ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Започна ли сценарият към финала на ЕВРО 2024 да се изяснява?

0
Аймерик Лапорт и Фабиан Руис
Испания, Аймерик Лапорт и Фабиан Руис (Снимка: БТА)

Преминахме и през първата част на елиминациите на ЕВРО 2024. Осминафиналите може и да не донесоха най-големите емоции, но със сигурност имаше всичко, което може да искаме от един голям турнир.

Действащият шампион Италия беше детрониран от коравия тим на Швейцария, драмата с дузпи съпътстваше мача между Португалия и Словения, докато Англия продължи с разочароващото си представяне, но задната ножица на Джуд Белингам измъкна „Трите лъва“ срещу Словакия.

Тъй като четвъртфиналите вече чукат на вратата, струва си да погледнем най-важното, което научихме от 1/8-финалните мачове!

Свърши ли всичко за Кристиано Роналдо?

Сблъсъкът между Португалия и Словения се оказа влакче от емоции за Кристиано Роналдо. След като все още няма отбелязано попадение по терените в Германия, 39-годишният нападател хвърли феновете на „мореплавателите“ в допълнителен смут с представянето си срещу балканците.

Звездата на Ал Насър не доказа нищо друго освен да бъде пречка за един невероятно талантлив отбор. Роналдо не би трябвало да е титуляр за Португалия и той се оказва щастлив, че не топли пейката след някои ужасни изяви.

Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Твърдоглавието на селекционера Роберто Мартинес отново да заложи на Роналдо срещу Словения беше забележително. Въпреки че не предложи нищо продуктивно в атаката на иберийците, ветеранът остана на терена през всичките 120 минути. В края на първото продължение той профука и дузпа, след като старият му познайник от Атлетико Мадрид Ян Облак направи страхотно спасяване. Впоследствие португалската звезда избухна в сълзи в кратката почивка.

Всички от отбора опитаха да му съчувстват и да го успокоят, но проблемът е виден – голямото му его, което беше илюстрирано от поредицата му изключително неточни свободни, докато Бруно Фернандеш седеше и чакаше без да каже и думичка.

Кристиано Роналдо
Португалия - Словения, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Реализираната втора дузпа след края на 120-те минути не може да оневинява по никакъв начин Роналдо, а всичко сочи към едно – това със сигурност е краят за петкратния носител на „Златната топка“ като лидер на Португалия. И той, и всички останали трябва да го приемат.

При Англия все още всичко е пълна бъркотия

Всякакви надежди, че осминафиналите ще бъдат повратна точка за Англия, бързо бяха разбити на пух и прах срещу Словакия. Същата безидейна и повтаряща се игра доведе до същите резултати, нещо, което не изненада абсолютно никого.

Ерата на Гарет Саутгейт беше на секунди от това да приключи след наистина жалко представяне срещу Словакия. Фантастичен гол по-малко от две минути преди края, донесе чудото за „Трите лъва“. Магията на Белингам беше причината за това Англия минута след старта на продълженията да отбележи и победното попадение, но дори и звездата на Реал Мадрид беше посредствен преди попадението си със задна ножица.

Джуд Белингам
Англия, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Слабото на представяне на редица титуляри продължи, а Саутгейт с право си навлече гнева на цялата нация. Въпреки че неговите смени помогнаха за промяна на хода на играта, той ги направи много късно, но явно не твърде късно. Но отказът му да направи каквито и да било промени на полувремето граничеше с психопатия и смените след това изглеждаха по-скоро като произволно хвърляне на зара, отколкото като пресметнато решение.

Тъй като Швейцария ще бъде опонентът на „Трите лъва“ на четвъртфиналите, Англия наистина няма шанс да продължи напред, ако не се подобри драстично през следващите няколко дни, защото представянето им срещу Словакия беше наистина трагично и тревожно.

Гарет Саутгейт
Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Може ли защитата, а не атаката да спечели титлата за Франция?

Много хора ще си изразят мнение, че „петлите“ са стигнали до ¼-финалите незаслужено. Е, може би, не е напълно така. Един от фаворитите, ако не и най-големия, за спечелването на турнира беше изненадващо слаб в четирите си мача до момента и наистина имаха малко късмет да преодолеят също разочароващия отбор на Белгия на 1/8-финалите.

