10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Румъния срещу Украйна: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Румъния vs Украйна EURO2024
Румъния vs Украйна EURO2024

Румъния и Украйна дават началото на четвъртия ден на Европейското първенство по футбол в Германия. Двата източноевропейски тима ще премерят сили в понеделник, 17 юни, от 16:00 часа.

Сблъсъкът им е от група Е, а арена на битката ще е „Алианц Арена“ в Мюнхен, където се помещава колосът Байерн Мюнхен и където бе откриването на шампионата.

  • Румъния срещу Украйна (Група Е)
  • 16:00 ч., 17 Юни (понеделник) 2024 г.
  • “Алианц Арена“, Мюнхен
  • БНТ, БНТ 3

Румъния може да причини страдания

Румънците, за разлика от нас българите, най-после се завърнаха на голям футболен форум. Последното участие на „трикольорите“ отново беше на европейско – през 2016-а година. Тогава северните ни съседи отпаднаха в групата, а в състава им личаха имената на някои футболисти от родното първенство като Клаудио Кешеру и Козмин Моци.

Сега в румънския лагер също има позната физиономия по родните терени, но на пейката. Едуард Йорданеску е селекционер на Румъния вече над две години и класирането в Германия до голяма степен е негова заслуга. У нас синът на легендарния Ангел Йорданеску изкара едва няколко месеца в ЦСКА през есента на 2016-а година. Впоследствие кариерата му продължи във възходяща линия и Едуард спечели няколко трофея в родината си.

Румънците са доста неубедителни в последните си контроли, в което родните „лъвове“ се убедиха лично. Само преди десетина дни българският национален отбор и Румъния направиха 0:0 на стадиона на ФКСБ в Букурещ.

„Трикольорите“ не спечелиха никой от последните си четири контролни мача – три равни, включително с България, както и една загуба от Колумбия през март. Последният успех на отвъддунавската селекция датира от квалификационната група, където бе надвит Швейцария.

Румъния, Янис Хаджи, Раду Драгушин
Румъния, Янис Хаджи, Раду Драгушин (Снимка: БТА)

Украйна е един от най-коравите тимове

Украинският национален отбор е един от сравнително честите европейски участници на подобни футболни форуми. В компанията на Словакия, Белгия и Румъния страната има абсолютно всички шансове за излизане от група Е.

Момчетата на Серхий Ребров са в добра форма. Предвождани от асовете на Жирона – Артьом Довбик и Виктор Циганков, плюс звездата на тима Михайло Мудрик, украинците ще са изключително опасни в предни позиции. „На смяна“ са и някои от дългогодишните футболисти на националния тим – Руслан Малиновски и Андрий Ярмоленко.

По-назад по терена Украйна също има квалитетни футболисти, а един от тях ще снове в халфовата линия – Георги Судаков. Тарас Степаненко ще окупира предмостието на отбраната, а компания вероятно ще му правят Олександър Зинченко и Микола Шапаренко. В защита личи името на Иля Забарний.

Украинците никога не са в светлината на прожекторите и в това е най-голямата им сила. Съставът в момента няма изявена звезда като Андрий Шевченко, но ще разчита на бойния си дух в опит да прескочи групата. Започвайки от регионалния си съперник Румъния…

Украйна
Украйна (Снимка: БТА)

Един срещу друг

Двете страни са се срещали едва три пъти в историята си, което не е учудващо предвид съществуването на СССР допреди няколко десетилетия. Украйна обаче има лек превес с 2:1 победи над Румъния. В головата разлика има пълен паритет – по 7 отбелязани попадения.

Двете победи на Украйна са с 3:2 и 4:3, докато румънският успех е със „суха мрежа“ – 2:0.


Вероятни състави:

Румъния (4-2-3-1): Флорин Ница – Андрей Рациу, Раду Драгушин, Адриан Рус, Никишур Банку – Мариус Марин, Денис Ман – Разван Марин, Николае Станчу, Валентин Михайла – Денис Драгуш

Украйна (4-3-3): Андрий Лунин – Юким Конопля, Иля Забарний, Микола Матвийенко, Олександър Зинченко – Микола Шапаренко, Тарас Степаненко, Георгий Судаков – Виктор Циганков, Артьом Довбик, Михайло Мудрик


Къде да гледаме Румъния – Украйна на UEFA EURO 2024?

Двубоят може да гледате в понеделник от 16:00 часа в ефира на националната телевизия БНТ и БНТ 3. По БНТ 3 мачът ще е с HD качество.

В интернет пространството този двубой може да се гледа на платформата на родната телевизия. В нашия сайт Nostrabet пък може да проверявате регулярно телевизионната програма, както и всичко важно около мачовете.


Прогноза за мача

Предвид историята на двубоите между двете страни, е логично да се предположи, че ще има попадения. Ставката за над 2.5 гола е около 2.18 и си заслужава, затова я препоръчвам.

Тезата ми е, че и двете селекции виждат шансове за продължаване напред. Група Е (със Словакия и Белгия) не е сред най-тежките на Евро 2024 и всеки има реален шанс. Още прогнози за Румъния – Украйна може да видите в секцията ни с предвиждания.

Иначе, към този момент 1-цата за Румъния е малко над 4.00 коефициент, докато победа за символичните гости от Украйна е на 2.05. Равенството се оценява на 3.45.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.