10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Този отбор на Испания може да стигне до върха на Европа

0
Испания
Испания (Снимка: БТА)

В най-големия мач от груповата фаза на ЕВРО 2024 Испания победи Италия с минималното 1:0, като съставът на Луис де ла Фуенте надигра тотално опонентите си, но победи само с един (авто)гол разлика, който падна след като Рикардо Калафиори вкара топката в собствената си врата. Прекрасен мач изигра и вратарят на настоящия европейски първенец Джанлуиджи Донарума, който се отчете с цели осем спасявания. По този начин „Ла Фурия“ стана вторият сигурен 1/8-финалист на Европейското първенство в Германия след именно тима на домакините.

В 24-ата минута Донарума спаси с крак опасен удар на капитана на испанците Алваро Мората, а секунди по-късно отрази силен шут от дистанция на Фабиан Руис. Преди почивката италианците най-после нанесоха удар благодарение на Федерико Киеза, но той прати топката покрай вратата на Уанй Симон. Родри си изкара жълт картон, заради който ще пропусне двубоя с Албания.

В 55-ата минути направилият страхотен двубой Нико Уилямс центрира, а Мората и Донарума отклониха топката, която накрая се отби в крака на Калафиори и влезе в мрежата му за 1:0.

Алваро Мората
Испания - Италия, Алваро Мората (Снимка: БТА)

После Мората се пробва да удвои аванса на Испания, но Донарума отрази опасния му удар. В продължението резервата Айосе Перес имаше две чудесни възможности да вкара втори гол за испанците, но Донарума се намеси и в двата случая.

По този начин Испания се класира за елиминациите на надпреварата, докато Италия остава на второ място с три точки, следвана от Албания и Хърватия с по един пункт.

Испания изглежда плашещо добра

Това определено беше най-доброто, което Испания можеше да предложи, откакто Де ла Фуенте стана национален селекционер през декември 2022-а година, и може би най-доброто им представяне след полуфинала на ЕВРО 2020 именно срещу Италия. Или дори, може би, най-доброто след финала, отново срещу „Скуадра адзура“ на ЕВРО 2012.

Отборът на Де ла Фуенте се впусна в атаки от първия съдийски сигнал, като в основата бяха бързите крила Иняки Уилямс и Ламин Ямал, които бяха подкрепени от острите пасове на триото в центъра на полузащитата Педри, Родри и Фабиан Руис. Особено дрибълът на Уилямс причиняваше хаос в защитата на италианците всеки път, когато той вземеше топката, и всичко изглеждаше перфектно за „Ла Фурия“.

Луис де ла Фуенте
Испания - Италия, Луис де ла Фуенте (Снимка: БТА)

Испания отправи девет изстрела, от които четири точни, преди Италия да успее да нанесе първия си изстрел чрез Киеза точно преди почивката. Еднопосочният трафик продължи и през второто полувреме, когато иберийците стигнаха до още 11 удара към вратата, но без да намерят мрежата зад Донарума. Упоритостта им, обаче, се отплати. Уилямс подмина като стълб десния бек Джовани Джовани Ди Лоренцо и след късметлийски рикошети в Мората и Донарума, кълбото беше отклонено от Калафиори в собствената му врата.

Единственото притеснение бе, че испанците успяха да вкарат само веднъж. Те завършиха с 20 удара, девет от които в целта. Но с вече осигурено място за 1/8-финалите, Де ла Фуенте и неговият отбор трябва да са останали много доволни от работата си в целия мач.

Колко ключов беше Джанлуиджи Донарума?

Някои биха обвинили Донарума, който отби удара с глава на Мората на пътя на безпомощния Калафиори за гола на Испания. Но реално Италия щеше да изостава много по-рано в резултата, ако не беше техният капитан.

Докато Уилямс и Ямал не оставяха и минута спокойствие играчите пред него, 25-годишният Донарума успяваше по някакъв начин да удържа нулевото равенство дълго време. Ако някой бързо е забравил, той лиши Рей Манай от изравнителен гол за Албания в добавеното време на първия мач.

Джанлуиджи Донарума
Испания - Италия, Джанлуиджи Донарума (Снимка: БТА)

В четвъртък вечер той имаше много повече работа. И освен за гола, който Испания трябваше да е вкарал отдавна, гледайки очакваните голове, донарума напомни защо беше избран за Играч на турнира преди три години, когато Италия беше коронован за шампион.

Вратарят на Италия спаси ранен удар с глава на Педри над гредата, след което отрази и мощен изстрел на Фабиан Руис. Той спря и Мората на близката му греда, след като Ямал остави трима играчи на Италия зад гърба с един от многото си пробиви.

Винаги ще се намерят критици на играта му, както се случи и в неуверената му намеса в двубоя на Пари Сен Жермен срещу Барселона в Шампионската лига. Но без Донарума Италия можеше да допусне наистина унизително поражение, може би като това във финала на ЕВРО 2012 с 0:4.

Джанлуиджи Донарума
Испания - Италия, Джанлуиджи Донарума (Снимка: БТА)

Педри си играеше на котка и мишка с Жоржиньо

Имаше много битка във всички зона на терена в Гелзенкирхен, но един конкретен сблъсък, който привлече вниманието през първото полувреме, беше между италианеца Жоржиньо и испанеца Педри.

