ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво ще донесе със себе си Томас Тухел и как ще направи Англия шампион?

0
Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)

Англия обяви официално, че Томас Тухел ще бъде новият селекционер на страната в сряда. Спокойно това може да се нарече началото на една нова ера в родината на футбола. Назначаването на германеца е доста изненадващо на фона, че 51-годишният Тухел има множество успехи в клубния футбол и сякаш не беше далеч от това да застане начело на Манчестър Юнайтед.

В същото време, обаче, Англия си осигури услугите на един доказан треньор, който получи шанса да води изключително талантлив отбор. Тухел ще започне официално работа на 1 януари, преди квалификациите за Световното първенство през 2026-а година. А краткосрочната цел е ясна – да направи „Трите лъва“ шампиони на голям турнир.

Ставайки едва третият чуждестранен треньор, който ще води Англия в исторически план, назначаването на Тухел вече предизвика разделение между феновете и специалистите, но в крайна сметка неговите качества и работа, а не паспортът, са важният фактор при назначаването му.

Нито един английски мениджър не е печелил Висшата лига, докато Англия няма успех на голям турнир от 58 години насам. Германците, за разлика от тях, имаха доста по-голям успех и на двата фронта.

Затова ще разгледаме какво ще донесе със себе си Томас Тухел на Англия?

Доказан треньор и шампион

Малко мениджъри в световния футбол могат да се похвалят със списъка с отличия на Тухел, докато неговите успехи в различни турнири предлагат един сериозен оптимизъм за големите предизвикателства на международния футбол.

След като влезе в обувките на Юрген Клоп в Майнц и Борусия Дортмунд, той пое трудната съблекалня на Пари Сен Жермен и превърна нефункциониращия Челси в европейски шампиони в рамките на шест месеца. Това показва, че Тухел не се страхува да се впуска в трудни роли.

Томас Тухел
Томас Тухел като мениджър на Челси (Снимка: БТА)

Германецът позагуби малко от своята аура, след като не успя да донесе трофей на Байерн Мюнхен за първи път сезон 2011/2012 през миналата година, но представянето на Хари Кейн е повод за оптимизъм. Капитанът на Англия вкара 44 гола в 45 срещи под ръководството на Тухел през миналия сезон и спечели „Златната обувка“ за първи път в кариерата си.

Тактическа гъвкавост

На фона на нежелания прагматизъм на Гарет Саутгейт и гръцкия провал на експерименталния подход на Лий Карсли, Тухел предлага тактическа гъвкавост, която може да подхожда на турнирен футбол от най-високо ниво, като Европейско и Световно първенство.

В Борусия Дортмунд той работеше с един нападател, който оставаше в предни позиции, докато няяколко креативни играчи вършеха работата зад него. Като се има предвид дълбочината на атакуващия талант на Англия, това може да е тактически подход, приложен отново. Времето на Тухел в Челси го накара да премине към система с три защитници, която отговаряше на неговите изисквания и изведе сините до успех в Шампионската лига.

Томас Тухел
Томас Тухел спечели Шампионската лига с Челси през 2021-а година (Снимка: БТА)

Мениджърът на Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола, изпитваше сериозни затруднения срещу Тухел в този период, като загуби три последователни мача от германеца, включително финала на Шампионската лига през 2021-а година. Докато много известни мениджъри държат на една и съща философия, то Тухел е доказал, че се интересува най-вече от резултатите и е готов да се адаптира към всеки мач по уникален начин, за да го спечели.

Деликатна персона

Времето на Тухел като треньор е осеяно с доста спорове с ръководствата на клучовете, които е водил, сред които Пари Сен Жермен, Челси и Байерн. Може би, именно тези отношения е причина той да премине към национален отбор и това несъмнено ще премахне някои от тези проблеми.

Без да има различни виждания в трансферната политика, Тухел сам ще избира играчите, на които да разчита и ше може да се съсредоточи върху поставената задача да превърне един изключително талантлив отбор в тим, който печели големи отличи.

На тъчлинията и в съблекалнята той няма да се страхува да тропне по масата, когато играчите му не отговарят на неговите стандарти.

Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)

Промяна в принципите

Назначаването на Тухел накара Футболната Асоциация да се откаже от плана си да развива местни треньори, тръгвайки от младежките и юношестите формации, както беше със Саутгейт и сега с Карслил.

Германецът е за тук и сега, а сега трябва да насочи Англия по трудни път към спечелване на турнири. След болезнени загуби на последните две европейски първенства и полуфинал на Световното първенство под ръководството на Саутгейт, ФА избра селекционер, който е извеждал клубове на най-големите сцени и ги е печелил.

Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)


Изключително опитният треньор е постигнал успех в различни страни на клубно ниво, като неговата съвместимост за работата в Англия е безспорна. Тухел може и да не знае думите на националния химн, но неговите познания по „английската игра“ не са девствени.