Въпреки че Франция може да се похвали с най-добрия и талантлив състав на международната сцена, той трябваше, обаче, да разчита на автогол от страна на Ян Вертонген, за да продължи напред. „Петлите“ отбелязаха само три попадения на турнира, като два от тях бяха автогол и от дузпа.

Франция
Франция (Снимка: БТА)

За разлика от Англия, обаче, при французите има повече позитиви и те идват предимно в защита. Издръжливата отбранителна линия спести сериозните критики към Франция, като вратарят Майк Мейнян и играчите пред него Уилям Салиба, Жул Кунде и Тео Ернандес блестяха с действията си. Дори често набеждаваният Даю Упамекано беше изненадващо уверен.

Отборът на Дидие Дешан все още трябва да направи доста подобрения и най-вече в атака, особено като се има предвид, че ще се изправи срещу Португалия на четвъртфиналите. Но, като цяло, позитивите може да са повече от негативите и има голям шанс световните вицешампиони да продължат напред, най-вече благодарение на устойчивия си ариергард.

Дидие Дешан
Франция, Дидие Дешан (Снимка: БТА)

Испания ли е големият фаворит?

Докато много от големите отбори на ЕВРО 2024 се бореха да се представят по най-добрия начин и дори да излязат от групите си, Испания летеше с бясна скорост. „Ла Фурия“ предложи още едно великолепно представяне на 1/8-финалите срещу една от големите изненади на турнира.

Въпреки че изоставаше в резултата още след първата атака на Грузия, донесла пореден автогол на ЕВРО 2024, хората на Луис де ла Фуенте изобщо не се паникьосваха. Те продължиха да се придържат към своя първоначален план, което им донесе много дивиденти.

Испания
Испания (Снимка: БТА)

Родри изравни преди почивката, а унищожителното представяне през второто полувреме им донесе още три безответни попадения, като Фабиан Руис, Ламин Ямал и Нико Уилямс блестяха във финалната третина. Те играха с уравновесеност и решителност, оставяйки Грузия без никакъв шанс за отговор.

Испания излезе като напълно заслужен победител и в четирите си мача до момента и няма да е грешка, ако ги сметнем за новия фаворит, дори и да трябва да се изправят срещу домакина Германия на ¼-финалите. А само какъв мач ще бъде това…

Нико Уилямс
Испания, Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Може ли Кай Хавертц да бъде скритото оръжие за Германия?

Един от двата най-добре представящи се отбори до момента на ЕВРО 2024, ще трябва да отпадне на четвъртфиналите. С Испания на хоризонта, впечатляващото начало на турнира от страна на домакините Германия ще трябва да продължи и в петък, ако искат да зарадват цялата страна.

Отборът на Юлиан Нагелсман не винаги изглеждаше напълно комфортно. Бундестимът победи Дания с 2:0 на 1/8-финалите, но късметът беше на тяхна страна в някои ключови моменти. Те вкараха два гола и още едно чисто положение, но можеше да е много по-различно, ако фините разлики бяха от полза за опонентите им.

Юлиан Нагелсман
Германия, Юлиан Нагелсман (Снимка: БТА)

Следователно Нагелсман има няколко дилеми, пред които се изправя преди четвъртфиналите, една от които може да е Кай Хавертц. Имаше доста призиви от някои привърженици на Германия Нагелсман да извади от състава нападателя на Арсенал за сметка на намиращия се във форма Никлас Фюлкруг срещу Дания, но бившият треньор на Байерн Мюнхен запази вярата си в Хавертц.

И това се отплати по най-добрия начин. Хавертц вкара от бялата точка срещу „червения динамит“, имаше няколко забележителни отигравания, беше неуловим за защитата на Дания и носеше спокойствие и увереност, когато бе с топката. Да, той пропусна и три големи шанса за още някое попадение, като отново показа непостоянството си в последната третина. Дали, обаче, той може да коза на Нагелсман за най-големите мачове, очакваме да разберем с интерес.

Кай Хавертц
Германия, Кай Хавертц (Снимка: БТА)

Програма за четвъртфиналите на ЕВРО 2024:

Петък, 5 юли:

19:00 часа | Испания – Германия (Щутгарт)

22:00 часа | Португалия – Франция (Хамбург)

Събота, 6 юли:

19:00 часа | Англия – Швейцария (Дюселдорф)

22:00 часа | Нидерландия – Турция (Берлин)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.