ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кои отбори разочароваха и кои ни изненадоха в груповата фаза на ЕВРО 2024?

0
Алваро Мората
Испания - Италия, Алваро Мората (Снимка: БТА)

Груповата фаза на ЕВРО 2024 приключи. По този начин станаха известни всички отбори, които продължават към елиминациите на турнира. Получиха се някои изненадващи резултати, а с тях напред продължиха и отбори, които в началото на турнира не бяха слагани в сметките.

Определено имаше отбори, които впечатлиха и такива, които напълно разочароваха, макар да продължиха към 1/8-финалите.

Затова е време да направим кратка равносметка на това как се представиха най-големите отбори в груповата фаза, а също ще разгледаме и някои от изненадите в надпреварата до този момент, които се откроиха с представянето си.

9. Хърватия

Едно изключително талантливо поколение на малката балканска страна приключи по възможно най-тежкия начин. Тук стратегията на хърватите им изигра лоша шега и се видя още от самото начало как нещата за момчетата на Златко Далич се разпада.

Да, Хърватия може и да загуби някои от най-добрите си играчи след края на Световното първенство в Катар през 2022-а година, но отново можеха да разчитат на своя талисман Лука Модрич, Марсело Брозович, Матео Ковачич, Йошко Гвардиол, Доминик Ливакович, Андрей Крамарич, Анте Будимир и други.

Као цяло, „ватрените“ попаднаха в, може би, най-тежката наглед групи, но не провалът срещу Италия и Испания ги спъна, а убийственото равенство срещу Албания, където допуснаха изравнителен гол в добавеното време. Затова трудно можем да изпитаме много съчувствие към тях, освен тъгата, че това може да е последният голям турнир на Лука Модрич. Халфът на Реал Мадрид получи наградата за Играч на мача срещу Италия, но това само говори за едно – какво ще прави Хърватия след неговото отказване? Проблемите се трупат един след друг и ще бъде тъжно да гледаме как отбор, който стига до второ и трето място на два поредни Мондиала, да се мъчи по такъв начин.

Лука Модрич
Капитанът на Хърватия Лука Модрич (Снимка: БТА)

8. Франция

Свикнахме в последните години световните вицешампиони да си осигуряват място в елиминациите на големите турнири още в ранните етапи, а след това да стига до финала. Нотози път нищо не вървеше по план за „петлите“.

Щастлив автогол, постна продукция срещу Нидерландия и Австрия ги оставиха на второ място в групата. Това е отбор с играчи като Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Маркъс Тюрам, Рандал Коло Муани, Брадли Баркола, Кингсли Коман и Едуардо Камавинга, който беше наистина скучен. А трябва да бъде точно обратното. По някакъв начин, обаче, тимът на Дидие Дешан излезе от групата, но тепърва ще се надяваме, че французите ще покажат най-доброто, на което са способни.

Оставането на второто място в групата ги сложи в много тежък поток, като още на 1/8-финалите ще се изправят срещу Белгия, който също не впечатли толкова много. Мачът, обаче, обещава да бъде изключително интересен за наблюдаване. Франция трябва да си вземе сериозни поуки, ако не иска да отпадне на тази фаза на второ поредно Европейско първенство. А на ¼-финал може да се изправят срещу своя кошмар от 2016-а година Поругалия… Пред французите наистина има сериозна планина за изкачване.

Франция
Франция (Снимка: БТА)

7. Нидерландия

Кога за последно си спомняте „лалетата“ да ни предоставят забавление от това да ги наблюдаваме? Може би на Световното първенство в Бразилия през 2014-а година? Преди точно десет години…

Не се очертава да видим нещо по-различно и сега. Капитанът Върджил ван Дайк изглежда вече не е този лидер в защитата след тежката си контузия, липса каквото и да е креативност в халфовата линия, селекционерът Роналд Куман изглежда няма идея как да използва Жереми Фримпонг, един от най-вълнуващите играчи в Европа през миналия сезон. А и някой трябва да го каже – Ваут Вегхорст е човекът, от когото имат нужда в момента!

Може би Куман е решил, че снажният нападател е по-добър от пейката, нещо като скрития коз на Нидерландия. Но той свърши толкова работа само за някакви си 15 минути във всеки един от трите мача в груповата фаза, колкото общо цялото нападение на „оранжевите“, които бяха титуляри.

Сега ги очаква Румъния на 1/8-финалите. На пръв поглед преодолим противник, който, обаче, спечели най-завързаната група, оставяйки Белгия зад себе си. Но, като цяло, Нидерландия е в един доста добър поток, тъй като на четвъртфинал, евентуално, ще се изправи срещу победителя от тяхната група Австрия или Турция.

