Какво е Parlays залог и как работи при букмейкърите?

В света на спортните залагания има най-различни видове залози, които може да поставяте. Като се започне от сингъл залозите, мине се през акумулаторите и се стигне до различните видове системи, става ясно, че опциите по този показател са наистина доста разнообразни. В настоящото ръководство ще ви разкажем за един по-различен тип залог, който рядко се използва като термин в ширините на страната ни, а именно става дума за Parlay залозите. В следващите редове ще видим какво точно представляват те, къде могат да се поставят и как работят.

ръководство за parlays залози
Съдържание:
Съдържание:TOP

Какво представляват Parlays залозите?

Същността на parlay залога се крие в това, че той представлява спортен залог, при който избирате две или повече селекции към вашия фиш или талон. Идеята на този тип залог е да донесе по-голяма възвръщаемост, след като комбинирате в един талон няколко събития. Рискът при parlays залозите е доста по-голям от този при сингъл залозите например, но всичко това е обезпечено с по-високите коефициенти, които може да постигнете. Те пък, от своя страна, ще ви донесат и по-голяма печалба.

Терминът Parlays идва от Щатите, като най-често се използва сред залагащите в Северна Америка. Може би се досещате, че този тип залог прилича много на добре познатите у нас множествен залог и акумулатор. Парлей залогът е същото, само че в Щатите е познат под друго име.

Обикновено, под Парлей залози се разбира поставянето на селекции на традиционни американски спортове като бейзбол, баскетбол, американски футбол и хокей на лед.


Поставяне на Parlays залог

Създаването на залог от тип Parlays е много лесно. Трябва само да изберете събитията, на които искате да заложите, и да ги поставите в електронния си фиш. Когато добавите селекциите към фиша си, ще видите възможностите за залог, които букмейкърът ви предлага. За да извършите parlay залог в сайт на български букмейкър, трябва да поставите т.нар. множествен залог, който в някои сайтове се изписва и във вида на тройни, 4-кратни, 5-кратни и т.н.

В сайтовете на родните букмейкъри едва ли ще видите наименованието “Парлей залог” в своя фиш, но в американските букмейкъри това е нормална практика. Там множествените залози обикновено се описват като parlay залози.

Запомнете, че стандартен parlay залог е печеливш само когато всички селекции във фиша се окажат познати, т.е. спечелите всяко едно събитие. Ако един мач ви издъни, няма да можете да получите изплащане от талона си. Трябва всички събития в него да бъдат познати.


Изчисляване на печалба

parlay залог изчисляване на печалба

След като парлей залозите са еднотипни с множествените залози, логично и изчисляването на печалбите се прави като се умножат коефициентите на всяка една от селекциите. Накрая, общият коефициент от тях се умножава по сумата на залога и така виждате общата парична сума, която може да спечелите от вашия parlay залог. Хубавата новина е, че в сайтовете на онлайн букмейкърите всички изчисления се правят автоматично и по този начин няма нужда да правите това собственоръчно.

Ако превключите към американски изглед на коефициентите, изчислението ще бъде още по-сложно, така че в подобни случаи електронните талони на букмейкърите вършат страхотна работа.


Маркети за залози на Parlays

Parlays залозите позволяват добавянето на селекции от най-различни маркети. Като се започне от стандартните за победител в мача и се мине през под/над голове или точки, та чак до различни хендикап възможности. В американските среди обаче някои от тези маркети се познават под други имена и след като говорим за Parlay залози, нека обърнем малко внимание на тях. В следващите редове ще ви представим най-популярните три типа опции за залози, които се използват при парлей.

Moneyline
Този тип залог е едно към едно с вида залог за краен победител в мача. Тук не прогнозирате никакви точкови или голови предимства за даден тим, а просто предвиждате кой ще спечели срещата – домакин или гост. При този тип залог няма опция за избор на равенство, а се предлагат коефициенти единствено за двата отбора, участващи в срещата. Това означава, че прогнозата ви включва редовното време, продълженията и евентуалните дузпи на срещата. Този маркет се среща при залози на американски футбол, както и при други характерни за Щатите и Канада спортни дисциплини, при които равенството не е вариант за краен резултат.