„Отдавна имам усещането за лична връзка с футбола в тази страна, която вече ми донесе някои невероятни моменти. Да имаш шанса да представляваш Англия е огромна привилегия, а възможността да работиш с такава талантлива група играчи е много вълнуваща“, каза той на представянето си вчера.

Саутгейт беше прекрасен човек, който несъмнено заслужава похвали за работата си при „Трите лъва“ през техния най-проспериращ период от поколения. Но неговите тактически недостатъци и ограничения като мениджър му попречиха най-накрая да „върне футбола у дома“. Тухел не идва с такива недостатъци и ето някои от промените, които германецът ще направи, за да гарантира, че периодът му начело на Англия ще бъде успешен:

Ще може да се приспособи бързо към играта на противника

Вече казахме, че Тухел не е обвързан с конкретна философия и не трябва да лепим етикета на германеца като треньор с „дефанзивно мислене“, защото водените от него отбори са били силни в защита. Тухел проповядва идеята за плавна и искряща игра на притежание на топката, с която има за цел да контролира мачовете чрез яростен гегенпресинг.

51-годишният специалист несъмнено е прагматичен и отклонението му от идеализма означава, че Тухел има сериозен успех в елиминационни мачове. С изключение на Суперкупите и вътрешните купи, Тухел е спечелил над 70% от тези мачове и е показал тактическата си гъвкавост на най-голямата сцена.

Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)

Той остава единственият треньор, който е успял да изведе ПСЖ до финала на Шампионската лига и изнесе истински урок на Гуардиола и Ман Сити, когато ги победи с Челси на финала през 2021-а година.

Гъвкавостта и желанието на Тухел да се адаптира към опонента си в даден мач носи един такъв „хамелеонски аспект“ на неговите отбори. В Челси, например, той можеше да използва система 3-4-3 или 3-5-2; в Борусия Дортмунд 4-3-2-1 или 4-3-3; и в ПСЖ 4-3-1-2 или 4-2-2-2.

Саутгейт също показа желание за тактически корекции по време на турнирите, но промените в системата обикновено се правеха, за да отговори на опонента, вместо да се спечели предимство пред него. Четвъртфиналът с Швейцария на ЕВРО 2024 е отличен пример за това.

Ще направи нужните корекции

Саутгейт предложи известна тактическа гъвкавост, но това, което рядко показваше, беше способността да промени хода на мача чрез промените в системата на игра, които надхвърлят еднообразните смени на футболист на дадена позиция с друг, който действа на същия пост.

Прагматизмът и тактическата непредсказуемост на Тухел са ключови за успеха му в елиминационните мачове, но също така и желанието му да прави дръзки промени по време на самата среща.

Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)

Въпреки недостига на треньори от най-елитно ниво при националните отбори, може да има моменти, когато Тухел е надхитрен и Англия се бори да се закрепи в даден двубой. Противникът може да е хванал „Трите лъва“ неподготвени със собствен тактически проблясъке. Въпреки това, докато Саутгейт може често да е бил доволен от липсата на активност и водене на играта, Тухел постоянно ще мисли за начини да надхитри противника си и да си върне предимството.

Той е майстор в решаването на проблеми и винаги бързо реагира. Неговото ръководене на мач отдавна се счита за едно от най-добрите, като Тухел се хвалеше със смирението да признае, че първоначалната му настройка може да е била грешна.

Няма да се страхува да остави големи имена извън отбора

„Моята роля е на доставчик на услуги: тук съм, за да помагам и подкрепям играчите“, обясни Тухел, когато още беше треньор на Борусия Дортмунд. Германецът постигна успехи с по-малко талантливи играчи, но и с такива с голямо его, като настоящият отбор на Англия клони към второто.

Балансът е ключов за успеха на международната сцена и на Тухел няма да му отнеме много време, за да го постигне. Все пак в името на тактическата стабилност германецът може да се наложи да пожертва една или две от суперзвездите на Англия.

Томас Тухел
Новият селекционер на Англия Томас Тухел (Снимка: БТА)

Саутгейт се справяше на прилично ниво с баланса, преди да реши да играе без чист ляв бек на Европейското първенство през лятото, докато експериментът на Лий Карсли да насити халфовата линия с всички креативни звезди се провали гръмко при поражението от Гърция и несъмнено ще възпре Тухел от това да не повтаря тази грешка.

Със сигурност не всички от най-добрите играчи Англия ще влязат в стартовите 11 на германеца и той няма да се поколебае да пожертва индивидуалната класа в полза на колектива, но също така ще даде шанс на всички да се докажат и да блеснат. Трябва да кажем, че Тухел бе единственият, който успя да се справи с огромния тактически дисбаланс в ПСЖ и не би трябвало да има проблеми с „Трите лъва“. И не на последно място – германецът няма да се поддаде на желанията на медиите или масите, като ще действа така, както той мисли и вижда нещата.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.