Нидерландия
Нидерландия (Снимка: БТА)

6. Англия

Едно от най-големите разочарования на турнира до момента. Поне личното ми мнение е такова. Но защо не са дъното на тази импровизирана класация? Може би, защото спечелиха групата си, като допуснаха само един гол.

Но от друга страна, групата им беше изключително скучна. Имаше едва седем отбелязани гола в шестте мача в група „C“, което е изравнено постижение за най-ниска резултатност в група на Европейско първенство. Другият случай със само седем попадения в група от турнира е от ЕВРО 2016, когато Германия, Полша, Северна Ирландия и Украйна си вкараха общо толкова голове в срещите помежду си.

Англия непременно трябва да промени толкова много неща, ако наистина иска най-сетне да „запуши“ устите на критиците си, а в същото време да оправдае думите на своя селекционер Гарет Саутгейт, че „Трите лъва“ са основен фаворит за спечелването на турнира.

1/8-финалът срещу Словакия, поне на хартия, не изглежда да е най-тежкият мач. Но историята помни Исландия преди 8 години… Островитяните, обаче, ще имат допълнителна мотивация за победа, защото на четвъртфинал може да се изправят срещу Италия и да потърсят реванш за загубата във финала на „Уембли“ преди три години.

Англия
Англия (Снимка: БТА)

5. Италия

Говорейки за „Скуадра адзура“, еми, няма да си кривим душата – европейският първенец също разочарова. Вече мнозина все повече се чудят „Как, за Бога, Италия, стана шампион?“. И ще имат право. Италианците не се класираха за последните две Световни първенства и бяха на секунди от това да отпаднат още в груповата фаза сега.

Късното попадение на Матия Дзакани за равенството на Италия 1:1 с Хърватия в последния двубой на двата тима от група „С“ се оказа истински спасител за оставането на действащия шампион в турнира. Както е известно, крилото на Лацио вкара решаващия гол за „адзурите“ секунди преди изтичането на изненадващото 8-минутно добавено време на двубоя. Така Италия завърши втори в групата с актив от 4 точки и ще играе на 1/8-финал срещу една от приятните изненади Швейцария. Ако не се беше стигнало до въпросния гол, обаче, те щяха да загубят от Хърватия, която щеше да ги задмине по точки и да ги прати на третата позиция. При това положение италианците щяха да приключат с 3 пункта на сметката си, но нямаше да попаднат сред най-добрите четири трети отбора в турнира заради головата си разлика от -1.

„Скуадрата“ изобщо не убеди с играта си и ще бъде поредният отбор, който трябва да промени драстично поведението си, ако иска да запази трона си. На този етап това изглежда почти като непосилна задача, но нека да не избързваме, защото именно те ни опровергаха преди три години.

Италия
Италия (Снимка: БТА)

4. Белгия

Ще видим ли някога Белгия да печели голям турнири? Отговорът е на 90% „Не“! Подобно на Хърватия, „златното“ поколение на „червените дяволи“ се очакваше да донесе поне един значим трофей на страната. Но и тук залезът изглежда тъжен и мрачен.

Последните мохикани в лицето на капитана Кевин Де Бройне и Ромелу Лукаку, заедно със свежата и млада кръв на Жжереми Доку, Амаду Онана и Йоан Бакайоко, обаче, няма да се предадат и все още се вижда, макар и много малко, живот в този отбор. Освиркванията от собствените им фенове след нулевото равенство с Украйна в послдния мач от групата, обаче, е показателно за тяхната игра до момента.

Трябва да отчетем, че и късметът не беше на тяхна страна в много моменти и „червените дяволи“ ще се надяват той да им се отплати в 1/8-финала срещу Франция. Но в Белгия не трябва да разчитат само на него, а Доменико Тедеско има задачата да спре буксуването на отбора.

Белгия
Белгия (Снимка: БТА)

3. Германия

Преди началото на турнира се заговори, че за домакина на надпреварата това ще бъде един преходен период. Нито имаше големи очаквания, нито германците щяха да са разочаровани, ако не го спечелят. Първата цел беше Германия да излезе от групата, което се случи, донякъде доста лесно. Но това даде надежда на мнозина, че може и да е време Бундестимът да направи нещо специално.

Вдъхновяващата победа с 5:1 на старта срещу Шотландия, последвана от нов успех с 2:0 над Унгария, прати Германия на 1/8-финал. Нямаше голямо значение, че последният мач не премина по план, завършвайки 1:1 с Швейцария след изравнителен гол на Никлас Фюлкруг в добавеното време. Въпреки всичко, нагласите са добри.

