10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Финалът на ЕВРО 2024: ключовите битки, които ще определят новия шампион

0
Джуд Белингам и Хари Кейн
Звездите на Анлия Джуд Белингам и Хари Кейн (Снимка: БТА)

След един месец на страхотен футбол е време да сложим край на Европейското първенство с големия финал. В битката за трофея в неделя ще се срещнат Англия срещу Испания. Едва и можехме да искаме по-добър финал на ЕВРО 2024 от този, нали?

Две от най-големите европейски сили ще си оспорват най-ценното отличие на Стария континент в германската столица Берлин с различни цели. Испанците гонят рекордна четвърта титла, докато англичаните искат най-сетне да зарадват своята страна с исторически първи голям трофей от Световното първенство през 1966-а година.

Индивидуалните битки изглежда ще решат финала, като редица суперзвезди ще се сблъскат една срещу друга на „Олмипащадион“. Ето кои ще бъдат най-интересните противопоставяния на големия финал!

Нико Уилямс срещу Кайл Уокър

Двама от най-бързите играчи на ЕВРО 2024 илизат един срещу друг, а ние няма да имаме нищо против да наблюдаваме подобна битка.

Нико Уилямс беше един от играчите, които направиха име на първенството. Той редовно се справяше с лекота противниковите крайни бранители благодарение на хитростта и светкавичното му темпо. В лицето на Кайл Уокър, обаче, Уилямс несъмнено е изправен пред най-тежката задача в младата си кариера до момента.

Нико Уилямс
Крилото на Испания Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Защитникът на Манчестър Сити е един от най-добрите играчи на своето поколение и все още има скоростта, необходима, за да бъде на едно ниво с Уилямс, въпреки вече неговите 34 години.

Това се очертава да бъде едно наистина забавно противопоставяне на терена.

Кайл Уокър
Десният бек на Англия Кайл Уокър (Снимка: БТА)

Джуд Белингам срещу Родри

Джуд Белингам е може би най-добрият атакуващ полузащитник в света в момента. Родри пък е безспорно най-добрият опорен полузащитник в света. Това обещава да бъде битка на титани в средата на терена.

Родри
Дефанзивният полузащитник на Испания Родри (Снимка: БТА)

Въпреки че Белингам не беше в най-добрата си форма на ЕВРО 2024, а Родри със сигурност бе моторът в центъра за Испания, англичанинът вече може да се похвали със спечелен дуел срещу испанския си противник. Това се случи в двата мача от ¼-финалите в Шампионската лига през април между Реал Мадрид и Манчестър Сити.

Джуд Белингам
Офанзивният полузащитник на Англия Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Ако успее да повтори постижението си и в неделя, то „Трите лъва“ със сигурност ще спечелят Европейското първенство за първи път в историята си.

Хари Кейн срещу Аймерик Лапорт

Хари Кейн и Аймерик Лапорт срещаха често един срещу друг през годините във Висшата лига и турнирите за вътрешните купи в Англия с екипите на Тотнъм Хотспър и Манчестър Сити. Ако трябва да сме точни, двамата са се борили на терена на седем пъти.

Статистически, Лапорт е бил по-добрия в това съперничество, ограничавайки Кейн до само два гола и едан асистенция в седемте им предишни срещи, като същевременно записва попадение на своята собствена сметка. За трофеи пък е излишно да говорим.

Аймерик Лапорт
Централният защитник на Испания Аймерик Лапорт (Снимка: БТА)

Това, обаче, не означава, че трябва да отписваме с лека ръка капитана на Англия за финала в неделя. Все пак нападателят е един от лидерите при голмайсторите на ЕВРО 2024 и може еднолично да спечели „Златната обувка“ на турнира, ако се разпише в редовното време или продълженията.

Хари Кейн
Капитанът и централен нападател на Англия Хари Кейн (Снимка: БТА)

Ламин Ямал срещу Люк Шоу

Европейското първенство тази година може много добре да се помни в бъдеще като „турнира Ламин Ямал“. Ето колко добър досега беше 16-годишният диаманта на Испания.

Феноменалното попадение на тийнейджъра в полуфинала срещу Франция (2:1) го направи най-младия играч, отбелязвал гол на Европейско първенство, а сега може да стане и най-младият играч, който някога е отбелязвал във финал на голям международен турнир.

Ламин Ямал
Испания - Франция, Ламин Ямал (Снимка: БТА)

На пътя му ще стои вече напълно здравият Люк Шоу. Единственият естествен ляв бек в тази селекция на Англия се бори с контузии през цялото време до момента на ЕВРО 2024 и ще трябва да бъде в най-добрата си форма и напълно физически готов, за да спре „стрелата“ Ямал в Берлин.

Люк Шоу
Левият бек на Англия Люк Шоу (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.