10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Испания срещу Италия: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Испания срещу Италия ЕВРО2024
Испания срещу Италия ЕВРО2024

Испания и Италия се изправят един срещу друг в дербито на груповата фаза от Евро 2024. Срещата между „Ла Фурия Роха“ и „Скуадра адзура“ е в четвъртък, 20 юни, от 22:00 часа.

На практика сили ще мерят два от най-успешните европейски тимове и носители на 3 от последните 4 титли на континента. Испанците триумфираха през 2008 и 2012, а италианците през 2021 година. Единствено Португалия наруши тази испано-италианска хегемония.


  • Испания срещу Италия (Група B)
  • 22:00 часа, 20 юни (четвъртък) 2024 г.
  • “Фелтинс Арена“, Гелзенкирхен
  • БНТ, БНТ 3, Diema, Diema Sport 3

„Ла Фурия“ има притеснения от еврошампиона

Испания започна по впечатляващ начин европейското първенство – класика 3:0 над Хърватия. „Ватрените“ са действащ бронзов медалист от Световно първенство и финалист от изданието през 2018-а година, което прави успехът още по-невероятен.

Неприятната препратка е свързана именно със Световното първенство в Катар. Там Испания стартира не просто страхотно, а могъщо – седем гола във вратата на Коста Рика. Последва огромен спад и отпадане на осминафиналите след дузпи.

Сега пред Луис де ла Фуенте и момчетата му седи задачата да не повторят това представяне. Съставът на селекционера изглежда доста по-различно, но и по-неопитно. Налице са и някои кадрови проблеми, особено в защитния вал, където Аймерик Лапорт почти сигурно няма да застане до Робин Льо Норман. Това ще стори „вечната резерва“ Начо Фернандес. Опитният бранител на Реал Мадрид е кален боец в големи битки и е наясно с отговорността, която ще му се повери.

В халфовата линия и офанзивното трио ситуацията е нормална и се очаква Де ла Фуенте да излезе с всичко най-добро. Атаката на тима ще бъде поведена от Алваро Мората, който дълги години игра в италианската Серия А. Капитанът на „Ла Роха“ познава отлично нравите на италианските бранители, но и те него също. Възможно е след броени седмици Мората да се завърне за трети път на Апенините и то в любимия си Ювентус.

Испания
Испания (Снимка: БТА)

„Скуадра адзура“ с най-големия си тест

Еврошампионът започна защитата на титлата с успех 2:1 над Албания. Въпреки кошмарния старт и инкасирания гол след 23 секунди, „адзурите“ се съвзеха и реализираха на два пъти още през първата част. С подобно начало обаче ще е доста трудно срещу иберийската селекция.

Подмладената Италия на Лучано Спалети атакува второ поредно злато в Европа. Притесненията от тежката група се поразсеяха след трите точки в първия кръг, които може да осигурят и класиране напред. Италианците изненадаха с доста добра, разчупена и комбинативна игра срещу „двуглавите орли“, но следващият опонент е доста по-сериозен. На практика европървенецът ще се изправи срещу тима, който владее „тики-така“ до съвършенство.

Добрите новини в лагера на „Скуадрата“ са свързани с факта, че няма контузии и основните играчи изглеждат в добра форма. Съмненията са предимно около поста централен нападател. Джанлука Скамака има невиждано присъствие в противниковото поле и то в положителен смисъл. 195-сантиметровият таран е много подвижен и комбинативен по цялото поле, ала му липсват попаденията. Матео Ретеги също не изглежда да е решението на проблемите в италианската атака.

Както винаги, Италия вади по някой и друг скрит коз от пейката. В първия мач такъв се оказа бранителят Рикардо Калафиори. До Спалети седят още куп непознати за широката публика асове като Николо Фаджоли, Матиа Дзакани, Алесандро Бонджорно и Джакомо Распадори. Именно на тяхно избухване се крепят надеждите на 2-кратния еврошампион за нещо специално.

Италия
Италия (Снимка: БТА)

Един срещу друг

Два от грандовете на футболна Европа са се изправяли доста пъти един срещу друг. Интересното е, че съпоставяйки абсолютно всичките сблъсъци между иберийците и „адзурите“, ще открием съвсем леко предимство за „червените“. 14 победи за Испания, 14 равенства, 11 победи за Италия.

Реалността обаче е, че доста от тези мачове са в контроли. За да не дълбаем в приятелските мачове, ще обърнем внимание на тези на европейски първенства.

Испания и Италия са се срещали общо седем пъти на най-високото континентално ниво. Италия има скромен аванс от два успеха в редовното време срещу един за испанците – на финала на Евро 2012 (4:0).

На четири пъти равенство е украсявало мачовете на тези селекции, след което са следвали дузпи. През 2008-а година Испания елиминира Италия по пътя към първата си евротитла. „Скуадрата“ взе своя реванш през 2021-ва година, побеждавайки на полуфинал „армадата“ именно чрез дузпи.

Дузпите от Лондон 2021-ва се оказаха втора поредна елиминация на Италия над Испания.


Вероятни състави:

Испания (4-3-3): Унай Симон – Даниел Карвахал, Робин Льо Норман, Начо Фернандес, Марк Кукурея – Педри, Родри, Фабиан Руис – Ламин Ямал, Алваро Мората, Нико Уилямс

Италия (4-3-3): Джанлуиджи Донарума – Джовани Ди Лоренцо, Алесандро Бастони, Рикардо Калафиори, Федерико Димарко – Давиде Фратези, Жоржиньо, Николо Барела – Лоренцо Пелегрини, Джанлука Скамака, Федерико Киеза


Къде да гледаме Испания – Италия на UEFA EURO 2024

За щастие на всички футболни любители, точно този мач ще бъде излъчван по всички възможни канали. БНТ, БНТ 3, Diema и Diema Sport 3 ще дават срещата на „Ла Фурия“ и „Скуадра адзура“.

Припомняме, че на Nostrabet може най-лесно и бързо да си набавяте информация за телевизионното излъчване на мачовете от Евро 2024. На платформата ще намерите още прогнози и анализи за всички мачове от континенталния форум.


Прогноза за мача

По традиция мачовете между Испания и Италия не са без голове. Пазарът да отбележат и двата отбора е 1.82 и определено си заслужава.

Маркет под/над ми се струва леко рискован в дерби като това.

Според букмейкърите Испания е фаворит – 2.20. Коефициентът за Италия е доста повече – 3.60. Равенството е около 3.25-3.30. Точен знак обаче също изглежда като „стрелба в тъмното“.

Ако търсите още прогнози за мача Испания – Италия, може да проверите в специалната секция на Nostrabet.

Прогноза
Гол/гол1.851.94

*Коефициентите подлежат на промяна

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.