ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Португалия срещу Франция: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Португалия срещу Франция ЕВРО 2024
Португалия срещу Франция ЕВРО 2024
Прогноза
Под 2.5 гола1.551.58

*Коефициентите подлежат на промяна

Португалия и Франция ще мерят сили в един от най-атрактивните мачове на Евро 2024. „Мореплавателите“ и „петлите“ ще се сблъскат в Хамбург в петък вечер, а победителят ще си осигури полуфинал срещу един от Испания и Германия.

  • Португалия срещу Франция (1/4-финал)
  • 22:00 ч., 5 юли (петък) 2024 г.
  • “Фолкспаркщадион“, Хамбург
  • Diema, Diema Sport 3, Nova


Португалия страда, но продължава пътя си

Португалия изстрада класирането си на четвъртфиналите. Еврошампионът от 2016 година елиминира Словения чрез дузпи, а в герой се превърна вратарят Диого Коща, спасил три от три наказателни удара. За 120 минути иберийците не успяха да преодолеят защитата на „змейовете“, а именно в продълженията Кристиано Роналдо попадна във фокуса на световните медии по нетипичен за себе си начин. Суперзвездата пропусна дузпа и се разплака, а кадрите от момента запълниха световния видео обмен.

Сега за Роналдо и неговата Португалия предстои възможно най-тежкото предизвикателство – Франция. Световен шампион от 2018 и планетарен вицешампион от 2022, финалист и от Евро 2016. „Петлите“ имат за какво да отмъщават на португалците и точно това е акцентът в иберийските медии. Позабравеният нападател Едер отвори огромна рана във френските сърца преди точно 8 години, носейки първа евротитла на Португалия в столицата на Франция Париж.

Сега Едер не е в състава на Роберто Мартинес, но някои от тогавашните герои като Роналдо и Пепе са. Двамата ветерани ще имат за задача да поведат съотборниците си към нов подвиг и полуфинал.

Португалският състав засега не показва пълния си потенциал, като тази максима важи също и за гореизброените ветерани Пепе и Роналдо. По тази причина се очаква Мартинес да направи няколко размествания на състава си. Най-очакваната рокада е тази на Рафаел Леао с Диого Жота. Не е изключено и някой от халфовете да се прости с титулярното си място. „Заподозрян“ за сядане на скамейката е Витиня, но финалното решение е на Роберто Мартинес.

Португалия
Португалия (Снимка: БТА)

Франция е олицетворение на рационалност

Дидие Дешан и селекцията му преследват единствения трофей, който им убягва в последното десетилетие. „Петлите“ стигнаха два финала на Мондиали (злато и сребро) и един на Европейско първенство, но загубен…именно от Португалия. Сега жаждата за реванш изглежда много голяма.

Притесненията във френския лагер са също толкова големи. Безспорно класният състав на Дешан изпитва сериозни затруднения с отбелязването на голове. Досега „петлите“ имат само три попадения през турнира – два автогола и отбелязана дузпа от Килиан Мбапе. Импотентността в атака вероятно се обуславя и от известното неразположение на Мбапе. Новият ас на Реал Мадрид счупи носа си още в първия кръг на групите и оттогава играе с маска. Трудно е да се повярва, че Мбапе играе на 100% с предпазната маска на лицето си.

Освен Мбапе и останалите му колеги в нападение не показват най-доброто си лице. Антоан Гризман е ангажиран и с доста дефанзивни действия, а ролята му по-скоро прилича на такава на офанзивен халф. Маркюс Тюрам и Усман Дембеле до голяма степен разочароват с представяне. Няма да е невероятно, ако някой от тризъбеца в нападение седне на пейката за двубоя с Португалия. Най-сериозен кандидат изглежда именно последният изброен Дембеле.

Френският ариергард изглежда доста по-добре, допускайки само един гол дотук в турнира – от отпадналия преждевременно Полша. Уилиям Салиба изглежда истинска скала пред Майк Менян, който пък намери най-добрата си форма именно за турнира след по-неубедителния си сезон в Милан.

Франция
Франция (Снимка: БТА)

Един срещу друг

Вече очертахме финала на Евро 2016, в който Португалия разплака Франция насред Париж, но с продължения.

Балансът между двете страни обаче показва, че иберийците отстъпват в сблъсъците с „петлите“. Френският тим има 19 победи срещу едва 6 за Португалия. Головата разлика също е в полза на „сините“ – 52:31.

Последната среща между двата тима датира от предходното Европейско първенство. Тогава победител нямаше – 2:2 в груповата фаза, с голове на Кристиано Роналдо и Карим Бензема. Този паритет е един от едва трите, маркирали противоборството между Португалия и Франция.


Вероятни състави:

Португалия (4-3-3): Диого Коща – Жоао Кансело, Рубен Диаш, Пепе, Нуно Мендеш – Бруно Фернандеш, Жоао Палиня, Витиня – Бернардо Силва, Кристиано Роналдо, Диого Жота

Франция (4-2-3-1): Майк Менян – Жул Кунде, Уилиам Салиба, Дайо Упамекано, Тео Ернандес – Нголо Канте, Орелиен Чуамени – Усман Дембеле, Антоан Гризман, Килиан Мбапе – Маркюс Тюрам


Къде да гледаме Португалия – Франция на UEFA EURO 2024?

За щастие на всички футболни фенове, срещата ще се предава по възможно най-много канали в ефира на „Нова броудкастинг“. Тъй като мачът е късен – от 22:00 часа, програмата предвижда Португалия – Франция да попадне в ефира на Diema Sport 3, Diema и Nova.

На Nostrabet традиционно може да проверявате телевизионната програма. В платформата може да откриете и други интересни материали за Евро 2024 – анализи, коментари, статистика, прогнози и още.


Прогноза за мача

С оглед пасивността на двата тима досега ще разчитаме на малък брой голове. Прогнозата ни за мача между Португалия и Франция е под 2.5 гола. Ставката за такъв развой не е сред най-високите – малко под 1.60.

Ако смятате, че може да има дори по-малко голове, знайте, че ставката за под 1.5 попадения е доста по-солидна – 2.60. Все пак такъв ход се оценява като доста рискован заради класата на двата тима.

За още прогнози на Португалия – Франция може да посетите специалната секция на Nostrabet, където и типстъри дават своите предвиждания.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.