ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Швейцария срещу Италия: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Швейцария vs Италия EURO 2024
Швейцария vs Италия EURO 2024
Прогноза
Равенство2.923.02

*Коефициентите подлежат на промяна

Швейцария и Италия се изправят един срещу друг в първия осминафинал на Евро 2024. „Кръстоносците“ завършиха втори в група А, докато европейският шампион също бе подгласник в своята група В. Това прати селекциите на Мурат Якин и Лучано Спалети в долния поток, считан за по-слаб на теория. Победителят от мача Швейцария – Италия ще срещне триумфиралия измежду Англия и Словакия.

  • Швейцария срещу Италия (1/8-финал)
  • 19:00 ч., 29 юни (събота) 2024 г.
  • Шимон Марчиняк – съдия
  • “Олимпиащадион“, Берлин
  • Diema, Diema Sport 3


Швейцария е на позната територия

Швейцария се озова на най-желаното, но и най-трудното място за себе си. „Кръстоносците“ са на осминафиналната фаза на голям турнир, което доста често за тях значи едно – отпадане. Изключение направи точно миналото Европейско първенство, когато селекцията на Мурат Якин елиминира тогавашния световен шампион Франция в епохален трилър.

Самият Якин има своите тревоги преди срещата с европървенеца. Десният халфбек Силван Видмер получи втория си жълт картон срещу Германия и това му отреди един мач наказание. Мястото на Видмер вероятно ще окупира Леонидас Стерджиу. Футболистът с гръцки корени досега на два пъти замени именно Видмер в хода на срещите.

В останалите линии от терена Якин може да заложи на всичко най-добро. Брийл Емболо навлиза във все по-добра форма в хода на първенството и вероятно ще получи доверие от първата минута. Големият губещ от този развой е нападателят на Лудогорец Квадво Дуа. Дуа реализира един гол в групите, но с възстановяването на Емболо е много вероятно да му се наложи да седне на пейката.

Тройката в защита и вратарят на Швейцария са най-силното оръжие на тима. Ян Зомер вече над десетилетие е №1 под швейцарската рамка. За мнозина специалисти Зомер е един от най-подценените вратари в Европа и света. Тримата пред него ще са в състав Фабиан Шер, Мануел Аканджи и Рикардо Родригес.

Тройката бранители е с огромен опит по европейските терени и големите първенства за своята родина. Със сигурност Якин няма да прави размествания в защитния вал и ще разчита на добрата сработка между ариергарда и вратаря Зомер.

Швейцария
Швейцария (Снимка: БТА)

Италия също влиза в свои води

Европейският шампион се озова срещу Швейцария след драматичен късен гол на Матия Дзакани във вратата на Хърватия. Играчът на Лацио всъщност прати „Скуадрата“ напред в турнира. При загуба от „ватрените“ и трето място, показателите на двукратния еврошампион щяха са по-слаби от тези на Словения. Именно „змейовете“ са последният „щастлив трети“ с три точки и голова разлика 0.

Сега Лучано Спалети и 26-мата му избраници навлизат в по-спокойна за себе си фаза. Там, където Италия обичайно чувства увереност. Няма страна, която да иска „адзурите“ за противник, независимо от състоянието им. В сегашния контекст селекцията от Апенините е далеч от най-добрите си дни, а има и ребуси за решаване около титулярните 11.

Откритието на турнира Рикардо Калафиори е със санкция за натрупани жълти картони. Фаворит за мястото на бранителя е Джанлука Манчини, което ще размести малко тройката в защита. Бастони ще е поставен най-вляво, където по принцип се подвизава Калафиори. Бранителят на Рома пък ще е в средата, имащ вдясно от себе си Матео Дармиан. Всичко това, в случай че Спалети отново реши да играе с трима в защита. Има непренебрежим шанс гологлавият спец да се върне към формация с четирима защитници.

Каквото и да прецени Спалети за защитата, далеч повече са дилемите му в халфовата линия. Както пише пресата в Италия, „акциите на Николо Фаджоли поскъпват, а тези на Жоржиньо и Лоренцо Пелегрини намаляват“. Освен ако не е замислил някоя хитрина, Спалети едва ли би се лишил от опитния Жоржиньо в мач на директна елиминация с Швейцария. Браян Кристанте също дебне за шанс.

Единствените звена, където Спалети няма въпросителни са вратарския пост и атаката. Под рамката със сигурност ще е капитанът Джанлуиджи Донарума. Атаката пък ще бъде водена от Федерико Киеза и Джанлука Скамака, които влязоха от пейката срещу Хърватия и раздвижиха вялия отбор на Спалети.

Италия
Италия (Снимка: БТА)

Един срещу друг

Швейцария и Италия имат огромна история на съперничеството си. Между двете страни има цели 61 мача. Голяма част са контроли, разбира се.

Италианската доминация над северния съсед е смазваща. „Адзурите“ имат 29 победи и едва 8 загуби. Равенствата са цели 24. Головата разлика, съвсем логично, е в полза на по-титулувания тим. Италия има 111 гола в швейцарската врата срещу 68 инкасирани.

Последната среща между Швейцария и Италия е от ноември 2021-ва и за нея никой на Ботуша не иска да си спомня. Именно тогавашното равенство (1:1) до голяма степен лиши италианците от Световното първенство в Катар година по-късно. Онзи двубой ще се запомни с изпуснатата от Жоржиньо дузпа в продължението.


Вероятни състави:

Швейцария (3-4-2-1): Ян Зомер – Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рикардо Родригес – Леонидас Стерджу, Ремо Фройлер, Гранит Джака, Мишел Аебишер – Дан Ндойе, Фабиан Риедер – Брийл Емболо

Италия (3-5-2): Джанлуиджи Донарума – Матео Дармиан, Джанлука Манчини, Алесандро Бастони – Джовани Ди Лоренцо, Николо Барела, Жоржиньо, Лоренцо Пелегрини, Федерико Димарко – Федерико Киеза, Джанлука Скамака


Къде да гледаме Швейцария – Италия на UEFA EURO 2024?

Двубоят между Швейцария и Италия ще бъде излъчван в каналите на „Нова броудкастинг груп“. Diema и Diema Sport 3 ще излъчват дуела на „кръстоносците“ и „адзурите“, който обещава да открие осминафиналите по впечатляващ начин.

Традицията от груповата фаза продължава и Nostrabet ви предлага телевизионната програма и за елиминациите. Освен това на платформата може да следите за новини, анализи, прогнози и други любопитни материали.


Прогноза за мача

Силите на двата тима са доста изравнени, а на осминафиналната фаза преди три години и Швейцария, и Италия играха продължения. „Кръстоносците“ дори и дузпи. Затова ще подходим рационално – Х в редовното време. Коефициентът да няма победител след 90 изиграни минути е около 3.00.

По-смелите могат да потърсят и наличие на продължения или дузпи в този осминафинал – ставката е над 10! Ян Зомер и Джиджо Донарума определено влизат в графата „дузпаджии“ при вратарите, а това им печели голямо доверие от съотборниците и селекционерите. Така че при равенство в редовното време, следете и за странични пазари: без гол в продълженията, да има дузпи и т.н.

За подобни по-специални прогнози на Швейцария – Италия следете специалната секция на Nostrabet.

Основната ни прогноза за мача остава равенство, което може да утрои заложената сума.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.