ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Слот премина успешно първия си голям тест с помощта на ново „тайно оръжие“

0
Мохамед Салах
Ливърпул - Челси, "червените" празнуват гола на Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Ливърпул се наложи над Челси с 2:1 в най-интересния мач от осмия кръг на английската Висша лига. Това бе седма победа за „червените“, с която те отново се изкачиха на върха в класирането, като изпревариха с точка шампиона Манчестър Сити, който по-рано в събота победи драматично Уулвърхемптън Уондърърс с 2:1 и победен гол в последните секунди на добавеното време.


Домакините получиха дузпа в 26-ата минута за нарушение на Леви Колуил срещу Къртис Джоунс. Звездата Мохамед Салах се нагърби с изпълнението и откри резултата.

Николас Джаксън направи голям пропуск за Челси, а попадение на Коди Гакпо за домакините не бе признато заради засада малко след това. В добавеното време Ливърпул отново получи дузпа, но тя бе отменена след преглед със системата ВАР.

Три минути след почивката Джаксън беше изведен отлично през центъра от Мойсес Кайседо и отбеляза, но бе вдигната засада. При преглед на ситуацията с ВАР, обаче, се установи, че нападателят е бил покрит от Ибрахима Конате и попадението бе зачетено – 1:1.

Къртис Джоунс
Ливърпул - Челси, Къртис Джоунс (Снимка: БТА)

В 51-ата минута Салах изведе с хитър пас Къртис Джоунс, който изскочи от задна позиция и вкара за 2:1 покрай вратаря на Челси.

До края на мача и двата отбора направиха няколко пропуска, като Коул Палмър бе най-активен за Челси с няколко шута, а за мърсисайдци Луис Диас имаше две добри положения.

Така Ливърпул отново оглави класирането с точка пред Манчестър Сити, а следващата седмица гостува на вицешампиона Арсенал, който изостава с четири пункта от „червените“. Възпитаниците на Арне Слот имат пътуване и до Германия за среща с РБ Лайпциг в Шампионската лига в сряда.

Арне Слот
Ливърпул - Челси, Арне Слот (Снимка: БТА)

Арне Слот премина успешно най-трудния си тест досега

Слот беше предупредил своите играчи, че ще бъдат изправени пред най-трудния си тест за сезона досега. Гостуването на Челси на „Анфийлд“, който спечели всичките си предишни мачове навън през този сезон, беляза началото на седем мача в рамките на 20 дни, които ще покажат до колко подплатени са надеждите на мърсисйдци да се бори за големите отличия през кампанията.

А тази трудна, но заслужена, победа осигурява идеалната платформа за надграждане. Слот очевидно си беше извлякъл поуки от поражението от Нотингам Форест след международната пауза през септември, тъй като остави на пейката Алексис Мак Алистър и Луис Диас след дългите им пътувания обратно до Мърсисайд от Южна Америка. Мак Алистър пропусна тренировката в петък, след като се почувства зле по време на полета.

Алексис Мак Алистър и Коул Палмър
Ливърпул - Челси, Алексис Мак Алистър и Коул Палмър (Снимка: БТА)

Погледът на Слот през първото полувреме показа, че нидерландецът очевидно не беше доволен от лекотата, с която Челси играеше през центъра на моменти. Но защитата на „червените“ остана стабилна. Когато Ибрахима Конате „покри“ Нико Джаксън при изравнителното попадение в началото на втората част, това изглеждаше просто като единичен случай на липса на концентрация. Въпреки сериозното притежание на топката, гостите имаха само два точни удара за целия мач. Ливърпул „поглъщаше“ напрежението и след това контрираше със сериозна заплаха.

Може би, единствената лоша новина беше принудителната смяна на накуцващия Диого Жота след едва половин час игра, но Дарвин Нунес го замени добре от пейката.

