10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Испания е фаворит във финала на ЕВРО 2024, но „сър“ Саутгейт е готов върне футбола у дома

0
Гарет Саутгейт
Нидерландия - Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

След всички критики, които Англия изтърпя на ЕВРО 2024, тимът на Гарет Саутгейт се класира за големия финал, след като постигна драматичен обрат над Нидерландия с 2:1. Така „Трите лъва“ ще се борят за втори пореден за трофея от големия форум на Стария континент, където този път ще се изправят срещу Испания в Берлин в неделя. „Ла Фурия“ се наложи също с 2:1 в другата полуфинална среща с Франция.

Островитяните изоставаха след едва седем минути игра, когато Шави Симонс открадна топката от Деклан Райс, напредна и с мощен удар от границата на наказателното поле преодоля Джордан Пикфорд.

Шави Симонс
Нидерландия - Англия, Шави Симонс (Снимка: БТА)

Англия реагира и в 18-ата минута Хари Кейн нанесе неточен удар, но защитникът на „лалетата“ Дензъл Дъмфрис игра опасно в наказателното поле с бутоните напред, опитвайки се да го блокира, което накара реферът Феликс Цвайер да прегледа ситуацията със системата ВАР. Впоследствие отсъди дузпа, а Кейн застана зад топката и не остави шансове на Барт Вербруген за 1:1.

Хари Кейн
Нидерландия - Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Англия бе много близо до втори гол в 23-ата минута. Коби Мейно намери в наказателното поле Фил Фодън, който пусна топката покрай вратаря, но Дъмрфис изчисти от самата голлиния.

След половин час игра Нидерландия получи право да изпълни ъглов удар. Шави Симонс прати топката в наказателното поле, където Дъмфрис игра с глава, но за негово съжаление нацели напречната греда. 120 секунди по-късно и Англия удари греда. Хубав диагонален удар на Фодън елиминира Вербруген, но срещна страничния стълб.

Фил Фодън и Тижани Райндерс
Нидерландия - Англия, Фил Фодън и Тижани Райндерс (Снимка: БТА)

В 65-ата минута Върджил ван Дайк бе изпуснат след центриране от корнер, но ударът му бе отразен от Пикфорд. Дсет минути по-късно Коди Гакпо бе близо да се измъкне сам срещу Пикфорд, но в решителния момент се намеси Кайл Уокър. Англия вкара топката в мрежата за втори път в 79-ата минута чрез Букайо Сака, но попадението не беше зачетено заради засада при подаването към асистиралия Кайл Уокър.

Драмата настъпи в първата минута от добавеното време на срещата, когато резервата Оли Уоткинс получи пас от друга резерва Коул Палмър отдясно в наказателното поле и с диагонален удар по тревата от малък ъгъл отбеляза за 2:1, за да донесе огромната радост за островитяните. Така Англия ще играе на финал на второ поредно континентално първенство, след като преди три години загуби драматично мача а титлата от Италия след дузпи на „Уембли“.

Оли Уоткинс
Нидерландия - Англия, Оли Уоткинс (Снимка: БТА)

Смелите смени на Саутгейт се отплатиха

Хари Кейн определено не беше в най-добрата си физическа форма на турнира, но донякъде това можеше да му се прости, защото се стараеше. На предишни шампионати той носеше отбора на свой гръб, така да са каже, а сега срещу Нидерландия изигра, може би, най-добрия си мач на ЕВРО 2024.

Айвън Тони беше очевидният му заместник, но Саутгейт реши, че е необходимо нещо друго. А селекционерът отговори на своите критици – той замени Фил Фодън с Коул Палмър и намери системата, която сработи, за да промени играта на отбора.

Накрая се появи и Оли Уоткинс, който не беше считан за основно звено в състава, а влизането му изглеждаше като опит за натиск върху стабилната защита на Нидерландия. Но той беше много повече от това. Именно Палмър намери нападателя на Астън Вила с пас между Върджил ван Дайк. Уоткинс беше с гръб към вратата, но това не му попречи да стреля покрай Стефан де Врай и донесе неописуема радост за Англия – втори пореден финал на Европейско първенство.

Правилно ли беше отсъдена дузпата за Англия?

Естествено, като се има предвид колко голям фокус имаше преди мача върху съдията Феликс Цвайер заради скандала с Джуд Белингам през 2021-а година, нямаше как реферът да не бъде в центъра на събитията при, може би, най-спорната ситуация през първото полувреме.

