ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЕВРО 2024 блести от талант – кои бяха най-добрите на 1/8-финалите?

0
Коди Гакпо
Коди Гакпо от Нидерландия е водещ реализатор на ЕВРО 2024 с три попадения до момента (Снимка: БТА)

На един дъх преминаха и осминафиналите на ЕВРО 2024, с което направихме още една крачка към големия финал в Берлин след по-малко от две седмици. Получиха се някои отлични мачове, които предложиха и известни изненади.

Англия се нуждаеше от гол със задна ножица на Джуд Белингам в 95-ата минута, за да спести срама срещу Словакия, докато Португалия беше измъчена с дузпи срещу героичния отбор на Словения. Франция можеше и да не се нуждае от продължения или дузпи, за да преодолее Белгия, като автоголът на Ян Вертонген прати „петлите“ напред.

Най-голямата изненада, може би, поднесе Швейцария, който победи с 2:0 изключително разочароващата Италия. Това означава, че действащият първенец отпада и ще видим нов шампион на 14 юл.

Сред цялата тази суматоха, няколко играчи се отличаха със своето представяне и е време да погледнем кои бяха те и с какво ни впечатлиха!

Рубен Варгас (Швейцария)

Рубен Варгас се оказа доста добър коз за Швейцария на ЕВРО 2024, атакувайки по левия фланг, но той запази най-доброто от себе си за 1/8-финала срещу Италия. Футболистът на Аугсбург беше в основата на всичко, което направи отборът на Мурат Якин.

Рубен Варгас
Крилото на Швейцария Рубен Варгас собственоръчно детронира европейския шампион Италия (Снимка: БТА)

Страхотния пробив и точно центриране намериха Ремо Фройлер в наказателното поле на „Скуадрата“, след което резултатът беше открит. Отличното темпо на 25-годишния Варгас се оказа неуловимо за играчите на Италия и само 30 секунди след почивката. Намирайки място в италианското наказателно поле, Варгас насочи страхотен удар към далечния горен ъгъл на Джанлуиджи Донарума. Това беше моментът, който осигури мястото на Швейцария на четвъртфиналите.

Англия определено беше предупредена, че трябва да внимава за предстоящия четвъртфинал в събота.

Джамал Мусиала (Германия)

Младата звезда на Байерн Мюнхен е един от най-впечатляващите играчи на цялото ЕВРО 2024 до момента и на 1/8-финала направи още едно отлично представяне, след като Германия победи Дания с 2:0. Под бурята на „Сигнал Идуна Парк“ 21-годишният атакуващ полузащитник отново беше в стихията си.

След като вече отбеляза два гола на турнира досега, Мусиала добави още един срещу „червения динамит“. Младежът показа огромно хладнокръвие, за да се измъкне зад защитата на датчаните и да преодолее със завидна лекота опитен Каспер Шмайхел. Сега, заедно с Коди Гакпо (3 попадения), той е на върха на голмайсторската листа в надпреварата.

Срещу Дания Мусиала дори игра без своята обичаен партньор Флориан Виртц, но за предстоящия ¼-финал срещу Испания очакваме да видим отново атомното дуо в нападение за Бундестима.

Джамал Мусиала
Атакуващият полузащитник Джамал Мусиала се превърна в основна фигура за Германия и е голмайстор на отбора на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Родри (Испания)

Кога Родри не е бил сензационен? Лидерът на Манчестър Сити пренесе страхотната си форма при „гражданите“ и в националния отбор за ЕВРО 2024. Той изглеждаше добре отпочинал при победата с 4:1 срещу Грузия, след като бе наказан за последния мач от групата на Испания срещу Албания.

Разбира се, дефанзивният халф сътвори пореден страхотен двубой и изравни резултата с превъзходен удар с левия крак в долния ъгъл от границата на наказателното поле. Не е изненадващо, че той имаше повече докосвания до топката от всеки друг играч (129), сбърка само осем от своите 117 подавания и успя да отнеме топката от опонента в цели 12 случая, което е четири повече от всеки друг на терена.

Родри наистина е „чийт код“ в основата на халфовата линия на Испания.

Родри
Полузащитникът на Испания Родри е лидерът на отбора в халфавата линия (Снимка: БТА)

Коди Гакпо (Нидерландия)

Фланговият нападател продължава да подобрява репутацията си на играч за големите мачове на Нидерландия.

Гакпо направи впечатление още на Световното първенство, когато реализира три гола, а сега и отново бележи наред. 25-годишният футболист на Ливърпул има три попадения, след като откри резултата при победата с 3:0 над Румъния, а нидерландците загърбиха неубедителното си представяне в груповата фаза, с което си осигуриха място на четвъртфиналите.

