Нов допинг скандал с руските атлети

nostrabet
3 Коментари
Лого на WADA

Нов скандал за допинг привлече световното внимание към Русия. Сензацията отново бе предизвикана от Григорий Родченков – бившият началник на Руската Антидопингова Агенция (RUSADA). През 2015 г. Родченков емигрира в САЩ, откъдето оповести доста притеснителни данни за режима руските професионални спортисти.

Той твърди, че по поръчка на руското правителство лично е разработил програмата за прием на непозволени съставки.

По време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 бе установено, че редица руски спортисти са приемали забранени стимуланти. През последните седмици Световната Антидопингова Агенция (WADA) излезе с решение, че атлетите, които със серия от негативни проби докажат, че са се изчистили, могат да участват в отложените за 2021 г. Условието обаче е да играят под неутрален флаг.

Според Родченков мерките срещу Русия са крайно недостатъчно. Той коментира, че страната не просто не си е взела поука, но продължава уверено по грешния път.

„Трябва да има категорична забрана, без каквито и да е изключения или компромиси за атлетите“, смята бившият шеф на RUSADA.

От скандала пострада и самата руска държавна лаборатория, която бе обявена от WADA за несъответстваща на международните стандарти. Родченков е категоричен, че измамите и фалшификациите са установена практика на RUSADA, която продължава и в момента.

„Същите хора, които изнасяха и разменяха проби на игрите в Сочи през 2014 г., те фалшифицираха и документи“, казва във видео интервю в интернет Родченков.

От своя страна руското правителство постоянно отрича обвиненията на бившия държаве служител. Според управляващите санкциите срещу руската държава са прекомерни, несправедливи и с политически подбуди.

Едва ли новото интервю на Родченков ще окаже влияние върху решението на WADA и е по-вероятно да видим руски атлети на Олимпиадата догодина. Те обаче ще трябва да се състезават под неутрален флаг.

nostrabet

3 мнения за Нов допинг скандал с руските атлети

Напишете мнение
 1. Мариела
  06.08.2020 в 8:31
  Не знам как може WADA да започне разследване само заради думите на някой си??? Утре аз мога да снимам нещо скандално във влога си и какво? Този човек има ли документи, които да му доказват твърденията?
 2. Джовани
  04.08.2020 в 19:30
  Естествено, че е истина! И това си се знае от години. Те не са особено добри в никой спорт, но не се срамуват да лъжат. И всички ги търпят
 3. Димитър
  02.08.2020 в 10:44
  Това, че някой си твърди нещо си, не значи, че е истина! А и дали си много чист, след като години наред правиш измами и изведнъж бягаш към САЩ за катарзис?