Посягането на Дензъл Дъмфрис срещу Кейн беше счетено за дузпа, въпреки че нидерландският защитник нямаше друг избор, освен да опита да блокира капитана на „Трите лъва“, а Цвайер трябваше да вземе изключително важно решение.

Феликс Цвайер
Нидерландия - Англия, главният съдия Феликс Цвайер (Снимка: БТА)

Германският съдия, обаче, нямаше много голяма алтернатива. Преди началото на турнира УЕФА подчерта, че безопасността на играчите ще бъде основен акцент на ЕВРО 2024, което означава, че ще се обръща специално внимание именно на подобни ситуации, когато даден играч е вдигнал крака си високо и посяга с бутоните.

Да, има доводи и за това да не беше отсъждан наказателен удар, защото „нарушението“ беше извършено, след като Кейн вече изстрелял топката. За това говори и бившият английски национал Гари Невил, който на почивката заяви в прав текст „Не беше дузпа“.

Хари Кейн
Нидерландия - Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Тук вече всеки може да си направи своята равносметка. Тук вече опираме и до чисто и просто преценката на съдията, който се водеше по новите правила, които гласят, че това си е дузпа. Може би преди няколко години, обаче, това далеч нямаше да бъде свирено като нарушение.

Как се промени контролът върху мача?

Летвата беше поставена доста ниско, но представянето на Англия през първото полувреме в сряда вечер беше най-доброто им до момента на турнира. Видяхме подавания с едно докосване в атаките, имаше агресия с и без топката, а всеки играч търсеше прогресивен пас напред, а не настрани или назад.

Темпото на играта беше продиктувано и от опонента. Нидерландия беше по-склонна да се затвори в своята половина и отборът на Саутгейт комфортно доминираше в първите 45 минути.

През второто полувреме, обаче, нещата се върнаха до болка познатото мудно темпо. Англия не продължи оттам, откъдето спря, и изпадна в застой за дълги периоди, при който нито един от двата отбора не пожела да вземе инициативата. Докато в предишните мачове се чувстваше, че това темпо е дело на Англия, този път това се дължеше до голяма степен на нидерландците, които опитаха след почивката да наситят с повече хора средата на терена и да притъпят опитите на англичаните за преса и атаки.

Времето на смените за Англия също беше доста късно, защото Уоткинс и Палмър влязоха на местата на Кейн и Фодън при около десетина минути до края. Но по-добре късно, отколкото никога, нали? Точно на това разчиташе и Саутгейт, защото именно двете резерви изработиха победното попадение.

Гарет Саутгейт
Нидерландия - Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Представянето на Англия може и да различаваше коренно в двете полувремена, но като цяло тимът показа израстване по време на целия мач.

Испания е фаворит във финала, но не подценявайте Англия

И така, финалът в Берлин тази неделя ще бъде между Испания и Англия. Като за начало, това е един доста рядък за наблюдаване сблъсък на голям турнир, защото двете страни се срещнаха за последно на Европейското първенство през 1996-а година, когато Англия спечели с дузпи след равенство 0:0 на „Уембли“ на четвъртфиналите. Тогава в центъра на защитата за „Трите лъва“ играеше още Саутгейт.

Кои е фаворит? Очевидно Испания. „Ла Роха“, без съмнение, е най-добрият отбор в турнира – един жив, вълнуващ тим, изпълнен с креативност, атакуващ блясък, система, която работи перфектно за играчите, с които разполагат, и редица шампиони в състава.

Испания
Испания - Франция, съставът на "Ла Фурия Роха" (Снимка: БТА)

Но какви са шансовете на Англия? Испания, до известна степен, ще бъде най-добрият отбор, срещу който момчетата на Саутгейт са се изправяли до момента в турнира. Но трябва да отбележим едно – „Трите лъва“ се подобряваха с всеки мач по време на фазата на елиминациите. Така те преминаха от скучно представяне срещу Словакия, през балансираното и функционалното представяне срещу Швейцария до почти перфектното първо полувреме срещу Нидерландия, а след това и успешните късни смени, които им спечелиха двубоя.

Англичаните имат тази инерция, която се появи в точния момент, която трябва да продължат да използват. По отношение на състава, Англия има също достатъчно шампиони, както Испания. Фил Фодън, Коби Майно и Люк Шоу вече могат да бъдат използвани още по-пълноценно и всичко това ще донесе вяра на англичаните, че футболът най-сетне ще се върне у дома.

Испания ще бъде фаворит, но този подобряващ се отбор на Англия далеч не бива да се подценява.

Англия
Нидерландия - Англия, съставът на "Трите лъва" (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.