Формула на Бейс

Какво представлява теоремата на Бейс и как тя помага за разбирането на теорията на вероятностите. Защо тази формула на Бейс е полезна за спортните залози, как и кога да я прилагаме. Отговорите на тези и още въпроси вижте в следващите редове на нашето ръководство.

Съдържание
СъдържаниеTOP

Теорема на Бейс – Какво представлява

Томас Бейс

Теоремата на Бейс или формула на Бейс представлява уравнение с променливи, чрез което се изчислява каква е вероятността дадено събитие да настъпи, ако са известни част от обстоятелствата около него.

Името на теоремата идва от нейния създател – Томас Бейс (1701 – 1761 г.), английски презвитериански свещеник и философ. През активните си години той е част от Кралската научна общност и развива теорията на вероятностите, докато е в тясно сътрудничество с други именити умове и знакови имена в областта на науката.

В основата на сметките стоят статистически данни от вече случили се подобни събития. Благодарение сравнително лесната за разбиране формула на Бейс може да се предвиди в достоверна степен какъв е шансът нещо да се сбъдне при наличие на фактори, които му влияят. Формулата на Бейс позволява постоянно да се добавят нови и нови променливи към уравнението, така че да се прецизират резултатите.


Какво е Формула на Бейс и как да я използваме

Формула на Бейс

Нека разгледаме какво точно представлява тази формула. Дори обясненията по-горе да ви се струват сложни, самата формула на Бейс е лесна за разбиране и прилагане:

P(A|B) = P(A) * P(B|A) / P(B)

👉 P идва от Probability /Вероятност/

👉 P(A) означава вероятността събитието А да се случи.

👉 P(A|B) означава вероятността събитието А да се случи, след като събитието В вече е настъпило. Това е така наречената апостериорна (почиваща на опита) вероятност.

👉 P(B) означава вероятността събитието В да се случи.

👉 P(В|А) означава вероятността събитието В да се случи, след като събитието А вече е настъпило.

В горното уравнение показателите се заместват с проценти, които вече са известни от статистическите извадки. Сами забелязвате, че цялата формула на Бейс се основава на статистически данни и работата с тях.

За да я приложите обаче, не е достатъчно просто да заместите механично формулата с числа. Нужен е малко по-дълбок анализ и практика.


Формула на Бейс в Онлайн залозите

Нека видим как се прилага полезната формула на Бейс в спортните залози, като разгледаме конкретен пример. В онлайн бетинга теорията на Бейс има широко приложение и дори, като тя дори се е превърнала в цяло течение сред опитните играчи.

Нека предположим, че сте фенове на Висшата лига и искате да направите анализ върху представянето на Ливървпул. Коефициентите, които онлайн букмейкърите дават за срещите на отбора, се базират на комплексен анализ, изготвен от екипите на букмейкърите, но вие също може да си направите сметки.

1. Формулирайте прецизно въпроса, за който търсите отговор. В случая ще ви покажем как да прецените дали Liverpool ще спечели мача, ако Мохамед Сала се разпише. Този пазар е само примерен, но може да допадне на феновете на залозите на живо.

2. Втората стъпка е да определите кои фактори от статистиката може да ви бъдат полезни, за да ги включите в уравнението си. Нпаример:

Успеваемостта на Ливърпул през сезона. Виждате, че тя е била в 74% от отминалите им сблъсъци. Тоест – Ливърпул са били в 74% от изиграните срещи..

Звездата на отбора и нападател Мохамед Сала е отбелязал в 55% от изиграните срещи.

➔ В 60% от победните мачове през сезона Мохамед Сала е успял да отбележи.

3. Oзначете по правилен начин показателите, които сте извели от статистиката. В конкретния случай това ще бъде:

  • P(A) – Прогнозна вероятност Ливърпул да победи (74)
  • P(B) – Процентът мачове, в които Мо Сала е отбелязал (55)
  • P(B|A) – Процентът победни мачове, в които Мо Сала е отбелязал
  • P(A|B) – Процентът вероятност Liverpool да вземе мача, ако Мо Сала отбележи

4. Разписвате коректно формулата си, като заместите буквеите ѝ с изведените по-горе данни. И така, нашата формула ще придобие следния вид:

P(A|B) = P(A) * P(B|A) / P(B) / Процентът вероятност Liverpool да вземе мача = Прогнозна вероятност Ливърпул да победи * Процентът победни мачове, в които Мо Сала е отбелязал / Процентът мачове, в които Мо Сала е отбелязал ➔ (74*60) / 55

Така ще установим, че вероятността Ливърпул да триумфира, ако Сала отбележи, е над 80%.


За кои пазари за залози може да се ползва формула на Бейс?

Специфичната черта и основно предимство на дискутираната формула на Бейс или теорема на Бейс е това, че благодарение на нея може постоянно да добавяте нови неизвестни към уравнението. Например, взимайки предвид примера от по-горе, след като установите каква е вероятността Ливърпул да вземе мача след попадение на Сала, може да разгледате към получения процент и други фактори като – кой е домакин в срещата, какви са климатичните условия и пр.

Това прави формулата приложима за много спортове и пазари, като:

  • Футбол: Голмайстор, брой голове, краен резултат, корнери;
  • Тенис: Краен резултат, състезател да вземе сет;
  • Волейбол: Да има тайбрек, отбор да вземе мача на нула;
  • Американски футбол: Ще има ли продължение, Брой хващания, Брой тъчдауни;

Съвети за Теорема на Бейс при Залози на спорт

Както вероятно сте се уверили и сами, при прилагането на формула на Бейс за спортни залагания, е две неща са от ключово значение:

1. ❗ Задължително е да познавате статистиката и да умеете да боравите с нея. Без статистическите данни от отминалите срещи и предишните представяния на играчите просто е невъзможно да приложите формулата.

2. ❗ Нужно е да прецизирате добре въпроса си. Направете всичко възможно да конкретизирате търсения в уравнението резултат, защото така ще може да получите по-точен резултат.

3. ❗ Трябва да определите правилно показателите. В началото може би ще ви е малко трудно да намерите правилните статистическите извадки в уравнението. С малко повече практика обаче формула на Бейс започва да се прилага интуитивно.

Общият съвет, който можем да ви дадем, е да се упражнявате и да се стараете да вземате под внимание колкото се може повече фактори от играта.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.