10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Германия има още какво да развива, но Испания гледа смело към европейския връх

0
Микел Мерино
Испания - Германия, Микел Мерино (Снимка: БТА)

Испания затвърди становището, че е най-силният отбор на ЕВРО 2024 и спечели с 2:1 след продължения сблъсъка на титаните срещу домакина Германия, за да се класира за ½-финалите. Дани Олмо даде аванс за селекцията на Луис де ла Фуенте, Флориан Виртц изравни малко преди края на редовното време, но Микел Мерино донесе победата на иберийците в 119-ата минута.

Срещата не стартира никак добре за „Ла Фурия“, защото още в осмата минута трябваше да бъде извършена принудителна смяна, тъй като Педри се контузи. На неговото място се появи офанзивният полузащитник Дани Олмо.

Всичко най-интересно се случи след почивката и още в самото му начало Алваро Мората изпусна страхотен шанс сам срещу вратаря Мануел Нойер, като стреля над неговата врата. В 52-ата минута обаче нямаше кой да спаси германския страж. Ламин Ямал проби по фланга и намери свободния Дани Олмо, който с много техничен удар по земя откри резултата.

Алваро Мората и Дани Олмо
Испания - Германия, Алваро Мората и Дани Олмо (Снимка: БТА)

В минутите след гола Германия вдигна оборотите, но пропуските пред вратата на Унай Симон се трупаха един след друг, като и резервата Никлас Фюлкруг нацели страничния стълб. Германия все пак дочака своя шанс и в 89-ата минута Виртц изравни резултата в Щутгарт. Максамилиан Мителщедт центрира в наказателното поле, където Йошуа Кимих продължи към Виртц, а той матира Симон за 1:1.

Флориан Виртц
Испания - Германия, Флориан Виртц (Снимка: БТА)

Срещата влезе в продължения, в които също изобилстваще от емоции. Крайно дискусионна ситуация се получи при удар на Джамал Мусиала. Топката срещна лявата ръка на намиращия се в наказателното поле Марк Кукурея. Главният съдия Анътни Тейлър обаче прецени, че това не е за дузпа, а не последва сигнал и от колегите му от ВАР.

Три минути преди края Фюлкрюг получи центриране и стреля с глава от плонж, но Унай Симон спаси страхотно с една ръка. Така се стигна до 119-та минута, когато резервата Микел Мерино получи центриране отляво на Олмо и с глава прати топката в горния ляв ъгъл на Нойер за победното 2:1.

Испания, Микел Мерино
Испания - Германия, футболистите на "Ла Роха" празнуват победното попадение на Микел Мерино (Снимка: БТА)

Дълбоко в добавеното време Карвахал получи втори жълт картон и беше изгонен заради нарушение срещу Мусиала, а Фюлкруг стреля с глава на сантиметри покрай лявата греда на Симон. По този начин Германия приключи участието си на домашното ЕВРО 2024, а легендата Тони Кроос се сбогува с футбола, след като изигра последния мач в своята кариера.

Тони Кроос
Испания - Германия, Тони Кроос (Снимка: БТА)

Испания ли вече е фаворит №1 на ЕВРО 2024?

След като победи домакина на турнира о изключително драматичен начин, мнозина смятат, че иберийците вече няма какво да ги спре към спечелването на форума. Испанците заложиха още от първия мач на атакуващ футбол, вкарвайки три гола на Хърватия и отбелязвайки четири срещу Грузия. Срещу Германия показаха различна страна на играта си, устоявайки на физическия подход на домакините и масирания германски натиск след изравнителния гол, за да могат на свой ред да отбележат късно победно попадение.

Да, възпитаниците на Луис де ла Фуенте не се представиха така атрактивно, както в предишните мачове, като Германия се опита да намали влиянието на Родри в средата на терена. Въпреки това, Испания намери начин да спечели, като изработи по прекрасен начин първия гол на Олмо и след това създаде този шанс за Мерино в края продълженията.

Феран Торес и Микел Мерино
Испания - Германия, Феран Торес и Микел Мерино (Снимка: БТА)

Испания никога досега не бе побеждавала страна-домакин в директна елиминация нито на Световно, нито на Европейско първенство. Десетият опит да стори това, обаче, се оказа успешен, а за този млад отбор това есе чувства като жизненоважна стъпка в тяхното развитие.

Испания е на ½-финал за второ поредно Европейско първенство, но този път няма да се изправи срещу Италия, който победи в груповата фаза тази година, а ще срещне срещу неубедителния Франция. Това ще бъде сериозен тест, но Испания влиза като фаворит в поредния голям сблъсък.

Какво означава отпадането за Германия от домашния им турнир?

