, т. к. по същество това са прогнози за точен изход на мача и залозите за точен брой сетове. Също така се приемат и залози за точен резултат от всеки от сетовете, които имат много високи коефициенти, т. к. се изисква точно предсказание, което е доста трудно, а вероятността за печалба при този тип залози е незначителна.

Залог на тайбрек
Играчът залага дали в играта ще се играе тай-брек. Също така понякога се приемат и залози за общ брой тай-брекове, само в първия сет или във втория сет. Отделна категория залагания има и върху резултатите от съревнованието. Основните видове такива залози са залози за победителя, финалисти, полуфиналисти; до какъв етап на съревнованието ще се изкачи един или друг тенисист.

Общо геймове
Залози на геймове в тениса (общо геймове). Залогът се прави на база броя изиграните геймове – по-голяма или по-малка цифрова стойност. В трисетовите срещи обикновено за общо геймове се използват показателите от типа 20,5; 21,5 и 22,5. Има залози на общо геймове в рамките на определен сет (по-малко/по-голямо от 2,5 – за трисетовите мачове, по-малко/по-голямо от 3,5 или 4,5 – за петсетовите). За почитателите на женския тенис написахме специална публикация, която ще ви запознае с правилната стратегия за залози в женския тенис.


Какви видове залози може да се открият при волейбола

разновидност на волейболните залози Залозите на волейбол ще Ви донесат добри доходи, ако знаете основните моменти и особености на този вид спорт. За начало трябва да определите от шампионата, кой ще стане обект на вашите залози. Това може да бъде на световно първенство или Европа, шампиона на страната, квалификации и турнири за различни първенства, приятелски мачове и други събития, които се предлагат от букмейкърите.
След като сте избрали шампионата, трябва да се спрете на конкретен мач. За това трябва да се анализира турнирната таблица и да се видят лидерите не по точки, а по функционално състояние в последно време. Често се случва така, че играчите допускат грешката да избират лидера във волейбола и залагат на него, без да обръщат внимание, че той е загубил няколко от последните мачове. Така също трябва да се вземат предвид и данните за травмираните играчи. Във волейболните мачове не вземат участие такъв голям брой спортисти, като в другите спортове, а това означава, че загубата дори и на един от тях може да се отрази на резултата на целия отбор. И така, на какви предложения ще попаднете, ако искате да залагате на волейболни срещи:

 • Залози за изход от мача – предлага се да изберете победителя в играта. При това коефициентът е по-малък от този на аутсайдера. По този начин, можете да заложите на главния претендент за победа и да очаквате малка печалба, но с висока степен на спечелване или да рискувате и да заложите на по-слабия отбор с надежда за спечелване на джакпота;
 • Залози за изход от първия сет – не винаги отбора фаворит без проблеми излиза победител в мача. Често по-силния колектив печели;
 • Залог за точен изход – в този случай на играча се предлага да предположи крайния резултат от мача. Задачата става по-лесна поради това, че броят на възможните резултати е ограничен, за разлика да речем от футбола или хокея. Възможностите тук се ограничават в следните резултати: 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 и 0-3. Общо шест възможности;
 • Залози за брой сетове – това е вариант за залагане, отличаващ се с това, че не е необходимо да избирате победител, а просто трябва да прогнозирате броя сетове: 3-0 (равносилно на 0-3), 3-1 (1-3) и 3-2 (2-3);
 • Залози с преднина – това не е много често срещан залог във волейбола, но в този случай един отбор започва играта с преднина една или съвсем рядко с две точки.

Залози на баскетбол

залози на баскетбол
Баскетболът – това е един от най-известните спортове и много любители на тази игра с особен интерес наблюдават съревнованията в NBA — най-силната лига по баскетбол. Повечето играчи в букмейкърите предпочитат да залагат на баскетбол, а що се отнася до Северна Америка, то в нея баскетболът е най-популярният вид спорт и е на нивото на бейзбола, хокея и американския футбол.

