ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Не Якуб Пьотровски, а Квадво Дуа прати Лудогорец в елита

0
Квадво Дуа
Снимка: БТА

Нападателят на Лудогорец Квадво Дуа вече е четвъртфиналист на Европейското първенство по футбол. Стрелецът и неговата родина Швейцария детронираха актуалния европейски шампион Италия по впечатляващ начин. „Кръстоносците“ изнесоха истинска лекция на „Скуадра адзура“ и победиха с 2:0 един от грандовете на Стария континент. Самият Дуа също взе участие в срещата, влизайки от скамейката при вече решен мач. Неговите съотборници водеха убедително с 2:0, което се оказа и финалният резултат, но не това е важно.

Футболист на Лудогорец е част от най-добрите 8 на континента, а друг такъв в лицето на Якуб Пьотровски отпадна в груповата фаза безславно. Дуа има немалка роля в знаменателното представяне на Швейцария дотук. Именно 26-годишният нападател вкара първия гол за швейцарците на еврофорума. Дуа порази вратата на Унгария в първия кръг на груповата фаза. Излязъл сам срещу вратаря, Квадво намери клинично един от долните ъгли на унгарската врата. А това го изстреля в друга орбита, подпомагайки и клубния си Лудогорец.

Квадво Дуа
Квадво Дуа (Снимка: БТА)

Голът на Дуа спечели и доверието на Мурат Якин поне за Евро 2024. Самият селекционер влезе в конфликт със считания за сигурен титуляр Ноа Окафор от Милан. Вече 4 мача Якин не е давал поле за изява на Окафор, недоволен от формата на острието на „росонерите“. Картите се наредиха добре и с болежките на Брийл Емболо, изпуснал първите два мача на Швейцария. Без капка колебание, Дуа „захапа“ и се превърна в отлична алтернатива на върха на швейцарското нападение. Подпомаган от Мишел Аебишер, Рубен Варгас, Джердан Шакири и Дан Ндойе, нападателят на Лудогорец се чувства изключително уверен и демонстрира качествата си.

Дуа има стабилна физика и е изключително силен в наземни и въздушни единоборства. Той не се плаши от битка по целия фронт на атаката и често може да бъде видян в ситуация един на един на някой от двата фланга. Подобен прийом отваря много широко атаката на Швейцария, какъвто е и замисълът на Якин. Точно по този начин Емболо отвори отбранителната линия на Италия с тромавия Джанлука Манчини. Дуа е перфектният подизпълнител на Емболо. Липсите на голаджията на Лудогорец се отнасят до неговата линейна скорост спрямо Емболо и малко по-слабата му техника. Известен минус е, че Квадво не е и роден лидер. За сметка на това вирее много добре в подреден и компактен тим, както и между знаещи съотборници.

Квадво Дуа, Алесандро Бастони
Квадво Дуа, Алесандро Бастони (Снимка: БТА)

Първият сезон на Дуа в Лудогорец не бе перфектен. Голмайсторът започна с контузия, в даден момент бе и резерва на Руан Секо…класата обаче личеше с просто око. Неслучайно Лудогорец счупи трансферния си рекорд за входящ трансфер с швейцарския национал. Сега вложението на „зелените“ може да се отплати неколкократно.

Дуа е звезда на европейския небосклон и цената му се покачва с всяка минута по терените в Германия. За Швейцария предстои четвъртфинал на Евро 2024 срещу Англия или Словакия, а участието на Дуа в мача изглежда почти сигурно, макар и от пейката. Всяко едно докосване, всеки даден пас, всяко движение по терена ще качват и качват цената му, а Лудогорец доволно ще потрива ръце.

Квадво Дуа
Квадво Дуа

Разградските „орли“ напомниха за най-добрите си години, в които откриваха талантливи и млади футболисти, а след това ги продаваха в елита на Европа. Следващият по примера на Жуниор Кайсара, Джонатан Кафу и Хосе Паломино може би ще е точно Квадво Дуа, пратил Лудогорец в елита на Европа. Трансфер на швейцареца изглежда по-платинен дори от такъв на голямата звезда Якуб Пьотровски.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.