Без съмнение германците ще бъдат дълбоко разочаровани, но не и обезсърчени от този резултат. Още след края на груповата фаза всички прогнозираха, че ще се стигне до сблъсък с Испания. В Германия се настани чувството, че иберийците имат доста по-добре развит тим, макар съставът им да беше доста подмладен.

Самият мач беше изключително жесток. От еуфорията при изравнителния гол на Виртц преди края на редовното време до ужасът при победното попадение на Мерино, когато вече времето за реакция на практика е почти нулево.

Но в Германия трябва да погледнат положително на случилото се. Това беше едно грациозно представяне за Германия, за разлика от това в големите турнира през 2018-а, 2021-а и 2022-а година. Когато чувството за разочарование отмине след няколко дни, позитивите ще бъдат извлечени, а мислите ще бъдат насочени към Световното първенство през 2026-а година. И този път Бундестимът няма нужда да бъде трансформиран, защото тепърва започва да показва най-доброто от себе си.

Германия
Испания - Германия, съставът на Бундестима (Снимка: БТА)

Какво стана с Педри?

Испания все още се радва на драматичната си победа над домакина Германия вчера с 2:1 след продължения, но селекционерът Луис де ла Фуенте има сериозни ребуси за решаване.

На 99% е сигурно, че халфът Педри приключи с участието си на ЕВРО 2024. Младият талант на Барселона получи сериозен удар от Тони Кроос в самото началото на вчерашната среща и бе принудително заменен. Сега предстоят медицински тестове, но според информации в испанските медии Педри има разтежение в лявото коляно. Тепърва ще се правят още изследвания, но травмата ще извади младока от игра най-вероятно за месец и половина.

Педри
Испания - Германия, Педри (Снимка: БТА)

Това означава, че испанският селекционер ще трябва да се справя без него на полуфинала с Франция и на евентуален финал. За мача с „петлите“ освен това са наказани и двама от титулярните защитници на „Ла Фурия“ – Дани Карвахал и Робин Льо Норман.

Колко добре влезе Олмо на мястото на Педри?

Нямаше как този мач да не предложи специални моменти. Този път в основата беше Дани Олмо, който влезе в игра още в самото началозаради контузията на Педри. Това беше десетият гол на футболиста на РБ Лайпциг за испанския национален отбор в неговия 37-и мач, като предишният падна на 1/8-финалите срещу Грузия.

Почитателите на Испания не биха се изненадали, защото откакто е национал на Испания Олмо често е бил въвлечен в ключови голове, включително такива от далечно разстояние в добавеното време. Пример за това е победният му гол, отново срещу Грузия, в квалификациите за Световното първенства Катар.

Дани Олмо
Испания - Германия, Дани Олмо (Снимка: БТА)

Любопитното е, че и двамата селекционери във вчерашния ден бяха добре запознати с качествата на Олмо. Де ла Фуенте беше начело на младежкия отбор на Испания до 21 години, когато Олмо вкара втория гол при победата с 2:1 над Германия във финала на Европейското първенство в тази възрастова група преди пет години. Нагелсман пък беше треньор на Олмо в РБ Лайпциг, когато каталунецът отбеляза прекрасен гол от дистанция във финала за Купата на Германия срещу Борусия Дортмунд през май 20210а година, въпреки че Лайпциг загуби този мач.

Бившия юноша на Барселона разви своята кариера първо в Хърватия с Динамо Загреб, а от януари 2020-а година в Германия. Той дори не започна този мач като титуляр, но след като замени контузения Педри, отново показа способността си да бележи в голям мач. Да не забравяме и асистенцията му да победното попадение на Мерино в 119-ата минута.

Смените на Де ла Фуенте ли спечелиха мача за Испания?

По време на златната ера на Испания те често печелеха мачове с 1:0 на големи турнири (срещу Германия на финала на ЕВРО 2008 и всичките четири срещи в елиминациите на Световното първенство през 2010-а година). Когато иберийците повеждаха в резултата, те често след това доминираха в притежанието на топката и не оставяха шанс на опонента си да изравни.

Сега в Испания наблюдаваме съвсем различна футболна ера. И промените на Де ла Фуенте, след като отборът му поведе срещу Германия, бяха изцяло насочени към това да запази преднината си, но по различен начин.

Дванадесет минути, след като Ямал асистира за първия гол на Олмо, 16-годишното дете-чудо беше заменено от по опитния Феран Торес. Десет минути преди края на срещата дойде и двойната промяна, която испанските фенове и експерти наистина ще запомнят. Алваро Мората и крилото Нико Уилямс бяха извадени от игра за Микел Оярзабал, който да играе като фалшива деветка, и халфът Мерино.

