Същност на Back и Lay залозите в спортната борса

В света на залозите са познати доста разнообразни начини и стратегии за реализиране на печалба. Много от тях са известни на широката общественост, но има и такива, които се смятат за сложни и малко хора ги разбират. Подобна е ситуацията със залозите в спортните борси. Определено, това е друг тип поставяне на залози, който се различава от традиционния, но дава доста преимущества. Точно затова решихме да създадем настоящото ръководство, в което ще обясним как работят back и lay залозите и как да ги разбирате лесно.

back and lay залози
Съдържание:
Съдържание:TOP

Какво всъщност е спортна борса за залози?

Нека започнем с пояснения какво представляват борсите за залагания, понеже точно там се срещат залозите от типа back и lay. Една спортна борса наподобява борса за търгуване на акции или валути. Там се търгуват различни активи между участниците на борсата. В спортната борса важни са участниците, понеже те залагат едни срещу други. Букмейкърите просто предоставят платформата за извършването на тези залози и печелят като налагат малка комисиона за всеки спечелен залог от даден потребител.

В спортната борса има хора, които предлагат коефициенти за определен пазар от дадено събитие. Това са тези, които извършват т.нар. lay залог. От друга страна, на спортната борса има и хора, които посрещат предлаганите коефициенти, т.е. залагат на тях. Това са тези хора, които извършват т.нар. back залог. На борсата за спортни залози има два варианта за залог на всеки маркет към дадено събитие. Потребителите решават дали да са от страната на lay-залозите или пък от тази на back-залозите.


Спортни борси за залози у нас

В България са познати няколко борси за залози. Проблемът е, че не всички са напълно лицензирани и това кара някои фенове на залаганията да ги избягват. По този начин обаче те губят един страхотен шанс за постигане на печалби. За съжаление, към този момент водещите сайтове за залози в България не предлагат спортна борса.

Опциите за избор тук не са много обширни, но все пак спортните борси за залози не са сред най-популярните сред залагащите, въпреки че могат да бъдат доста доходоносни. Някои експерти в областта от дълго време прогнозират, че популярни сайтове ще пуснат борса за спортни предвиждания, но това така и не се случва до този момент. От друга страна, наличието на по-малък избор ви дава предимството да не се затруднявате по време на селектирането на подобен сайт. В същото време, може да разгледате и различните бонус оферти на операторите, сред които е възможно да има и актуални такива за залози в спортната им борса.


Поставяне на back залог

Ще започнем описанието на двата типа залози в спортната борса с вида back. При back залога вие избирате изхода на събитието, което смятате, че ще се случи, т.е. вие залагате “ЗА” определено събитие да се сбъдне. Залогът тук наподобява изцяло този при стандартните букмейкъри, където винаги се залага за определен маркет, предлаган от оператора.

Разликата при back залозите в спортната борса спрямо стандартните залози е, че тук поставяте предвиждането си срещу друг потребител, който е избрал различен изход на мача, а не срещу букмейкъра.


Поставяне на lay залог

Lay-залозите са тези, които по принцип затрудняват залагащите и ги отдалечават от борсите за залози на спортни събития. Те обаче не са никак сложни и в следващите редове ще ви го докажем.

При поставяне на lay залог потребителят прави залог “СРЕЩУ” определено събитие да се случи. Т.е., ако при първия случай залагате за определено събитие от даден мач, тук правите прогноза срещу това събитие. В този случай вие влизате в ролята на букмейкър, защото поставяте т.нар. lay залог и реално играете срещу другите играчи в борсата, които поставят противоположен на вашия залог.

При lay залозите имате възможност както да поставите сума на вече предложен коефициент, но също така и сами може да определите коефициента за дадено събитие. За да бъде той валиден обаче, някой трябва да го посрещне, т.е. трябва да се натрупат достатъчно залози от потребителите, за да се гарантират печалбите на всички страни. Тогава залозите ще бъдат валидни. С поставянето на lay залог вие си осигурявате два шанса за печалба в някои случаи, понеже ако вземем възможностите за краен резултат от една футболна среща, реално вие избирате един от отборите да не спечели мача. Това означава, че залогът ще бъде спечелен, ако срещата завърши наравно или пък победи другия отбор. В тази връзка, може да разгледате стратегия за залози на двоен шанс, която може да ви даде идеи как да я използвате с lay залозите.


