10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кои бяха най-добрите играчи на ЕВРО 2024 и защо?

0
Ламин Ямал
Ламин Ямал стана европейски шампион с Испания едва на 17-гоидшна възраст (Снимка: БТА)

След един месец на вълнуващ футбол ЕВРО 2024 приключи в неделя вечер, когато Испания надделя срещу Англия на финала с 2:1. В последните няколко седмици станахме свидетели на фантастични мачове, голове и индивидуални изпълнения.

Има, обаче, някои футболисти, които изпъкнаха на голямата сцена повече от някои други и затова ще разгледаме кои бяха най-добрите играчи на турнира в Германия.

10. Жорж Микаутадзе (Грузия) – Изненадващата звезда

Жорж Микаутадзе
Нападателят на Грузия Жорж Микаутадзе (Снимка: БТА)

Жорж Микаутадзе беше (и все още, но не за много дълго) сред играчите, които не се състезават в някои от най-големите първенства. Това беше така, защото неговият клубен Метц изпадна от Лига 1 на Франция в долната дивизия и много малко почитатели на спорта, може би, бяха чували за него.

Нападателят, обаче, се показа като един най-силните играчи в турнира и направи впечатление още в самото начало. Той се отчете напълно заслужено с три гола и една асистенция по време на зашеметяващия пробив на дебютната в надпреварата Грузия до елиминациите. Накрая той завърши като един от голмайсторите на ЕВРО 2024, заедно с още петима играчи.

Съвсем скоро пък ще го видим в един от най-известните отбори в елита на Франция – Олимпик Лион, а възрастта му от 23 години предполага, че може да се превърне в следващото голямо име, произлязло от развиващия се грузински футбол. Спокойно можем да кажем, че с представявено си, остави в сянка другата звезда на своята нация Хвича Кварахелия.

9. Джордан Пикфорд (Англия) – Номер №1 за „Трите лъва“

Джордан Пикфорд
Англия - Швейцария, Джордан Пикфорд (Снимка: БТА)

По някаква причина Джордан Пикфорд става един от най-добрите вратари в света, когато облече фланелка на Англия.

30-годишният титулярен страж на „Трите лъва“ от вече над седем години отново беше в превъзходна форма по време на Европейското първенство, особено в първите мачове, когато нападението на Англия не успяваше да окаже някакво сериозно влияние. Кулминацията дойде в ¼-финала срещу Швейцария, когато спаси ключовата първа дузпа на „кръстоносците“, за да прати своята нация в следващата фаза.

Вече много години той защитава цветовете на Евертън, но дали не е време да направи нова крачка в кариерата си, а не просто да спасява „карамелите“ от изпадане всеки сезон?

8. Арда Гюлер (Турция) – Талантът му излезе наяве на ЕВРО 2024

Арда Гюлер
Арда Гюрлер от Турция (Снимка: БТА)

Само на 19 години Арда Гюлер беше, може би, в Топ 3 на играчите на турнира, които показаха, че могат да поведат следващото поколение млади футболисти.

Въпреки крехката си възраст, перлата на Реал Мадрид и вече носител на Шампионската лига, беше лидерът на Турция по терените в Германия. Той може да се оприличи на истинско острие в нападение и беше в основата на техния път до ¼-финалите.

Специално зашеметяващият му гол срещу Грузия в груповата фаза ще остане дълго в паметта на феновете.

7. Дани Олмо (Испания) – Играчът за големите мачове

Дани Олмо
Испания - Франция, Дани Олмо (Снимка: БТА)

Като се има предвид, че той дори не беше титуляр в първите мачове, докато Педри не се контузи на ¼-финала срещу Германия, Дани Олмо се справи адски добре, за да си проправи път в тази класация.

Офанзивният халф на РБ Лайпциг заслужи мястото си благодарение на фантастичното си представяне на четвъртфиналите, полуфиналите и финала на надпреварата, в които отбеляза два гола и направи една асистенция, за да извезе Испания до четвърта европейска титла.

Юношата на Барселона е свързван със завръщане в Каталуня и няма да бъде незаслужено. Представете си – Олмо, Нико Уилямс и Ламин Ямал отново заедно в един отбор. Това определено не е за изпускане!

6. Джамал Мусиала (Германия) – Бъдещият лидер на Бундестима

Джамал Мусиала
Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Имаше момент по време на ЕВРО 2024, в който Джамал Мусиала изглеждаше сигурен, че ще спечели наградата за Играч на турнира. В крайна сметка той трябваше да се задоволи само с големите похвали по свой адрес и ¼-финал на домашния си турнир.