Джамал Мусиала и Флориан Виртц бяха наистина толкова вълнуващ, колкото бихте искали и очаквате да бъдат, Фюлкруг ни забавляваше по напълно различен начин, а Тони Кроос внесе това спокойство, от което Германия имаше нужда.

Осминафиналът срещу Дания няма да бъде никак лесен и това ще бъде големият тест за този отбор на Германия, в който да покаже, че е готов за важните битки. Защото, евентуално, следва среща с плашещо перфектния до момента Испания на четвъртфинал.

Германия
Германия (Снимка: БТА)

2. Португалия

В известен смисъл е жалко, когато отбор премине като победител в групата след само два мача, защото неизбежно ще направят много промени за третия и по този начин е доста трудно да се извадят сериозни заключения за тях.

Португалия беше много добър срещу Чехия, много силен срещу Турция и след това направи седем промени срещу Грузия, като селекционерът Роберто Мартинес реши да заложи на няколко експеримента в тактически план. Това видимо се отрази и то изключително негативно, губейки с 0:2 от пълния дебютант Грузия, който по този начин ще играе на исторически 1/8-финал.

Къде е капитанът Кристиано Роналдо в цялата ситуация? Петкратният носител на „Златната топка“ за първи път в кариерата си той не вкара гол в груповата фаза на голям. Преди това го беше правил на 10 поредни участия на европейски или световни първенство. Роналдо, обаче, изигра своя мач №50 за своята страна на голям турнир, като няма друг европейски футболист, който може да се похвали с подобно постижение. Остава обаче актуален въпросът доколко Роналдо е полезен за отбора си, след като до момента допринесе с едва една асистенция? Участието му пък пречи на доста други талантливи офанзивни футболисти в селекцията на Мартинес да получават повече възможности.

Ще видим ли Кристиано отново да седне на пейката за 1/8-финал срещу Словения, тепърва ще разберем. Но, ако кажем, че срещу Грузия наистина „мореплавателите“ експериментираха и си дадоха някакъв вид почивка, то този отбор продължава да бъде вълнуващ и да е сред фаворитите за трофея.

Португалия
Португалия (Снимка: БТА)

1. Испания

На турнир, където много от големите претенденти за трофея не убедиха с представянето си, то резултатите на Испания са повече от впечатляващи. Няма друг отбор, който да завърши с три победи груповата фаза – успех с 3:0 над Хърватия, „само“ 1:0 над Италия, а след това „Ла Фурия“ направи десет промени и пак се поздрави с трите точки и срещу коравите албанци.

Каквито и хвалебствени думи да кажем за тях, няма да са незаслужени. Да, турнирите не се печелят в груповите фази, но Испания е на правия път и изглежда са готови да надградят над ½-финала преди три години и да стигнат до самия край.

Сега предстои 1/8-финал срещу голямата изненада Грузия, а се задава титаничен ¼-финал срещу домакинът Германия. Всички стискаме палци да видим този огромен сблъсък, защото е напълно възможно един от тези два отбора да вдигне трофея в Берлин.

Испания
Испания (Снимка: БТА)

Кои бяха големите изненади на груповата фаза?

6. Румъния

Още с гола на капитана Николае Станчу в първия мач срещу Украйна, се настани чувството, че северните ни съседи ще имат силите да излязат от групата си. Последва загуба от Белгия, в която, обаче видяхме много борба от тяхна страна, преди да дойде очакваното от мнозина стратегическо равенство срещу Словакия. Реално след него и двата отбора продължиха към елиминациите.

Хубаво е да отбележим, че този състав на Румъния е воден от Едуард Йорданеску, който преди осем години бе начело на родния ЦСКА, но за кратко.

Основният страх на север от Дунав беше, че основните играчи на Румъния почти не играха за клубните си отбори миналия сезон. Но вместо да покажат недостатъците си, всъщност просто изглежда, че са си били добре отпочинали. Осминафиналът срещу Нидерландия е истинската награда за усилията им в груповата фаза.

Румъния
Румъния (Снимка: БТА)

5. Словения

Докато футболистите на Англия унило ръкопляскаха към феновете си и се отиваха да избегнат пластмасовите чаши, които летяха към тях, Словения празнуваше бурно, след като достигна фазата на директните елиминации на голям турнир за първи път в историята си.

