ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Германия срещу Шотландия: Превю, вероятни състави и прогноза

0
Германия Шотландия Евро 2024
Германия Шотландия Евро 2024

Време е за 17-то Европейско първенство по футбол, което стартира в петък, 14 юни, с мача от група „А“ на домакина Германия, който открива форума срещу Шотландия.

Отборът на Юлиан Нагелсман не постигна големи успехи нито на европейските, нито на световните първенства в последните години. За да видим Германия отново на върха, първо тимът трябва да преодолее груповата фаза на надпреварата, където равностойната група „А“ се допълва от съседните им държави Унгария и Швейцария.

  • Германия срещу Шотландия (Група A)
  • 22:00 ч., 14 Юни (петък) 2024 г.
  • „Алианц Арена“, Мюнхен
  • Клерман Тюрпен (главен съдия)
  • БНТ 1, БНТ 3, Нова, Диема Спорт 3

Германия иска да си върне старата слава с домашното ЕВРО 2024

36-годишният Нагелсман върна увереността в отбора и това се видя в последните мачове на Германия, където си пролича подобрението след победите над Франция и Нидерландия. С оглед и на домакинския фактор, очакванията към „Маншафта“, който е 16-и в световната ранглиста, са увеличаха, за което говори и самият Нагелсман в дните преди първия мач.

„Имаме здрави амбиции: искаме да побеждаваме! Да правим гръмки изявления, че ще спечелим Европейското първенство, не е най-добрият вариант за нас. Мисля, че това е целта на всеки отбор … Разбира се, мечтаем и за златото. Това може да се случи, ако дадем всичко от себе си“.

В състава на Германия личат имената на добре познати фигури като капитана Мануел Нойер (Байерн), Антонио Рюдигер (Реал Мадрид), Йосуа Кимих (Байерн), Томас Мюлер (Байерн), Илкай Гюндоган (Барселона) и завърналият се специално за турнира Тони Кроос (Реал Мадрид), който след това ще сложи официално край на своята активна кариера. Към опита се добавя и свежата кръв на футболисти като Джамал Мусиала (Байерн), Флориан Виртц (Байер Леверкузен) и вече натрупалия доста мачове Кай Хавертц (Арсенал).

Само два дни преди старта, обаче, Нагелсман получи лоша новина заради контузията на 20-годишния халф на Байерн Александър Павлович, който отпадна от сметките заради проблеми със сливиците. На негово място бе повикан опитният Емре Джан от Борусия Дортмунд.

Германия
Германия (Снимка: БТА)

Шотландия разполага с нужния опит

Шотландците влизат в турнира от 39-ата позиция в ранглистата, а групата им сега е малко по-благоприятна, отколкото беше на ЕВРО 2020, когато се изправиха срещу Англия, Хърватия и Чехия, но този път нямат лукса да играят два мача на „Хемпдън Парк“. Откриващият им мач срещу Германия се разглежда като такъв, който е най-добре да мине първи, тъй като, на хартия, е най-тежкият. Швейцария и Унгария са два много добри отбора, но нямат суперзвездите на Германия, заради което „гайдарите“ трябва да се чувстват по-спокойни.

Още повече, че ще имат голям шанс да продължат към елиминационната фаза, ако бъдат един от четирите отбора, които завършат на трето място в своята група. За тази цел, обаче, Шотландия трябва да се цели към спечелване на четири точки и да се надява Германия да надвие останалите два тима в групата.

В лицето на Стив Кларк островитяните имат един опитен наставник, който води отбора вече в продължение на пет години и познава отлично качествата на състава си. Всички 26 повикани играчи имат общо 448 изиграни мача с националната фланелка. Шотландците могат да разчитат на всички свои най-добри футболисти, сред които са опитните Киърън Тиърни (Реал Сосиедад, под наем от Арсенал), капитанът Андрю Робъртсън (Ливърпул), Джон Макгин (Астън Вила) и Скот Мактоминей (Манчестър Юнайтед). Сред по-младите играчи можем да отличим Били Гилмор (Брайтън), който изглежда, че ще бъде част от гръбнака на отбора в следващите години.

Андрю Робъртсън
Капитанът на Шотландия Андрю Робъртсън (Снимка: БТА)

Германия – Шотландия един срещу друг

Двете държави са се срещали до момента общо 17 пъти в историята, като Германия има предимство от 8 победи срещу точно двойно по-малко за Шотландия. В 5 случая срещите са завършвали наравно. „Маншафта“ има минимално предимство в головата разлика – 26:23.

Единственият мач между двата тима на Европейско първенство досега датира от 15.06.1992-а година, когато Германия печели с 2:0 в груповата фаза и след това стига до финала, загубен от Дания.

За последно двете държави се срещнаха в квалификациите за ЕВРО 2016, като през септември 2014-а Германия печели с 2:1 в Дортмунд, докато година по-късно „Маншафта“ си тръгва с успех с 3:2 от Глазгоу.


Вероятни състави

Германия (4-2-3-1): Мануел Нойер – Йосуа Кимих, Йонатан Та, Антонио Рюдигер, Максимилиан Мителщет – Тони Кроос, Роберт Андрих – Джамал Мусиала, Илкай Гюндоган, Флориан Виртц – Кай Хавертц

Шотландия (3-4-2-1): Ангъс Гън – Киърън Тиърни, Грант Ханли, Джак Хендри – Андрю Робъртсън, Калъм Макгрегър, Скот Мактоминей, Антони Ралстън – Джон Макгин, Райън Кристи – Че Адамс


Къде да гледаме Германия – Шотландия от ЕВРО 2024?

БНТ и Нова държат правата за излъчването на мачовете от ЕВРО 2024, а откриващата среща между Германия и Шотландия ще бъде излъчвана и по двете телевизии. Конкретно, тя ще бъде предавана по БНТ 1 и БНТ 3 в HD качество, а същото важи за Нова и Diema Sport 3.

Двубоя ще може да наблюдавате и в онлайн сайтовете на БНТ и Нова безплатно в HD качество. Същото важи и за платформата PLAY DIEMA XTRA, която, обаче, е платена.


Прогноза за мача

Напрежението и очакванията към Германия за първия мач ще бъдат сериозни, но с помощта на своята силна селекция и вярната подкрепа на публиката на „Алианц Арена“, едва ли ще успее да се провали още на старта. Не е тайна, че това не е най-силната Германия, която сме виждали, но формата на играчи като Виртц, Хавертц, Мусиала и Лерой Сане трябва да осигури достатъчно качество в последната третина, за да видим Германия да тръгне на ЕВРО 2024 с жизненоважни три точки.

Моята прогноза е за победа на Германия, като резултат от 3:1 изглежда като добър вариант, който трябва да покаже доминацията на домакините, но също е и предупреждение, че трябва да бъдат особено внимателни в защита.

Водещите букмейкъри са се обидинили около коефициент от 1.30 за победа на Германия, а ставката за над 2.5 гола е определена в региона на 1.70, което е чудесна опция. Още прогнози за Германия – Шотландия от типстъри можете да откриете в страницата за мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.