ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Франция все още няма гол на ЕВРО 2024, „петлите“ притесняват без Мбапе

0
Килиан Мбапе
Нидерландия - Франция, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Нидерландия и Франция направиха първото нулево реми на ЕВРО 2024, с което, обаче, се приближиха до елиминациите в турнира. Голямата новина пък бе в отсъствието на Килиан Мбапе, след като френският капитан седя цял мач от резервната скамейка, който счупи носа си в първия мач срещу Австрия (1:0). Иначе, след акцентите в самия двубоя бяха отменения, при доста спорни обстоятелства гол на Шави Симонс, както и два сериозни пропусса на Антоан Гризман.

След около четвърт час игра защитата на „оранжевите“ игра колебливо и Франция можеше да открие резултата, но Антоан Гризман получи топката на чудесна позиция, но ударът му с левия крак мина покрай нидерландската врата. В 65-ата минута на срещата французите направиха нов много сериозен пропуск. Усман Дембеле беше намерен в наказателното поле и успя да се пребори за топката. Тя отиде в Н’Голо Канте, който я пусна за Гризман. От непосредствена близост нападателят не успя да преодолее вратаря Барт Вертбрюкен, който спаси с крак.

Антоан Гризман и Жул Кунде
Нидерландия - Франция, Антоан Гризман и Жул Кунде (Снимка: БТА)

Воденият от треньора Роналд Куман състав организира атака в 69-ата минута, когато Майк Менян отби удар на Мемфис Депай, но топката се върна към Шави Симонс, който от 15 метра я прати в долния ляв ъгъл на вратата на Франция. Страничният съдия вдигна флага за засада, тъй като в близост до стража на Франция беше Дензъл Дъмфрис, който според видео асистент реферите влияеше на Менян и голът не беше признат.

Със спечелените по една точка двата тима са на върха с по четири пункта в група „D“, на една пред Австрия, която победи Полша с 3:1 и отстрани Роберт Левандовски и компания от турнира.

Моментът на мача – защо и правилно ли голът на Шави Самонс беше отменен?

През целия изминал сезон в английската Висша лига станахме свидетели на доста противоречиви отсъждания за засади, отменени и признати голове. Изглежда беше съвсем в реда на нещата съдиите от Висшата лига да бъдат тези, които да се окажат въвлечени в най-спорния момент от началото на това Европейско първенство…

Антъни Тейлър
Нидерландия - Франция, Антъни Тейлър (Снимка: БТА)

Всичко това се случи в 69-ата минута. Шави Симонс вкара топката в мрежата на Франция с удар от границата на наказателното поле. Но до вратаря Майк Менян, в засада, стоеше защитникът на Нидерландия Дензъл Дъмфрис. Флагът беше вдигнат и главният рефер Антъни Тейлър отмени гола. Обяснението бе, че бранителят на Интер влияе пряко на играта и възпрепятства способността на Менян да спаси удара. След това дойде проверката със системата ВАР, която отприщи недоволството на футболистите в оранжев екип. Симонс, който беше сменен без капка милост от селекционера Роналд Куман веднага след това, изглеждаше унил.

Но дали това беше правилното отсъждане на ситуацията? Е, това нямаше да бъде лесна и бърза задача за решаване, за разлика от тези, които бяха взети с полуавтоматичната система. Разчиташе се на субективно решение за това дали Дъмфрис пречи на играта и дали е в активна позиция.

Шави Симонс
Нидерландия - Франция, Шави Симонс (Снимка: БТА)

Позовавайки се на правилата на футбола, играчът „пречи на играта“ по четири начина:

1. Възпрепятства на опонент да може да играе с топката, като ясно му пречи на зрителната линия;

2. Пречи на противник играе с топката;

3. Явно се опитва да играе с топка, която е близо, и, когато това действие засяга противника;

4. Извършва очевидно действие, което ясно влияе върху способността на противника да играе с топката.

Дъмфрис не блокираше по никакъв начин видимостта на Менян. Нито пък, изглежда, се опитваше да играе с топката. Въпросът е дали крайният защитник е попречил на вратаря на Франция да играе с топката, преди тя да премине покрай него в мрежата. Вратарят на Милан, обаче, тепърва се изправяше след спасяването срещу удара на Мемфис Депай. Наистина много спорно отсъждане.

Дензъл Дъмфрис
Нидерландия - Франция, Дензъл Дъмфрис (Снимка: БТА)

В крайна сметка реферът на ВАР – Стюарт Атуел, познато лице на феновете на Висшата лига, реши, че това не е явна грешка на колегата му Тейлър. И това вероятно е причината решението на терен да беше взето с леко закъснение. Самият Антъни Тейлър пък не беше изпратен на монитора да изгледа сам ситуацията.

Защо Адриен Рабио не стреля?

Ще оставим пропуските на Антоан Гризман настрана, защото подобни неща се случват често във футбола. Един друг пропуск привлече сериозно внимание още в началните минута на мача, макар че отново Гризман беше замесен в ситуацията.