Коди Гакпо
Крилото на Нидерландия Коди Гакпо вече има три гола на ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Гакпо получи на левия фланг, влезе навътре и със силен удар в близкия ъгъл заби топката във вратата на Флорин Ница, преди да успее да се пребори със защита на Румъния, да запази кълбото в очертанията на терена и да го поднесе на Дониел Мален за втория гол. Той беше основната заплаха за противника през целия мач, имаше най-много удари, включително точни такива и най-много докосвания в противниковото поле.

Гакпо рядко го виждахме по лявото крило в Ливърпул, но в националния отбор той се чувства перфектно на тази позиция. Това ще трябва да бъде анализирано много внимателно от новия мениджър на мърсисайдци Арне Слот, особено, след като Гакпо е сред претендентите за „Златната обувка“ на ЕВРО 2024.

Фабиан Руис (Испания)

Фабиан Руис беше една от най-ярките искри за Испания в халфовата линия на това Европейско първенство. Той получи нова роля по-близо до противниковото наказателно поле, отколкото обикновено го правеше във френската столица. А тази идея на селекционера Луис де ла Фуенте донесе доста дивиденти.

28-годишният полузащитник вкара втория си гол на ЕВРО 2024 срещу Грузия, осигурявайки обрата за неговия отбор само шест минути след почивката. По-късно той даде и асистенцията за третия победен гол на „Ла Фурия Роха“ при успеха с 4:1.

Фабиан Руис
Полузащитникът на Испания Фабиан Руис впечатли с представянето си срещу Грузия (Снимка: БТА)

Неговото влияние в атаката беше видно, когато се вгледахме по-отблизо в статистиката. Той отправи седем удара в мача, завърши четири от петте си дрибъла и направи 12 подавания в последната третина, създавайки два големи шанса за попадение.

Мерих Демирал (Турция)

Турция е на четвъртфиналите на ЕВРО 2024, след като отборът на Винченцо Монтела победи Австрия в битката на две от изненадите на турнира. Изключително напрегнатата среща стартира с гол на Мерих Демирал след едва 57 секунди игра, когато централният защитник се беше позиционирал на точното място в точния момент пред вратата на съперника.

Мерих Демирал
Централният защитник Мерих Демирал отбеляза и двата гола за Турция при успеха над Австрия на 1/8-финалите (Снимка: БТА)

26-годишният централен защитник добави и втори гол, след като посрещна с глава ъглов удар на Арда Гюлер през втората част.

Но бранителят не пренебрегна и работата си в защитата, където имаше колосално присъствие. Демирал остана с невероятните 17 изчиствания на топката, шест спечелени въздушни дуела и четири блокирани удара. Определено вечер, която бранителят на Ал-Ахли няма да иска да забрави.

Нико Уилямс (Испания)

Испания е най-впечатляващият отбор в турнира до момента и не е изненада, че трети футболист от страната попада в тази класация. Този път светините на прожекторите пада върху Нико Уилямс. Комбинацията от скорост, сила и технически качества на 21-годишното ляво крило го превърнаха в истинска сензация, а срещу Грузия също имаше решаващ принос.

Нико Уилямс
Една от перлите на Испания Нико Уилямс (Снимка: БТА)

Уилямс асистира на Родри за изравнителния гол шест минути преди почивката, преди сам да реализира попадение, с което да оформи крайния резултат от 4:1. Той завърши сблъсъка с гол, асистенция, четири ключови подавания и не сбърка нито едно свое подаване (46/46) през целия двубой.

Определено Нико Уилямс е едно от големите открития на това Европейско първенство и един от футболистите, които ще диктуват играта на Испания за години напред.

Диого Коща (Португалия)

Португалия може и да не изигра никак добър 1/8-финал, но това не се отнасяше за вратаря Диого Коща. Неговото представяне напомни за героичните действия на Емилиано Мартинес на вратата за Аржентина от финала на Световното първенство в Катар. Стражът на Порто беше решаващият фактор за прогреса на „мореплавателите“ към ¼-финалите в Германия.

Диого Коща
Вратарят Диого Коща спаси и трите дузпи на Словения, за да класира Португалия на 1/4-финалите (Снимка: БТА)

Кристиано Роналдо и Пепе трябва да бъдат изключително благодарни, че Португалия има Диого Коща за вратар. Роналдо се разплака, след като пропусна дузпа в продълженията, преди грешката на Пепе да изведе Бенямин Шешко сам срещу Коща, който направи уникално спасяване с крак.

Така се стигна до дузпите, където 24-годишният страж не се пропука нито веднъж. Той стана първият играч в историята на Шампионската лига, който спаси три последователни дузпи през сезон 2022/2023, а сега повтори това упражнение и срещу Словения. Ударите на словенските футболисти бяха добри, просто спасяванията на Коща бяха по-добри.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.