Преимущества при залозите на баскетбол:
 1. Високата честота на игрите и редовността на провежданите събития дават възможност всеки ден да правите залози за баскетбол.
 2. Огромен брой събития с еднаква вероятност, тъй като в тази игра често възникват осезаеми предимства на единия отбор над другия, поради което коефициентите за такива резултати са много високи.
 3. Доста високи лимити в залозите на баскетбол. Известността на NBA и Евролигата привлича огромно количество играчи.
 4. Залози за баскетбол се приемат от почти всички големи букмейкъри в България. А в такъв голям сегмент, като баскетбола има постоянна конкуренция.

За успешни залози на баскетбол
Научете историята на отбора, от колко дълго време той играе, колко често се е сменял треньора, какви позиции заема той в класирането. Ако отборът не играе от дълго време, тогава може би веднага той няма да покаже високи резултати, особено ако играе с по-опитен и силен отбор.

Прегледайте статистическите данни на отбора за настоящия и миналия сезон. Сравнете резултатите на отбора в турнирната таблица и се опитайте да намерите причината, поради която може да се предвиди степента на успех на отбора. Също така проверете дали сред най-големите играчи има сериозни травми.

След изготвянето на анализа и получаване на представа за отборите и играчите, опитайте се да разберете мотивацията на отбора за текущия турнир, разберете какви ще бъдат следващите игри и преценете шансовете си за победа. Сега остава само да видим видовете залози, които се предлагат от букмейкърите.

Най-често срещаните видове залози на баскетбол са:
 • Залози за изход – Както при футбола, така и при баскетбола може да се заложи на краен изход. Това несъмнено увеличава шанса за победа, но коефициентите за победа на един от отборите са много по-ниски в сравнение с тези при футболните мачове.
 • Хендикап – Обичайния за футболните залози хендикап е също толкова достъпен и в баскетбола. Стойността на предимствата обикновено е доста по-голяма, особено ако силите на отборите не са равни.
 • Ще има ли продължения – В зависимост от структурата на мача вие трябва да предположите има ли вероятност той да бъде продължен. Вариантът „Да“ обикновено има много голям коефициент.
 • Най-резултатната четвърт – Баскетболният мач се състои от четири четвърти. При някои онлайн букмейкъри в България можете да заложите на това, в коя четвърт ще бъдат спечелени най-голям брой точки от отбора.
 • Победен марж – Тук се предлага да познаете с колко точки ще бъде разликата между отборите. Например: разлика от 1 до 5 точки.

Залози на бокс

залози на бокс Новаците в залаганията на бокс предпочитат да не губят време в анализи на предстоящите събития, а залагат единствено на фаворитите, като се има предвид, че най-добрите залози в бокса – това са тези на световно известните спортисти. В това има някаква логика, тъй като силните боксьори рядко губят, но играта само по коефициенти може да доведе до провал. Всяка победна серия понякога се прекъсва, а на всеки силен боксьор се намира още по-силен.
Никой не може да предположи кога точно ще пропадне залога, а за възвръщането на загубените средства чрез минимални коефициенти е необходимо доста дълго време.

Характерни черти при залозите на бокс

 • Скандални изявления на спортисти, прекомерна увереност и други подобни „представяния“. За да привлекат голям брой зрители и спонсори, организаторите се опитват да съставят истинско шоу. В подобна ситуация не си струва да се доверявате на околоспортните новини. В такъв случай на ваша страна е статистиката и готовността на всеки боец за победа.
 • Играчите за качествени залози следва да избират боксьорите, които се стремят да завършат битката с нокаут.
 • Фаворитът „на хартия“ за определен мач може доста небрежно да загуби. В случай на назначен реванш, букмейкъра отдава предимство на миналия победител, но желанието на губещия за победа е твърде голямо.
Най-комерсиалните видове залози на бокс са:
 1. Победата на един от участниците в битката – победа по точки за всички кръгове, нокаут, както и при отказ или дисквалификация на противника.
 2. Равенство – то се присъжда само по решение на съдията и в този случай, когато в края на рунда съперниците имат равен брой точки.
 3. Предвиждане на победа, тоест нокаут, както и дисквалификация или отказ от мача на един от противниците.
 4. Победа по точки – присъждат се само по решение на съдията. Печели боксьорът, спечелил най-много точки за цялата битка.
 5. Брой рундове – мачът свършва, когато един от бойците не може да се върне на ринга след удар на гонга.
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.