Много хора ще кажат, че балканците не допринесоха с някаква атрактивна игра, но в крайна сметка целта оправдава средствата, нали? Три равенства им бяха достатъчни да продължат напред за радост на своята легенда Йосип Иличич.

Понякога вече наистина забравяме истинското удоволствие от футбола. Искаме да се забавляваме с големите отбори, но поне за „по-малките“ нации става дума за чиста човешка емоция и радост. И наистина, какво е по-приятно от това? Сега предстои осминафинал срещу Португалия, който допусна първата си загуба след Световното първенство в Катар, именно от Словения в контрола през март.

Словения
Словения (Снимка: БТА)

4. Турция

Ако някога сте били на мач в Турция, ще знаете, че качеството на футбола невинаги е страхотно, но вероятно сте се забавлявали. Така беше и на този турнир, подпомогнат, разбира се, от това, че в Германия живеят около 2,8 милиона души от турски произход. Спокойно можем да кажем, че югоизточните ни съседи си играха пред родна публика, поне донякъде.

Срещу Грузия показаха класа, срещу Португалия сами си „помогнаха“ за тежката загуба, а последният двубой срещу Чехия беше спечелен в добавеното време.

Може би не най-доброто представяне, но осминафиналът срещу Австрия не изглежда да е и напълно незаслужен.

Турция
Турция (Снимка: БТА)

3. Грузия

Много хора подцениха дебютантът на турнира, в това число и аз. Но грузинците донесоха една промяна, от която имахме нужда. Наистина става изморително да гледаме едни и същи отбори по големите турнири на всеки две години. Следователно, винаги е по-интересно, когато се появи някой нов, и тъй като Грузия бе единствената държава, която направи дебюта си на Европейско първенство, трябваше да им се обърне повече внимание.

Едва ли много са очаквали от Хвича Кварацхелия и компания да бъдат толкова приятни за наблюдаване. Те се забавляваха при поражението от Турция, забавляваха се при равенството с Чехия и определено се забавляваха при гръмката победа над Португалия.

Трябва да сме сигурни в едно – Грузия няма да се предаде и ще се бори до последния момент. Наградата им за техните усилия ще бъде мач срещу Испания на 1/8-финалите, където отново ще ги видим да се забавляват.

Грузия
Грузия (Снимка: БТА)

2. Швейцария

Може би е малко пресилено да обсипваме с прекомерни похвали отбор, който спечели само един мач и не победи Шотландия, но по отношение на това, че надхвърли очакванията към себе си преди турнираа, Швейцария вероятно една от най-приятните изненади до момента.

Селекционерът Мурат Якин беше под сериозен натиск дни преди началото на първенството, но взе поредица от смели тактически и селекционни решения, които се отплатиха щедро. Секунди не им стигаха да победят и Германия, като по този начин щяха да завършат първи в групата си.

Второто място им отреди мач на 1/8-финалите срещу актуалния шампион Италия. Но „кръстоносците“ имат големи шансове да детронират „Скуадрата“, ако възпитаниците на Лучано Спалети продължат с безидейното си представяне.

Швейцария
Швейцария (Снимка: БТА)

1. Австрия

Няма спор кой ще бъде №1 в тази импровизирана класация. Австрия загуби със злощастен автогол от Франция, след това надвиха Полша и победиха Нидерландия в луд мач (б.а. – истина е, че имаха малко късмет, като и те се възползваха от автогол), за да се класират на първо място в група, в която най-много се очакваше да завършат трети.

Австрийците показаха, че а доста директни и разчитат на запазената марка на Ралф Рангник за сериозна преса, което ги прави много забавни за наблюдаване. Ако погледнем числата, то те са имали по-малко удари от Англия, но пък успяха да превърнат в гол повече от една четвърт от тях (27,3 на сто).

Австрия е в „лесната“ половина на елиминациите, като стартират на 1/8-финалите срещу Турция, а на четвъртфинал може да срещнат или Румъния, или вече познатите „лалетата“. Пред отбора на Рангник се отваря наистина голяма възможност да стигне далеч и да пренапише своята история.

Австрия
Австрия (Снимка: БТА)

Програма за 1/8-финалните двойки на ЕВРО 2024:

29 юни, събота:

19:00 часа | Швейцария – Италия

22:00 часа | Германия – Дания

30 юни, неделя:

19:00 часа | Англия – Словакия

22:00 часа | Испания – Грузия

1 юли, понеделник:

19:00 часа | Франция – Белгия

22:00 часа | Португалия – Словения

2 юли, вторник:

19:00 часа | Румъния – Нидерландия

22:00 часа | Австрия – Турция

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.