Inbet Inbet Inbet Inbet

Страхотен Тен Хаг отнесе Гуардиола и Клоп

0
Ерик тен Хаг
Снимка: Twitter

Мачът срещу Борнемут, спечелен с класически резултат, беше 25-ият на Ерик тен Хаг като треньор на Манчестър Юнайтед. Статистиката на нидерландеца показва убедително, че процентът на победите му в тези първи 25 мача – 72, е по-добър от този на Джосеп Гуардиола, Юрген Клоп и Микел Артета.

Ако добавим още двама треньори от топ 6 – Антонио Конте и Томас Тухел, предимството на Тен Хаг става по-голямо. Греъм Потър не е включен в тази класация, тъй като досега е водил Челси само в 16 мача.

Работата на Тен Хаг наистина е впечатляваща, но има един нюанс – тези първи 25 мача са единственото нещо, което обединява треньорите, иначе останалите данни са твърде различни. Процентът на победите със сигурност не може да се разглежда като единствения показател за оценка на успешен старт.

Трябва да се отбележи, че само Тен Хаг и Гуардиола се присъединиха към своите отбори през лятото и имаха време за пълна предсезонна подготовка и трансфери. Докато Тухел, Артета, Клоп и Конте станаха треньори на клубове на Острова в хода на първенството.

Изглежда, че на Томас Тухел му е било най-трудно, тъй като първите му 25 мача включваха седем двубоя в Шампионската лига. Немецът обаче записа само едно поражение – срещу Порто и спечели трофея в турнира.

Ниският процент на победите на Клоп в началото на работата му в Ливърпул пък до голяма степен се дължеше на ресурсите и ако погледнем назад ще се припомним с кого започна Юрген в Англия.

Артета, който взе Арсенал от Юнберг, не помогна на клуба в Премиър лийг и завърши на 8-о място. Но Микел все пак вдигна трофей в 26-ия си двубой с клуба, когато Арсенал победи Челси с 2:1 във финала за Купата на Англия.

Конте пък пое Тотнъм след поражението с 0:3 от Манчестър Юнайтед и го вкара в топ 4 на елита. Сред тези, които победиха Антонио в първите му 25 мача, са Мура, Рен, Мидълзбро, Бърнли и Уулвърхемптън.

Условията за стартиране на Тен Хаг на „Олд Трафорд“, макар и не всички, благоприятстваха добрия старт. Силни покупки през лятото за 240 млн. евро и именити попълнения в лицето на Антони, Лисандро Мартинес и Кристиан Ериксен и сравнително несложна група в Лига Европа, в която бяха също Реал Сосиедад, Шериф и Омония.

След две поражения в началото с 1:2 от Брайтън и 0:4 от Брентфорд, Тен Хаг запази самообладание и спечели срещу Ливърпул, Арсенал и Тотнъм и направи равенства с Нюкасъл и Челси.

Високият и най-добър в първата шестица процент на победите на Тен Хаг в началото е комплимент за работата му и потенциално един от критериите за неговата оценка в бъдеще, но със сигурност не е инструмент за сравнение с други треньори. Все пак някои от тях започнаха при по-слаби условия за селекция, а други – в по-труден период от сезона.

Важно е Тен Хаг да запази темпото на победи през следващите месеци, защото всички най-трудни мачове тепърва предстоят.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.