10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Франция отново се измъкна през иглени уши и това ли беше краят на ерата Роналдо?

0
Португалия - Франция, радостта на "петлите" след класирането за полуфиналите на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Франция се класира за полуфиналите на ЕВРО 2024 след голяма драма с дузпи срещу Португалия. Мачът завърши с нулево равенство в редовното време и продълженията. Така „петлите“ ще се изправят срещу Испания в подножението на големия финал на турнира.

Французите стартираха агресивно от първите минути, но иберийците по-късно започнаха да владеят топката и наложиха побавно темпо. До първия удар в мача се стигна в 16-ата минута, когато изстрел на Бруно Фернандеш бе отклонен и топката мина покрай вратата. Съставът на Дидие Дешан упражни натиск, при който се стигна до удар от дистанция на Тео Ернандес, отразен от Диого Коща. Рафаел Леао пък създаде трудности за френската защита. Двата отбора бяха решили да не рискуват, което доведе до липса на чисти голови положения.

Французите стартираха по-добре второто полувреме. Килиан Мбапе направи двойно подаване с Н’Голо Канте и отправи изстрел към вратата на съперника, но Коща улови топката. Отговорът на Португалия беше добър пробив на Нуно Мендеш, който падна в наказателното поле, но съдията Майкъл Оливър даде знак играта да продължи. Мбапе трябваше да получи и медицинска помощ, след като получи удар в главата с топка, която размести маската му. Той легна на земята, държейки се за счупения си нос, но след това се завърна на терена ядосан. Португалците натиснаха в следващите минути и стигнаха до няколко положения, нерезализирани от Бруно Фернандеш и Витиня.

Преди края на втората част двата отбора отново заложиха на по-предпазлива игра. Стигна се до повече нарушения и жълти картони. Кристиано Роналдо уцели стената при изстрел от фал, докато атака на Франция завърши с удар на Канте от дистанция, който не затрудни вратаря. В добавеното време Мбапе също стреля, но и това положение беше спасено.

Килиан Мбапе
Португалия - Франция, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

В началото на продълженията Роналдо имаше възможност за попадение, когато се озова пред вратарското наказателно поле и получи пас по земя отдясно. Топката, обаче, дойде леко назад за него и той шутира високо над вратата. Португалия имаше още едно добро положение в 102-ата минута, но изстрелът на Леао беше блокиран от френски бранител. Мбапе пък беше изваден от игра след края на първото продължение.

Така се стигна до дузпите, а французите отбелязаха и петте си изпълнения, а фаталният пропуск направи Жоао Феликс, който уцели десния страничен стълб при четвъртата дузпа. Всичко приключи с Тео Ернандес, който гарантира победата за „петлите“ с хладнокръвен изстрел за 5:3.

Франция
Португалия - Франция, радостта на "петлите" след класирането за полуфиналите на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Как в крайна сметка се реши мачът?

От девет изпълнени дузпи, осем и половина от тях бяха перфектни. Но изпълнението на Жоао Феликс се удари гредата и сложи край на мечтите на Португалия и Кристиано Роналдо.

След героичните изяви на 1/8-финалите срещу Словения, където спаси и трите дузпи, пред които беше изправен, сцената беше готова за вратаря Диого Коща да изведе „мореплавателите“ отново напред. Франция пък беше в серия от три поредни загуби след изпълнения на дузпи на големи турнири, като не спечели нито един двубой по подобен начин след Световното първенство през 1998-а година.

Но този път „петлите“ надделяха. Всичките им пет дузпи бяха точни, като Усман Дембеле сложи край на рекорда на Коста за спасени последователни удари от бялата точка, а след това Роналдо, който нещо мърмореше на себе си, пое дълбоко дъх и този път не остави шансове на Майк Менян.

Кристиано Роналдо
Португалия - Франция, Кристино Роналдо (Снимка: БТА)

Юсуф Фофана, Бернардо Силва и Жул Кунде отбелязаха… но след това дойде решителният момент, когато резервата Жоао Феликс нацели гредата, след което гледаше невярващо с ръцете на лицето си.

Жоао Феликс
Португалия - Франция, Жоао Феликс нарави решаващия пропуск при дузпите (Снимка: БТА)

Брадли Баркола, който замени Килиан Мбапе в продълженията, доближи Франция към победата и направи 4-2. Нуну Мендеш, който пропусна фантастичен шанс в 120-ата минута, знаеше, че ако изпусне дузпата си, Португалия ще бъде аут, но показа страхотно самообладание и отбеляза.

Тео Ернандес се нагърби с последното изпълнение за Франция, докато Мбапе стоеше на крака, умолявайки го да отбележи… и той го направи, изпращайки Коща в обратния ъгъл и запази мечтата на Франция за триумф на ЕВРО 2024 жива.

Франция
Португалия - Франция, радостта на "петлите" след класирането за полуфиналите на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Още едно отвратително представяне на Кристиано Роналдо

Като се има предвид, че Роналдо все още не бе отбелязал гол на Европейското първенство дотук, мнозина се питаха с какво всъщност помага на този отбор на Португалия, ако не с попадения. Е, отговорът на този въпрос го видяхме по време на поредното му невидимо представяне.

Този път дори нямаше сълзи или нещо друго. Той не изпълни първия свободен удар на Португалия за вечерта, нямаше никакви избухвания и просто не направи нищо. Някои биха казали, че неговата восъчна фигяра в Музея на мадам Тюсо биха били по-полезни.

Добре, той имаше някои хубави отигравания, но нищо не подсказваше, че трябва да бъде държан на терена за сметка на Диого Жота или Гонсало Рамош. Това не беше голяма изненада, като се има предвид, че изминаха две години, откакто Роналдо вкара гол срещу съперници от най-високо ниво, плюс възрастта му от 39 години и класата на вчерашния опонент.