Диого Жота
Ливърпул - Челси, Диого Жота получи контузия (Снимка: БТА)

Да, все още има какво да се желае от Ливърпул, но играта им при Слот до момента изглежда наистина добра.

Къртис Джоунс беше прекрасен и оправда доверието на треньора

Какъв начин за Къртис Джоунс да завърши една толкова запомняща се седмица. Полузащитникът на Ливърпул стана баща за първи път, след като приятелката му Сафи роди дъщеря им Жизел.

„Това е най-хубавото чувство, което някога съм изпитвал“, каза той пред клубния уебсайт в подготовката за мача в неделя.

Джоунс отпразнува тази страхотна новина със стил, тъй като оправда напълно решението на Слот да му даде титулярното място във втори пореден мач от сезона. Той беше въвлечен в доста битки за топката, която той контролираше и движеше умело. Реално, възпитаникът на академията на „червените“ беше в основата на всичко най-добро от отбора на Слот. Едно страхотно завъртане, за да избяга от вниманието на Мойсес Кайседо, даде началото на страхотното му представяне.

Къртис Джоунс
Ливърпул - Челси, Къртис Джоунс (Снимка: БТА)

Джоунс спечели дузпата, която Салах реализира за 1:0, а в края на първото полувреме спечели още една, но впоследствие тя беше отменена.

Къртис Джоунс и Роберт Санчес
Ливърпул - Челси, Къртис Джоунс и Роберт Санчес (Снимка: БТА)

Когато преднината на Ливърпул беше заличена от Джаксън в началото на втората част, Джоунс беше този, който пое диригентската палка и даде незабавен отговор. Движението му беше невероятно, когато се вмъква в празното пространство между защитниците на Челси, а Салах го намери с подканващо центриране. Първото докосване на Джоунс беше тежко, но след това се разтегна максимално и мушна топката покрай Санчес. А празнуването на гола засмукан палец беше знак към новородената му рожба.

В защита Джоунс също имаше сериозен принос, включително ключов шпагат, с който попречи на Коул Палмър да отбележи. Младият халф получи заслужени овации, когато беше заменен малко след попадението си.

Трябваше ли Тосин Адарабийо да бъде изгонен?

Няма да е изненадващо, ако някой, който е гледал мача, изпита малко дежавю, когато Тосин Адарабийо свали на земята Жота в половината на Челси още в началото на мача. Инцидентът изглеждаше като повторение на това, което се случи предишния ден, когато Уилям Салиба от Арсенал беше изгонен за професионален фал срещу Еванилсон при поражението на „артилеристите“ с 0:2 в гостуването си на Борнемут.

Салиба беше последният играч в защита и трябваше да спре откъсващия се сам Евонилсон, за което първоначално получи само жълт картон. След проверка със системата ВАР, обаче, французинът видя червения цвят.


На „Анфийлд“ Тосин Адерабийо направи почти същото. Естествено, феновете на Ливърпул настояваха защитникът да бъде изгонен. Съдията Джон Брукс му вдигна жълт картон, но в този случай, странно или не, ВАР не се намеси и бранителят остана на терена.

Между двата спорни момента, обаче, имаше ключова разлика. Докато Бенджамин Уайт от Арсенал беше на голямо разстояние от Салиба и едва ли можеше да подсигури съотборника си, тук Леви Колуил беше доста близо до Тосин и топката отиваше повече встрани, отколкото директно към вратата на Роберт Санчес във вратата.

Това със сигурност, обаче, няма да успокои привържениците на Арсенал, които отново ще почувстват, че това е още един пример за непоследователност в действията сред съдиите. Още повече, че Салиба няма да може да помогне на „артилеристите“ именно срещу Ливърпул заради наказанието си.

Защо Ливърпул изглеждаше уязвим отляво?

Всеки отбор, който се изправя срещу Челси, ще знае, че най-голямата заплаха ще бъде Коул Палмър. Склонността на англичанина да се движи в дясното полупространство често може да предизвика несигурност между централният полузащитник и левия бек на противника, докато той се позиционира точно между двамата.

