ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Австрия срещу Турция: Прогноза, последни новини, анализ и вероятни състави

0
Австрия vs Турция EURO2024
Австрия vs Турция EURO2024
Прогноза
Австрия да се класира1.471.50
Победа за Австрия в редовното време1.981.99
Над 1.5 гола в мача1.311.31

*Коефициентите подлежат на промяна

Два от най-интригуващите отбори на ЕВРО 2024Австрия и Турция, се изправят един срещу друг в последния осминафинал във вторник вечер. Ралф Рангник превърна австрийците в един от най-очарователните отбори на турнира, след като изведе тима до впечатляващи победи над Полша и Нидерландия, за да оглави своята група „D“.

Сега на пътя им излиза Турция, който имаше своите добри и лоши моменти на първенството до момента. Отличната победа над дебютанта Грузия на старта беше помрачена от тежкото поражение от Португалия, преди нервният успех над Чехия в сряда да им гарантира второто място в група „F“.

Победителят от този сблъсък пък ще се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу един измежду Румъния и неубедителния отбор на Нидерландия.

  • Австрия срещу Турция (осминафинал)
  • 22:00 ч., 2 Юли (вторник) 2024 г.
  • „Ред Бул Арена“, Лайпциг
  • Артур Соареш Диаш, Португалия (главен съдия)
  • NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3


Открива се голям шанс пред сензацията Австрия

Тази половина от схемата на елиминациите на ЕВРО 2024 е наистина завладяваща и много отворена за потенциални изненади към финала. Австрия е сензационното име тук, но това не означава, че не са заслужили мястото си. Малцина, обаче, са очаквали Австрия да завърши начело в група „C“, но го направиха и то с шест точки в актива си.

Въпреки че започнаха с поражение от Франция, което дойде след злополучен автогол, Австрия бързо забрави това и победи Полша с 3:1 и Нидерландия с 3:2, за да си подпечата първата позиция. Това е доказателство за работата, свършена от Ралф Рангник, като само три европейски нации имат по-висок процент победи от австрийските – 60%, откакто бившият мениджър на Манчестър Юнайтед застана начело на тима.

Успехът на Австрия беше още по-впечатляващ, като се има предвид отсъствието на лидера и капитан Дейвид Алаба, като намирането на стабилна защита бе, може би, най-голямото предизвикателство за Рангник. Наставникът даде шанс на доста играчи по време на груповата фаза, като само петима стартираха и в трите мача. Един от тях, разбира се, беше вратарят Патрик Пенц, а останалите – Марсел Забитцер, Николас Зайвалд, Флориан Грилич и Стефан Пош.

Австрия
Австрия (Снимка: БТА)

Марко Арнаутович започна като титуляр на върха на атаката в последните два двубоя и се очаква да запази мястото си, за сметка на Михаел Грегорич. Той ще бъде подпомаган от Забитцер и Конрад Лаймер. Лошата новина е свързана с отсъствието на крилото Патрик Вимер, който е наказан заради натрупани жълти картони. Очаква се на негово място да започне Кристоф Баумгартнер.

В петък и Гернот Траунер (проблем с бедрото), и Филип Мвене (болест) пропуснаха тренировката на отбора, докато Филип Лиенхарт и Леополд Куерфелд се нуждаеха от повече време, за да се възстановят от победата над Нидерландия и затова се подготвяха индивидуално. Лиенхарт започна заедно с Максимилиан Вьобер в центъра на защитата срещу „лалетата“, но Траунер и Кевин Дансо също получиха шанс за изява в груповата фаза, като Мвене може да замени Александър Прас като ляв бек.


Турция прогони демоните от предишното Европейско първенство

Преди три години Турция беше определян като един от отборите, който може да бъде изненада на Европейското първенство, но отпадна още в груповата фаза без спечелена точка. Бързо напред към това лято и очакванията бяха доста по-занижени, тъй като феновете се надяваха да избегнат разочарованието от ЕВРО 2020.