Даю Упамекано и Уилям Салиба го опазиха повече от отлично, като последният нагледно показа липсата на скорост в Роналдо, когато го изпревари за една топка, спокойно се обърна и я изчисти. Това обобщава вечерта на Роналдо.

Кристиано Роналдо
Португалия - Франция, Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Тактиката на Португалия за балонни центрирания в наказателното поле (преди мача те бяха направили 40 процента повече центрирания от всеки друг отбор) също не проработи. Тези подавания или бяха насочени неточно, или Роналдо не можеше да ги стигне.

Колкото по-дълго стоеше на терена, толкова по-странно беше, че Мартинес продължаваше да го държи. В четирите значими мача на Португалия на този турнир (т.е. всеки без последния от груповата фаза) Роналдо игра във всяка една секунда. И всичко това две точни дузпи… Наистина ли си заслужаваше цялата тази мъка?

И Килиан Мбапе също беше доста тих

Всички очакваха титаничния сблъсък между Мбапе срещу Роналдо, но французинът също не се запомни с нещо впечатляващо. През първото полувреме той почти не участваше в действията, което отрази напълно представянето на Франция в атака. Като цяло, Мбапе не изглеждаше на себе си.

Новата звезда на Реал Мадрид беше очевидната заплаха за Португалия, но защитниците на иберийската страна се справяше доста лесно с него, като Жоао Кансело изобщо не го изпускаше от поглед, когато нападателят се опитваше да го преодолее по левия фланг.

Килиан Мбапе
Португалия - Франция, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Имаше един тревожен момент, когато Мбапе получи тежък удар в главата с топката и падна на терена, държейки маската си. Той бързо се върна в игра, но освен един удар от дистанция, не видяхме нищо друго от него. Сякаш тази маска му беше изпила всички способности и беше заменен на почивката между двете продължения.

Килиан Мбапе
Португалия - Франция, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Получи ли се хубав дуел между Пепе и Маркъс Тюрам?

В мач с малко чисти положения един от акцентите беше гонитбата между защитник на средна възраст и 26-годишен нападател. Не звучи твърде вълнуващо, но Пепе Pepe срещу Маркъс Тюрам се превърна в една от битките на турнира досега.

Това всъщност беше ключов момент в мача. Португалия загуби топката и при една рядка контраатака на Франция очите на Тюрам светнаха, когато видя сбръчкания Пепе пред себе си на централната линия.

Едуардо Камавинга и Пепе
Португалия - Франция, Едуардо Камавинга и Пепе (Снимка: БТА)

Tюрам напредна с топката, очаквайки да остави ветерана „да му диша прахта“, но не се получи точно така. Пепе събра цялата си останала енергия, за да настигне Тюрам в наказателното поле и да го блокира в корнер, докато се опитваше да центрира. След това Пепе вдигна глава и дълго време дишаше тежко, но изглежда всичко си заслужаваше.

Проработи ли тактиката на Дидие Дешан?

На въпрос как би заменил наказания Адриен Рабио преди мача, Дешан се пошегува, че няма да споделя стратегията си, но се интересува дали журналистите имат някаква представа за стартовите 11 на Португалия.

Дешан завъртя своите нападатели в предишните четири мача, като използва както Килиан Мбапе, така и Рандал Коло Муани по крилата и на върха на атаката, докато Антоан Гризман също бе ползван като халф и крило. Този път той избра система с разделени нападатели в 4-4-2 диамант), която не беше използвана на предишните четири големи турнира под негово ръководство.

Антоан Гризман и Жоао Палиня
Португалия - Франция, Антоан Гризман и Жоао Палиня (Снимка: БТА)

Това позволи на Гризман да играе традиционната си роля на номер „10“, поставяйки Мбапе и Тюрам на позиции, където можеха да покриват големи пространства по фланговете. Започвайки с Едуардо Камавинга отляво и Н’Голо Канте отдясно (те смениха позициите си след 30 минути игра), с Орелиен Чуамени в центъра, гарантира, че Франция има нужния баланс в халфовата линия.

Гризман направи 32 от своите 34 подавания за 67 минути игра (преди да бъде заменен), но създаде само един голям шанс. Имаше моменти, в които и двамата крайни защитници отиваха в по-предни позиции, но Франция отново не успя да бъде достатъчно опасна за защитата на Португалия.

Но главният проблем си остава – „петлите“ все още нямат гол от игрова ситуация в редовното време, но ще получат още един шанс да го постигнат в полуфинала срещу Испания.

Как ще изглежда Франция срещу Испания на ½-финала?

Испания обикновено не е сред любимите съперници на Франция. „Ла Фурия“ има 16 победи срещу 13 за „петлите“ в историята, както и превес в головата разлика от 64:39.

Въпреки че Франция има хубави спомени от последния мач, когато надделя над Испания с 2:1 във финала на Лигата на нациите, те няма да влязат в този сблъсък като фаворит. Тук отново Дешан ще трябва да разчита на издръжливата си защита, която се показа срещу Португалия, където вратарят Майк Менян ръководеше отлична задната линия на „петлите“.

Франция
Португалия - Франция, съставът на "петлите" (Снимка: БТА)

Франция е много променена след триумфа в Лигата на нациите през 2021-а година – гръбнакът на отбора тогава включваше Рафаел Варан, Пол Погба и Карим Бензема. Кристално ясно сега е, че им липсва нужния ритъм на този турнир.

Испания със сигурност е фаворит и от Дешан зависи да намери формулата, която да прати Франция на финала в Берлин другата неделя.

Дидие Дешан
Португалия - Франция, Дидие Дешан (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.