ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кой е Иван Тасев и ще успее ли да се наложи в ЦСКА?

0
Иван Тасев
Снимка: БТА

Иван Тасев е първото лятно попълнение на ЦСКА. Бившият младежки национал на България пристига в 31-кратния шампион от Пирин Благоевград. За трансфера нашата медия писа още през пролетта, а беше потвърден от изпълнителния директор Филип Филипов на пространната пресконференция в понеделник.

22-годишното крило слага подписа си на тригодишен контракт до края на сезон 2026/27. Феновете на ЦСКА се убедиха в качествата му лично при загубата от „орлетата“ с 1:2, когато Тасев вкара решителния гол в края на мача. Роденият в Сандански бързоног футболист надигра Браян Кордоба и шутира преди Енес Махмутович да му попречи, а топката влетя неспасяемо за Густаво Бусато в горния ляв ъгъл на вратата.

Сега ще има нелеката задача да се наложи в столичния гранд, където конкуренцията винаги е сериозна. 

Силата на Иван Тасев

Както Nostrabet информира през март, интересът на ЦСКА към фланговия нападател не е дошъл след зимния трансферен прозорец. „Червените“ са искали крилото още от последните месеци на 2023-а година, но не са постигнали договорка с ръководството на Пирин. 

Тасев е типично крило, като може да действа и по двата фланга. Има голям афинитет към пробивите към вътрешността на терена, след което търси позиция да стреля. Често може да бъде видян да дриблира между няколко противници без да се притеснява от надлъгване. Това е разликата с Матиас Фаетон, който винаги шутира или центрира, а това прави еднотипни „червените“ атаки.

Добрият демараж и пробивност на Тасев ще внесат нужното разнообразие. Остър, рязък, повратлив футболист, неприятен за опазване от крайния бранител и кипящ от енергия. Към момента е оценяван на 400 хиляди евро от авторитетната платформа „Transfermarkt“. Любопитното е, че освен вече споменатия гол… има и още два в мрежата на ЦСКА. Наказа „армейците“ и през ноември, когато Пирин беше обърнат до 2:1. Отново при такъв резултат бележи почетното попадение за „орлетата“ в края на 2022 година.

Иван Тасев
Иван Тасев (Снимка: FCPirin.com)

Тасев трябва да повлече крак

Не е нормално ЦСКА да започва без нито един българин в титулярния си състав. Това обяви и Филипов, който припомни шампионските години от началото на века със силно родно ядро, около което чужденците носеха добавена стойност. Клубът отново ще се стреми към това. Дори да приемем, че школата в момента не вади нужните таланти, то „червените“ винаги са обирали каймака от останалите родни тимове. Напоследък обаче удрят на камък.

Иван ще се опита да стане първия позитивен вътрешен трансфер от много време – след неуспехите на Калоян Кръстев, Ахмед Ахмедов, Симеон Александров, Тонислав Йорданов, Митко Митков, Радослав Живков и още няколко български момчета. Някои биха казали, че не са получили достатъчно шансове. Други пък ще изтъкнат липсата на достатъчно класа. Всеки сам може да прецени.

Те обаче са минало и сега новата генерация млади таланти трябва да се докаже в най-успешния българси футболен отбор. С Иван Тасев от лятото ще заиграят няколко момчета, които се завръщат след отдавания под наем – Марк-Емилио Папазов, Асен Дончев, Симеон Александров и Росен Маринов. Техен пробив сред титулярите и добри игри биха дали увереност на всички бъдещи играчи на ЦСКА.

Иван Тасев
Пирин Благоевград, Иван Тасев (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.