В 14-ата минута Адриен Рабио беше изведен сам срещу вратаря от Усман Дембеле. Халфът, обаче, вместо да нанесе удар от няколко метра, реши да подава към Антоан Гризман, който не беше в удобна позоция и не успя да нанесе удар.

Адриен Рабио
Нидерландия - Франция, Адриен Рабио (Снимка: БТА)

Вземането на бързи решения, особено в критични моменти, особено на скорост, е един от ключовите фактори, който отделя страхотните играчи от останалите. Рабио има влудяваща склонност да се колебае именно в такива напечени ситуации.

Какво се случи с Килиан Мбапе?

Първоначално, след като Килиан Мбапе си счупи носа срещу Австрия в понеделник, всички във Франция се съсредоточиха около това кой може да го замени в стартовите 11 и дали изобщо де го видим отново в игра до края на груповата фаза. Но след това, в четвъртък, той се появи с маска.

Въпреки това, никой не очакваше Мбапе да стартира срещу Нидерландия, но имаше предположения, че може да се появи през втората част с маската с цветовете на Франция. В крайна сметка изглежда беше твърдо рано за неговото завръщане, като Орелиен Чуамени беше пуснат на негово място, влизайки в халфовата линия и избутвайки Рабио от лявата страна.

Заблуди ли това „лалетата“? Трудно е да се каже и малко вероятно. Куман добави още един нападател към нападението, като Жереми Фримпонг замени халфа Джоуи Веерман, смятайки, че отборът ще има по-малко работа в защита.

Работи ли нидерландската система без типичен нападател?

За нападател с 45 гола в 94 международни мача, Мемфис Депай има интересна роля във формацията 4-2-3-1 на Нидерландия. Носейки бяла лента на главата, подобно на баскетболистите от НБА, той прекарваше по-голямата част от времето, като се въртеше между френските централни защитници, опитвайки се да играе ролята на разпределител.

На върха на това 4-2-3-1, Депай получи задача, която повечето нападатели от Висшата лига се провалиха през миналия сезон: игра с гръб към вратата срещу Уилям Салиба, печелеше въздушните единоборства и се опитваше да задържа топката. Точно така се получи и в ситуацията с отменения гол, когато стреля със завъртане.

Мемфис Депай
Нидерландия - Франция, Мемфис Депай (Снимка: БТА)

Мнозина не разбират понякога тази идея на Куман, който никога почти не играе с номер „9“, като Ваут Вегхорст беше оставен на пейката до 78-ата минута, макар че има четири гола за 266 минути на големи турнири. За сметка на това, Депай има само един гол за националния отбор от месец март 2023-а година.

Име вариант Куман може да направи промяна в следващия мач, а Вегхорст е очевидният избор да бъде титуляр. Браян Броби и Йошуа Зиркзее са останалите опции за върха на атаката.

Ваут Вегхорст
Нидерландия - Франция, Ваут Вегхорст (Снимка: БТА)

Играли ли добре Франция без Мбапе в атака?

Трудно е да се каже. Реално, Франция все още няма отбелязан гол след първите два двубоя на ЕВРО 2024, тъй като победата над Австрия в първия кръг дойде след автогол. Личи си, че „петлите“ са много мудни е неефективни около и в наказателното поле на противника.

Оливие Жиру и Антоан Гризман
Нидерландия - Франция, Оливие Жиру и Антоан Гризман (Снимка: БТА)

Срещу Нидерландия Дидие Дешан заложи на Маркус Тюрам на върха на атаката, а по двата фланга действаха капитана Антоан Гризман, на когото му липсваше концентрация в ключовите моменти, и Усман Дембеле, който не се запомни с почти нищо.

Колкото повече напредваше двубоят, все повече очаквахме да разберем дали Мбапе и неговата „маска на Зоро“ може да направят драматична поява. Но това не стана и на терена се появи ветеранът Оливие Жиру, който също не направи нещо интересно в нападение за световните вицешампиони.

Къде оставя този резултат Нидерландия и Франция?

Резултатът не беше толково лош за двете нации, тъй като и двата състава сега се нуждаят само от точка в последните си двубои, за да си осигурят място на осминафиналите.

Франция, на хартия, има по-лесен път към първото място в група „D“, тъй като трябва да се изправи срещу вече отпадналия Полша, който е без точка в актива си. И равенство би изпатило „петлите“, тъй като Нидерландия и Австрия не могат да спечелят един и същ мач.

Дидие Дешан
Нидерландия - Франция, Дидие Дешан (Снимка: БТА)

„Лалетата“, от друга страна, на практика ще се бори с Австрия за едно от първите две места в групата. Победа за някой от двата отбора би го пратила на 1/8-финалите, а другият тим ще завърши трети. Равенството също би извело Нидерландия до елиминациите. Загуба също може също да прати „оранжевите“ напред с четири точки на третото място, но Куман и неговите играчи със сигурност не биха искали да се стига до подобен сценарий.

Роналд Куман
Нидерландия - Франция, Роналд Куман (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.