ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Италия срещу Албания: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Италия vs Албания EURO2024
Италия vs Албания EURO2024

Вторият ден от Европейското първенство по футбол ще завърши с двубоя между Италия и Албания. Европейският шампион отпреди три години започва защитата на титлата си от група В и срещу тим, с когото го дели само тънката ивица на Адриатическо море.

Целите пред двата отбора изглеждат коренно различни. „Адзурите“ мечтаят за нов континентален връх, докато „орлите“ ще са доволни и на няколко горди представяния срещу съботния си съперник в синьо, Хърватия и Испания.


  • Италия срещу Албания (Група B)
  • 22:00 ч., 15 Юни (събота) 2024 г.
  • “Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд
  • DIEMA, DIEMA SPORT 3

„Скуадра адзура“ винаги има скрит коз

Италия влиза в битката за трето европейско злато в историята си с доста по-различен състав от този през 2021-ва година. Дуото в отбрана Леонардо Бонучи – Джорджо Киелини го няма, отсъстват още Лоренцо Инсиние, Чиро Имобиле и Марко Верати, които бяха неделима част от континенталния триумф на „Уембли“.

Италия обаче има своя свеж дъх, а и винаги разчита на две основни оръжия – тактическа дисциплина и отборен дух. Лучано Спалети е национален селекционер едва от няколко месеца и с реномето на единствен извел Наполи до титла през този век. Гологлавият специалист викна плеяда млади играчи за форума в Германия и именно от тях може да дойде импулсът. Алесандро Бонджорно от Торино ще е единица мярка в защитата на „сините“ редом до Алесандро Бастони от Интер. На скамейката ще чака и друг млад бранител – Рикардо Калафиори от Болоня, докато Джорджо Скалвини претърпя тежка травма в навечерието на първенството. В полузащитния вал жаден за игра е Николо Фаджоли, пропуснал голяма част от сезона заради наказание. Именно санкция за нелегални залози лиши от участие на Европейското друг халф – Сандро Тонали.

Интересно ще е и в предни позиции, където голове ще се очакват от Джанлука Скамака. Снажният таран преди няколко седмици стъпи на върха в Лига Европа с клубния си Аталанта, сломявайки германския шампион Байер Леверкузен.

Италия не се класира лесно на европейското първенство, претърпявайки и неочаквана раздяла с Роберто Манчини през миналия август. „Скуадра адзура“ избегна бараж само заради по-добра голова разлика от Украйна, но ако има човек, който може да даде нов облик на тима в най-важния момент – това е Спалети. 

Италия национален отбор
Италия национален отбор (Снимка: БТА)

Албания е корав съперник за всеки

„Двуглавите орли“ за втори път ще участват на европейски финали в своята история. Първото участие на балканската страна бе през 2016-а година, когато еврофорумът бе във Франция.

Селекционерът Силвиньо вече над година работи с албанските национали. Определено има известна симбиоза между бразилския ентусиазъм на Силвиньо и особения албански нрав.

Въпреки 66-ото си място в ранглистата и наглед непознатия отбор, Албания няма да е лесен противник за никого. Най-малко за географски близките си Италия и Хърватия.

Мнозина от националите на „орлите“ играят именно в италианската Серия А и познават до болка навиците на опонента. Капитанът Етрит Бериша пази на Емполи, а в защитния вал са Елсейд Хисай от Лацио, Берат Джимшити от Аталанта и Мараш Кумбула от Сасуоло. Полузащитата също има титулярни представители от калчото – Кристиан Аслани (Интер) и Недим Байрами (Сасуоло).

Освен тактическата грамотност и доброто пакетно придвижване, другата сила на Албания са централните нападатели. Там Силвиньо може да разчита на един от голмайсторите на турския елит Рей Манай и футболистът на Челси – Армандо Броя.

Силвиньо - треньорът на Албания
Силвиньо - треньорът на Албания (Снимка: БТА)

Един срещу друг

Досега Италия и Албания са се срещали четири пъти на международно ниво. Изходът винаги е бил един и същ – победи за „Скуадра адзура“. Два от успехите са в трагичните за италианците квалификации за Мондиал 2018, други два в приятелски мачове. Предстоящият мач ще е пети между „адзурите“ и „двуглавите орли“.

Албания има едва един гол във вратата на Италия – в контрола през ноември 2022-ра. Тогава балканците губят с 1:3. В останалите срещи „адзурите“ надделяват на два пъти с по 1:0 и веднъж с 2:0 в типичен стил.


Вероятни състави

Италия (3-4-2-1): Джанлуиджи Донарума – Джовани Ди Лоренцо, Алесандро Бонджорно, Алесандро Бастони – Матео Дармиан, Жоржиньо, Николо Барела, Федерико Димарко – Лоренцо Пелегрини, Федерико Киеза – Джанлука Скамака

Албания (4-3-3): Томас Стракоша – Елсейд Хисай, Мараш Кумбула, Берат Джимшити, Марио Митай – Кристиан Аслани, Улбер Рамадани, Недим Байрами – Ясир Асани, Армандо Броя, Арбер Ходжа


Къде да гледаме Италия – Албания на UEFA EURO 2024

Срещата може да се наблюдава в събота от 22:00 часа в ефира на DIEMA или този на DIEMA SPORT 3. По платения канал мачът ще е с HD качество. В интернет този двубой може да се гледа на платформата PLAY DIEMA XTRA.

Тук е моментът да припомним, че в България две телевизии държат правата за излъчването на Европейското първенство. В платформата на Nostrabet може да проверявате регулярно програмата – както за мачовете, така и за телевизионно излъчване.


Прогноза за мача

Италия изглежда тотален фаворит. Програмата обуславя силен първи мач на „адзурите“ и никакво пестене на сили преди дербитата с Испания и Хърватия.

Всичко различно от победен старт на „Скуадрата“ ще е провал. Ставката за 1-ца гравитира около 1.40 във всички водещи букмейкъри и това изглежда най-най логичната прогноза. Равенството е 4.50, а успех за символичните гости над 8.50, но подобни развои изглеждат направо невероятни. Коефициентът за над 2.5 гола в мача е около 2.05 и изглежда доста по-апетитен от семпъл залог за победа на еврошампиона.

Още прогнози за Италия – Албания може да откриете в страницата за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.