Луис де ла Фуенте
Испания - Германия, Луис де ла Фуенте (Снимка: БТА)

Междувременно все повече и повече атакуващи германски футболисти се появяваха в игра, което принуди Испания да седи все по-дълбоко в своята половина. Идеята на Де ла Фуенте може да е била те да вкарат втори гол на контраатака и имаше някои възможности да го сторят, но трафикът беше повече еднопосочен – към вратата на Симон.

Смените на Де ла Фуенте, обаче, предизвикаха промяна в играта на Испания. Много отбори гледат да се окопаят и да се защитават, когато водят с 1:0. Но това не е в испанската футболна култура. Тогава, точно когато изглеждаше, че всичко ще се реши с дузпи, дойде последният решаващ момент. Олмо направи едно последно центриране в наказателното поле, а Мерино скочи зрелищно и заби с глава точно в ъгъла. Резултатът стана 2:1, а промените на Де ла Фуенте бяха направени повече от отлично.

Антонио Рюдигер и Микел Мерино
Испания - Германия, Антонио Рюдигер и Микел Мерино (Снимка: БТА)

Трябваше ли Германия да получи дузпа в продълженията?

В средата на второто продължение изглеждаше за почти всички, че решаващият момент е настъпил. Централният нападател на Германия Никлас Фюлкруг върна топката към Виртц, който стреля от 25 метра. Когато топката удари левия защитник на Испания Марк Кукурея, германците, които са най-близо до него, незабавно поискаха дузпа за игра с ръка на бранителя на Челси.

Когато играта беше спряна, наистина изглеждаше, че предстои да бъде посочена бялата точка, но главните действащи лица бързо дадоха знак мачът да продължи. Всички германски играчи и фенове бяха озадачени, докато телевизионните камери показваха как Кукурея се усмихва с облекчение.

Повечето повторения показваха очевидна игра ръка, която спокойно щеше да бъде отсъдена и в Ла Лига, и във Висшата лига, и по целия свят. Тъй като, обаче, сигнал за дузпа не последва, веднага се появиха дебати относно правилата – дали ръката на Кукурея е била в естествена позиция и дали реферът Антъни Тейлър не си е спомнил критиките, които бяха отправени към неговия сънародник Майкъл Оливър за това, че даде дузпа на Германия срещу Дания на 1/8-финалите за игра с ръка, която изглеждаше много по-малко очевидна от тази.

Но се появи друго повторение, за да изясни цялата ситуация. По-рано в хода на атаката, Фюлкруг изгледаше в засада, преди да овладее центрираната топка и да я върне обратно на Виртц. Може би бяха само няколко сантиметра, но резултатът се запази 1:1.

Малко по-късно анализаторът на ESPN – Дейл Джонсън, обясни защо решението на английския съдия бе правилно, като той стриктно е спазил указанията на УЕФА преди началото на турнира.

„В брифинга преди началото на турнира УЕФА даде ясни указания на съдиите кога да се отсъждат дузпи за игра с ръка, като обясни защо не трябва са се дава дузпа в ситуации като тази с Марк Кукурея. Когато ръката е близо до тялото и сочи надолу/вертикално, и се намира зад тялото, това не е дузпа“.

Той обясни и защо в мача между Германия и Дания (2:0) пък бе отсъден 11-метров удар за Бундестима за игра с ръка на Йоаким Андерсен.

„В УЕФА смятат, че в тази ситуация ръката представлява бариера. Разбираемо е защо феновете смятат, че двете ситуации са тълкувани наобратно, но истината е, че съдиите са спазили точно указанията към тях“, допълни анализаторът.

Благодарим ти, Тони!

Все някога трябваше да дойде този момент. Кроос искаше да гарантира, че домашният турнир на Германия е за целия отбор, а не просто прощалното му турне, но начинът, по който той игра през последните 12 месеца за Реал Мадрид и за страната накара феновете и съотборниците му да се запитат защо би дори обмисля да окачи бутонките на 34 години, както той обяви, че ще направи след края на първенството.

Той ще запомни последния си мач в професионалния футбол със смесени чувства. Никой германски играч не направи повече от неговите 83 подавания, тъй като той продължи да бъде опорната точка, от която работи неговият национален отбор. Той се движеше по целия терен, за да диктува темпото и често минаваше между двамата централни защитници и започваше изглаждането на атаките на Германия.

Наистина е шокиращо да си помислим, че ако не промени решението си, никога повече няма да видим Кроос на терена в професионалния футбол. Ако трябва да му отправим критика, имаше няколко момента в двубоя, които показаха, че той вече не е толкова способен физически, но неговата грация с топката винаги е компенсирала за всеки негов недостатък в защита.

В крайна сметка това беше един жесток край за кариерата на Кроос и за неговата родина, но не ни остава нищо друго, освен да покажем своята благодарност към играч, който имаше една от блестящите кариери.

Danke fur alles, Тони!

Тони Кроос
Испания - Германия, Тони Кроос (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.