ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Испания срещу Хърватия: Превю, Състави и Прогноза

0
Испания срещу Хърватия EURO 2024
Испания срещу Хърватия EURO 2024

Европейското първенство започва да набира скорост в събота, когато ще гледаме за първи път три мача в един ден. Във втория от тях Испания излиза срещу Хърватия в първия сблъсък от желязната Група „В“, в която са още Италия и Албания.

  • Испания срещу Хърватия (Група B)
  • 16:00 ч., 15 Юни (събота) 2024 г.
  • Майкъл Оливер, Англия (главен съдия)
  • Олимпиащадион, Берлин
  • БНТ 1, БНТ 3

Испания гони исторически рекорд на Европейско

Отборът на Испания може да постигне исторически рекорд в първенства на Стария континент, ако стъпи на върха за четвърти път. До този момент иберийците са вдигали трофея три пъти – през 1964, 2008 и 2012 година, колкото го е направил и тима на Германия.

Без съмнение това ще бъде и голямата цел на треньора на Испания Луис де ла Фуентепри дебюта му на голямо първенство.

Специалистът ще е пределно амбициран и мотивиран да постигне нещо голямо и обективно погледнато това не изглежда толкова сложна задача, тъй като Испания разполага с огромен индивидуален и отборен потенциал.

В селекцията на Ла Роха попаднаха опитни и доказани играчи, както и перспективни такива, които са жадни да се докажат с фланелката на националния тим.

Безспорно е обаче, че отборът разполага с няколко лидери във всяка една линия и от техните изяви ще зависи колко далеч ще стигнат испанците в надпреварата.

Визирам Унай Симон (Атлетик Билбао), Хесус Навас (Севиля) Даниел Карвахал и Начо (Реал Мадрид), Аймерик Лапорт (Ал Насър), Родри (Манчестър Сити), Фабиан Руис (Пари Сен Жермен), Педри и Феран Торес (Барселона), Алваро Мората (Атлетико) и Дани Олмо (РБ Лайпциг).

Любопитно ще е също да се види как ще се представи детето-чудо на Барселона Ламин Ямал, който със своите 16 години ще се превърне в най-младия дебютант на финали на Европейско.

В последните си контроли преди шампионата Испания разби Андора с 5:0 и Северна Ирландия с 5:1, като в двете проверки блесна нападателят на Реал Сосиедеад Микел Оярсабал. Той реализира четири гола, като срещу андорците записа хеттрик.

Испания национален отбор по футбол
Испания (Снимка: БТА)


Лука Модрич иска да се раздели с Хърватия с триумф

Хърватия разполага със солиден отбор за Европейското, в който са и класни играчи, донесли най-големия успех в историята на футбола в страната – второто място на Световното преди 6 години.

За един от тях – Лука Модрич, който на 9 септември ще навърши 39 години, това ще бъде и лебедовата песен с екипа на „ватрените“, което предполага, че славният футболист ще даде всичко от себе си, за да приключи подобавща кариерата си в националния тим.

До този момент най-големият успех на Хърватия на Европейско е достигането до четвъртфинал. Балканците го постигат три пъти, като в два от случаите отпадат от бъдещите първенци Германия и Португалия, съответно през 1996 и 2016 година.

Освен на Модрич, рутинираният специалист Златко Далич ще разчита за успех и на имена като Доминик Ливакович (Фенербахче), Домагой Вида (АЕК Атина), Йосип Станишич (Байер Леверкузен), Йошко Гвардиол (Манчестър Сити), Марсело Брозович (Ал Насър), Матео Ковачич (Манчесър Сити), Марио Пашалич (Аталанта), Андрей Крамарич (Хофенхайм), Иван Перишич (Хайдук Сплит), Ловро Майер (Волфсбург), Марко Пашалич (Риека), Анте Будимир (Осасуна) и Бруно Петкович (Динамо Загреб).

Хърватите си повишиха самочувствието и увереността в силите и с победите си в последните си два спаринга преди финалите. В тях те сразиха Северна Македония с 3:0 у дома и надиграха един от фаворитите за титлата на ЕВРО 2024 – Португалия, с 2:1 като гост. Любопитно е, че победата над Кристиано Роналдо и компания бе първата за Хърватия в историята, след като преди това в срещите между двата тима хърватите бяха записали едно равенство и шест поражения.

Хърватия национален отбор по футбол
Хърватия (Снимка: БТА)

Испания – Хърватия един срещу друг

Отборите на двете страни са се срещали до този момент десет пъти, като Испания има предимство с 5 победи срещу 3 за съперника. Два от двубоите са завършвали наравно, а головата разлика е 20:12 в полза на Испания. Най-голямата победа в тези срещи също е за иберийците – 6:0, регистрирана на 11 септември 2018-а в Лига на нациите.

Пак в този турнир е и последния сблъсък между съперниците. На 18 юни 2023 година Испания спечели финала в Лига А срещу Хърватия след изпълнения на дузпи, след като редовното време и продълженията завършиха 0:0. Фатален за хърватите се оказва пропуска от бялата точка на Бруно Петкович, а след него Даниел Карвахал бе точен и поднесе трофея на своите.

Последният сблъсък между Испания и Хърватия на финали на Европейско първенство пък е преди три години, когато двата противника сътвориха трилър на зеления правоъгълник. В осминафиналния сблъсък Испания водеше с 3:1 до 85-ата минута, но с два късни гола „ватрените“ направиха 3:3 и се стигна до продължения. В тях Мората и Оярсабал с попадения в рамките на три минути донесоха успеха на испанците с 5:3. Впоследствие играчите на Луис Енрике стигнаха до полуфинал, където отстъпиха пред бъдещия шампион Италия след изпълнения на дузпи.


Вероятни състави

Испания (4-3-3): Унай Симон – Хесус Навас, Робин Льо Норманд, Начо, Марк Кукурея – Педри, Родри, Фабиан Руис – Ламин Ямал, Алваро Мората, Нико Уилямс

Хърватия (4-3-3): Доминик Ливакович – Йосип Станишич, Йосип Шутало, Марин Понграчич, Йошко Гвардиол – Марсело Брозович, Матео Ковачич, Лука Модрич – Андрей Крамарич, Анте Будимир, Ловро Майер


Къде да гледаме Испания – Хърватия от ЕВРО 2024?

Този очакван с огромен интерс мач ще бъде предаван по БНТ 1 и БНТ 3 с HD качество. Двубоя може да бъде наблюдаван също и в онлайн сайтовете на БНТ безплатно в HD качество.


Прогноза за мача

Сблъсъкът между Испания и Хърватия изглежда непредвидим и макар отборът на Луис де ла Фуенте да е фаворит на книга, едва ли ще му бъде лесно да надиграе коравия си съперник. Още повече, че испанците ще са без най-добрия си централен защитник Аймерик Лапорт, който заради контузия пропуска старта на първенство.

Все пак моята препоръка е да заложите на успех на Испания с 2:1 или на равенство – 1:1.

Най-известните букмейкъри смятат, че Испания ще спечели и предлагат коефициенти между 1.85 – 1.95 за тази опция, но вариантът Хърватия да победи и или срещата да завърши без победител също изглежда примамлив със ставка от 1.86.

В страницата с прогнози за Испания и Хърватия може да намерите още предвиждания за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.