ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Словения срещу Дания: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Словения vs Дания EURO2024
Словения vs Дания EURO2024

Третият ден от Европейското първенство по футбол в Германия ще ни запознае с отборите от третата група „C“. Първият двубой в нея пък противопоставя един балкански и един скандинавски отбор или по друг начин казано Словения срещу Дания.

Компания в тази група ще им правят един от големите фаворити за спечелването на ЕВРО 2024 – Англия, както и западните ни съседи от Сърбия. Любопитното е, че за последен път Словения и Сърбия стигнаха до финалите на подобен форум през вече далечната 2000-а година. От друга страна, Дания е европейски шампион от 1992-а година, докато Англия все още само мечтае да достигне върха на Стария континент.

  • Словения срещу Дания (група „C“)
  • 19:00 ч., 16 Юни (неделя) 2024 г.
  • „Щутгарт Арена“, Щутгарт
  • Сандро Шарер, Швейцария (главен съдия)
  • Diema, Diema Sport 3

Словения иска да остави отпечатък с участието си на ЕВРО 2024

Словенският национален отбор ще участва на Европейско първенство за едва втори път в историята си. Дебютът им на подобен форум е през 2000-а година, когато словенците не успяват да преодолеят групата си след 2 равенства и 1 загуба. 24 години по-късно пък отборът отново е на Европейско първенство. Словенците, заедно с „червения динамит“ завършиха с по 22 точки в квалификационната си група, но скандинавците имаха победа срещу Словения в пряк мач и затова взеха първата позиция. Сега, обаче, словенският състав може да потърси реванш, след като двете нации отново се паднаха заедно.

Словения - национален тим по футбол
Снимка: БТА

Селекционерът на Словения – Матиаш Кек, влиза в историята като треньора, който ще изведе страната на втори финали в историята. Сега Кек ще иска да спечели поне един двубой и евентуално да класира отбора за елиминациите. Това е втори престой начело на 62-годишния специалист начело на страната. Той води Словения между 2007-а и 2011-а година и извежда страната на Световното първенство през 2010-а година, но след неуспеха в квалификациите за ЕВРО 2012, той напуска поста си. Назначен бе отново през ноември 2018-а година и сега има втори шанс да постигне успех.

В състава на Словения личат имената на няколко известни футболисти, като на първо място изпъква това на капитана Ян Облак (Атлетико Мадрид), който в последното десетилетие е смятан за един от най-добрите вратари в света. Като цяло, съставът на Словения изглежда микс от млади и по-опитни футболисти като Жан Карничник, който игра в Лудогорец. В страната възлагат много надежди и на звездата в атака Бенямин Шешко, който вкара 14 гола за РБ Лайпциг в Бундеслигата през миналия сезон, докато ще се разчита и на ветерана Йосип Иличич.


Дания знае какво е да печелиш такъв турнир, но сякаш вече не е способен

На пръв поглед скандинавците имат всичко необходимо да се борят отново за трофея. „Червеният динамит“ стигна до полуфиналите на предишното Европейско първенство, а инцидентът с Кристиан Ериксен не отслаби отбора, а напротив – направи го по-силен. Датчаните записаха три последователни победи, но в крайна сметка преклониха глава пред Англия (1:2) след продължения. Макар че не повтори подвига си от 1992-а година, Дания зададе висок стандарт, но пък се провали на Световното първенство в Катар, отпадайки още в груповата фаза. С това се затвърди тезата, че „червеният динамит“ може да се бори с най-силните отбори, но в същото време може да се провали още на старта.

Дания национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Селекционер на Дания все още си е Каспер Хюлманд, който стои зад успехите на най-силното датско поколение през този век. 52-годишният специалист пое тима през 2020-а година и това се считаше за сериозен риск, защото той бе сравнително непозната фигура до онзи момент. Статистиката, обаче, е красноречива – Хюлманд има 63% победи начело на Дания, което е най-добрият резултат в исторически план.

Промени в състава, спрямо последните години, също няма. Опитните Каспер Шмайхел (Андерлехт, 37 г.), Симон Кяер (Милан, 35 г.), Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед, 32 г.) и Юсуф Поулсен (РБ Лайпциг, 29 г.) остават гръбнака на отбора. Към тях спокойно можем да добавим Андреас Кристенсен (Барселона, 28 г.) и Пиер-Емил Хойберг (Тотнъм, 28 г.), а като ново име ще отбележим Расмус Хойлунд (Манчестър Юнайтед). В страната възлагат големи надежди на 21-годишния нападател, който вкара седем гола в квалификациите.


Словения – Дания един срещу друг

Двете нации са играли една срещу друга общо шест пъти в историята си, като Дания е записала 5 победи, а един мач е завършил наравно. Головата разлика също е сериозно в полза на „червения динамит“ от 14:3.

Както стана ясно, двете страни бяха в една квалификационна група за ЕВРО 2024, като Словения измъкна равенство 1:1 в Любляна, а впоследствие Дания стигна до успех с 2:1 в Копенхаген.


Вероятни състави

Словения (4-3-3): Ян Облак – Жан Карничник, Давид Брекало, Яка Бийол, Ерик Янза – Тими Макс Елшник, Томи Хорват, Адам Гнезда Черин – Андраж Шпорар, Бенямин Шешко, Ян Млакар

Дания (3-4-1-2): Каспер Шмайхел – Андреас Кристенсен, Яник Вестегорд, Йоаким Андерсен – Виктор Кристиансен, Мортен Хюлманд, Пиер-Емил Хойберг, Александър Ба – Криситан Ериксен – Расмус Хойлунд, Йонас Винд


Къде да гледаме Словения – Дания на ЕВРО 2024?

Срещата между Словения и Дания в неделя (16 Юни) стартира в 19:00 часа българско време, като ще бъде предавана на живо по Diema, както и по Diema Sport 3, където може да я гледате в HD качество и 4К.

Онлайн този двубой може да се наблюдава на платформата PLAY DIEMA XTRA.


Прогноза за мача

Словения и Дания не са непознати един на друг, след като играха в квалификациите преди първенството. Датчаните загубиха само един от последните си 12 мача, но Словения също се отправи към Германия в добра форма, след като записа едно поражение в последните си 10 двубоя. Словенците отбелязаха гол във всеки от последните си 12 мача, докато „червеният динамит“ запази „суха“ мрежа само в една от последните си шест срещи.

Словения показа и преди, че може да се справи с Дания и това ще им даде вяра преди битката в неделя. Словения е компактна без топка и трудно се пречупва, като се вижда чувство за сплотеност в отбора, така че Дания може да остане разочарована още в първия си мач.

Затова и прогнозата ми е равенство, като основните букмейкъри са се обединили около коефициент от 3.60 за „хикс“ в срещата.

Основната цел на Словения в неделя ще бъде да се държи прилично в защитата. Тъй като е малко вероятно Дания да намери най-добрия си ритъм в първия си мач от турнира, попаденията може да са малко и затова опцията под 2.5 гола изглежда като добър вариант, а букмейкърските къщи са избрали ставка от около 1.65 за подобен залог. Още прогнози за Словения – Дания от типстъри можете да откриете в страницата за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.