21-годишната звезда на Байерн Мюнхен беше превъзходен във всеки един мач на Германия в турнира, като представянето му в груповата фаза беше наистина вдъхновяващо.

Със смяната на поколенията в Бундестима и под ръководството на Юлиан Нагелсман, то Мусиала може да се превърне във фигурата, от която има нужда Германия след отказването на Томас Мюлер и наближаващият края на кариерата си Мануел Нойер.

5. Нико Уилямс (Испания) – Блестящата звезда

Нико Уилямс
Една от перлите на Испания Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Откупната клауза в договора му с Атлетик Билбао от „едва“ 58 милиона евро изглежда като истински подарък за най-големите клубове в Европа, особено след подвизите му на ЕВРО 2024.

22-годишното крило беше много горещ в Германия, осигурявайки на Испания скорост, нестандартен поглед върху играта и, най-важното, голове (2) и асистенции (1) от левия фланг. Той вкара и откриващото попадение във финала, за да изстреля отбора си към крайния успех.

Изобщо не е изненада, че Барселона и грандовете от Висшата лига натискат толкова сериозно за неговия подпис. Уилямс би бил един от големите трансферни удари на лятото, без никакво съмнение.

4. Коди Гакпо (Нидерландия) – Новият лидер на Нидерландия

Коди Гакпо
Крилото на Нидерландия Коди Гакпо вече има три гола на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Казано просто – Нидерландия нямаше да стигне до полуфиналите на ЕВРО 2024 без Коди Гакпо. Всъщност, вероятно, „лалетата“ нямаше дори да излязат от групата си.

Фланговият нападател на Ливърпул беше истинско вдъхновение за страната си на първенството, като отбеляза три гола и редовно измъкваше нидерландците от ръба на елиминацията.

С новия треньор на „Анфийлд“ и негов сънародник – Арне Слот, очакванията са той да направи страхотен следващ сезон с екипа на мърсисайдци.

3. Фабиан Руис (Испания) – Той беше просто брилянтен

Фабиан Руис
Полузащитникът на Испания Фабиан Руис впечатли с представянето си срещу Грузия (Снимка: БТА)

Фабиан Руис беше, може би, най-постоянният играч на ЕВРО 2024.

Полузащитникът осигури спокойствието за Испания с или без топката, оформяйки страхотно партньорство с Родри в сърцето на скандално талантливия отбор на „Ла Фурия Роха”.

Неговият клубен Пари Сен Жермен ще се моли той да пренесе тази си форма и на „Парк де Пренс“ през новата кампания, защото двата гола и двете асистенции, които произведе на Европейското първенство е белег за всичко, на което е способен да предложи.

2. Родри (Испания) – Класа от друго ниво

Родри
Полузщитникът на Испания Родри спечели наградата за Най-добър играч на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Когато Родри е в, който и е да е отбор, шансът за победа е 99%.

Няма значение дали е Испания, дали е Манчестър Сити, те просто трябва да са благодарни на неговия манталитет на победител във всеки един мач през последните сезони.

Както се очакваше, той беше дяволски брилянтен на ЕВРО 2024 и напълно заслужено взе наградата Играч на турнира. Но, може би, имаше един по-добър от него и едва ли ще се разсърди на това заключение…

1. Ламин Ямал (Испания) – Вече е световна класа

Ламин Ямал
Ламин Ямал спечели наградата за Най-добър млад играч на ЕВРО 2024 след триумфа с Испания (Снимка: БТА)

Вече на 17 години, след като отпразнува рождения си ден в деня преди финала, Ямал е играчът, който заслужаваш да вземе наградата на своя съотборник Родри.

Това, което той ни показа на Европейското първенство, е просто нереално и трудно е да повярва някой, че това наистина се случи.

Ламин Ямал се превърна в истинска суперзвезда на ЕВРО 2024 и доказа, че има най-голмия потенциал, който е възможно човек да има. Той вкара едно попадение и даде четири асистенции, но попадението му на ½-финала срещу Франция беше от друга Вселена и неслучайно заслужи наградата за Най-красив гол на турнира.

Той спечели, също повече от заслужено, приза за Най-добър млад играч на турнира, а както отбелязахме спокойно можеше да „отмъкне“ и наградата от Родри. Но тепърва големите награди ще падат в краката му – това беше една сериозна заявка и предупреждение за Килиан Мбапе, Ерлинг Халанд, Винисиус Жуниор и Джуд Белингам. Пазете се, защото се роди звезда, достойна за „Златна топка“ още сега.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.