Ливърпул реши да се пребори с това, като пусна по лявото крило Коди Гакпо в опит да блокира тези пасове към Палмър, често принуждавайки Челси да движи топката към другата страна на терена. Това проработи до известна степен, когато Палмър беше особено тих през първото полувреме, но следствието от липсата на притежание на топката на Ливърпул доведе до това Нони Мадуеке да има сериозно предимство срещу левия бек Андрю Робъртсън.

Докато Палмър продължаваше да навлиза в полупространството, Джоунс от време на време го следваше в тези зони, което създаваше празнини в халфовата линия на Ливърпул и позволяваше на Челси да играе с топката през централните пространства, докато я движи напред по терена.

Ливърпул може и да води на полувремето, но Слот беше видимо недоволен от това колко лесно Челси играеше през центъра на моменти.

Арне Слот
Ливърпул - Челси, Арне Слот (Снимка: БТА)

Палмър беше държан през почти целия мач, но цялостното представяне на 22-годишния играч, съчетано с тактиката на мениджъра Енцо Мареска, доведе до несигурни и до някаква степен хаотични действия на Ливърпул, което донесе интересна битка.

Арне Слот прави по-силен старт от Юрген Клоп

Въпреки многото опасения, че Ливърпул ще има тежък сезон след напускането на Юрген Клоп в края на миналата кампания, „червените“ летят. Спечелвайки десет от първите си 11 мача, играчите са във форма, тактиката е филтрирана и Ливърпул продължава да намира начин да печели мачовете си. Отбелязвайки 25 гола в този период от време и допускайки само пет, е трудно феновете на „червените“ да си представят по-добър старт на кампанията.

Мохамед Салах продължава да пише история

В 271-ия си мач във Висшата лига за мърсисайдци, Мохамед Салах спокойно изпълни дузпата, спечелена от Къртис Джоунс за първия гол в мача. И въпреки че това беше още един гол срещу отбор от „Голямата шестица“, египтянинът продължава да пише история, след като се изравни с Джърмейн Дефоу в голмайсторската листа със 162 попадения.

Двамата поделят деветата позиция в класацията, като Саах вече е само на един гол от легендата на „червените“ Роби Фаулър, който е осми. След това египтянинът ще насочи погледа си към Тиери Анри (175), за да стане безспорно най-резултатното крило в ерата на Висшата лига.

Египтянинът, също така, вече има гол и асистенция в в един даден мач 34 пъти в Лигата, като само Уейн Рууни (36) направи това в повече мачове в историята на шампионата.

Капитанът е все по-близо до оставане

Капитанът на Ливърпул – Върджил ван Дайк, който е един от тримата ключови играчи на мърсисайдци с изтичащи договори, разкри, че вече е започнел преговори с клуба за нов контракт.

Това е отлична новина за „червените“, тъй като в последните седмици нещата бяха в застой, както с него, така и сТрент Александър-Арнолд и Мохамед Салах, които имат същия казус.

„Мога да кажа, че дискусиите вървят, но не знам какво ще се случи в бъдеще. Ще видим. Аз съм напълно фокусиран върху Ливърпул. Искам само да печеля мачовете, които предстоят. Нищо друго. В момента нямам представа какво ще донесе бъдещето. Мога само да кажа, че преговорите са започнали. Чувствам се много добре и се забавлявам. Дискусиите се водят от точните хора и когато дойде време да вземем решение, медиите ще разберат. Аз съм напълно отдаден, фокусът ми е Ливърпул и успехът през този сезон. Формата ми е добра, но ще оставя другите да говорят”, заяви Ван Дайк, който е част от клуба от началото на 2018-а година и има вече 280 мача с екипа на мърсисайдци.

Върджил ван Дайк и Арне Слот
Ливърпул - Челси, Върджил ван Дайк и Арне Слот (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.