Всичко започна още в първите две минути, когато Педри влезе като призрак в наказателното поле покрай Жоржиньо, за да засече центриране от Уилямс с глава – шанс, който може би трябваше да вкара.

Италия изглеждаше, че играе във формация 4-4-2, когато бе без топката, но Педри се движеше красиво в свободното пространство между защитниците и халфовата линия на Италия, което доведе до промяна към 4-1-4-1, за да могат спрират 21-годишния халф на Барселона.

Педри и Николо Барела
Испания - Италия, Педри и Николо Барела (Снимка: БТА)

Жоржиньо трябваше да бъде човекът, който да играе контра на Педри, но младият испанец често успяваше да се позиционира в „мъртвата“ точка на Жоржиньо през първото полувреме. Единствените пъти, когато Жоржиньо бе близо до Педри, беше, когато италианците изграждаха атаките си през центъра на терена, колкото и малко да бяха на брой.

Играта на котка и мишка продължи само през първите 45 минути, след като Жоржиньо беше изваден на полувремето, а на негово място влезе Браян Кристанте. Футболистът на Рома осигури повече физическо присъствие, а Николо Барела влезе в по-дълбока роля за по-голяма сигурност.

Роди се звезда – Нико Уилямс блести

Уилямс и Ямал са двете млади звезди на Испания, без никакво съмнение. След като едва 16-годишният Ямал остави своя отпечатък срещу Хърватия в първия мач, снощи беше ред на играча на Атлетик Билбао да излезе на голямата сцена.

Уилямс веднага се понрави с действията си, като показваше страхотна скорост началните минути и можеш да осигури асистенция за Педри, чийто удар с глава бе спасен от Донарума. Всеки път, когато Нико беше с топката, той отиваше право към своя персонален пазач Ди Лоренцо, често от външната страна, за да центрира, но понякога задържаше топката, за да комбинира със съотборниците си.

Джовани Ди Лоренцо и Нико Уилямс
Испания - Италия, Джовани Ди Лоренцо и Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Спалети се отита да ограничи влиянието му със смени на почивката, но неуспешно. Когато Уилямс беше макриран от двама футболисти на Италия, задържаше умело топката и изчакваше включването на левия бек Марк Кукурея, което водеше до нови шансове за Испания.

Марк Кукурея
Испания - Италия, Марк Кукурея (Снимка: БТА)

Именно след едно центриране на Уилямс падна и автоголът на Италия, дори ако имаше елемент на късмет в това как топката се озова в мрежата. С малко повече шанс и самият той щеше да отбележи името си сред голмайсторите след удар с глава през първото полувреме, но не успя да уцели вратата, докато през втората част удари греда.

Това наистина беше плашещо добро представяне от страна на 21-годишния футболист на Атлетик Билбао, който има клауза за откупуване от едва 50 милиона евро. Дали той може да бъде ключът към още една европейска титла за испанците?

Нико Уилямс
Испания - Италия, Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Превръща ли се Испания в сериозен фаворит за трофея?

Много се говореше в последните години, че Испания трябва да прати в миналото любимото си „тики-така“. Е, изглежда, че това вече е факт, особено с наличието бързите Ямал и Уилямс по двата фланга. В сравнение с предишния си голям турнир на Световното първенство през 2022-а година, Испания играе много по-директно и целенасочено в атака.

Беше показан отново в четвъртък вечерта: 20-те опита за на Испания срещу Италия бяха повече от всеки друг мач на Световно първенство през 2022-а година или на ЕВРО 2020 за иберийците. Това до голяма степен може да се оправдае с това, че Испания получи топката и центрира в опасни зони през целия двубой. Именно този метод на атака доведе до гола, като Уилямс предизвика хаос, центрирайки топката, докато защитата на Италия беше паникьосана.

11-те опита на Уилямс за дрибъл един на един не бяха просто повече от всеки друг играч в мача, но нито един футболист не бе регистрирал повече от 21-годишото крило за 90 минути в турнира досега. Добавете това към безстрашието на Ямал на отсрещния фланг и увереността на Педри и Фабиан Руис в центъра на терена, и тази Испания се е превърнала в отбор от звезди, които са готови за нещо голямо.

Какво следва за двата отбора?

Вече стана ясно, че Испания си осигури първото място в групата на смъртта „B“ и класиране за осминафиналите с победата над Италия с 1:0. Така, последният двубой за Де ла Фуенте и компания срещу Албания ще бъде само протоколен.

Загубата пък оставя италианците от нуждата да стигнат поне до равенство срещу Хърватия в последния си мач, за да са сигурни, че ще продължат към елиминациите. Ново поражение би могло да позволи на хърватите да изместят Италия от второто място с четири точки.

Албания също има потенциала да събере четири пункта, ако победи Испания. Ако и Албания, и Хърватия завършат с по толкова в актива си, като по този начин елиминират Италия, те ще трябва да бъдат класирани по общо голова разлика в групата, тъй като завършиха наравно 2:2 в директния мач помежду си.

Италия
Италия (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.