Как се изчислява печалбата при back and lay залозите?

Надяваме се, че описанията, които дадохме за двата типа борсови залози, са напълно достатъчни. Ще продължим да говорим за тях обаче и в тази точка, където ще ви разкажем как се изчисляват печалбите за двата типа залози. Това също е от важно значение.

За да бъде описанието ни пълно, ще използваме и примерна футболна среща, за която ще видим коефициентите Спортна Борса.

Избрахме мача от Висшата лига на Англия между Лестър и Уулвърхемптън. Ето и какви са коефициентите за основните пазари за краен изход от срещата:

залози в спортна борса

В синьо се показват най-добрите коефициенти за Back залог към съответния пазар, а в червено – топ ставките за Lay залог. Да приемем, че ще заложим Back залог за Лестър, т.е. ние избираме тимът да спечели мача.

Селекцията ни се появява във фиша отдясно, където имаме поле за въвеждане сума на залога. След като попълним желаната стойност, системата автоматично ни показва и каква е потенциалната ни печалба. Сумата след “Liability:” реално показва какво дължим за направата на този залог, като тя в случая е самата сума на залога.

При поставянето на този залог ще спечелим само ако Лестър победи в тази среща. Ако тя завърши наравно или Уулвс спечелят, вашият залог ще се счита за губещ и ще загубите заложените пари. Ако спечелите, ще имате във сметката си чиста печалба от €13.60.

При Back залозите няма нищо сложно и непознато, както и сами може да видите. В тези случаи вие избирате в полза на определено събитие да се случи. Сега нека видим и другия вариант – за Lay залог, като изберем коефициента срещу Лестър, т.е. тимът да не спечели мача. В този случай залагаме срещу него.

В този случай във фиша за залог вие попълвате сумата, която искате да спечелите, а системата автоматично ви показва дължимата от вас сума, т.е. тази, която трябва да заложите. Това се вижда в полето “Liability”. В случая, ако поставите този залог, от сметката ви ще бъдат взети €14.20, като вашият залог е срещу Лестър, т.е. избрали сте тимът да не спечели мача. При този залог ще загубите, ако “лисиците” спечелят срещата, но ако тя завърши наравно или пък Уулвс победи, вашият залог ще се счита за успешен.

Ако спечелите, чистата печалба от залога ви ще бъде 10 евро, а ако загубите – губите сумата, която сте заложили, т.е. тази показана в Liability.

При Lay залозите вие влизате в ролята на букмейкър, т.е. гарантирате определена сума, която ще изплатите, ако загубите, т.е. спечели този потребител, който е заложил ЗА събитието да се случи (в случая победа за Лестър). И за да бъдем още по-конкретни, тези €14.20 евро, които залагате с Lay залог, покриват напълно Back залога, при който очакваната печалба е €13.60. Ето така работят спортните борси и по този начин се осъществяват залозите между играчите.

Запомнете, че какъвто и коефициент да предложите за залог, той ще бъде валиден само ако има кой да го посрещне, т.е. да заложи на срещуположния изход и се съгласи да покрие залога ви.


Как печелят букмейкърите?

В началото на това ръководство загатнахме, че сайтовете за залози, които предлагат платформата за трейдване, печелят като взимат комисионна за предлаганата услуга. Различните оператори прибират различни комисионни, които дори могат да варират спрямо различните шампионати, спортове и събития.

В спортните борси за залози всичко се случва между потребителите и когато те спечелят определена сума, плащат комисиона на букмейкъра, който предлага борсата. При загуба на залога в спортната борса комисиона не се плаща.


Заключително мнение

Както и сами може да се убедите, спортните борси за залагания не са чак толкова сложни и ако отделите малко време да ги изучите, може да правите залозите си там без никакви затруднения. Важно е да преценяте добре всяка ситуация и да помислите от коя страна ще е по-правилно да застанете – от тази на залагащите “ЗА” или от страната на залагащите “СРЕЩУ”. Разбира се, стратегията ви може да се базира на различните типове залози в различен момент, като всичко зависи от вашата преценка. Нашата цел в този материал бе да ви разкрием света на back and lay залозите и да ви покажем, че не са чак толкова сложни, за каквито доста хора ги мислят. Въпреки всичко, ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нашия екип. А сега ви желаем успешно търгуване на пазари и коефициенти в борсите за спортни залози.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.