Под/Над брой точки/голове
Тези залози са познати още като общ брой голове или точки, в зависимост от събитието. При този маркет прогнозирате колко точки ще се отбележат в мач от американски футбол, баскетбол или бейзбол, както и колко голове ще има в даден хокеен или футболен мач. Букмейкърите обикновено поставят определени линии за под/над голове или точки, срещу които предлагат коефициенти. От тях може да избирате, за да поставите своите залози. При този тип залог не ви интересува кой ще спечели мача, а дали ще познаете линията и вашия залог, който може да бъде под или над нея.

Point Spreads
Представлява тип залог, при който се дава виртуално предимство на единия или другия отбор. Може би се досещате, че този тип залог е еквивалентен на добре познатите ни хендикапи. Тези маркети са сред най-популярните за парлей залози, като в Щатите се използват доста. Point Spreads или хендикап залозите са изключително характерни за американските спортове като баскетбол и бейзбол. Тези хендикап маркети се предлагат за победителя в мача и разликата, с която ще спечели.


Вариации на Parlay залога

Парлей залозите предлагат някои доста интересни разновидности, които са познати на залагащите в Северна Америка. Сега ще ви разкажем и за тях, като може да ги приложите и в своите залози.

  • Отворен Parlay – това е тип залог, при който може да добавите събития към вече активен залог от тип парлей. Идеята е, че ако имате залог например от 3 събития и ги познаете, да можете да добавите към този залог още събития и по този начин да се опитате да увеличите печалбата си. Имайте предвид обаче, че ако загубите новите селекции, ще загубите целия си залог. При печалба обаче ще увеличите значително своята възвръщаемост. Малко букмейкъри предлагат тази опция, но все пак при повечето ще може да добавите събития към залога си преди те да са уредени.
  • Прогресивен Parlay – в тази форма на залог може да спечелите с познаване на по-малко от общия брой събития в своя фиш. Например, ако заложите на 6 селекции, може да направите така, че да спечелите с познаването на минимум 4 от тези срещи. Разбира се, за 4 познати мача печалбата ще е най-ниска, за 5 срещи ще е по-висока, а за 6 от 6 познати селекции тя ще е максималната възможна за вашия фиш.
  • Мултишансов Parlay – при този тип системен залог от вида parlay може да спечелите една и съща сума от своя залог, независимо дали познаете всички събития или по-малко. Ситуацията тук е подобна на прогресивния парлей, но там печелите повече с всеки познат двубой, а тук ще спечелите една и съща сума, независимо дали познаете 4, 5 или 6 селекции.

Бонуси за Parlays залози

parlay залози бонуси

Доста характерни в сайтовете на онлайн букмейкърите са бонусите за множествени залози. Такива има в повечето онлайн букмейкъри за България, ако имате определена заложена сума на множествени залози всеки ден. Съществуват промоции и специално за Parlays залозите, като такава оферта може да срещнете сред промоциите за съществуващи клиенти. Регулярно може да следите последните оферти на букмейкърите и да търсите сред тях такива за parlay или множествени залози.


Заключителни думи

Parlays залозите си приличат с тези от тип акумулатор или множествени залози. Разликата е, че в Америка са познати под друго име, понеже самите parlays залози произлизат от там. Въпреки това може да се каже, че всеки, който е поставял множествена колонка, е правил и парлей залог. Парлей най-често се свързва с типичните американски спортове, така че ще срещате това наименование най-вече, когато става дума за тях. Смятаме, че написаното в този материал ще ви помогне да обогатите своите знания от света на спортните залози и с това да се приближите към по-големите печалби.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.