ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Голямото разочарование на Италия се казва Лучано Спалети

0
Лучано Спалети
Снимка: БТА

Италия е на часове от своя осминафинален мач от Евро 2024. Първият дуелот фазата на елиминациите противопоставя „адзурите“ на коравия тим на Швейцария. Именно „кръстоносците“ лишиха 4-кратния световен шампион от участие на Мондиал 2022 в Катар след равенство 1:1 и изпусната от Жоржиньо дузпа. Сега за „Скуадрата“ предстои нов швейцарски шамар или реванш срещу северните им съседи.

А всичко можеше да е толкова по-различно, но и катастрофално, ако Матия Дзакани не бе вкарал. Италианците за пореден път правеха тънки сметки, че с 3 точки ще се класират във фазата на елиминациите, но, уви, не беше така. Ако Дзакани не бе намерил горния ляв ъгъл на Доминик Ливакович, сега Лучано Спалети и неговата селекция от 26-ма играчи щеше да почиват по италианското крайбрежие. Най-слабият трети отбор, който се класира, се оказа Словения. „Змейовете“ имат 3 точки и 0 голова разлика. В седмата добавена минута на мача Хърватия – Италия, „адзурите“ бяха също с 3 пункта и -1 голова разлика. Секунди по-късно Дзакани даде „животоспасяващото“ хапче за Спалети и компания.

Точно наставникът е главна тема в последните дни на Ботуша. Гологлавият спец е обект на анализи от най-реномираните издания не само в родната Италия, но и по света. „Гадзета дело Спорт“, „Скай Италия“, „Кориере дело Спорт“, „Калчомеркато“, „Тутоспорт“ и много други се опитват да разгадаят какво е в главата на 65-годишния селекционер. Отговорът може да е потресаващ, но вероятно и самият той не знае. Или поне ходовете му говорят точно за това.

Лучано Спалети
Лучано Спалети –(Снимка: БТА)

В последните си 4 контроли преди Европейското първенство Спалети промени формацията на Италия. От превърналото се в традиционно 4-3-3 при Роберто Манчини, неговият наследник Спалети реши да се върне към една обичана на Апенините схема – 3-5-2, варираща и в 3-4-1-2. Основополагаща е защитната постройка – трима номинални централни бранители. На теория звучи чудесно – от март насам националите знаят, че ще играят с трима в защита и за мнозина от тях това е чудесно. Федерико Димарко, Алесандро Бастони, Матео Дармиан и контузилият се Франческо Ачерби (Интер), Раул Беланова и Алесандро Бонджорно (Торино), Федерико Гати и Андреа Камбиазо (Ювентус), Джанлука Манчини (Рома) – всички те са наясно със спецификациите при игра с трима в отбрана. Точно те са и слагани под общия знаменател, че модел на игра с трима защитници им е по вкуса.

Илюзиите обаче изненадващо се изпариха с първия мач. Преценил, че Италия не е достатъчно офанзивна, но и твърде пасивна в отбрана, Спалети поде внезапна промяна. За откриващия си мач в шампионата гологлавият наставник върна четворката в защита и я състави от Димарко, Бастони, Рикардо Калафиори и Джовани Ди Лоренцо. „Експериментът“ успя – Италия победи с 2:1 Албания, доколкото това може да е атестат за претенциите на „адзурите“.

Италия
Италия (Снимка: БТА)

Във втория мач от групата грозната истина излезе наяве – играчите са объркани. Отново в схема с четирима в защита, Италия допусна дузина положения срещу Испания и логично загуби. Поражението с 0:1 е най-малкото, което еврошампионът можеше да отнесе, а основен „виновник“ за този резултат е Джанлуиджи Донарума. Капитанът спаси няколко сериозни положения пред своята врата, като само автоголът на Калафиори го лиши от геройска суха мрежа и пункт в актива на Италия. Един Бог знае какво щеше да се случи, ако Спалети можеше да ротира и вратаря с някого…

Така се стигна и до драматичния мач с Хърватия, в който Спалети направи ново завръщане към тримата в защита. Тактикът извади титулярна тройка от Калафиори, Бастони и Дармиан, докато халфбекове бяха Димарко и Ди Лоренцо. С две думи – тотален хаос. На далеч не толкова изтънчен език като италианския, може да се каже, че Спалети е в небрано лозе. Треньорът експериментира на самия еврошампионат и то в момент, в който Италия няма най-добрия възможен състав, а трябва да защитава короната си. В момент, в който един от грандовете на световния футбол изпуска два Мондиала и е с разклатено реноме на международната сцена.

Матия Дзакани
Матия Дзакани (Снимка: БТА)

С подобни позиви Спалети рискува много повече от отпадане на Италия рано-рано от турнира. Първият път трапът бе прескочен – лациалът Дзакани спаси романиста Спалети. Сега следва далеч по-тежко изпитание в лицето на коравите швейцарци, водени от турнирния спец Мурат Якин. Евентуална загуба и отпадане ще пристегнат много примката около врата на Спалети и нищо чудно треньорът да не изпълни целия си договор, а отново да се върне на клубната сцена.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.