В група „F“ Турция, все пак, се очакваше да се класира за осминафиналите, след като два от останалите отбори бяха Грузия и Чехия. И именно с две победи над тези съперници югоизточните ни съседи си осигуриха второто място, след като загубиха с 0:3 втория си мач срещу Португалия. Но това можеше да се очаква, тъй като тогава турците направиха доста промени в състава си, може би знаейки, че последният им мач срещу Чехия е много по-важен. Именно срещу чехите пък паднаха цели 17 жълти и два червени картона. Единадесет от тези картони бяха показани на Турция, но най-вероятно, ако някой трябва да получи картон в предстоящия осминафинал, ще бъде австриец.

Турция
Националният отбор на Турция (Снимка: БТА)

Селекционерът на Турция – Винченцо Монтела, се очаква да подреди отбора си във формация 4-2-3-1, както в трите си мача от груповата фаза. Тежката новина ще бъде отсъствието на капитана Хакан Чалханоолу, който е наказан заради натрупани жълти картони, като на негово място трябва да влезе Оркун Кьокчу, който пък записа асистенция за победния гол на Дженк Тосун срещу чехите.

Кенан Йълдъз, Баръш Алпер Йълмаз и Арда Гюлер ще бъдат останалите хора в атаката, особено, след като изградиха добро партньорство на турнира досега. Промяна ще има и в защитата, след като Самет Акайдън също получи втория си жълт на турнира, а Абдюлкерим Бардакджъ вероятно ще го замени, докато Мерих Демирал ще премине отдясно в центъра на отбраната.


Австрия – Турция един срещу друг

Двете страни имат общо 17 мача помежду си в историята, като Австрия има лек превес от 9 победи срещу 7 за Турция, като един двубой е завършвал наравно. Австрийците имат минимално предимство и в головата разлика от 24:23.

Австрия спечели първите си шест мача срещу Турция, но постигна само три победи в следващите 11 срещи. Две от тях, обаче, дойдоха в последните три сблъсъка, разбивайки Турция с 6:1 през март по-рано тази година в контролна среща.

Това ще бъде първи двубой между двете страни на Европейско първенство.


Вероятни състави

Австрия (4-2-3-1): Патрик Пенц – Филип Мвене, Максимилиан Вьобер, Филип Линхарт, Щафан Пош – Николас Зайвалд, Флориан Грилич – Марсел Забитцер, Конрад Лаймер, Кристоф Баумгартнер – Марко Арнаутович

Турция (4-2-3-1): Мерт Гюнок – Ферди Кадиоглу, Абдюлкерим Бардакджъ, Мерих Демирал, Мерт Мюлдюр – Каан Айхан, Салих Йозджан – Кенан Йълдъз, Оркун Кьокчу, Арда Гюлер – Баръш Алпер Йълмаз


Къде да гледаме Австрия – Турция на ЕВРО 2024?

Срещата между Австрия и Турция от осминафиналите на ЕВРО 2024 е във вторник (2 Юли) и ще стартира в 22:00 часа българско време, като ще бъде предавана на живо по DIEMA, както още по DIEMA SPORT 3 и NOVA, където може да я гледате в HD качество и 4К.

Онлайн този двубой може да се наблюдава на официалния сайт на Нова телевизия безплатно в HD качество.


Прогноза за двубоя

Надеждите за един здрав мач са налице, но сериозната подкрепа от феновете, която получи отбора на Турция едва ли ще бъде достатъчна за нещо повече от почетна загуба срещу здраво надъханите австрийци. Всичко сочи към класиране на Австрия (в редовно време, след продължения или дузпи) за четвъртфиналите с коефициент от около 1.47 – 1.50, определен от водещите букмейкъри.

За тези, които искат нещо по-рисковано, спокойно може да пробват победа за австрийците в редовното време, като ставката там варира около 1.98 – 1.99.

Трета, алтернативна и малко по-сигурна, опция може да бъде над 1.5 гола в мача с коефициент от 1.31.

Още прогнози за Австрия – Турция от типстъри можете да откриете в страницата на мача.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.