ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Испания срещу Грузия: Прогноза, превю, последни новини и вероятни състави

0
Испания vs Грузия Евро 2024
Испания vs Грузия Евро 2024
Прогноза
Победа за Испания1.221.22
Над 2.5 гола в мача1.651.67

*Коефициентите подлежат на промяна

Преминахме през груповата фаза на ЕВРО 2024 и е време истинските битки да започнат с осминафиналите в турнира. Може би най-впечатляващият отбор до момента и единственият, който записа три победи от три мача, е Испания. „Ла Фурия“ дори няма допуснат гол до момента и се е устремил към нещо специално.

Сега на пътя им застава пишещият истинска история тим на Грузия. Като най-ниско класираната страна на ЕВРО 2024, много малко хора вярваха, че дебютантът на голямо първенство ще стигне до елиминациите, особено след като взе само една точка от първите си два мача. Въпреки това, сензационната победа с 2:0 над Португалия в последния двубой от групата, изстреля грузинците на осминафинал, където отново ще се изправят срещу Испания, срещу която играха по време на квалификациите за турнира.

  • Испания срещу Грузия (осминафинал)
  • 22:00 ч., 30 Юни (неделя) 2024 г.
  • „РейнЕнергиЩадион“, Кьолн
  • Франсоа Летексие, Франция (главен съдия)
  • NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3


Испания няма право да подценява коравите грузинци

„Ла Фурия Роха“ не беше смятан за един от големите фаворити за шампионата в Германия, но спечели и трите си мача в, може би, най-трудната група „B“ и при това без да допусне попадение във вратата си. Всичко стартира с гръмката победа с 3:0 над Хърватия, преди да си осигури мястото в директните елиминации след минимален успех над настоящия европейски първенец Италия. Това позволи на селекционера Луис де ла Фуенте да направи цели десет промени за последния им мач срещу Албания, който отново беше спечелен с 1:0.

Сега испанците трябва да покажат здрави нерви срещу необузданите грузинци, за да си осигурят четвъртфинал срещу домакина Германия или Дания.

Испания
Националният отбор на Испания (Снимка: БТА)

Както стана ясно, Де ла Фуенте направи десет промени в стартовия си състав за победата с 1:0 над Албания, след като вече отборът му си беше осигурил първото място в групата, а единствено Аймерик Лапорт не получи почивка. Сега се очаква в титулярния състав защитникът да запази мястото си, а на терена от първата минута ще се завърнат вратарят Унай Симон, Даниел Карвахал, Робин Льо Норманд, Педри, Родри, Фабиан Руис, Ламин Ямал, капитанът Алваро Мората и Нико Уилямс.

Родри се завърна след наказание от един мач заради натрупани жълти картони, докато Начо Фернандес и Айосе Перес ще бъдат под въпрос заради мускулни проблеми.


Може ли Грузия да запише нова велика страница в историята си?

Това, което правят грузинците на първия си голям форум, е наистина вълшебна приказка. Отборът на Вили Саньол вече поднесе най-голямата изненада на турнира, след като победи Португалия, за да се класира за елиминциите. Въпреки че успехът дойде срещу доста променен отбор на „мореплавателите“, който вече беше спечелил групата си, победата си остава много впечатляваща. Сега въпросът е дали „кръстоносците“ могат да повторят този трик и срещу Испания, който може да се похвали със 100-процентов актив до момента. Ако го сторят, то това би било нещо повече от само приятна история.

Грузия
Националният отбор на Грузия (Снимка: БТА)

Анзор Меквабишвили, който влезе като резерва при историческата победа над Португалия, ще пропусне осминафиналния двубой, след като получи втория си жълт картон в турнира. Това едва ли ще повлияе на мисленето на Вили Саньол, тъй като той вероятно ще запази същия отбор от последния мач.

Това означава, че Гиорги Гвелесиани, който замени в стартовия състав Соломон Квирквелия срещу иберийците, ще запази мястото си в защита. Звездата Хвича Кварацхелия и изненадващият голмайстор до момента на турнира Жорж Микаутадзе (3 попадения), ще продължат да водят атаката и оглавяват тяхната успешна схема от 3-5-2.


Испания срещу Грузия един срещу друг

Това ще бъде осмата среща между Испания и Грузия, като „Ла Роха“ има превес при победите, като води с шест срещу само една в директните двубои. Головата разлика също е в полза на испанците – 19:4.

Единственият успех за Грузия дойде през месец юни 2016-а година в приятелска среща, когато момчетата на Владимир Вайс (137-и в света по това време) победиха отбора на Испания с играчи като Давид Де Хеа, Жерар Пике, Серхио Рамос, Сеск Фабрегас, Серхио Бускетс и Тиаго Алкантара.

За последно двете страни играха в квалификациите за ЕВРО 2024, като испанците спечелиха и двата мача с общ резултат от 10:2.


Вероятни състави

Испания (4-3-3): Унай Симон – Марк Кукурея, Аймерик Лапорт, Робин Льо Норманд, Даниел Карвахал – Фабиан Руис, Родри, Педри – Нико Уилямс, Алваро Мората, Ламин Ямал

Грузия (3-5-2): Гиорги Мамардашвили – Лука Лочошвили, Гурам Кашиа, Гиорги Гвалесиани – Лаша Двали, Отар Китеишвили, Гиорги Чакватадзе, Гиорги Кочорашвили, Отар Какабадзе – Хвича Кварацхелия, Жорж Микаутадзе


Къде да гледаме Испания – Грузия на ЕВРО 2024?

Срещата между Испания и Грузия от осминафиналите на ЕВРО 2024 е в неделя (30 Юни) и ще стартира в 22:00 часа българско време, като ще бъде предавана на живо по DIEMA, както още по DIEMA SPORT 3 и NOVA, където може да я гледате в HD качество и 4К.

Онлайн този двубой може да се наблюдава на официалния сайт на Нова телевизия безплатно в HD качество.


Прогноза за двубоя:

Би било наистина историческо събитие, ако Грузия успее да докара този мач до продължения, камо ли да го спечели. Испания изглежда достатъчно добра, притежава играчи от най-висока класа и има всичко необходимо, за да достигне до ¼-финалите по комфортен начин.

Основната прогноза е за победа на Испания като повечето букмейкъри я оценяват на около 1.22.

За тези, които искат нещо по-рисковано, опция е и над 2.5 гола в мача, като не е изключено Грузия да успее да отбележи поне едно попадение в двубоя. Ставката за подобен залог е оценена на около 1.70.

Още прогнози за Испания – Грузия от типстъри можете да откриете в страницата на мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.