ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Сърбия срещу Англия: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Сърбия vs Англия ЕВРО 2024
Сърбия vs Англия ЕВРО 2024

В последния двубой от неделната програма на Европейското един от фаворитите за титлата – Англия, започва участието си на финалите с мач срещу Сърбия. Двата съперника са в Група „С“ заедно с непредвидимия отбор на Словения и континенталния първенец от 1992 година Дания.


  • Сърбия срещу Англия (Група C)
  • 22:00 ч., 16 Юни (неделя) 2024 г.
  • Даниеле Орсато, Италия (главен съдия)
  • Арена Ауфшалке, Гелзенкирхен
  • БНТ, БНТ 3

Англия иска да развали прокобата на Европейско

Отборът на Англия ще опита най-после да стъпи на европейския връх за първи път и предвид качествените си изпълнители и дълбочината в състава, определено може да го направи. Стига, разбира се, да избегне и психологическия срив, който много често е провалял „Трите лъва“ в първенствата на Стария континент.

Особено на последното от тях, когато англичаните бяха домакин на финала на „Уембли“ и пред своите уникални фенове рано поведоха в резултата срещу Италия. После обаче допуснаха изравняване след почивката и след като се сринаха при изпълнението на дузпи, се разминаха за пореден път със своята мечта.

Този финал е и най-доброто постижение на британците на Европейски първенства, след като преди това бяха достигали два пъти до полуфинал.

Сега в Германия селекционерът Гарет Саутгейт ще разполага със страховита мощ в атака, в която са феноменалните Джуд Белингам от Реал Мадрид, Хари Кейн от Байерн Мюнхен и Фил Фоудън от Манчестър Сити. Тримата бяха и лидери на своите клубове през изминалата камапния, като Джуд записа дубъл с „кралете“, печелейки титлата на Испания и Шампионска лига, а Фил помогна на Сити да стане за четвърти път поред шампион на Англия.

Край тях ще бъдат също Джордан Пикфорд (Евертън), Кайл Уокър и Джон Стоунс (Манчестър Сити), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Киърън Трипиър (Нюкасъл), Джо Гомес и Трент-Александър Арнолд (Ливърпул) и Деклан Райс и Букайо Сака (Арсенал). Всичките те дълго време са част от тима и единственото, което им липсва, е трофей.

Любопитно е също, че селекционерът включи в състава и 12 играчи без турнирен опит, но защо пък някои от тях, например Марк Гехи, Коби Мейну или Коул Палмър, да не блеснат с пълна сила по германските терени.

England
England (Снимка: БТА)


Сърбия се завръща след 24 години със звезден състав

Сърбия ще участва за втори път на финали на Европейско, след като през 2000 година стигна четвъртфинал. 24 години по-късно обаче Драган Стойкович разполага със звезден състав, като основните футболисти в него играят за силни европейски клубове и един от най-силните в набиращата популярност във футбола Саудитска Арабия.

В този си вид балканците имат нужната класа и достатъчно спортно-технически аргументи, за да се противопоставят успешно на тежките си противници и да се борят за излизане от групата.

А с играчи като Никола Миленкович (Фиорентина), Душан Тадич (Фенербахче), Сергей Милинкович-Савич и Александър Митрович (Ал Хилал), Саша Лукич (Фулъм), Неманя Гудел (Севиля), Иван Илич (Торино), Филип Костич и Душан Влахович (Ювентус) и Лука Йович (Милан) това изглежда напълно постижима цел.

Драган Стойкович
Драган Стойкович (Снимка: БТА)


Сърбия – Англия един срещу друг

Сърбия и Англия са се срещали 15 пъти помежду си, като предимство имат британците. Те са спечелили 6 победи, 4 пъти победител е излизал Сърбия, а 5 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 25:21 в полза на Англия.

Двата тима обаче не са излизали един срещу друг в последните пет години. В последните си две проверки преди Европейското Сърбия изгуби от Австрия с 1:2 във Виена и победи с 3:0 Швеция като гост. Англия пък игра у дома, и след като надделя срещу Босна и Херцеговина с 3:0, допусна поражение от Исландия с 0:1.


Вероятни състави

Сърбия (3-5-2): Предраг Райкович – Неманя Стоич, Никола Миленкович, Страхиня Павлович – Андрия Живкович, Филип Младенович, Иван Илич, Сергей Милинкович-Савич, Саша Лукич – Душан Влахович, Александър Митрович

Англия (4-3-3): Джордан Пикфорд – Кайл Уокър, Джон Стоунс, Марк Гехи, Киърън Трипиър – Коби Мейну, Деклан Райс, Джуд Белингам – Букайо Сака, Фил Фоудън, Хари Кейн


Къде да гледаме Сърбия – Англия от ЕВРО 2024?

Двубоят между Сърбия и Англия ще бъде излъчен по БНТ 1 и БНТ 3 с HD качество. Срещата може да бъде наблюдавана също и в онлайн сайтовете на БНТ безплатно в HD качество.


Прогноза за мача

Англия изглежда фаворит в предстоящия сблъсък, въпреки че се очаква играчите на Пикси Стойкович да дадат сериозен отпор. Съперниците обаче сигурно ще подходят внимателно и предпазливо, тъй като знаят, че загуба в първата среща ще ги постави в деликатна ситуация, предвид това, че целта им е класиране на осминафинал.

Все пак стойностните офанзивни футболисти на Саутгейт знаят как да бележат голове и затова мисля, че една победа за Англия с 2:0 или 3:1 е твърде възможна.

Водещите букмейкъри пък отписаха сърбите, след като предлагат коефициенти между 1.45 и 1.50 за три точки на „лъвовете“. Струва си също да се замислите и за опцията да бъдат вкарани повече от 2 гола в срещата, тъй като ставките за нея са около 1.90.

В страницата с прогнози за Сърбия и Англия може да намерите още предвиждания за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.